הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

הפחד מסוכר - על מה ולמה, ומה הוא מינון הצריכה המומלץ?

Joy Cohen

משתמש על
20,427
1,161
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
1,360
20,427
1,161
upload_2021-7-4_13-52-14.png

כמות הפעמים שחיפשו בגוגל את המילה "סוכר" היא עצומה, כמו גם כמות הפעמים ששמו של הסוכר הוכפש בתקשורת וברשתות החברתיות. הסוכר והשפעותיו המזיקות, לכאורה, משמשים דלק אין סופי לכתבות, מחקרים, ושיחות סלון.

הקשר בין סוכר להשמנת יתר ומחלת הסוכרת
חלב ופירות הינם המזונות היחידים בהם נמצא הסוכר באופן טבעי (לקטוז ופרוקטוז, בהתאמה). בהתאם לכך, סוכר מוסף מתייחס לסוכר אשר מוסף באופן חיצוני כחלק מתהליך העיבוד של מוצר המזון.

סוכרת מסוג 2 מאופיינת בירידה ברגישות להורמון האינסולין (אחראי על הכנסת הסוכר מהדם לתאים), ותפקוד לקוי של התאים בלבלב אשר אחראיים על הייצור שלו. אחד הגורמים המרכזיים לאותה ירידה ברגישות לאינסולין הוא השמנה, ובעיקר הצטברות של שומן בטני.

השפעת הסוכר המוסף על מחלת הסוכרת נובעת מתרומתו למאזן קלורי חיובי (צריכה קלורית גבוהה יותר מההוצאה הקלורית היומית) המוביל, לאורך זמן, להשמנה.

אחד המחקרים הבולטים ביותר התומכים בכך, הוא מחקר שהשווה בין שתי דיאטות דלות קלוריות ובעלות הרכב תזונתי זהה, אך עם הבדל משמעותי מאוד בכמות הסוכר שנמצא בהן (4% לעומת 43% מסך הצריכה הקלוריות היומית). במחקר הוצגה ירידה זהה במשקל, מסת השומן ופרופיל השומנים בדם ללא הבדל בין הקבוצות.

מה עוד אומר המדע
סקירה אשר בחנה את מכלול הראיות האיכותיות ביותר בנושא הגיעה למסקנה החד משמעית הבאה:

צריכה של סוכר מובילה לעלייה במשקל וסיכון מוגבר למחלות רק אם היא מספקת עודף קלורי. כאשר הצריכה הקלורית זהה, צריכת סוכר לא נמצאה כגורם עצמאי לעלייה במשקל בהשוואה לרכיבי תזונה אחרים.

המלצת ארגוני הבריאות בעולם
בנוגע לצריכת סוכר מוסף בתזונה, ההגבלות עומדות על 25-5% מסך הצריכה היומית. טווח רחב במיוחד אשר מעיד על חוסר הוודאות שבכמות הצריכה האמיתית הנחשבת כמזיקה לבריאות.

סביר להניח שצריכת סוכר בטווח של 20-10% מסך הקלוריות היומי מהווה המלצה פרקטית יותר, כזו המשאירה פתח לשיקול דעתו של הפרט בנוגע לצריכת מזונות שנחשבים מספקים יותר, אך חשוב מכך, מגדילה את הסיכוי לדבוק בדיאטה בריאה ומאוזנת לאורך זמן.

רפרנס:
Metabolic and behavioral effects of a high-sucrose diet during weight loss - PubMed

נערך לאחרונה:
ז״א שכמקור לפחמימה אני אוכל בעיקר סוכר לבן ושומנים מחטיפי סנירקס (בשביל מאזן קלורי ניטרלי) ואת החלבון אני אקבל מאבקת חלבון (הכי פשוטה, נגיד של מי פרוטאין x 4 פעמים ביום) ואתסף במולטי ויטמין מקיף (איכותי ובכמות מספקת) אני ארגיש סבבה ולא אצבור שומן? 😲

ז״א שכמקור לפחמימה אני אוכל בעיקר סוכר לבן ושומנים מחטיפי סנירקס (בשביל מאזן קלורי ניטרלי) ואת החלבון אני אקבל מאבקת חלבון (הכי פשוטה, נגיד של מי פרוטאין x 4 פעמים ביום) ואתסף במולטי ויטמין מקיף (איכותי ובכמות מספקת) אני ארגיש סבבה ולא אצבור שומן? 😲
בהנחה שתהיה במאזן קלורי נטרלי/גירעון קלורי, שומן אתה לא תעלה. מה יקרה בריאותית זה כבר סיפור אחר ולכן לא הכל זה סביב השומן.

