קרן מחקה מדדים VS סל מניות רגיל

איתמר .ק.

משתמש פעיל
930
409
נק' מוניטין:
316
930
409
יצא לי לקרוא על הרעיון של "משקיע עצלן" שהפואנטה היא שהשוק עולה לאורך השנים כך שאם תשקיע ולא תלחץ מירידות נקודתיות אחרי עשור+ תגלה שהרווחת.
עכשיו ראיתי שכל החברות שאתה משקיע דרכן (הפניקס אלטשוחר שחם וכו') לוקחות לך עמלה של 0.7-0.8 מה שיוצא הרבה לאחר עשור של ריבית דריבית, לעומת זאת קרן מחקה מדדים לוקחת ממך במקרה קיצון 0.07+-, כלומר למשקיע העצלן אין שום סיבה לא להשקיע ב"קרן מחקה מדדים".
השאלה שלי היא איפה הקאץ' כלומר איפה החיסרון בקרן מחקה מדדים? (אני מודע שקרן מחקה מדדים מתעדכנת רק בסוף היום לעומת סל מניות רגיל שמתעדכן כל הזמן אבל ל"משקיע עצלן" זה לא משנה).
בכל מקרה אם יש למישהו תובנות או עצות לגבי הנושא אשמח לשמוע😃

לפנות בוקר טוב.
אין לי תובנות ספציפית למה ששאלת.
אני אישית משקיע במניות בארה"ב דרך חברה שמקבלת תשלום רק על קניה או מכירה של מניה.
ככה שאם יש ברשותי מספר מניות ואני לא אחד שקונה ומוכר הרבה, מדיי פעם קונה מניה נוספת או כשיש ירידה דרסטית במניה גדולה קונה עוד מאותה מניה.

נראה לי שקצת עירבבת בין קרן סל ותעודת סל. בעיקרון שניהם מכשירים זהים במהות שלהם - מאפשרים לך להיות מוצמד למדד מניות מסוים מבלי הצורך לרכוש את המניות שמרכיבות את המדד, כל אחת לחוד ועל פי משקלן במדד.
ההבדל העיקרי ביניהם הוא שקרן סל ניתן לקנות ולמכור רק בסופו של יום מסחר בעוד בתעודת סל ניתן לסחור באופן רציף לכל אורך היום. כמשקיע פאסיבי שלא עושה הרבה פעולות של קניה ומכירה זה לא אמור לשנות עבורך.
לגבי עמלות זה מתחלק ל-2 - עמלות שגובות ממך פלטפורמות המסחר (אקסלנס, אלטשולר וכו') ועמלות שגובים מנהלי הקרנות/תעודות שאתה רוכש. ממה שבדקתי בעבר עמלות מסחר של הפלטפורמות נעות בדרך כלל בין 0.07%-0.09% עבור כל פעולה במכשיר ישראלי כאשר עמלה מינימלית חודשית היא 10 ש"ח (ככה זה אצלי לפחות). כמשקיע פאסיבי שלא עושה הרבה פעולות רוב הסיכויים שאתה לא תעבור את העמלה המינימלית ופשוט תשלם אותה בכל חודש.
לגבי עמלות שגובים מנהלי הקרנות - העמלה משוקפת במחיר הקרן/תעודה. גובה העמלה מפורט בתשקיף של הקרן/תעודה שנמצא באתר הבורסה. או לחילופים ניתן לראות אותה באתרים של מנהלי הקרנות עצמם (למשל קסם, מיטב, מור, מגדל, הראל וכ') או
באתר FUNDER קרנות נאמנות מחקות
ממליץ להצליב בין כמה מקורות כדי לוודא את המספר.
קרנות ישראליות הרבה פעמים יקרות ביחס למקבילות איריות (תעודות סל שמונפקות ע"י Ishares וחברות אחרות שהן חברות בת של ענקיות כמו Blackrock ונסחרות בבורסה בתל אביב) אז אני משקיע בהן.

איפה החיסרון בקרן מחקה מדדים?
1. נורא תלוי בגישה שאתה מאמין בה. אני אישית דוגל באותה גישה של השקעות לעצלנים אבל יש לך לא מעט אנשים ובתוכם אנשי מקצוע מעולים שטוענים שמסחר ע"י ניתוח טכני/ניתוח דוחות/שיטות אחרות או בכלל השקעה באפיקים אחרים כמו נדל"ן ועסקים מתעלה על השקעה פאסיבית.
2. עדיין יש פה עניין של מזל, בעיקר מזל נאחס - אני מסכים שלרוב, היסטורית, בטווח הארוך שוק המניות עולה. ואנשים בגישה הפאסיבית נורא אוהבים להציג את גרף המניות בארה"ב משנת 1900 ועד היום כאילו מישהו מאיתנו מושקע שם מאותה שנה. עם זאת, כלום לא מובטח לך וקצת מזל נאחס יכול לפרק לך עשרות שנים של השקעות (ראה לדוגמא אנשים שיצאו לפנסיה בתקופת הקורונה או היו צריכים למשוך כספים בתקופה הזאת).

• פותח/ת השרשור
ההבדל העיקרי ביניהם הוא שקרן סל ניתן לקנות ולמכור רק בסופו של יום מסחר בעוד בתעודת סל ניתן לסחור באופן רציף לכל אורך היום. כמשקיע פאסיבי שלא עושה הרבה פעולות של קניה ומכירה זה לא אמור לשנות עבורך.
תודה על התשובה
אני הבנתי שמקרן סל אתה לא מקבל דיבדנט כלומר אתה לא באמת מחזיק במנייה לעומת זאת בתעודת סל (Sַ&P 500 לדוגמה) אתה כן מקבל דיבדנט כלומר אתה באמת בעלים (באחוז מסויים) של 500 החברות המובילות?

תודה על התשובה
אני הבנתי שמקרן סל אתה לא מקבל דיבדנט כלומר אתה לא באמת מחזיק במנייה לעומת זאת בתעודת סל (Sַ&P 500 לדוגמה) אתה כן מקבל דיבדנט כלומר אתה באמת בעלים (באחוז מסויים) של 500 החברות המובילות?
אין קשר לדיבידנד, זה כבר תלוי אם הקרן היא מחלקת או צוברת אאל"ט.
לא כל הקרנות מחלקות דיבידנד ככה או ככה, גם אם תחזיק S&P זה לא אומר שתקבל דיבידנד מהחברות שחלק מהמדד.

2. עדיין יש פה עניין של מזל, בעיקר מזל נאחס - אני מסכים שלרוב, היסטורית, בטווח הארוך שוק המניות עולה. ואנשים בגישה הפאסיבית נורא אוהבים להציג את גרף המניות בארה"ב משנת 1900 ועד היום כאילו מישהו מאיתנו מושקע שם מאותה שנה. עם זאת, כלום לא מובטח לך וקצת מזל נאחס יכול לפרק לך עשרות שנים של השקעות (ראה לדוגמא אנשים שיצאו לפנסיה בתקופת הקורונה או היו צריכים למשוך כספים בתקופה הזאת).
זה פחות מזל נאחס כמו טיפשות של אנשים שלא חוקרים לעומק או יודעים לאן הם נכנסים מלכתחילה. אם אתה לפני הפנסיה אתה מוריד חשיפה באופן משמעותי למניות/מחקי מדד ומתחיל להשקיע במכשירים יותר סולידים (אגח"ים ודומיו).

קרנות ישראליות הרבה פעמים יקרות ביחס למקבילות איריות (תעודות סל שמונפקות ע"י Ishares וחברות אחרות שהן חברות בת של ענקיות כמו Blackrock ונסחרות בבורסה בתל אביב) אז אני משקיע בהן.
עדיף INVESCO. אין מיסוי כי היא פסיבית (SWAP). יש לזה כמובן "חסרונות" (יותר "מסוכנת"), אבל מי שמבין את השיטה גם מבין כמה זה זניח ולא פרקטי ליפול שם במציאות.

פותח השרשור, תעבור על זה:

יש לך שם כל מיני הטבות גם לפתיחת חשבון מסחר שנתיים ללא עמלה (עדיף אקסלנס לדעתי). אין לי קשר לאתר הזה, סתם עקבתי בזמנו כשהתחלתי להתעניין בתחום אחר החתול הפיננסי ונעזרתי בו הרבה. אחרי שנתיים פשוט תעבור למישהו אחר או שתאיים וויתרו לך על העמלות כנראה לעוד שנתיים.

אפשרות נוספת בשבילך זה לסחור דרך:

אין שם יותר מידי עמלות. אין דמי ניהול רק בגין קנייה/מכירה (הם סוחרים רק בניירות ישראלים):

יש משהו דומה רק לניירות אמריקאים שנקרא בלינק:

לא ממליץ להשקיע בקרנות/תעודות אמריקאיות. אתה תהיה חשוף למס עיזבון ומס כפול בעת קבלת דיבידנד בניגוד לישראליות (איריות) שהן ללא מס. זה יכול להתבטא ב-0.5% בשנה וזה המון כסף כפול 20–30 שנה (מאות אלפי שקלים).

תלוי במדיניות ההשקעה של הקרן. יש כאלו שצוברות (משקיעות את הדיבידנדים) ויש כאלו שמשחררות אותן למשקיעים. כתוב בתשקיף מה הקרן עושה עם הדיבידנדים.
זה פחות מזל נאחס כמו טיפשות של אנשים שלא חוקרים לעומק או יודעים לאן הם נכנסים מלכתחילה. אם אתה לפני הפנסיה אתה מוריד חשיפה באופן משמעותי למניות/מחקי מדד ומתחיל להשקיע במכשירים יותר סולידים (אגח"ים ודומיו).
צודק 100%, רק ניסיתי להמחיש שזה לא BULLETPROOF כפי שמציגים. אבל עדיין לדעתי האישית זו החלופה הטובה ביותר ל99.9% מהאנשים למעט אלו שיודעים לעשות דברים אחרים עם הכסף שלהם, וגם להם בטח יש עודפי מזומנים שעדיף להשקיע במדדים.
עדיף INVESCO. אין מיסוי כי היא פסיבית (SWAP). יש לזה כמובן "חסרונות" (יותר "מסוכנת"), אבל מי שמבין את השיטה גם מבין כמה זה זניח ולא פרקטי ליפול שם במציאות.
מה הכוונה? הקרנות לא ממוסות בארץ?

אני רק הערה -
אם אתה מחפש השקעה לטווח ארוך, קופת גמל להשקעה היא מכשיר מעולה כעוד אפיק השקעה בשוק ההון.
מצד אחד הכסף נותר נזיל וניתן למשיכה - בניגוד למכשירים פנסיונים אחרים.
מצד שני, אם מושכים את הכסף אחרי גיל 60 בצורת קצבה חודשית, מקבלים פטור מלא ממס על הרווחים, וממס הכנסה.
ההפקדה השנתית מוגבלת (כיום הסכום הוא כ-79k) - כך שככל שתתחיל בגיל יותר צעיר, הטבת הפטור ממס תהיה יותר משמעותית.

אני רק הערה -
אם אתה מחפש השקעה לטווח ארוך, קופת גמל להשקעה היא מכשיר מעולה כעוד אפיק השקעה בשוק ההון.
מצד שני, אם מושכים את הכסף אחרי גיל 60 בצורת קצבה חודשית, מקבלים פטור מלא ממס על הרווחים, וממס הכנסה.
ההפקדה השנתית מוגבלת (כיום הסכום הוא כ-79k) - כך שככל שתתחיל בגיל יותר צעיר, הטבת הפטור ממס תהיה יותר משמעותית.
כמות הדמי ניהול לאורך שנים היא עצומה, זה אחלה "מכשיר" למי שמכוון לא להתעמק בהשקעות בכלל ורוצה פשוט לזרוק תכסף שלו ולגלות שבעוד הרבה שנים זה עשה רווח.
אבל זה לא אידיאלי.

כמות הדמי ניהול לאורך שנים היא עצומה, זה אחלה "מכשיר" למי שמכוון לא להתעמק בהשקעות בכלל ורוצה פשוט לזרוק תכסף שלו ולגלות שבעוד הרבה שנים זה עשה רווח.
אבל זה לא אידיאלי.

כל כסף מנוהל עולה בעמלה.
זה המחיר של מסירת ניהול הכסף לגופים מוסדיים/מקצועיים.
לרוב המוחלט של האנשים שאינם משקיעים מקצועיים, זו אופצייה עדיפה, ובהרבה, על ניהול הכסף בעצמם.

ספציפית לגבי קופת גמל להשקעה - בהנחה שבוחרים באופציית המשיכה שפטורה ממס הכנסה ומס על רווחי הון - עמלת הניהול בטלה בשישים אל מול הטבת הפטור.
המדינה נותנת פה תנאים יוצאי דופן כדי לעודד אנשים לפעול לחיסכון ארוך טווח.
זה no brainer כאופציית השקעה.

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
אין קשר לדיבידנד, זה כבר תלוי אם הקרן היא מחלקת או צוברת אאל"ט.
צודק, התכוונתי שבין אם החברה החליטה לחלק דיבדנד ובין אם היא החליטה להשקיע במקום אתה עדיין לא מקבל את זה, הרווח היחיד שלך הוא מהמניות ששוות יותר...
אני רק הערה -
על פניו זה בדיוק מה שחיפשתי, אבל הם לוקחים עמלה של 0.7% שלאחר עשור זה חתיכת סכום (ביחוד בריבית דריבית)
כל כסף מנוהל עולה בעמלה.
לרוב המוחלט של האנשים שאינם משקיעים מקצועיים, זו אופצייה עדיפה, ובהרבה, על ניהול הכסף בעצמם.
הבנתי שיש אפשרות לקנות/לנהל קופת גמל לבד ואז העמלה היא בין 0 ל 0.07...
ספציפית לגבי קופת גמל להשקעה - בהנחה שבוחרים באופציית המשיכה שפטורה ממס הכנסה ומס על רווחי הון - עמלת הניהול בטלה בשישים אל מול הטבת הפטור.
ממה שראיתי האופציה להימנע ממס זה רק אם משכת לאחר גיל 60

צודק, התכוונתי שבין אם החברה החליטה לחלק דיבדנד ובין אם היא החליטה להשקיע במקום אתה עדיין לא מקבל את זה, הרווח היחיד שלך הוא מהמניות ששוות יותר...

על פניו זה בדיוק מה שחיפשתי, אבל הם לוקחים עמלה של 0.7% שלאחר עשור זה חתיכת סכום (ביחוד בריבית דריבית)

ממה שראיתי האופציה להימנע ממס זה רק אם משכת לאחר גיל 60
אל תשבור את הראש, רונן מרגוליס עשה את זה בשבילך.
אכן גמל להשקעה הוא מוצר גרוע.

מה הכוונה? הקרנות לא ממוסות בארץ?
אין מס דיבידנד כי INVESCO לא מחזיקים את תעודת הסל בפועל (ולכן נקראת פסיבית). היא עדיין צוברת, זה מגולם. ההבדל בתשואה בגלל זה הוא כ-0.5% לטובת INVESCO. בנוסף, ISHARES צמוד למט"ח בזמן ש-INVESCO צמוד למדד המחירים לצרכן בישראל כך שהמס בפועל הוא ריאלי ולא נומינלי וכך גם התשואה בפועל. על פני עשרות שנים, זה המון כסף.

אני רק הערה -
זה טוב למי שלא רוצה להתעסק עם הכסף. זה לא טוב כי דמי הניהול בקופות גמל הן יחסית משמעותית גבוהות יותר מכמעט כל אופציה אחרת והכסף כמו שציינת הוא מתקבל כקצבה ולא ניתן לקחת אותו במכה. זה סוג של עוד קרן פנסיה והכסף לא זמין לעוד מיליארד שנה – אני חושב שאפשר לעשות עם הכסף דברים אחרים טובים יותר מאשר לקבל עוד קצבה בגיל 70 (או 80 עד שנצא לפנסיה בעוד 30-50 שנה).

0.7% זה עוד טוב. הממוצע גבוה יותר לכיוון 0.8%–0.9% ויש כאלו שמשלמים גם 1%+ ולא יודעים.

זה כבר לא קופת גמל אלא פשוט חשבון מסחר. נשמע מפחיד לרוב האנשים לכן הם אוהבים להיתקע בקופות גמל/מכשירים עם דמי ניהול גבוהים והשקעות גרועות של המוסדיים. יש הגבלות היום גם ויהיו עוד הרבה בהמשך (לדוגמה, החל מה-1.7.24 יש הגבלה שניתן להשקיע במדד הנאסדק 100 רק עד 50% מכל קרן/קפה איי שם אלא אם נמצאים בניהול עצמי/חשבון מסחר ואז אפשר לעשות מה שרוצים).

סוכן ביטוח ימליץ על קופות גמל כי הוא מרוויח מזה עמלה. הם לא אובייקטיבים

סוכן ביטוח ימליץ על קופות גמל כי הוא מרוויח מזה עמלה. הם לא אובייקטיבים
לא ככה עובד אתר מידרג - וחוות הדעת הן לא פרסומת לקופת גמל.
בעלי המקצוע באתר אכן מעוניינים שתפנה אליהם, מאינסטלטורים ועד יועצים פיננסים - והאינטרס הזה דוחף אותם לנסות ולהראות מקסימום מקצועיות בחוות הדעת.
הם לא מוכרים מוצר, הם מוכרים את המומחיות שלהם.

יש בלינק, מעל שלושים חוות דעת.
חלק לכאן, חלק לכאן.

נערך לאחרונה:
לא ככה עובד אתר מידרג - וחוות הדעת הן לא פרסומת לקופת גמל.
הם דיי כן כי בלעדיהן לא היה לאותם סוכנים עבודה כי הם גוזרים על כך עמלות. למי שיש עשרות שנים להשקיע, המוצר הזה דיי גרוע ועדיף להתנהל דרך זירת מסחר. מי שלא רוצה להתעמק בלקרוא כמה שעות בודדות, אפילו את המאמר מהחתול הפיננסי ששלחתי לפני כן, אז שימשיך להשקיע באפיקים כמו גמל להשקעה ולשלם דמי ניהול גבוהים עם מסלולי השקעה דיי גרועים שחלקם הגדול אף לא חשוף כלל ללקוח

הם דיי כן כי בלעדיהן לא היה לאותם סוכנים עבודה כי הם גוזרים על כך עמלות.
פיספסת את העיקר.
כן - הם מפרסמים את עצמם. לא, הם לא מוכרים מוצר ספציפי.

המוצר הזה דיי גרוע ועדיף להתנהל דרך זירת מסחר.

זה לא בינראי אפס או אחד. אפשר גם וגם.
קופת גמל להשקעה זה מוצר מעולה אם הוא משולב עם עוד אפיקי השקעה, ולא כמכשיר עיקרי.
אבל הוא בהחלט כדאי למשקיע הממוצע.

והערה לגבי ״להתנהל דרך זירת מסחר״, במילים אחרות לנהל את הכסף עצמאית בשוק ההון - לאדם הממוצע מהיישוב זה מתכון לאסון.
פשוט וקל.
מתוך האנשים שהם לא עוסקים בניהול פיננסים כמקצוע, ושרואים את עצמם מביני עניין ו״כסף חכם״ - מיעוט שבמיעוטים הם באמת כאלה.
מי שמעוניין להשקיע בעצמו את כספו, טוב יעשה אם יפזר את הסיכון ושחלק משמעותי אחר מכספו ייתן בידי אנשי מקצוע.

• פותח/ת השרשור
זה כבר לא קופת גמל אלא פשוט חשבון מסחר. נשמע מפחיד לרוב האנשים לכן הם אוהבים להיתקע בקופות גמל/מכשירים עם דמי ניהול גבוהים והשקעות גרועות של המוסדיים. יש הגבלות היום גם ויהיו עוד הרבה בהמשך (לדוגמה, החל מה-1.7.24 יש הגבלה שניתן להשקיע במדד הנאסדק 100 רק עד 50% מכל קרן/קפה איי שם אלא אם נמצאים בניהול עצמי/חשבון מסחר ואז אפשר לעשות מה שרוצים).
אבל זה אותו עקרון לא? רק שבמקום שיהיה מתווך ביני לבין תעודת הסל אני קונה אותה לבד ורק משלם על השימוש בבית המסחר, נכון?

כל כסף מנוהל עולה בעמלה.

זה no brainer כאופציית השקעה.
השקעה סולידית היא לא מורכבת בכלל, מה שהופך את המשפט "זו אופציה עדיפה, ובהרבה על ניהול הכסף בעצמם" שטויות במיץ.
כמובן שזה תלוי אדם, אם בנאדם לא מוכן להשקיע במעט כדי ללמוד את הבסיס עדיף לו קופת גמל להשקעה.
אם לבן אדן יש נטייה להימורים אולי גם כן.

בכל שאר האפשרויות קופת גמל להשקעה תיקח לך הרבה מהרווחים על זה שהחלטת לא ללמוד קצת.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית