הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מחקר: הדירות בישראל יקרות מדי ל-70% מהציבור

Mike Bikov

מנהל אתר
103,264
12,426
מנהל
נק' מוניטין:
58,703
103,264
12,426
http://www.themarker.com/realestate/mortgage/1.648193

רק 30% ממשקי הבית בישראל יכולים לרכוש דירה בשיעורי משכנתא והחזרי משכנתא סבירים - כך עולה ממחקר שערכו ד"ר דני בן שחר וקובי ורשבסקי מהפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. המחקר יוצג מחר בכנס "התחדשות עירונית והעצמת ההון האנושי בישראל" שייערך באוניברסיטת תל אביב.

על פי המקובל, מימון בשיעור סביר הוא כ-60% ממחיר דירה ממוצעת בישראל (כמיליון שקל) והחזר משכנתא חודשי סביר, אינו עולה על 30% מגובה ההכנסה הפנויה. באוקטובר אשתקד נקט נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, צעדים להגבלת המשכנתאות והקשיח את המדיניות כלפי אלה שלוקחים משכנתא גבוהה מ-60%.

המחקר בחן רכישת דירה בישראל בשיעור משכנתא של 60% משוויה - ולטענתו רק שלושת העשירונים העליונים של משקי הבית, יוכלו במקרה כזה, לא לחרוג בהוצאות הדיור מ-30% מההכנסה. בשבעת העשירונים הנותרים, ייאלצו לשלם החזרים חודשיים של יותר מ-30% מההכנסה החודשית.

לעומת זאת, טוען המחקר, כשמעלים את שיעור המימון ל-80% משווי דירה ממוצעת, כמחצית ממשקי הבית יכולים לרכוש לעצמם דירה ולשלם החזר חודשי שאינו עולה על 30% מההכנסה החודשית.

כמו כן מראה המחקר שמספר המשכורות הדרושות לעשירונים הנמוכים כדי לרכוש דירה, בין השנים 1989-2010, גדל בצורה משמעותית: ב-1989 נדרשו לעשירון החמישי 51.7 משכורות ממוצעות כדי לרכוש דירה, בעוד שב-2010 נדרשו 90.7 משכורות (עלייה של כ-75%); היחס בעשירון הרביעי עלה בכ-72% מ-61.5 משכורות ממוצעות ל-105.6 ב-2010; בעשירון השלישי עלה היחס בכ-87%, מ-67.3 משכורות ממוצעות ל-126.1; בעשירון השני עלה היחס ב-93%, מ-80.2 משכורות ממוצעות ל-154.8; ובעשירון התחתון נרשם הגידול הגבוה ביותר, כ-98%, מ-108.6 משכורות חודשיות למחיר דירה ב-1989 ל-214.7 משכורות בשנה שעברה.

"ממצאים אלה מצביעים על הצורך לבחון רפורמה מרחיקת לכת שתשנה באופן דרסטי את היכולת של משקי הבית להשיג יחידת דיור בבעלות בישראל", כותבים החוקרים במסקנותיהם. "שינוי המגמה דורש מדיניות חדשה שתטפל באופן שורשי הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש של שוק הדיור, שתייצר פוטנציאל למשקי בית בכל שכבות ההכנסה להשיג יחידת דיור, ובכך תבלום תהליכים מתמשכים של אי שוויון וסגרגציה סוציו-כלכלית"

מדינה חרא. (הייתי חייב לכסות את המכסה היומית)

מסקנות מפגרות.
המדינה מזניחה את הפריפריה, ששם מחירי הדיור שפויים, ובמקום מנסים לנפח את המרכז כמו בובת גומי.
שיפתחו תחבורה נורמלית ויעודדו מעבר של תעשיות לפריפריה במקום להתבכיין שהדיור במרכז יקר. הוא לא יהפוך לזול יותר אפילו אם יבנו פה גורדי שחקים כי הביקוש גדול ורק יגדל.

זה משפט חסר משמעות. בהתחשב במצב השוק הכל שפוי.

זה משפט חסר משמעות. בהתחשב במצב השוק הכל שפוי.
Whatever.
זה נקודת המבט שלי בתור אדם שמחפש לקנות דירה בשנה הקרובה ובוחן את האופציות ברשותו וההיצע הקיים.
אם משווים מחירי דיור בפריפריה לעומת המרכז המחירים נמוכים בצורה משמעותית, ולדעתי הם "שפויים".
בנוסף, אפילו לא צריך להתרחק לפריפריה יותר מדי כדי למצוא דירה במחיר כזה, שהחזר המשכנתא יהיה שווה למחיר שכר הדירה שגם ככה נאלץ לשלם מי שלא גר עם ההורים.

נערך לאחרונה:
Whatever.
זה נקודת המבט שלי בתור אדם שמחפש לקנות דירה בשנה הקרובה ובוחן את האופציות ברשותו וההיצע הקיים.
אם משווים מחירי דיור בפריפריה לעומת המרכז המחירים נמוכים בצורה משמעותית, ולדעתי הם "שפויים".
בנוסף, אפילו לא צריך להתרחק לפריפריה יותר מדי כדי למצוא דירה במחיר כזה, שהחזר המשכנתא יהיה שווה למחיר שכר הדירה שגם ככה נאלץ לשלם מי שלא גר עם ההורים.

איפה בדיוק את יכולה לקנות דירה סבירה כך שהחזר המשכנתא יהיה נמוך מ 3000 ש"ח לחודש? לא שזה הופך את זה ליותר רווחי מלגור בשכירות, אבל אני אשמח לשמוע.

איפה בדיוק את יכולה לקנות דירה סבירה כך שהחזר המשכנתא יהיה נמוך מ 3000 ש"ח לחודש? לא שזה הופך את זה ליותר רווחי מלגור בשכירות, אבל אני אשמח לשמוע.
נמוך מ-3000 אני לא יודעת כי אני מכוונת לקצת יותר מזה, אבל עם החזר של 3500 בערך אתה מוזמן, למשל, לאשדוד. 40 דקות נסיעה מת''א.
כמובן שאני לא מדברת על וילה עם בריכה אלא על דירה של 3 חדרים בגודל בינוני.
ככל שתרחיק - יצא לך יותר זול.

נערך לאחרונה:
נמוך מ-3000 אני לא יודעת כי אני מכוונת לקצת יותר מזה, אבל עם החזר של 3500 בערך אתה מוזמן, למשל, לאשדוד. 40 דקות נסיעה מת''א.

3500 זה במקרה הטוב שיש לך הון התחלתי של 300K, את מוכנה להתחתן עם הבנק ל-25 שנה ולקוות שהמדד לא יעלה יותר מדי כדי שלא תפשטי את הרגל.

ודיברנו קרוב למרכז. למרות שגם בבאר שבע המחירים של הדירות היום זה לא להיט.

3500 זה במקרה הטוב שיש לך הון התחלתי של 300K, את מוכנה להתחתן עם הבנק ל-25 שנה ולקוות שהמדד לא יעלה יותר מדי כדי שלא תפשטי את הרגל.

ודיברנו קרוב למרכז. למרות שגם בבאר שבע המחירים של הדירות היום זה לא להיט.
מתי דיברנו על קרוב למרכז? אתה שאלת אותי על פריפריה.

באר שבע זו דוגמא לעיר פריפריאלית שיש בה תחבורה ותעסוקה (והמון סטודנטים) ולכן המחירים בה עולים, אבל עדיין סבירים ויש שם תחבורה ותעסוקה.
גם שדרות עכשיו במגמת עליה מהסיבות האלה בדיוק (אם כי התחבורה חרא אבל יש סטודנטים ותעסוקה כי האזור תעשיה שלהם בתנופה).

וכן, אני מוכנה להתחתן עם הבנק (כי זה המהות של הלוואה לטווח ארוך=משכנתא) ויש לי הון התחלתי. מה לעשות, אני לא מצפה שיביאו לי דירה במתנה, וגם לא מעוניינת לחיות בשכירות כל החיים. אז כמיטב המסורת הבורגנית ניסיתי לתכנן את מהלך החיים שלי קצת מראש. זאת הסיבה גם שהלכתי ללמוד הנדסה ולא היסטוריה של הריקוד האוריינטלי.

Whatever.
אפילו לא צריך להתרחק לפריפריה יותר מדי כדי למצוא דירה במחיר כזה, שהחזר המשכנתא יהיה שווה למחיר שכר הדירה שגם ככה נאלץ לשלם מי שלא גר עם ההורים.

מתי דיברנו על קרוב למרכז? אתה שאלת אותי על פריפריה.

there you go.

באר שבע זו דוגמא לעיר פריפריאלית שיש בה תחבורה ותעסוקה (והמון סטודנטים) ולכן המחירים בה עולים, אבל עדיין סבירים ויש שם תחבורה ותעסוקה.
גם שדרות עכשיו במגמת עליה מהסיבות האלה בדיוק (אם כי התחבורה חרא אבל יש סטודנטים ותעסוקה כי האזור תעשיה שלהם בתנופה).

וכן, אני מוכנה להתחתן עם הבנק (כי זה המהות של הלוואה לטווח ארוך=משכנתא) ויש לי הון התחלתי. מה לעשות, אני לא מצפה שיביאו לי דירה במתנה, וגם לא מעוניינת לחיות בשכירות כל החיים. אז כמיטב המסורת הבורגנית ניסיתי לתכנן את מהלך החיים שלי קצת מראש. זאת הסיבה גם שהלכתי ללמוד הנדסה ולא היסטוריה של הריקוד האוריינטלי.

את קצת מבולבלת. אני לא אמרתי לך לקנות או לא לקנות דירה או שאת צריכה לחיות בשכירות כל החיים ולכן אני לא מבין למה את נכנסת למגננה.

דירה סבירה בפריפריה עולה היום בסביבות מיליון ש"ח. את מוזמנת להשוות לכמות המשכורות הממוצעות שנדרשת על מנת לקנות דירה כזו בישראל, לעומת כמות המשכורות הנדרשת במדינות אחרות בעולם, ואז להגיד לי מה זה מחיר שפוי ומה זה מחיר לא שפוי.

לכמה זמן תספיק לך דירת 3 חדרים?

there you go.

דירה סבירה בפריפריה עולה היום בסביבות מיליון ש"ח. את מוזמנת להשוות לכמות המשכורות הממוצעות שנדרשת על מנת לקנות דירה כזו בישראל, לעומת כמות המשכורות הנדרשת במדינות אחרות בעולם, ואז להגיד לי מה זה מחיר שפוי ומה זה מחיר לא שפוי.
אמרתי שלא צריך להרחיק הרבה מהמרכז. פריפריה ולא רחוק מדי למרכז = אשדוד, אשקלון, אשדוד, יבנה (זה בכיוון דרום).
אפשר למצוא דירה סבירה בפחות ממליון באזורים האלה, וכמו שאמרתי - ככל שתרחיק תמצא מחיר יותר טוב.

אני לא משווה למדינות אחרות כי קודם כל זה לא רלוונטי לגבי כל אזרח שלא שוקל לעבור לחו''ל, ושנית - בכל מדינה יש את המציאות והבעיות האופייניות לה, ואותי יותר מעניין איך אפשר לפתור את המצב שיש כאן נכון לעכשיו.

אמרתי שלא צריך להרחיק הרבה מהמרכז. פריפריה ולא רחוק מדי למרכז = אשדוד, אשקלון, אשדוד, יבנה (זה בכיוון דרום).
אפשר למצוא דירה סבירה בפחות ממליון באזורים האלה, וכמו שאמרתי - ככל שתרחיק תמצא מחיר יותר טוב.

אני לא משווה למדינות אחרות כי קודם כל זה לא רלוונטי לגבי כל אזרח שלא שוקל לעבור לחו''ל, ושנית - בכל מדינה יש את המציאות והבעיות האופייניות לה, ואותי יותר מעניין איך אפשר לפתור את המצב שיש כאן נכון לעכשיו.

אם את לא משווה למדינות אחרות אז את בעצם אומרת שכל מחיר שיהיה כאן הוא שפוי כל עוד הפריפריה יותר זולה מהמרכז.

לכמה זמן תספיק לך דירת 3 חדרים?
פה כבר עברת מהטענה "אי אפשר לקנות דירה" ל "אי אפשר לקנות דירה שתתאים לדרישות שלי".

אז אני אישית פשוט חייבת וילה עם בריכה. למה המדינה לא עושה הכל כדי שלכל אזרח תהיה וילה עם בריכה? זו זכותו של כל אזרח! חוצפה! בערב הסעודית לכל אחד יש וילה עם בריכה ובישראל אין?

ובנימה יותר רצינית - אני אקנה דירה בגודל סביר שתתאים לצרכים שלי בכמה שנים הקרובות.
אם אצטרך בעתיד דירה גדולה יותר - אשכיר את הדירה (או אמכור) ואעבור לדירה גדולה יותר.

אם את לא משווה למדינות אחרות אז את בעצם אומרת שכל מחיר שיהיה כאן הוא שפוי כל עוד הפריפריה יותר זולה מהמרכז.
לא. אני אומרת שהמדינה צריכה לבחון פתרונות אחרים לבועת הנדל''ן (אם זו קיימת, יש כאלה שטוענים שאין כזו עכשיו) חוץ מבניה במרכז הארץ, שהבנקים לא חייבים לתת לאזרחים משכנתא בגודל ערך הדירה, והייתי שמחה אם התקשורת הייתה מתבכיינת פחות ומפרסמת פחות כתבות מגמתיות, ובמקום זה נותנת יותר סיקורים אובייקטיביים של המצב בשוק, ותחזיות ריאליות של מומחים.

פה כבר עברת מהטענה "אי אפשר לקנות דירה" ל "אי אפשר לקנות דירה שתתאים לדרישות שלי".

אז אני אישית פשוט חייבת וילה עם בריכה. למה המדינה לא עושה הכל כדי שלכל אזרח תהיה וילה עם בריכה? זו זכותו של כל אזרח! חוצפה! בערב הסעודית לכל אחד יש וילה עם בריכה ובישראל אין?

ובנימה יותר רצינית - אני אקנה דירה בגודל סביר שתתאים לצרכים שלי בכמה שנים הקרובות.
אם אצטרך בעתיד דירה גדולה יותר - אשכיר את הדירה (או אמכור) ואעבור לדירה גדולה יותר.

אף אחד לא טוען שהמדינה צריכה לעשות משהו. המדינה היא הגורם למחירים האלו מלכתחילה.

לא. אני אומרת שהמדינה צריכה לבחון פתרונות אחרים לבועת הנדל''ן (אם זו קיימת, יש כאלה שטוענים שאין כזו עכשיו) חוץ מבניה במרכז הארץ, שהבנקים לא חייבים לתת לאזרחים משכנתא בגודל ערך הדירה, והייתי שמחה אם התקשורת הייתה מתבכיינת פחות ומפרסמת פחות כתבות מגמתיות, ובמקום זה נותנת יותר סיקורים אובייקטיביים של המצב בשוק, ותחזיות ריאליות של מומחים.

אני רק אמרתי מה נובע מהטענות שלך. אני לא מבין איך כל מה שכתוב פה קשור לעניין ומה זה משנה מה התקשורת עושה.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית