נק' מוניטין:
129
- 105
- 114
אובססיביות היא מצב שבו אדם מתמקד בצורה קיצונית בתחום מסוים, עד כדי פגיעה בשאר תחומי החיים ובשגרת היום-יום. בתחום הכושר והתזונה, אובססיביות יכולה להתבטא בחישוב אובססיבי של קלוריות, אימונים כפייתיים, ויתור על אירועים חברתיים כדי לעמוד ב"משטר" המחמיר, תחושת אשמה מתמשכת על כל חריגה קטנה מהשגרה ועוד.
האם אתם חושבים על האוכל שלכם יותר משלוש פעמים ביום? נשקלים פעמיים ביום? חושבים שמזון מסוים הוא "רעל"? שוקלים את המזון שלכם ומחשבים אפילו גרמים בודדים? אם עניתם בחיוב על חלק מהשאלות הללו, ייתכן שאתם מתקרבים לגבול האובססיביות. חשוב לשאול: האם המטרות שלי מקדמות אותי לבריאות, או שאני פוגע בעצמי בדרך אליהן?
אובססיביות לתזונה ואימונים עלולה לגבות מחיר יקר מהחיים האישיים והחברתיים: בילויים עם חברים, אירועים משפחתיים, חופשות וכדומה. כל אלה מוחלפים במרדף בלתי נגמר אחרי שלמות גופנית שברוב המקרים אינה ברת-השגה. האם באמת כדאי להקריב קשרים, חוויות וזיכרונות לטובת מספר על המשקל?
מעבר לפגיעה בחיים החברתיים, אובססיביות לתזונה ואימונים פוגעת בגוף ובנפש. אימוני יתר ודיאטות קיצוניות יכולים להוביל לעייפות כרונית, פציעות, מגוון בעיות בריאותיות ומערכת יחסים לא תקינה עם אוכל, המתבססת על אשמה והימנעות. יציאה מהמעגל הזה עלולה להיות קשה ודורשת זמן רב לשיקום פיזי ונפשי מלא.
רבים מהאובססיביים נגררים למצב הזה בעקבות חוויות עבר, כמו ירידה במשקל או פחד מפירוק שריר. התחום הופך למעין תרפיה לגוף – אך לא תמיד לנפש. כדי לשמור על איזון, חשוב לטפח גם את המצב הנפשי ולא רק את ההיבטים הפיזיים.
עוד טעות נפוצה היא גישת ה"כאן ועכשיו" – השקעה זמנית בתזונה ובאימונים מתוך ציפייה לתוצאה מהירה, ולאחר מכן חזרה לאורח החיים הקודם. גישה זו לרוב מובילה לנסיגה מהירה, חזרה להרגלים הישנים ולעיתים אף להחמרת המצב. הדרך הנכונה היא לאמץ שינוי הדרגתי וקבוע בהרגלים ובאורח החיים.
מתי כדאי לפנות לעזרה?
אם אתם מזהים אצלכם או אצל מישהו קרוב סימנים לאובססיביות, חשוב לפנות לאיש מקצוע, כמו דיאטנ/ית קליני/ת ו/או פסיכולוג/ית. לצערי, יש אנשי מקצוע שמתמקדים בהגעה לתוצאה בכל מחיר, אך לא תמיד המחיר שווה את הפגיעה בגוף ובנפש. טיפול נכון יכול לשמור על איזון בין השגת המטרות ושמירה על הבריאות הפיזית והנפשית.
לסיכום, השאיפה לבריאות ולכושר גופני היא בהחלט חיובית, אך חשוב לשמור על פרופורציות ולא לתת לשגרה הבריאה להפוך לעול. האיזון בין פעילות גופנית, תזונה וחיים חברתיים הוא המפתח לאורח חיים בריא ומאושר באמת. זכרו, החיים הם לא רק משקולות ותפריטים – חשוב גם ליהנות מהדרך ולהרגיש טוב בתהליך.
אביטל הדרי – דיאטנית קלינית (RD)