הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

יקיצה טבעית

lior_sm

משתמש מתחיל
127
7
נק' מוניטין:
7
127
7
שאלה קטנה שצצה לי.נניח והגוף שלי התעורר טבעית אחרי 6 שעות לדוגמא ולא מצליח לחזור לישון (חדר חשוך ללא רעש באמת יקיצה טבעית) האם במצב זה באמת הרווחתי את כל היתרונות של שינה מלאה או שזה לוקה בחסר? (נראה לי תזונה ותוספים זה הפורום שהכי קרוב לזה)

נערך לאחרונה:
שאלה יפה,אשמח גם לשמוע תשובה
אבל אני חושב שזה מקום לרופאים בבעיות שינה ולא לגולשים בLBS

אין לי תשובה מלאה לשאלה אבל יש לי מידע חלקי. המעברים האלה בין שינה להתעוררות קורים הרבה, אם אחרי שאתה מתעורר אתה ממשיך לנסות לישון זה אמור להצליח במהירות(אלא אם כן יש לגוף מספיק שעות שינה, למשל ישנת 14 שעות ואז קמת יהיה קצת קשה להרדם) נניח שאתה ישן 6 שעות בממוצע, כמעט וודאי שהתעוררת פעם אחת בין לבין ואז חזרת לישון בלי בעיה, זה קשור למחזורי שינה.

סבבי השינה
סבב שינה נמשך בין 90-110 דקות. בכל סבב, מצבי השינה מופיעים לרוב בסדר הבא:

מצב 1 ← מצב 2 ← שנת גלים איטיים ← מצב 2 ← שנת REM
בסוף שנת ה-REM מתרחשת לעתים יקיצה קצרה, שאחריה מתחיל סבב השינה הבא. כאשר אין יקיצה בסוף שנת ה-REM, הסבב הבא מתחיל ישירות במצב 2.

החלוקה הפנימית בין השלבים משתנה במשך שנת הלילה. בסוף הלילה מצב REM מתארך יותר, ואילו מצבי השינה העמוקים מתקצרים.

ישנה עוד תאוריה מעניינת והיא נקראת "השינה המפוצלת" - דיי מקביל לשנת הצהריים של ימינו.

שינה מפוצלת
קיימות עדויות כי לפני המצאת התאורה החשמלית - שהאריכה את שעות הערות הרצופות גם לאחר שקיעת השמש - הייתה שנת הלילה מפוצלת לשני מקטעים, שביניהן שעות אחדות של ערות‏.

הוספתי מאמר מעניין שמצאתי בויקפדיה: http://alaxon.co.il/article/אתם-ישנים-יותר-מדי/

אין שום בעיה עם יקיצה טבעית אחרי 6 שעות.
כל עוד היא טבעית, והיא כוללת סינכרון של 2 מתנדים הסירקידיים, הכל תקין.
כלומר אם הלכת לישון בשעות הערב-לילה, והקצת בבוקר (קרי היית חשוף לחושך לפני השינה), ובנוסף הלכת לישון בטווח השעתיים בהם נרדמת אתמול, אזי שני המקצבים מסונכרנים, והשינה יעילה.

אין חוק שאומר כמה צריך לישון, יש ממוצעים שמדברים על 6-8 שעות שינה, כאשר עם הגיל הממוצע יורד.

אורך השינה הטבעית תלוי גם בפעילות הגופנית שהיתה במהלך היום, מצב הרוח, והחשק להתעורר לפעילות שמחכה לך בבוקר (לדוגמא לפני טיסה לחו"ל יתכן ותתעורר מוקדם יותר מההתרגשות, והשינה תהיה טבעית. בעוד ביום חורף קר, כשצריך לקום כשחושך בחוץ, לביצוע מטלה כמו לימודים ,תחוש בעייפות ותרצה להמשיך את שניתך).

אין שום בעיה עם יקיצה טבעית אחרי 6 שעות.
כל עוד היא טבעית, והיא כוללת סינכרון של 2 מתנדים הסירקידיים, הכל תקין.
כלומר אם הלכת לישון בשעות הערב-לילה, והקצת בבוקר (קרי היית חשוף לחושך לפני השינה), ובנוסף הלכת לישון בטווח השעתיים בהם נרדמת אתמול, אזי שני המקצבים מסונכרנים, והשינה יעילה.

אין חוק שאומר כמה צריך לישון, יש ממוצעים שמדברים על 6-8 שעות שינה, כאשר עם הגיל הממוצע יורד.

אורך השינה הטבעית תלוי גם בפעילות הגופנית שהיתה במהלך היום, מצב הרוח, והחשק להתעורר לפעילות שמחכה לך בבוקר (לדוגמא לפני טיסה לחו"ל יתכן ותתעורר מוקדם יותר מההתרגשות, והשינה תהיה טבעית. בעוד ביום חורף קר, כשצריך לקום כשחושך בחוץ, לביצוע מטלה כמו לימודים ,תחוש בעייפות ותרצה להמשיך את שניתך).
ישנתי היום 13 שעות, זה רע ?
כמה נער מתבגר צריך לישון ?

ישנתי היום 13 שעות, זה רע ?
כמה נער מתבגר צריך לישון ?
13 שעות זאת שינה מרובה, והיא תקינה רק אם היא תגובה לתקופה של מספר ימים בהם היה מחסור שעות שינה יעיולת. לדוגמא כמו אחרי שבוע בצבא, או שבוע בשגרת ביה"ס, שקמים לרוב עיפים ולא ישנים מספיק, אז מגיע יום שבת ונרדמים ל-12 שעות.

תהליך תקין לחלוטין.

אבל שינה ממוצעת סתמית של 13 שעות היא בעיתית, ויכולה להעיד על מגוון בעיות, מנטיה לדכאון ועד הפרעות הורמונליות, אנמיה,מחסור בויטמינים שמצריכות בירור במעבדת שינה והערכת רופא משפחה לבירור הגורם.

אבל שינה ממוצעת סתמית של 13 שעות היא בעיתית, ויכולה להעיד על מגוון בעיות, מנטיה לדכאון ועד הפרעות הורמונליות, אנמיה,מחסור בויטמינים שמצריכות בירור במעבדת שינה והערכת רופא משפחה לבירור הגורם.
או עצלנות.

אין בעיה פעם בשבוע להתקצץ 13 שעות.
אבל בן אדם נורמלי שקם יקיציה טבעית אחרי 6-8 שעות, וינסה להשאר בכוח במיטה, יריגש תחושה מציקה ואי נוחות, שינוי תחנוחה, ושינה רדודה, עד כדי כאב בריאות ובשרירי הגוף שרוצים להתחיל לנוע.

אין לי תשובה מלאה לשאלה אבל יש לי מידע חלקי. המעברים האלה בין שינה להתעוררות קורים הרבה, אם אחרי שאתה מתעורר אתה ממשיך לנסות לישון זה אמור להצליח במהירות(אלא אם כן יש לגוף מספיק שעות שינה, למשל ישנת 14 שעות ואז קמת יהיה קצת קשה להרדם) נניח שאתה ישן 6 שעות בממוצע, כמעט וודאי שהתעוררת פעם אחת בין לבין ואז חזרת לישון בלי בעיה, זה קשור למחזורי שינה.

סבבי השינה
סבב שינה נמשך בין 90-110 דקות. בכל סבב, מצבי השינה מופיעים לרוב בסדר הבא:

מצב 1 ← מצב 2 ← שנת גלים איטיים ← מצב 2 ← שנת REM
בסוף שנת ה-REM מתרחשת לעתים יקיצה קצרה, שאחריה מתחיל סבב השינה הבא. כאשר אין יקיצה בסוף שנת ה-REM, הסבב הבא מתחיל ישירות במצב 2.

החלוקה הפנימית בין השלבים משתנה במשך שנת הלילה. בסוף הלילה מצב REM מתארך יותר, ואילו מצבי השינה העמוקים מתקצרים.

ישנה עוד תאוריה מעניינת והיא נקראת "השינה המפוצלת" - דיי מקביל לשנת הצהריים של ימינו.

שינה מפוצלת
קיימות עדויות כי לפני המצאת התאורה החשמלית - שהאריכה את שעות הערות הרצופות גם לאחר שקיעת השמש - הייתה שנת הלילה מפוצלת לשני מקטעים, שביניהן שעות אחדות של ערות‏.

הוספתי מאמר מעניין שמצאתי בויקפדיה: http://alaxon.co.il/article/אתם-ישנים-יותר-מדי/
אגיב בהרחבה לנושא כשיהיה לי יותר זמן (אני חוקר REM בעכברים), רק אכתוב שיש 4 מצבים של NREM Sleep ו REM בין לבין כשנכנסים אליו ממצב 2 (ז״א צריך לעבור סייקל שלם כדי להיכנס ל REM ראשון).
לגבי יקיצה טבעית בקצרה, זמן השינה אצל אדם בריא הוא 6-9 שעות כאשר הגיל, מין, אורח חיים וגנטיקה משפיע על שעות השינה בלילה (אצל תינוקות/ילדים המספרים גבוהים יותר, באזור ה 10-16 שעות).

אין בעיה פעם בשבוע להתקצץ 13 שעות.
אבל בן אדם נורמלי שקם יקיציה טבעית אחרי 6-8 שעות, וינסה להשאר בכוח במיטה, יריגש תחושה מציקה ואי נוחות, שינוי תחנוחה, ושינה רדודה, עד כדי כאב בריאות ובשרירי הגוף שרוצים להתחיל לנוע.
תמיד אחרי שינה של כ9-10 שעות ומעלה אני קם עם גב תפוס ובמקרה הגרוע גם התפרצות של דלקת (יש לי בלט דיסק) זה קשור לזה?

תמיד אחרי שינה של כ9-10 שעות ומעלה אני קם עם גב תפוס ובמקרה הגרוע גם התפרצות של דלקת (יש לי בלט דיסק) זה קשור לזה?
כן.
בעיה שהודגמה אצל אסטרוננאוטים ראשונים בכוח משיכה 0.
החלשות השרירים כתוצאה מחוסר עבודה מול תנגודת.
אמנם מיטה זה לא גרוויטציה 0, אבל תנוחה סטטית ממשוכת.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית