לכל מי שרצה להבין קצת מה זה המפץ הגדול

בקיצור - יש לך עוד הרבה מה ללמוד, ואתה חייב את החבר הדמיוני שלך.

יש שם משהו לא מוסבר לגביי החומר והאנטי חומר (אם אני זוכר נכון ראיתי את הסרטון לפני כמה ימים ועכשיו הוא לא עולה לי משום מה) שפשוט אין הסבר ללמה החומר ניצח את האנטי חומר ואומרים שאם חומר כזה נפגש עם האנטי חומר שלו והוא בגודל של תפוח יש פיצוץ ששווה לפצצת אטום גדולה. אז איך בעצם במקום שיש חומר ואנטי חומר יוצא שהם לא נפגשים בכלל ואין פיצוצים. ועוד משהו שלפחות הזוי אצלי, שלפעמים אני מוצא את עצמי במצבי סטרס או סתם מצבים מוזרים אומר "אלוהים בבקשה תעזור לי" סתם כי אולי זה הרגל ואולי זה מחוסר ברירה כזה אבל זה אינסטנקטיבי. לאטאיסטים זה לא קורה לפעמים? (אני לא בטוח עדיין במה להאמין, האמת שהרבה מהחומרים שהאלו פה ערערו את האמונה שלי אבל אני עדיין לא בוחר עמדה אחת לגביי כל הנושא)

והוא עוזר לך?
לדוגמה תבקש מאלוהים מחר שאיראן תפסיק את תוכנית הגרעין (תזכור שזה ביכולתו ושאין שום סיבה שהוא לא יעשה את זה). אם הוא עוזר אז יש לאן להקדם. אם לא זה דיי חסר תועלת לא?

ההתייחסות הפרטנית שלך לאלוהים (או בתרבויות אחרות לדמות מיסטית אחרת) הוא כהתגלמות האקראיות, האי-וודאות או "מזל". דברים שלא בשליטתך, זה בהחלט טבעי לייחל למבוקשך, זה דבר אחר לצפות שזה בהכרח יתגשם אם תשנן מילות קסם או תנער תרנגול כרות-ראש.

לא אמרתי שהוא עוזר לי אמרתי שזה קורה אינסטנקטיבית. היום מצאתי את עצמי מורכב על אופנוע ובלי לחשוב יותר מידי אמרתי "אלוהים תעשה שאני אגיע ליעד" סתם בצחוק לעצמי. ואז חשבתי על כל הפוסטים האחרונים

תשמע מה אני יגיד לך זה הרבה יותר קל לתפוס מאשר הסיפור עם המפץ..

אם היקום מתרחב ברגע זה סימן שהוא היה יותר קטן יותר קטן עד למשהוא יותר קטן מאטום(זה לפי סרטון שראיתי) זה ניראה לך קל לתפיסה? שכל היקום נוצר מחלקיק שהיה יותר קטן מאטום? ואז קרה "משהוא" שלא יכולים להסביר אותו ואז הוא התחיל להרחב ואז גם נוצרו אטומים מהאנרגיה וכו' בנוגע לקרינה הרקע הקוסמית אני לא יודע מה זה..

כמו שאמרתי, אתה עצלן מדי בשביל לנסות להבין את הדברים לעומק וללמוד על העובדות ומה הן אומרות. לראות סרטון וחצי ביוטיוב זה לא נקרא לחקור את הנושא.
אם אתה באמת רוצה לדעת אז תנסה ללמוד כמה שאפשר ואתה תראה שהתמונה תתברר לך. אתה גם יכול להתעלם מכל מה שהמין האנושי הספיק ללמוד ב200 השנים האחרונות, ולהגיד "אלוהים עשה" על כל דבר שאתה לא יודע להסביר, אבל לפחות אל תגיד שחקרת את הנושא.

לפותח האשכול, הסרטון נחמד אבל הוא נוגע בהרבה נושאים בלי הסבר מפורט על כל נושא (אני מבין שאי אפשר לעשות את כל זה ברבע שעה) ככה שמי שלא מכיר את הנושא יתקשה לעכל את הכל, אבל מי שיתעניין וישאר עם שאלות יחפש עוד חומר. תודה על הפרסום.

נערך לאחרונה:
יש שם משהו לא מוסבר לגביי החומר והאנטי חומר (אם אני זוכר נכון ראיתי את הסרטון לפני כמה ימים ועכשיו הוא לא עולה לי משום מה) שפשוט אין הסבר ללמה החומר ניצח את האנטי חומר ואומרים שאם חומר כזה נפגש עם האנטי חומר שלו והוא בגודל של תפוח יש פיצוץ ששווה לפצצת אטום גדולה. אז איך בעצם במקום שיש חומר ואנטי חומר יוצא שהם לא נפגשים בכלל ואין פיצוצים.

זה ממש לא התחום שלי ,אבל ממה שאני יודע זה אכן חור גדול בתאוריה ,אאל"ט ההסבר המקובל הוא שחומר ואנטי חומר לא לגמרי סימטריים ,כלומר שהמסה או המטענים של חלק מהחלקיקים המנוגדים שונים במקצת ושזה הספיק לכך שאחוז קטנטן מהחומר הספיק לשרוד עד שהאנרגיה התפזרה. אני לא יודע אם מישהו הצליח לקחת את הנתונים של האי סימטריה הזאת ולהראות שזה אפשרי כמותית ,אבל נראה לי שלא...

התרדים האלה נהיים מייאשים משנה לשנה...
אתם חיים במצב נתון וברור, למה להתעסק בחרא?
זה דיי ברור שאין אלוהים או כל שטות אחרת ומצד שני למה צריך להתעסק יותר מדי בעובדות המדעיות?
אני יכול להעיד שאני לא מאמין באלוהים כי זה פשוט שטותי ודפוק ומאידך לא מעניין אותי הנושא של המפץ הגדול.
תקראו לי דפוק\אטום אבל זה המצב 😃

כדאי אולי להבהיר נקודה מסויימת: זה לא שיש רק שתי אפשרויות - אלוהים או המפץ הגדול. יש גם אפשרות שלישית: עדיין איננו יודעים. להגיד: "אני לא יודע להסביר, אז אלוהים עשה" זה לא הסבר - זה נקרא "אלוהי הפערים". הסינגולריות בראשית הזמן מתבקשת אם מקבלים את עקרון הסיבתיות*. בתורת המפץ הגדול קיימים חורים, שהצביע עליהם מר לטיסימוס. אבל אלו חורים שיש לטפל בהם בכלים מדעיים - למצוא את המכאניזמים הקוואנטיים שמאפשרים מעבר ממצב של "אין זמן" למצב של זמן, למשל. במכניקת הקוואנטים קורים הרבה מאוד דברים בניגוד לאינטואיציה האנושית - חלקיקים שנמצאים בשני מקומות בו זמנית, למשל.

*סיבתיות - הכוונה היא לא לסיבתיות במובן הדתי - לכל דבר יש סיבה, לכל דבר יש יוצר ושאר השטויות הנ"ל. סיבתיות בפיסיקה פירושה שמצבה הנתון של מערכת הוא תולדה של המצב בו היא הייתה קודם לכן. סיבתיות במובן הדתי לא תופסת בפיסיקה קוואנטית, בה קורים הרבה מאוד דברים מאותה הסיבה שכלב מלקק את הביצים שלו - כי הוא יכול. או במילים אחרות - קיימת הסתברות כלשהי שונה מ-0 שהם יקרו, וללא כל סיבה או תכלית.

במכניקת קוואנטים אין גם סיבתיות סטטיסטית של עבר מוביל לעתיד פשוט כי ההווה מושפע מהעתיד בדיוק כמו מהעבר (ואולי הישראלי שחשב על זה יקבל בסוף פרס נובל). אגב גם במכניקה קלאסית קיימות בעיות שלא מקיימות סיבתיות ,אני זוכר שקראתי מאמר של חוקרים שסימלצו את אחת מההרחבות של בעיית שני הגופים (שלושה או ארבעה גופים לא זוכר כבר) במכניקה ניוטונית ובתנאי התחלה מסויימים כמה גופים קרסו לחור שחור כשגוף נוסף קיבל מהקריסה שלהם כזאת אנרגיה שהוא הגיע לאינסוף בזמן סופי. מצב כזה קונסיסטנטי לגמרי עם מצב שבו גוף מופיע משום מקום.

כל הניסיון הזה לתהות מאיפה הכל התחיל הוא בעצמו טעות גדולה. הכיווניות של הזמן היא האשליה פה ,לזמן אין כיוון מועדף בפיזיקה ורק בגלל שאנחנו חווים אותו כאילו הוא בעל כיוון לא אומר שיש הבדל בין העבר לעתיד ושיש צורך להסביר דווקא את העבר.

נערך לאחרונה:
חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח לא יודע אם זה מצחיק או עצוב אבל איך בנאדם יכול להאמין בזה ? הרי אם תראו שעון על יד של מישו ותשאול איך זה והוא יגיד לכם היה פה פיצוץ איזה מפץ נוצר שעון תגידו לו שהוא אהבל , אבל עולם שלם זה הגיוני ? שעון קטן אתם לא מאמינים אז כל העולם כן ? דיי לברוח מהאמת בגלל שקשה שאומרים לכם מה לעשות , יש בורא לעולם ויש לכך הוכחות שכל אחד ישאל את אבא שלו אם סבא שלו היה דתי או סבא של סבא שלו ... ותראו שכל אבותיכם היו חרדים דתיים , התורה ניתנה לנו לפני כל העולם , וכל העולם יודע שיש אלוהים ..

הנה עוד דוגמא מפגרת של אמנון יצחק. תשמע אני מתבייש בשמך כבר. בכל מקרה תענה לי על זה: למה החרדים לא קיבלו את הכתבים והפירושים של הרמב"ם?

http://he.wikipedia.org/wiki/סיבתיות.
צריך לעשות גם הפרדה בין הסיבה (מה גרם ל-X?) לבין התכלית (בשביל מה נגרם X?).

קרא בעיון את הלינק שהבאת. התכלית לא קשורה לעיקריון הסיבתיות. הן במדע והן בדת רואים בדברים תולדה (effectus, effect) שאת סיבתה (causa, cause) יש לחפש, ברוב הפעמים באופן אינדוקטיבי (הרי תיאוריית המפץ הגדול אינדוקטיבית למהדרין). בשביל להימנע מרגרסיה אינסופית של סיבתיות הדת מציבה את הסיבה הראשונה שמפעילה את עצמה (הרעיון האריסטוטלי של המחשבה שחושבת את עצמה, או אלוהים בתרגום תיאולוגי), והמדע מציב את הסיבה הראשונה שמפעילה את עצמה (הסינגולריות). מכאן שעיקרון הסיבתיות זהה. ההבדל הוא שהמדע לא טלאולוגי, הוא לא שואל לתכלית ולא אכפת לו למה הסינגולריות "החליטה" לצאת מן הכוח אל הפועל ולהישאר ככה. הדת כן.

• פותח/ת השרשור
חחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח לא יודע אם זה מצחיק או עצוב אבל איך בנאדם יכול להאמין בזה ? הרי אם תראו שעון על יד של מישו ותשאול איך זה והוא יגיד לכם היה פה פיצוץ איזה מפץ נוצר שעון תגידו לו שהוא אהבל , אבל עולם שלם זה הגיוני ? שעון קטן אתם לא מאמינים אז כל העולם כן ? דיי לברוח מהאמת בגלל שקשה שאומרים לכם מה לעשות , יש בורא לעולם ויש לכך הוכחות שכל אחד ישאל את אבא שלו אם סבא שלו היה דתי או סבא של סבא שלו ... ותראו שכל אבותיכם היו חרדים דתיים , התורה ניתנה לנו לפני כל העולם , וכל העולם יודע שיש אלוהים ..

לדעתי, אתה צריך לקבל חוב לראק להוכיח את קיומו של אלוהים.
לא כל העולם יודע שיש אלוהים, יש לא מעט אתאיסטים בעולם.

קרא בעיון את הלינק שהבאת. התכלית לא קשורה לעיקריון הסיבתיות. הן במדע והן בדת רואים בדברים תולדה (effectus, effect) שאת סיבתה (causa, cause) יש לחפש, ברוב הפעמים באופן אינדוקטיבי (הרי תיאוריית המפץ הגדול אינדוקטיבית למהדרין). בשביל להימנע מרגרסיה אינסופית של סיבתיות הדת מציבה את הסיבה הראשונה שמפעילה את עצמה (הרעיון האריסטוטלי של המחשבה שחושבת את עצמה, או אלוהים בתרגום תיאולוגי), והמדע מציב את הסיבה הראשונה שמפעילה את עצמה (הסינגולריות). מכאן שעיקרון הסיבתיות זהה. ההבדל הוא שהמדע לא טלאולוגי, הוא לא שואל לתכלית ולא אכפת לו למה הסינגולריות "החליטה" לצאת מן הכוח אל הפועל ולהישאר ככה. הדת כן.

זה הבדל די חשוב הייתי אומר. 😃
מעבר לזה, כמו שאמרנו - הרבה פעמים התולדה היא לא דטרמיניסטית כמו בדת או אפילו במרבית הפיסיקה הקלאסית, אלא דברים קורים כי פשוט הייתה איזושהי הסתברות אפסילון שהם יקרו. ובמובן הזה - אין סיבה שקרה דווקא X ולא Y. פשוט הייתה הסתברות שיקרה X או שיקרה Y או Z או כמה מאורעות שלא יהיו, וקרה X. גם בהסתברות קלאסית אפשר לשאול שאלה - למה דווקא יצא רצף של 100 הטלות מטבע כמו שיצא ולא אחר? אין לזה "סיבה" למעט - כי זה אפשרי בהסתברות חצי בחזקת 100.

ואם קורא כאן מישהו שסבא שלו בודהיסט? אתה יוצא מפגר.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית