הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

האם ישנה תועלת ל-Refeed בחיטוב?

Yuval Maimon

דיאטן קליני ותזונאי ספורט
1,073
1,433
מנהל
נק' מוניטין:
2,005
1,073
1,433
יובל - ריפיד לפייסבוק.png

האם ישנה תועלת ל-Refeed בחיטוב?

בשנים האחרונות הגבלה קלורית לסירוגין צברה פופולריות בתור שיטת הרזייה. מטרת ההגבלה לסירוגין היא לעודד גרעון קלורי, אך בניגוד לשיטה הקונבנציונלית (הגבלה קלורית רציפה) - הצריכה הקלורית משתנה מיום ליום או בהתאם לשעה. צורות פופולריות של ההגבלה הן 16/8, WOWO (שבוע הגבלה-שבוע לא) ו-5:2 (חמישה ימים מוגבלים קלורית לאחריהם יומיים של מאזן ניטרלי). עד כה השיטות הנ"ל הדגימו תוצאות שוות ערך להגבלה רציפה מבחינת הירידה במשקל.

למרות הכתוב, מרבית המחקר שבחן הגבלה לסירוגין בוצע על אוכלוסייה הסובלת מהשמנה. מחקר התערבותי חדש העלה שאלה מעניינת - האם הגבלה קלורית לסירוגין תספק יתרונות נוספים עבור אוכלוסייה מאומנת ובמשקל תקין?

על מנת לבדוק זאת גויסו 27 משתתפים, כולם במשקל תקין עם ותק של 5 שנים באימוני התנגדות. המשתתפים חולקו ל-2 קבוצות:

1. הגבלה רציפה: גרעון קלורי רציף של 25%.

2. הגבלה לסירוגין (5:2): מורכבת מחמישה ימים של גרעון קלורי (35%), לאחריהם יומיים של מאזן קלורי ניטרלי שהושג באמצעות תוספת פחמימה (מה שנקרא refeed או "העמסה").

שתי הקבוצות ביצעו את האסטרטגיות התזונתיות למשך 7 שבועות, תוך כדי ביצוע אימוני התנגדות ושמירה על תפריט עשיר בחלבון (1.8 גרם\ק"ג).

מה התוצאות?

משקל והרכב גוף: שתי הקבוצות הציגו ירידה משמעותית במסת השומן ובמשקל. קבוצת הגירעון הרציף איבדה פחות שומן ויותר מסת גוף רזה (לרוב מסת שריר + נוזלים), זאת ביחס לקבוצת ה-5:2 שהצליחה לשמור על מסת הגוף הרזה ולאבד קצת יותר מסת שומן.

הוצאה קלורית: ה-RMR של קבוצת הגרעון הרציף הצטמצם יותר ביחס ל-RMR של קבוצת ה-5:2, אך ההבדל לא בעל משמעות פרקטית (כ-40 קלוריות).

מה עוד חשוב לדעת על המחקר?

הרכב הגוף הוערך באמצעות התנגדות חשמלית ואולטרה סאונד - אמצעים לא מדויקים במיוחד.

בניגוד להרבה מחקרים בתחום, במחקר זה ניתן לראות את התגובה האינדיבידואלית של כל משתתף. ניתן להבחין כי בתגובות די מגוונות בקבוצת ה-5:2 - ישנם משתתפים שלא נהנו מהיתרון היחסי שהודגם ברמת הקבוצה.

מסקנות:

א. במבט ראשון המחקר הדגים יתרון עבור 5:2 מבחינת הרכב גוף, אך בהתחשב בשיטות המדידה, המדגם הקטן ומחסור במחקרים דומים על אוכלוסייה מאומנת - כרגע לא ניתן להסיק כי קיים יתרון יחסי באסטרטגיה כזו. מצד שני, ניתן לכל הפחות להגיד שדיאטה מסוג 5:2 כנראה מהווה אלטרנטיבה ראויה להגבלה קלורית רציפה - כך שאם שיטה אחת עובדת לכם יותר מאחרת אין סיבה להימנע מלנסותה.

ב. באופן לא מפתיע, נראה כי אימוני כוח וחלבון בכמות גבוה מסייעים בשיפור הרכב הגוף, ללא תלות בשיטת הדיאטה שנבחרה.

הביקורת שפורסמה על המאמר לאחר הפרסום:
זמן קצר לאחר פרסום המחקר, חוקרים אחרים הצביעו על בעיות בניתוח הסטטיסטי של תוצאות המחקר: במקום לערוך השוואה ישירה בין קבוצת הביקורת לבין לקבוצת ה-refeed בתום הניסוי, ההשוואה התמקדה בשינויים שהיו בתוך הקבוצות, בין תחילת הניסוי לסופו (DINS error). יתרה מכך, בניתוח הסטטיסטי לא נכללו המשתתפים שנשרו מהמחקר. עניין זה חשוב במיוחד כי על תוצאות המחקר לשקף גם את השינוי במשתתפים שלא הגיבו טוב לביצוע ההעמסות.

בסופו של דבר, לאחר ניתוח סטטיסטי ראוי ההבדלים בין הקבוצות הפכו לחסרי משמעות.
_____

רפרנס: Intermittent Energy Restriction Attenuates the Loss of Fat Free Mass in Resistance Trained Individuals. A Randomized Controlled Trial

הביקורת על המחקר: Contrary to the Conclusions Stated in the Paper, Only Dry Fat-Free Mass Was Different between Groups upon Reanalysis. Comment on: “Intermittent Energy Restriction Attenuates the Loss of Fat-Free Mass in Resistance Trained Individuals. A Randomized Controlled Trial”

מה זה DINS error?
Best (but oft forgotten) practices: testing for treatment effects in randomized trials by separate analyses of changes from baseline in each group is a misleading approach

השאלה היא האם היומיים של אכילה בניטרלי לא פוגעת בגירעון הקלורי השבועי?
זה אמור להאריך את משך החיטוב ..

• פותח/ת השרשור
היי, שימי לב שלשתי הקבוצות היה גרעון זהה ברמה השבועית (weekly average של מינוס 25%), פשוט כל קבוצה פיזרה אותו אחרת על פני השבוע:
jfmk-05-00019-g001-550.jpg

אז במקרה כזה משך החיטוב לא אמור להתארך.

היי, שימי לב שלשתי הקבוצות היה גרעון זהה ברמה השבועית (weekly average של מינוס 25%), פשוט כל קבוצה פיזרה אותו אחרת על פני השבוע:
jfmk-05-00019-g001-550.jpg

אז במקרה כזה משך החיטוב לא אמור להתארך.

אימל'ה, מה, אם הניטרלי שלי זה 1,400, ואני רוצה לעשות חיטוב כמו קבוצה ב', אז אני אצטרך לאכול 910 קל' במהלך השבוע? ☠️

• פותח/ת השרשור
את יכולה לחלק את זה איך שבא לך, בתכלס זה לא כ"כ משנה כל עוד נשאר הגרעון ברמה השבועית. פרקטית הייתי ממליץ לך דווקא להימנע מכך כי זה די מעט קלוריות עבור מישהי עם ניטרלי יחסית נמוך, די קשה לשבוע מ-910 קל'. גם די קשה להבין מתי בדיוק נמצאים בגרעון של 35% כי המשוואה הקלורית היא די דינמית. הבעיה הזו היא דוגמא יפה להבדל בין מחקר לבין שטח...

בנוסף, ציינתי בסוף הטקסט שלמרות התוצאה הלכאורה נחמדה זה מחקר אחד בלבד ולא כדאי לשנות דברים בדיאטה על סמך מחקר בודד. הטקסט הזה פה בעיקר כי הוא מעניין. אם מה שאת עושה כרגע עובד ונחמד כדאי להמשיך ככה, במקסימום אפשר לשקול ייעוץ מקצועי כדי לבדוק האם יש דרכים אחרות שיתאימו לך יותר 😃

די קשה לשבוע מ-910 קל'
ספר לי על זה חחח
רה
האמת שעשיתי חיטובון שעבד אחלה וירדתי יפה (קילו מסכן), ואז עליתי את הכל ב-בום. אשכרה הכל. באופן בלתי הגיוני בעליל.
משהו דפוק.
לקח לי חודש שלם לרדת קילו ושלושה ימים לעלות אותו. ובשלושה ימים האלה לא הייתי בעודף מטורף.
עזוב, לא ניכנס לזה. זה עדיין טרי 😭

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית