הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מטבוליזם אינפוגרפיק האם הבדלים בספיגת המזון יכולים להשפיע על המאזן האנרגטי?

Yuval Maimon

דיאטן קליני ותזונאי ספורט
1,073
1,433
מנהל
נק' מוניטין:
2,005
1,073
1,433
האם הבדלים בספיגת המזון יכולים להשפיע על המאזן האנרגטי?

1 (1).png

2 (1).png

3 (1).png

4 (1).png

5 (1).png

צריכת המזון וההוצאה אנרגטית מוכרים בתור הגורמים העיקריים שישפיעו על שינויים במשקל הגוף. אולם, גורם שלישי ופחות מוכר, שהוא איבוד אנרגטי מהצואה, גם משפיע על המאזן האנרגטי היומי.

ידוע כי השמנה נגרמת כתוצאה ממאזן קלורי חיובי המתקיים לאורך זמן, כלומר, מצב בו הצריכה הקלורית גבוהה מההוצאה הקלורית. עם זאת, יש לזכור כי לא כל המזון נספג בתהליך העיכול ולפיכך חלק מהקלוריות הנצרכות גם יוצאות בצואה. זאת ועוד, נוטריינטים שכן נספגו במערכת העיכול עדיין יכולים "לברוח" דרך זרם הדם, בין היתר ע"י סינון והפרשה מהכליות.

אם לסכם את העניין בפשטות, נראה כי מאזן אנרגטי חיובי הוא מצב בו כמות הקלוריות ש*נספגה ולא הופרשה* גבוהה יותר מאשר ההוצאה האנרגטית. הניואנס הזה, למרות שנשמע מובן מאליו - גם עלול לשחק תפקיד בקביעת משקל הגוף. בהתאם, כיום ישנן תרופות שמטרתן לצמצם את ספיגת הקלורית מהמזון על מנת לעודד גרעון קלורי והרזייה (למשל, Orlistat). חרף הכתוב מעלה, המאמר מתמקד דווקא בפן הלא תרופתי: השונות שקיימת בין אנשים בספיגת הקלוריות.

הייתכן שקיימים אנשים שסופגים פחות קלוריות ולפיכך מרוויחים מכך מעט יותר הגנה מפני השמנה?

במחקר שבדק את הנושא נראה כי בממוצע, כ-5% מהקלוריות הנצרכות אובדות בצואה. אולם, ממבט על הנתונים האינדיבידואלים נראה כי הספיגה משתנה בין אנשים ונעה בין 2% ל-9%.
מחקר אחר שגם בדק את עניין הספיגה הדגים טווח מרשים יותר שנע בין 5% ל-20%, אך הוא היה פחות מבוקר מבחינה תזונתית מאחר שהסתמך על יומני אכילה (דיווח עצמי), בעוד במחקר הראשון המזון סופק למשתתפים והאכילה הייתה תחת השגחה. מכיוון שתוצאות המחקר הראשון נתמכות ע"י מחקרים נוספים, סביר שאיבוד הקלורית בצואה נע בין %2 ל-10%.

מדוע אנשים נבדלים בכמות הקלוריות שהם סופגים?
- מידת העיבוד של המזון
- צורת הבישול ואופן הלעיסה
- תכולת אבות המזון (סך החלבון, פחמימה ושומן)
- תכולת סיבים, קליפות וכדומה

אולם, גורמים אלו לא מספקים הסבר מלא מכיוון שהבדלים בספיגה נצפים בין אנשים גם כאשר התזונה שלהם זהה (ברמה של סיפוק מזון וניטור האכילה בתנאי מחקר). לסיכום, שונות בספיגת המזון יכולה להיות סוג של 'קצה חוט' בהסבר ההבדלים בין אנשים בעלי נטייה להשמנה לאנשים בעלי משקל תקין.

מה ניתן להסיק מהמחקר?
עוד מחקר שרומז לנו שכדאי לצרוך פחות מזון אולטרה-מעובד ויותר קטניות, שקדים ירקות וכדומה מאחר שייתכן שישנה ספיגה מופחתת מבחינה קלורית במוצרים אלו. האם ספיגה זו תתבטא בסופו של דבר ככלי עזר לירידה במשקל או דיכוי עלייה במשקל? זאת ועוד נדרש עוד לחקור במחקרי המשך נוספים.

________

רפרנס: Redirecting

לאינפוגרפיק באינסטגרם: Login • Instagram

זה מאוד מעניין. כלומר המיתוס ״אני הולך הרבה לשירותים = יש לי חילוף חומרים מהיר״. לא מנותק מהמציאות.

ובכלל זה מראה את מורכבות חישוב שריפת הקלוריות על סמך פעילות יומיומית, ספורטיבית וכדומה

• פותח/ת השרשור
זה מאוד מעניין. כלומר המיתוס ״אני הולך הרבה לשירותים = יש לי חילוף חומרים מהיר״. לא מנותק מהמציאות.
לדעתי זה כן מנותק כי בלי בדיקת מעבדה, אי אפשר לדעת כמה אחוז מהקלוריות נספג וכמה לא. גם צריך לסכום את סך המסה הצואתית פר 24 שעות כדי לדעת אם התדירות בכלל עושה הבדל בשורה התחתונה.
לשם הדוגמה אני לא שולל מצב בו אפשר ללכת 5 פעמים ביום אבל עדיין לספוג 98% ממה שאתה אוכל. כלומר, זה לא עניין של תדירות אלא אחוזי ספיגה.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית