נק' מוניטין:
5
- 178
- 5
אני יודע שההורמון קורטיזול מופעל בגוף כאנחנו לחוצים ושידוע לי הוא מפרק שריר אבל רציתי לדעת איך הוא מפרק שריר ומה הסיבה לכך ואם אני לחוץ ביומיום יש לזה השפעה על בניית מסת שריר
עקבו אחר הסרטון הבא כדי לצפות כיצד להתקין את האפליקציה של האתר על מסך הבית של המכשיר שברשותכם.
תזכורת: This feature may not be available in some browsers.
הקורטיזול הוא הורמון שמופרש בגוף במחזוריות קבועה- כשמתעוררים הרמת קורטיזול גבוהה ולקראת השינה היא יורדת . יש גם הפרשה במסלולים אחרים, בין היתר גם כתוצאה ממצב חיצוני שמשפיע על הגוף.
יש כל מיני "מצבים חיצוניים" שמעלים את רמות הקורטיזול בגוף:
1. סטרס כרוני(עבודה ששונאים לדוג') ודיכאון
2. הריון(מורכב מדי לדיון על רגל אחת, יש עליה בעוד המון הורמונים מנגד)
3. אימונים עצימים(לאחר האימון)
4. מחלות שונות והפרשות לא סדירות בגוף
5. תגובה לצריכה חיצונית מופרזת של אלכוהול או כימיקלים אחרים.
הקורטיזול אמור לסייע לגוף במצבי דחק(נפשיים או פיזיים) ולכן עולה כתוצאה מהדברים למעלה.
קורטיזול בין היתר משפיע על חילוף החומרים, מחליש את תגובת המערכת החיסונית, מעודד עליה ברמות הסוכר בדם ובתהליכי פירוק(=קטבוליזם) בכבד, במיוחד פירוק גליקוגן(גליקונוליזה)- ממש כמו בהורמונים הספציפיים הרגילים(אפינפרין=אדרנלין וגלוקגון).
כל אלה כאמור כדי להתמודד עם ה"סטרס" או מצב הדחק הנתון.
בקשר לאופן הפעולה בסטרס:
במצב ראשוני של סטרס בגוף יש בהיפותלמוס במוח הפרשה של הורמון "משחרר קורטיקוטרופין"(CRH), כדי להקטין את רמות ההורמון הזה הגוף מפריש הורמון אחר שנקרא "הורמון אדרנוקורטיקוטרופיק"(הורמון הדחק או ACTH), אותו הורמון מגרה את יותרת הכליה שמפרישה את הקורטיזול, אפינפרין ונוירואדרנלין.
הקורטיזול פועל במשוב שלילי(מקטין רמות CRH מופרשות) וכך הגוף מתמודד ו"מקטין את הסטרס".
דוג': הלכת ברחוב בבוקר לפני העבודה וכמעט דרסה אותך מכונית- הגוף ישר מגיב ומייצר CRH, אחרי כמה שניות שעיכלת מה קורה אתה מרגיש עליה בלחץ הדם, דופק מוגבר, בחילה ותחושת פחד/חרדה(כל אלה מאפיינים של הפרשת ACTH) אחרי כמה דקות אתה נרגע, החרדה יורדת, הנשימה סדירה יותר אבל אתה מרגיש ש"עבר בוקר קשה ומתיש"(מאפיינים של קורטיזול)
אחרי אימון יש תהליך די דומה, מכיוון שקורטיזול מעודד תהליכי פירוק בכבד להתמודדות עם הסטרס הוא נקרא קטבולי.
מעבר לזה גש לויקיפדיה וקרא על ההורמונים שרשמתי למעלה.
לחץ בעבודה ביום יום לא אמור להשפיע על עליה במאסת שריר אלא אם כן הוא קיצוני ומוביל לדיכאון כרוני או לחרדות קבועות(בנאדם שמפחד כל יום שיפטרו אותו וסובל מהתקפי חרדה)