נשמע כמו המון שומן טראנס שלא כדאי להכניס לגוף.
בסופו של יום זה לא רציונלי לחשוב שכל המשחק של פיתוח גוף/כוח הוא קלוריות, אם בן אדם אוכל לעיתים תכופות אוכל לא טוב, הוא פשוט ירגיש כמו shit וממילא לא יוכל להתאמן היטב ולהתקדם לאורך זמן.
אני ארגיש סבבה
כנראה שלא תרגיש סבבה בכלל

בהנחה שתהיה במאזן קלורי נטרלי/גירעון קלורי, שומן אתה לא תעלה. מה יקרה בריאותית זה כבר סיפור אחר ולכן לא הכל זה סביב השומן.
נשמע כמו המון שומן טראנס שלא כדאי להכניס לגוף.
בסופו של יום זה לא רציונלי לחשוב שכל המשחק של פיתוח גוף/כוח הוא קלוריות, אם בן אדם אוכל לעיתים תכופות אוכל לא טוב, הוא פשוט ירגיש כמו shit וממילא לא יוכל להתאמן היטב ולהתקדם לאורך זמן.

זאת בערך הנקודה שרציתי להבהיר, דברים טובים באים בחבילות. אכלת הרבה סוכר, כנראה שקיבלת גם הרבה שומן מזובל בדרך.
וכשאתה אוכל חרא, אתה מרגיש חרא. לא משנה אם אתה בפלוס או מינוס קלורי. וכשאתה מרגיש חרא אין מוטיבציה להתאמן או לשמור על אורח חיים בריא. השמנה עקיפה אם תרצו.

ברור שזאת לא מסקנת המאמר. הוא די ברור. אבל מהקונצנזוס בפורום משתמע לעיתים ש ״זה לא משנה מאיפה הקלוריות מגיעות״. משנה ועוד איך.

אז אתה לא מסכים עם מסקנות המאמר?
כדאי לקרוא את המאמר לפני
השפעת הסוכר המוסף על מחלת הסוכרת נובעת מתרומתו למאזן קלורי חיובי (צריכה קלורית גבוהה יותר מההוצאה הקלורית היומית) המוביל, לאורך זמן, להשמנה.

צריכה של סוכר מובילה לעלייה במשקל וסיכון מוגבר למחלות רק אם היא מספקת עודף קלורי. כאשר הצריכה הקלורית זהה, צריכת סוכר לא נמצאה כגורם עצמאי לעלייה במשקל בהשוואה לרכיבי תזונה אחרים.

נו בדיוק. ומייק ענה כאן בתגובה שציטטתי שכן יש פגיעה בריאותית מעצם צריכה עצמה של סוכר.

רוב ההשלכות הבריאותיות השליליות שנקשרות לסוכר כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן, הן תוצאה של השמנת יתר.
השלכות נוספות של סוכר/פחמימה מזוקקת, שלא נובעות מהשמנת יתר, יכולות להיות אקנה, עששת והזדקנות של העור (יכול להיצמד לסיבי קולגן ואלסטין).
כשחלק גדול מהתפריט היומי מגיע מקלוריות של סוכר מזוקק, הבעיה העיקרית היא שהוא יכול לבוא על חשבון צריכה של חומרים מזינים אחרים,
בין אם זה במאקרו ובין אם זה ויטמינים ומינרלים, זה למה סוכר קשור לבעיות בריאותיות בעקיפין ולא באופן ישיר

רוב ההשלכות הבריאותיות השליליות שנקשרות לסוכר כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן, הן תוצאה של השמנת יתר.
השלכות נוספות של סוכר/פחמימה מזוקקת, שלא נובעות מהשמנת יתר, יכולות להיות אקנה, עששת והזדקנות של העור (יכול להיצמד לסיבי קולגן ואלסטין).
כשחלק גדול מהתפריט היומי מגיע מקלוריות של סוכר מזוקק, הבעיה העיקרית היא שהוא יכול לבוא על חשבון צריכה של חומרים מזינים אחרים,
בין אם זה במאקרו ובין אם זה ויטמינים ומינרלים, זה למה סוכר קשור לבעיות בריאותיות בעקיפין ולא באופן ישיר

מה בנוגע להשפעה על הרכב המיקרוביום?

יש מצב. באופן אישי עד שאני לא אראה מחקר גדול, ארוך טווח, מבוקר אקראית, של קבוצה שצורכת את מירב הקלוריות שלה מסוכר לבן תוך תיסוף מתאים של מאקרו, מינרלים וויטמינים, אני לא אשתכנע.(וזה כמובן לא יקרה, כי תחום התזונה מורכב בעיקר מנפנופי ידיים ומחקרי תצפית קטנים).

לא של סוכר, של רכיבים שמתווספים לעיתים קרובות בהצדמה לסוכר

הוא לא ציין למה הוא התכוון, לכן שאלתי אותו.

הוא לא ציין למה הוא התכוון, לכן שאלתי אותו.

אני חושב שאת נקודה ששווה בכלל לעשות עליה פוסט שלם בנפרד.
הרוח בפורום מאוד נושבת לכיוון של - ניפוץ מיתוסים והגדרת דברים כלא מזיקים על אף הדעה הרווחת. אמנם כמעט ולא פותחים פוסט ומחקר בנושא עניין/מאכל שחשבנו שהוא לא מזיק או לא משמעותי ובפועל כן עלול להזיק ולכן יש לתת תשומת לב לנקודה הזאת.

מה בנוגע להשפעה על הרכב המיקרוביום?
למיטב ידיעתי חיידקים אוהבים סוכר, ולכן בהם לכאורה סוכר לא יפגע, ואולי אפילו יתרום.
הרבה מוצרי פרוביוטיקה מכילים FOS שזה פרוקטוז. לא לחינם חלב טבעי לא מפוסטר מכיל הרבה חיידקים.
סוכר יכול להיות תדרוש מהגוף משאבים להתפרק בלי תמורה מלבד קלוריות, וזה חבל, אבל לעולם החי המדהים שבתוך מערכת העיכול, סוכר לא יפריע, אפילו ההיפך. שמעתי שלטפילי מעיים כדאי להימנע מסוכר כי גם הם ניזונים מסוכר.

אחרי ששני עשורים לימדו אותנו שסוכר כשלעצמו הוא מפגע בריאותי קשה לקבל את זה שהגורם האמיתי למחלות הוא עודף משקל, ולא הצריכה הישירה של סוכר.
אני אוסיף, גם אנשים במשקל תקין כאורה בריאים מאובחנים עם מחלות קשות.
ברור שהרבה לא ידוע ומובן מספיק, אבל אני חייב להסכים שאני סקפטי שלוקחים הכל בחשבון כשאומרים שסוכר לא מזיק לבריאות.

גם שום שהוכח יעיל להורדת כולסטרול, בלי מחקר כפול סמיות עדיין ימליצו לקחת תרופות במקום, מפני שאולי השום לא בטוח לשימוש.

משום מה עם סוכר יש רצון לצאת בהצהרות נגד מה שהיה ידוע לנו עד היום.

תאר לעצמך שהיו מתיחסים לסוכר כמו לשום, היו אומרים "אין עדיין מספיק מידע כדי לומר שסוכר בטוח לשימוש".

אני אוסיף, גם אנשים במשקל תקין כאורה בריאים מאובחנים עם מחלות קשות.
ברור שהרבה לא ידוע ומובן מספיק, אבל אני חייב להסכים שאני סקפטי שלוקחים הכל בחשבון כשאומרים שסוכר לא מזיק לבריאות.

גם שום שהוכח יעיל להורדת כולסטרול, בלי מחקר כפול סמיות עדיין ימליצו לקחת תרופות במקום, מפני שאולי השום לא בטוח לשימוש.

משום מה עם סוכר יש רצון לצאת בהצהרות נגד מה שהיה ידוע לנו עד היום.

תאר לעצמך שהיו מתיחסים לסוכר כמו לשום, היו אומרים "אין עדיין מספיק מידע כדי לומר שסוכר בטוח לשימוש".

השאלה היא אם יש סיבה לחשוב שהוא מזיק יותר ממה שידוע לנו

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית