לא פספסתי את השאלה שלך ולא לקחתי אישית, זה השימוש השגוי שלך במונחים מוסיקליים שצרם לי מאוד והעלה את החשד שבאת להתפלצן ולהתנשא על סגנון מוסיקלי. אני די בטוח שאם תשמע יצירה א-טונאלית אז לא תדע להגיד שהיא כזאת וגם לא תזהה את הסולם שהיא כתובה בו, וזה סבבה לגמרי. אין חובה למאזין להיות משכיל מוסיקלית כדי להנות או לא להנות ממוסיקה ואפילו כדי להחליט שהיא נשמעת נורא או נפלא.
לשאלתך, שיר אפשר לבצע בהמון סגנונות. כל סגנון מגיע עם ה"סאונד" שלו ועם מאפייני ז'אנר שלפעמים הם בולטים מאוד. במוזיקה מזרחית, בג'אז, קאנטרי ועוד סגנונות שקל לאפיין, אתה בדרך כלל תזהה את הז'אנר עוד לפני שהשירה התחילה ותוכל לשער איך נשמע הזמר כי אתה מזהה את הסגנון. אם יש לך אוזן טובה וידע בשירה ומוסיקה אתה תוכל לאפיין סגנון שירה בצורה די מדוייקת וטכנית אבל הרבה פעמים עושים שימוש במונחים יומיומיים מטעמי נוחות, כמו בדיון שלנו. במזרחית יש גם זמרים בכיינים, זאת לפעמים דרך מקובלת (ובעייתית) לתאר את זה. זה הסגנון וזה הסאונד וזה מה שהקהל שלהם אוהב וככה הם שרים. זמר בכיין כנראה ישמע כזה גם אם ישיר בסגנון אחר, ככה הוא מביא את מה שהוא יודע ומכיר ליצירה. מאיפה זה הגיע? ממוסיקה טורקית וערבית, שם מאוד מקובל לשיר ככה. אתה לא חייב לאהוב את זה או את הצעקות של זמרת אופרה או הגראולינג של זמר דת' מטאל, עניין של טעם.
לגבי הלחנים, המוסיקה הפופולרית היום כבר מטושטשת בגבולות של הסאונד, זמרים כמו אייל גולן ועומר אדם מבצעים שירים שהלחן שלהם לא מזרחי באופן מובהק (אפשר לדבר פה על סולמות ומהלכים הרמוניים אבל לא נראה לי שזה המקום) וההפקה היא יותר בריטני ספירס מאשר אהובה עוזרי, אבל סגנון השירה כן נשאר בז'אנר.
יש גם דוגמאות לזמרים שהסגנון שלהם הוא לא מזרחי אבל מבצעים קלאסיקות מזרחיות וזה נשמע אחרת וגם מנגיש את השירים האלה לאוזניים יותר מערביות.
הקושי שעולה מתוך כל מה שכתבתי הוא שאם מישהו עם אוזן לא מיומנת או ידע מספיק מחליט שהוא מגדיר דברים לפי דעתו האישית זה יכול להיות בעייתי. איך החלטת איזה זמר יותר או פחות בכיין ואם בכלל.. מה תגיד למי שלא מסכים איתך ולא מספיק חד בשביל לשמוע את מה שאתה מתאר? אולי אתה לא מספיק חד כדי לתאר את זה בצורה מדוייקת?
אלה בעיות שרואים לא רק ברמה היומיומית, אלא גם ברמות היותר מקצועיות.
קושי נוסף הוא שהדיון יכול להיות לא מכבד, יש מי שיעלב כי תייגת את הזמר האהוב עליו כבכיין והצגת את הסגנון האהוב עליו כבעייתי.
תקשיב למה שאתה אוהב, לא צריך להעביר ביקורת על אחרים ולהגיד ש"אם הוא רק היה שר את זה לא ככה הייתי אוהב את זה".. אז תקשיב לזמרים שאתה כן אוהב.
כל מילה!
הנה דוגמא לכמה שאפשר לשנות את סגנון של שיר