הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

"נעביר 300 אלף ישראלים לברלין. בואו לנתב"ג."

אני אסביר לך איך, במקום לטוס לטיול של 60-100 אלף ש"ח הוא יכול לחסוך עוד שנתיים ולקנות דירה נגיד, הכל עניין של סדר עדיפיות אנשים חיים פה כאילו הם מליונרים ועובדים כמו בטלנים, אני יודע אני גר בת"א ואני מכיר טוב טוב את האוכלוסיה שם. לבכות זה קל, לעבוד קשה פחות...

ובאיזה גיל תוכל לקנות דירה(אם לא נתייחס למשכנתא של 25 שנה) בתל אביב עם הסדר עדיפויות שלך?

אני ממש לא מסכים איתך, דירה עולה 1.5 מיליון, שבחו''ל עולה חצי מיליון.
בנאדם נתן שלוש שנים מעצמו בצבא, ורוצה לטוס לחו''ל אז הוא צריך ישר לחשוב על דירה?
מעניין אם היינו מקבלים שכר מינימום בצבא אם הייתה את הבעיה הזאת(סתם נושא למחשבה)...
שום דבר לא מצדיק את מחירי הדירות וזהו(זה קצה המזלג לחלוטין)

לאנשים מותר לצאת ולטייל ולחיות... ולכן הם מעדיפים לעבור למקום אחר שיאפשר את זה.

כל מקום והחוקים שלו, בארה"ב הם לא יוצאים לטיולים סביב העולם הם מסיימים תיכון משם לקולג' משם לעבודה מסודרת (לפחות המוצלחים שבהם) ובין לבין תופסים גיחות לכל מיני מקומות.
אם אתה בגישה של "אני רוצה לחיות" אז סבבה תחייה, הכל סדר עדיפות ושאלה של על מה אתה מעדיף לבזבז את הכסף שלך. אבל תעמוד מאחורי מה שאתה עושה.
נכון שהמצב פה לא להיט מבחינת מחירי הדיור מצד שני, לא כזה קשה לקחת משכנתא והריבית יחסית נמוכה

אז באמת כל הכבוד לך, כנראה שאתה יודע מה אתה עושה (בהנחה וזאת לא דירה של 20 מ"ר בדרום ת"א).
בכל אופן, אתה נמנה על אחוז קטן מאוד של אנשים שמצליחים לעשות את זה.

הדבר היחידי ששילמו לי, זה את התואר. וזה לפי מה שאני מכיר ברוב המקרים מה שקורה ב80 % מהאוכלוסיה ודבר שני כל מהלך התואר עבדתי בפול טיים ג'וב.
היום יש לי עסק, אני עושה התמחות ועוד בזמן שנותר לי במקום לשבת בבית קפה אני הולך לאמן בשביל לעשות עוד טיפה כסף.
קשה, נכון. לא היה לי "קל" עד היום לחסוך הרבה כסף ולקצץ ב"הנאות". אבל הופ בגיל 28 אני יכול להרשות לעצמי לגור בת"א בדירה שכורה לבד (65 מטר בצפון הישן) ועוד נשאר לי לפי החישובים שלי כמה שנים בודדות לקנות את הדירה המיוחלת (שאגב לווא דווקא תהיה בת"א אבל יהיה לי את ההון העצמי למשכנתא על דירה באותו סדר גודל)

הדבר היחידי ששילמו לי, זה את התואר. וזה לפי מה שאני מכיר ברוב המקרים מה שקורה ב80 % מהאוכלוסיה ודבר שני כל מהלך התואר עבדתי בפול טיים ג'וב.
היום יש לי עסק, אני עושה התמחות ועוד בזמן שנותר לי במקום לשבת בבית קפה אני הולך לאמן בשביל לעשות עוד טיפה כסף.
קשה, נכון. לא היה לי "קל" עד היום לחסוך הרבה כסף ולקצץ ב"הנאות". אבל הופ בגיל 28 אני יכול להרשות לעצמי לגור בת"א בדירה שכורה לבד (65 מטר בצפון הישן) ועוד נשאר לי לפי החישובים שלי כמה שנים בודדות לקנות את הדירה המיוחלת (שאגב לווא דווקא תהיה בת"א אבל יהיה לי את ההון העצמי למשכנתא על דירה באותו סדר גודל)

אוקיי כנראה שאתה נמנה עם יכולת של 5% מהאוכלוסיה, וקרוב לודאי שאתה בנאדם עם השכלה ויכולת חברתית/חשיבתית שלא מייצגת את הכלל. ולכן אי אפשר להכניס אותך למשוואה הזאת.

האם כל אדם ממוצע יוכל לעשות את מה שאתה עשית? כנראה שלא.

ולתגובה הקודמת שלך, אין כאן קשר להעדפה או לא העדפה... כל האישיו פה זה שאפשר גם וגם אם הממשלה תתנהל בצורה נכונה.
וסדר העדיפויות שלך זה להישאר במדינה בכל מחיר ? אם כן ? המצב לא ישתנה בגלל אנשים כמוך.

אני רק רוצה להגיד שעד כמה שאני אוהב את הארץ הזאת וזאת ארצי בדמי אני מרגיש שהיא הורגת אותי בכול שנייה חולפת.
עבדתי בתור סדרן בחצי חינם למשך 9חודשיים מישרה מלאה וכעת אני עובד בסינמה סיטי בתחום המכירות בשניי העבודות היו מקרים שאיימו על חייי, ולא אחר מאשר הישראלי הממוצע, מעבר לקח תגובות גנאי שאתה מקבל או העובדים סביבי קיבלו היו בלתי ניסבלות והיו מפיהם של ישראלים חסרי סבלנות(אם את לא מדברת עיברית למה עובדת פה?!,למה העלתם מחירים יא זונות גנבים?!, לא רוצה תילך עכשיו לתוך מקרר המיזתיין שלך ותביא לי את התאריך הכי ארוך שלך אם לא אני מיתלונן ודואג שיפטרו אותך!)
מה שקרה לי גם בתחום מכירות(אם אני ישאר לא היה פה נעים, תזיז תה תחת שלך ותשרת אותי , תגיד לבוס שלך לעלות למעלה לא רוצה דיון לא רוצה הבהרה תחיזרי לי את הכסף שלי או שאני מיתפרץ עליך!)
וכול זה כמו שמשה אמר בלי תור הישראלים פשוט מיתכנסים מולך ומנסים הם לעבוד עליך על מנת לעקוף ומידי פעם לזכות במשהו חינם.
ומעבר לזה בתור צעיר אני מרגיש שאין לי עתיד פה ושום דרך לשאוף לחיים יציבים לא גבוהיים אלא רק יציבים,
הריי תואר כבר לא נותן כימעט כלום היום חוץ מחובות בבנק ,מחיר היוקר בארץ הוא גבוה בצורה מצחיקה , משכורת המינימום (למי שמצליח בכלל להשיג אותה אחרי אלפי הקיצוצים שמיתעלקים עלינו כחובה) היא רק הבטחה של פחות כמה שקלים שגם אם תחייה בעוני צרכני תהיה עדיין במינוס ענק בבנק.
אני רוצה מאוד ונכינס עוד מעט לתחום הכתיבה והספרות שאני מאוד אוהב בידעה שהתחום הזה בארץ לא היה הפרנסה העיקרית שלי גם אם תואר שני (מה שקורה כימעט בכול העולם אל תיתנו לאנשים לזיין לכם על קומץ של אנשים שהצילחו בגדול מנגד מילוני האחרים שיכולים רק לנגב רק תה תחת עם היצירה שלהם, בשורה התחתונה אומנות לא יכולה ממש להכניס כסף)
אז אני צריך למצוא עבודה אחרת תהיה לי כהכנסה עיקרית . ולצערי חוץ מלהיות עבד בחצי חינם אין כלום שום עבודה שתחזיק אותי
שזה משגע אותי כי לפני מעל 40 שנה אבא שלי עלה לארץ בלי מיקצוע בלי שפה לא סיים בגרות מצא עבודה בשיש הרוויח כחצי מימה שאדם ממצוא הרוויח בכיום ולמרות זאת היום יש לו ווליה בראשון לציון באזור טוב תודה לאל מישפחה שהוא יכול לפרנס אותה בלי חחש וחשבון בנק שבעזרת השם לא יציק לו. משהו שבעוד 10 שנים ספק היה למישהו אחר פה
והוא לא היחיד למה לפניי 30 שנה היה אפשר לתיתפח בארץ בלי תואר בלי כלום ולהגיע למשהו אך ורק עם עבודה קשה ורבה רצון?
זה משגע אותי.
בנוסף אני רוצה להגיב למה שמאסטרספיטלר אמר על הנוער של היום.
אבא שלי מפרנס אותי ואת אימא של ושניי האחיות שלי שהם מיתחת לגיל 18 .
אני יודע שלמרות שזה כימעט בלתי אפשר אין מצב שעד גיל 29 מקסימום אני לא יצא מהבית ויפסיק להיות נטל עליו(אני כבר משלם על האוכל שלי בעצמי) נכון זה אומר כנראה שכול ארוחה שלי תהייה מנה חמה קרה בסוף כול מישמרת ומנוס ילווה אותי בבנק יחד אם חוסר הבילויים של כמה שנים, אבל תכלס? הבן אדם הזה נתן לי הכול בחיים ואני לא מוכן לתת לאורח החיים החסר יצביות הזה לדפוק את החיים שלי מישהו שרק עבד כול חייו.
וזאת נקודת מבט של צעיר בן 22 למה כדאיי לו לעזוב את הארץ ברגע שהיה לו אפשרות

אוקיי כנראה שאתה נמנה עם יכולת של 5% מהאוכלוסיה, וקרוב לודאי שאתה בנאדם עם השכלה ויכולת חברתית/חשיבתית שלא מייצגת את הכלל. ולכן אי אפשר להכניס אותך למשוואה הזאת.

האם כל אדם ממוצע יוכל לעשות את מה שאתה עשית? כנראה שלא.

ולתגובה הקודמת שלך, אין כאן קשר להעדפה או לא העדפה... כל האישיו פה זה שאפשר גם וגם אם הממשלה תתנהל בצורה נכונה.
וסדר העדיפויות שלך זה להישאר במדינה בכל מחיר ? אם כן ? המצב לא ישתנה בגלל אנשים כמוך.

ספר לי בבקשה מה הממשלה יכולה לעשות שישפר פה את המצב מבחינה כלכלית, אל תשכח שלכל שינוי כלכלי יש השלכה ...

ספר לי בבקשה מה הממשלה יכולה לעשות שישפר פה את המצב מבחינה כלכלית, אל תשכח שלכל שינוי כלכלי יש השלכה ...

אני לא מבין בכלכלה...
אני חייל ומעולם לא נכנסתי לעומק הקורה להבין כל דבר...
אבל שראש הממשלה שלך צריך לטוס ועושה לו חדר שינה בחצי מיליון, ואישתו מבזבזת 50 אלף שקל על גלידות...
זה מה שאנחנו יכולים לראות, אז מה דעתך על מה שאנחנו לא רואים ?

שרצו לוותר לדנקנר על חובות מטורפות, על חשבון מי זה ?

שמחירי הפלאפון ירדו ביותר מ70%, למה השאר לא יכול לרדת ככה?
איך זה שכל דבר התייקר ב6 שנים האחרונות ?

אני לא מבין בכלכלה...
אני חייל ומעולם לא נכנסתי לעומק הקורה להבין כל דבר...
אבל שראש הממשלה שלך צריך לטוס ועושה לו חדר שינה בחצי מיליון, ואישתו מבזבזת 50 אלף שקל על גלידות...
זה מה שאנחנו יכולים לראות, אז מה דעתך על מה שאנחנו לא רואים ?

שרצו לוותר לדנקנר על חובות מטורפות, על חשבון מי זה ?

שמחירי הפלאפון ירדו ביותר מ70%, למה השאר לא יכול לרדת ככה?
איך זה שכל דבר התייקר ב6 שנים האחרונות ?

כל זה כי אנחנו מטומטמים, בחרנו בראש ממשלה הזה
- לא זכור לי שרצו לוותר לדנקנר על כלום לעומת זאת הוא אולי יישב בכלא על הרצת מניות.

מחירי הפלאפון ירדו כי נפתחה תחרות בשוק , כמו שמחירים התיירות ירדו. הכל עניין של היצע וביקוש. מחירי הדיור גבוהים בעיקר כי כולם רוצים לגור במרכז ואין מספיק דירות, מה לעשות גם במנהטן זה ככה. מבטיח לך שאתה יכול לחיות יפה מאוד ולשלם 2000 ש"ח שכירות על דירה בבאר שבע בדיוק באותה רמה של הדירה שאני גר בה בת"א.

איך רשמת במשפט אחד שמחירי הפלאפונים ירדו ב70% ואז שהכל התייקר ב6 שנים האחרונות. תסביר לי?

כל זה כי אנחנו מטומטמים, בחרנו בראש ממשלה הזה
- לא זכור לי שרצו לוותר לדנקנר על כלום לעומת זאת הוא אולי יישב בכלא על הרצת מניות.

מחירי הפלאפון ירדו כי נפתחה תחרות בשוק , כמו שמחירים התיירות ירדו. הכל עניין של היצע וביקוש. מחירי הדיור גבוהים בעיקר כי כולם רוצים לגור במרכז ואין מספיק דירות, מה לעשות גם במנהטן זה ככה. מבטיח לך שאתה יכול לחיות יפה מאוד ולשלם 2000 ש"ח שכירות על דירה בבאר שבע בדיוק באותה רמה של הדירה שאני גר בה בת"א.

איך רשמת במשפט אחד שמחירי הפלאפונים ירדו ב70% ואז שהכל התייקר ב6 שנים האחרונות. תסביר לי?

מחירי הפלאפון הוזלו ומוצרים אחרים התייקרו ברמה מפחידה(דיור)...
אתה יכול להמשיך לתת לי תשובות חכמות, יש קומץ של אנשים במדינה שנהנים מזה, הם בעלי הכוח וזה לא ישתנה, לפחות לא בקרוב.

למה אנשים רוצים לגור בתל אביב? כי המדינה ריכזה הכל במרכז הארץ... איך נוצר איזור כל כך מבוקש ?
למה לא מיישבים את הנגב ?

ולמה אנחנו הולכים כל כך רחוק ?
איך זה שאני אזמין מוצר(תוסף מזון) מחו''ל... וגם לאחר משלוח+מכס יצא יל יותר משתלם מלקנות בארץ ? לאן הולך כל הרווח הזה ?

קח תקרא :http://www.haaretz.co.il/opinions/.premium-1.2222174

בנוסף אני ראיתי לא מזמן כתבה על גבינה לבנה שעולה בארץ 5 שקלים ל250 גרם, בחו''ל עולה 5 שקלים ל750 גרם. (חברת תנובה).

אולי כדאי שתגיד לי איפה הבעיה כי כנראה שאני רק בן 21 בצבא ולא מבין את זה.

ועולה לי משהו שוב לגבי תל אביב, כן אנשים לא סתם שואפים לתל אביב כי הכל מתרכז שם...
מצטער אני פשוט גר בפריפריה וכשבדקתי את השכבת גילאים של 95 גילתי שאין אף אחד ב5 יחידות מתמטיקה(המרכז חכמים יותר ?כי אם להיות במרכז הארץ יעזור לי להיות חכם יותר אני אביא שק שינה ופשוט אנשום את אוויר מרכז הארץ שיעניק לי חוכמה אינסופית)

מממ, אאל"ט החציון של השכר הוא בסביבות ה6 , נניח לרגע שאתה ב20 אחוז העליונים ומרוויח בממוצע בזמן הזה 15~ אלף שקל נטו כל חודש ושם בממוצע 10 בצד, מגיל 21 עד 28 יש 7 שנים. 84 חודשים, 840 אלף אם אתה חי במשכורת של 5 שזה לא מספיק לגור בשכירות בתל אביב עם כל ההוצאות הנלוות. עדיין לא מספיק לדירה במקום טוב בתל אביב, צריך עוד הרבה שנים...

או שאתה משקר (ואני לא אופתע) או שהרווחת בממוצע בזמן הזה משכורת שרק אחוז קטן מהאוכלוסייה יכול להרוויח בלי שום קשר לטיולים או לנהנתנות. בכל מקרה זו הסיבה שכולם רוצים להיות מנהלים וחבל כי חברה בריאה צריכה מהנדסים, רופאים, חוקרים , כבאים, שוטרים לא מטומטמים ועוד הרבה מאוד מקצועות אחרים שאו שהמשכורת בהם היא בערך חצי מ15000 או שדורשים הכשרה כזאת שבסופו של הדבר האדם ירוויח סכום יפה רק אחרי הרבה שנים של לימודים והכשרה.

בכל מקרה, הטיעון שלך על הנהנתנות לא מחזיק מיים, אדם שאינו חרדי במקצוע ממוצע בישראל צריך לא לבלות, לחיות בתנאים של ערבי ולא להתחתן ולהביא ילדים במשך 15 שנים בשביל לקנות דירה וגם אם נעיף את הדירה והוא יחיה בשכירות כל החיים, איכות החיים במדינה הזאת לא שייכת לעולם הראשון. הכל פה מושחת, יקר וקרטלי והאנשים בהמות, מהשרים בכנסת דרך הכבישים ועד התור בסופר וזאת למרות שהאווירה החברתית בישראל מאוד חמה וחברותית.

אגב, בניגוד לאחרים שכותבים פה, אני לא חושב שהמחירים הגבוהים כאן הם רק תוצרים של רגולציות. ישראל היא שוק קטן מאוד והאנשים פה די עניים (חלק גדול מהאוכלוסיה לא עובד והמשכורת החציונית נמוכה מאוד). לחברות מחו"ל לא משתלם כלכך להכנס ולהתחרות בעסקים המקומיים במדינה כזאת זה לא רווחי כמו להתרחב לערים חדשות במדינות אחרות עם אוכלוסיה גדולה יותר ועשירה יותר.

אני גם לא חושב שמחירי הדירות יקרסו בדור הזה, בניגוד לארה"ב, לדור של האנשים שלקחו כאן משכנתא יש עדיין את הבסיס של ההורים. אם יהיו פיטורים בהייטק למשל, הרבה מהעובדים הצעירים יחזרו לגור עם ההורים וימכרו את הדירות שלהם. אמנם זה יגרום לעלייה בהיצע. אבל לא מדובר במשהו שיגרום לשוק לקרוס כמו הבנקים בארה"ב שנכנסו לקשיים כלכליים החרימו את הדירות ומכרו אותן במחירי רצפה, האנשים עדיין יוכלו לשרוד על הבסיס של ההורים ולא יהיו לחוצים למכור. הקבלנים יוכלו מצידם לצמצם קצת את ההיצע כמו שהם עושים עכשיו ולשמור על המחירים לא נמוכים יותר מידי. לדעתי הדורות הבאים שלא תיהיה להם תמיכה בכלל הם אלה שיאכלו את רוב החרא...

אני מניח שהציונים ישאפו לתקן את המדינה והאחרים לברוח, אבל יש כאן לא מעט בעיות וזו לא רק אשמת האוכלוסיה. משהו במדינה הזאת רקוב...

ברק , אהבתי את התגובה שלך חוץ מהקטע של הפקפוק. אתה מוזמן לשיחה פרטית ואני אסביר לך.
בכל מקרה הנקודה שלי בגדול הייתה שההתבכיינות הזאת על כל מה שרע לא תעזור , להיפך היא הורסת פה את הכלכלה. אני גר בתא ורק רציתי להדגיש כמה אנשים חיים פה מעבר ליכולת שלהם וזה דור צעיר . הרבה יותר ממני . ילדים בני 23-4 שגרים פה , בקושי עובדים לא מפתחים גב כלכלי לא חוסכים לא כלום רק בשביל להיות מגניב לרגע . אז כן חלק יעשו סטארטאפ/יעבדו בהייטק ויצליחו לצאת מהבור והחלק השני יעשה מחאת אוהלים בשדרות רוטשילד ויבכה לממשלה שהכל פה חרא במקום להסתכל טיפה אחורה ולהבין שהמצב שהוא הגיע אליו זה לא הגלל הממשלה אלא בגלל עצמו.
זה לא שהחיים פה בלתי אפשריים הם מאד כן. פשוט אנשים מפחיד להשקיע את הכסף שלהם / תמיד חושבים שיידפקו אותם / אוהבים לבכות וככה לא מגיעים לשום מקום גם אם הריבית תשאר 0% והמעמ יהיה 0% ודירה בתא עלה 3000 שכירות במקום 5000 אותם אנשים לא יצליחו לחסוך שקל. מבטיח לך

הבעיה רק היא שהמחיר עד גיל 30 יקפוץ בעוד רבע מיליון שקל לדירה נורמלית(ב2013 עלו המחירים בת"א ב7%, השנה ב8%, ב2015 מצפים שהמחיר יעלה ב8.6% וכן הלאה סביב ה8 לפי ההערכות כולל הרפורמת מע"מ 0), מה גם שתוך 7-8 שנים הריבית תעלה ופתאום משום מקום עוד רבע מיליון ילכו לפח בגלל העדכון למשכנתא.
המכה המרכזית פה זה יוקר הדיור לעומת המשכורות של מעמד הביניים/כל זוג צעיר שלא סוגר 35 ברוטו ומעלה בחודש.

הפתרון הוא לא מע"מ 0(שיוביל לבור בתקציב שיחזור בבומרנג בצורת העלאת מחירי קרקעות)ובטח שלא ריבית 0(שתחזור עוד 7-8 שנים לאנשים בבומרנג עם ריבית 3-4% והחזר של עוד 1000 שקל למשכנתא).
הפתרון הוא לא להגן בחירוף נפש על קומץ הקבלנים מפני תחרות מחוץ לארץ.

אנקדוטות(רבע מיליון דירות "תקועות"):
1. 2.6 מיליון דונם שמחכים כבר מס' שנים(150 אלף יחידות דיור):
http://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1000864683

2. 30 אלף יחידות דיור ב400 אלף שקל ליחידה שהממשלה טירפדה:
http://www.calcalist.co.il/real_estate/articles/0,7340,L-3604880,00.html

3. המנהל מקפיץ מחירי קרקעות בלי שום עליה ליניארית שקשורה למדד המחירים לצרכן או להיגיון אחר:
http://www.bizportal.co.il/article/361447

4. משרד התחבורה מעכב פינוי קרקעות ל60 אלף יחידות דיור(בסיסי צה"ל המפונים):
http://www.themarker.com/realestate/1.2204779

5. תמ"א 38 מעמיד את האזרח מול הקבלן כשהמדינה "לא מתעסקת" כרגולטור ורק מקבלת את החלק שמגיע לה.

אני יכול להמשיך, אבל אם חלק ממה שרשמתי למעלה היה מטופל עד 2020 והיו רבע מיליון דירות חדשות(בלי פינוי בינוי ועוד דברים רבים אחרים) ומחירי הקרקעות לא היו משתוללים, המחיר היה הגיוני יותר או לפחות נעצר בזמן שהמשק צומח ומשכורות של אנשים עולות בהתאם.

יש רשימת מוטבים על זה שתחיה פה: קודם כל קופת המדינה, אחר כך המנהל, אחר כך הבנקים שחיים מהריביות שלך, אחר כך צה"ל ועוד גופים במדינה שעוד לא התפנו מהמרכז, אחר כך השכבה העשירה של הקבלנים, אחר כך שכבת יזמים/עו"ד/רו"ח/כל מי שמרוויח עליך כדי שתחיה בתוך 4 קירות ובסוף בסוף אתה בתור בנאדם.

אני ציוני ופטריוט אבל לא עיוור, האינטרס שאחיה כאן בשקט כלכלי לא מעניין אף אחד, גם לא אלה שהצבעתי בשבילם.

נערך לאחרונה:
נחמד לדעת!
אין לי שום קרבה לדת ולגור בישראל לא ממש עושה לי את זה מבחינה דתית ככה שכל הקטע של "מדינת היהודים" או "בית ליהודים" לא מדבר אליי, מבחינה דתית אין לי ממש סיבה להשאר. ולגבי שואה שנייה או "מרכזי גז עדכניים"- לא נראה לי שדבר בסגנון יקרה שוב, וזה גם תלוי מאוד לאן אבחר לעבור
נחמד לדעת!
אין לי שום קרבה לדת ולגור בישראל לא ממש עושה לי את זה מבחינה דתית ככה שכל הקטע של "מדינת היהודים" או "בית ליהודים" לא מדבר אליי, מבחינה דתית אין לי ממש סיבה להשאר. ולגבי שואה שנייה או "מרכזי גז עדכניים"- לא נראה לי שדבר בסגנון יקרה שוב, וזה גם תלוי מאוד לאן אבחר לעבור
בגלל זה הרצל היה אתאיסט והציונות הוא תנועה בעלת אופי חילוני,זה שבן אדם דתי לא אומר שהוא ציוני(נטורי קרתא)

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית