הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מאיפה הגיעה תופעת "הבכי" בשירה מזרחית בישראל? יש שם לטכניקה הזאת?

יושב_על_הכס

משתמש פעיל
450
283
נק' מוניטין:
466
450
283
יש הרבה שירים מזרחיים שאני חושב לעצמי, וואלה, אם הזמר לא היה שר בקול...מתבכיין, צורם(?) השיר יכל להיות דווקא די לטעמי- מבחינת הסולם הטונלי והמלודיה עצמה. אז סתם מעניין אותי לדעת אם יש שם לתופעה, או דרך טובה יותר לתאר אותה. וכמובן, מאיפה היא הגיעה. קול בכייני זה לא תיאור מוצלח במיוחד, אבל אני לא יודע איך להגדיר את זה אחרת, אני מניח שברור למה אני מתכוון.

ז'אנר זה מכונה לעיתים גם "מוזיקת נשמה" או המוזיקה המזרחית "הכבדה" או המוזיקה "המזרחית האמיתית", להבדיל מהמוזיקה הים תיכונית שנחשבת ל"קלילה" ומושפעת מהמוזיקה המערבית. מקור המוזיקה קושר לצריכת אלכוהול מרובה, קיפוח חברתי של בני עדות המזרח, ולדיכאון.[1] בנוסף, נטען שלאחר פנייתם של זמרי המוזיקה המזרחית ובהם חיים משה ומרגלית צנעני לכיוון הזמר העברי והמיינסטרים, ביקשו זמרי המוזיקה המזרחית האחרים להחזיר את המוזיקה למקומה.[1]
מוזיקת דיכאון – ויקיפדיה

• פותח/ת השרשור

אתה רוצה להגיע לי שהאלמנט הבכייני שדיברתי עליו, הוא מכוון? זאת אומרת, הזמרים האלה פיתחו קול "בוכה", כי התוכן של השיר הוא דיכאוני?

זה לא נשמע לי נכון. מה גם שהמילה "בוכה" לא נראית לי תיאור מדוייק. זה יותר קול צורם כאילו בפארודיה של פיגור.

אתה רוצה להגיע לי שהאלמנט הבכייני שדיברתי עליו, הוא מכוון? זאת אומרת, הזמרים האלה פיתחו קול "בוכה", כי התוכן של השיר הוא דיכאוני?

זה לא נשמע לי נכון. מה גם שהמילה "בוכה" לא נראית לי תיאור מדוייק. זה יותר קול צורם כאילו בפארודיה של פיגור.

באותה מידה אתה יכול לומר שבמטאל הזמר מפתח קול צרחני, כי זה הרייג׳ שלו שהוא מנסה להעביר.

ו״צורם בפארודיה של פיגור״ לאוזניך. יש כאלה שמוצאים בזה רגש או נחמה. אני גם כן לא חובב הז׳אנר. אל תתנשא.

הכל בגלל אבי ביטר
וכן הם נשמעים מאוד לא כיף בכוונה כדי להעביר את הרגש הזה
וגם אני לא מתחבר לזה אבל משום מה מלא אנשים וסדרות טורקיות כן ואיכשהו יש אנשים שאוהבים, למה שמישהו יאהב את זה? תממן מחקר ונגלה, אה רגע יש כזה

תעלומת המוזיקה העצובה – מדוע צלילים נוגים עוזרים דווקא לעודד אותנו במצב רוח ירוד | מהות החיים

קריאה מהנה חבר

יש הרבה שירים מזרחיים שאני חושב לעצמי, וואלה, אם הזמר לא היה שר בקול...מתבכיין, צורם(?) השיר יכל להיות דווקא די לטעמי- מבחינת הסולם הטונלי והמלודיה עצמה. אז סתם מעניין אותי לדעת אם יש שם לתופעה, או דרך טובה יותר לתאר אותה. וכמובן, מאיפה היא הגיעה. קול בכייני זה לא תיאור מוצלח במיוחד, אבל אני לא יודע איך להגדיר את זה אחרת, אני מניח שברור למה אני מתכוון.

מה זה אומר שהסולם הטונלי לטעמך?

זה היה אשכול פריקה שהוא בא להגיד שהוא לא אוהב מוזיקת דיכאון והוא לא מבין איך זה קיים ולמה אנשים אוהבים את זה
הוא ניסה לכתוב בצורה מדעית/מתנשאת כדי להישמע חכם יותר ולהגיד שהוא לא אוהב סובל משהו בלי לפגוע במשהו

זה היה אשכול פריקה שהוא בא להגיד שהוא לא אוהב מוזיקת דיכאון והוא לא מבין איך זה קיים ולמה אנשים אוהבים את זה
הוא ניסה לכתוב בצורה מדעית/מתנשאת כדי להישמע חכם יותר ולהגיד שהוא לא אוהב סובל משהו בלי לפגוע במשהו

מעולה! 😆

זה שייך לתרבויות מסוימות כמו שהזכירו כאן, וגם לתקופה.
בתרבות שלנו יש המון מודעות עצמית כל הזמן, ומודעות לאסתטיקה.
בתקופות מודעות פחות, אנשים הרשו לעצמם לבטא אווירה בצורה חסרת כל תחכום, ברמה שזה באמת מביך לשמוע כיום.
אבל אתה יודע, זה לא שהפכנו להיות חכמים יותר, אלא פשוט יותר דרוכים. אתה יותר מודע לעצמך, פחות אותנטי, כל הזמן מנסה לשמור על הקצב התרבותי. אתה אולי מרגיש יותר מתוקן, בפועל אתה כנראה בעיקר יותר עייף

• פותח/ת השרשור

זה אומר שאם הייתי מנגן את התווים שהזמר שר על פסנתר, יחד עם האקורדים המתאימים, הייתי נהנה מהמוזיקה. מה שאני לא אוהב, ולא מבין, זה את הגוון הצורם והבכייני.

פספסתם את השאלה שלי. אני שואל לגבי התופעה של הקול הבכייני בשירים מזרחיים. כמו שמישהו כאן הזכיר את הצווחות שיש במטאל, אני שואל אם יש שם מקצועי לטכניקה של הזמרים המזרחיים שיוצרת את הגוון קול הזה. די לקחת הכול באופן אישי, כאילו התקפתי את התרבות המזרחית.

• פותח/ת השרשור
אתה יכול לתת דוגמה לאיזה גוון קול אתה מתכוון? (הכוונה היא לדוגמה ספציפית בצורת אודיו)

ברור.

אם תמצא שיר מזרחי שנעשה לו קאבר בסטייל שירה לא מזרחי, אני מאמין שזה יהיה ברור (אני לא מצאתי.). אבל סתם אם תקשיב לשיר של אייל גולן, "כשאחר", על הפנסתר זה נשמע כמו איזה OST מאנימה:

אין שום זכר לפן המזרחי.

וניקח קאבר שמישהו עשה לשיר:

אם תקשיב לשירה שלו, לעומת התווים שבפסנתר, זה ברור שהוא כמעט "מזייף", ולכן אני מתאר את זה כקול צורם. כאילו היא לא באמת מזייף, אבל עדיין יש מן גוון בכייני כזה לשירה שלו. ואני לא מדבר על הסלסולים.

אם תקשיב לשירה שלו, לעומת התווים שבפסנתר, זה ברור שהוא כמעט "מזייף", ולכן אני מתאר את זה כקול צורם. כאילו היא לא באמת מזייף, אבל עדיין יש מן גוון בכייני כזה לשירה שלו. ואני לא מדבר על הסלסולים.

מבין על מה אתה מדבר. נשאלת השאלה- מדוע אייל גולן הוא מפורסם ומצליח וכנראה שהזמר שעושה את הקאבר לא?

לטעמי בקאבר הספציפי הזה יש חוסר טוב טעם, שימוש יתר בסלסולים ובמניירות ונסיון להתחקות אחרי כאלו של זמרים אחרים מהז׳אנר. זאת אחת הסיבות שזה נשמע לך רע וזאת אחת הסיבות שהעיבודים והצורה שבה אייל גולן שר (ושל כאלה מוצלחים אחרים) כן תופסת בסדר גודל עצום לעומת כמה מעריצים (לא בדקתי) אצל הזמר שעשה את הקאבר הזה
.
אני מניח שאתה מתכוון לתופעה עצמה, אז היא קיימת אבל קיימת גם בז׳אנרים אחרים. אולי בז׳אנר הזה זה פשוט יותר צורם לך לאוזן.

• פותח/ת השרשור
מבין על מה אתה מדבר. נשאלת השאלה- מדוע אייל גולן הוא מפורסם ומצליח וכנראה שהזמר שעושה את הקאבר לא?

לטעמי בקאבר הספציפי הזה יש חוסר טוב טעם, שימוש יתר בסלסולים ובמניירות ונסיון להתחקות אחרי כאלו של זמרים אחרים מהז׳אנר. זאת אחת הסיבות שזה נשמע לך רע וזאת אחת הסיבות שהעיבודים והצורה שבה אייל גולן שר (ושל כאלה מוצלחים אחרים) כן תופסת בסדר גודל עצום לעומת כמה מעריצים (לא בדקתי) אצל הזמר שעשה את הקאבר הזה
.
אני מניח שאתה מתכוון לתופעה עצמה, אז היא קיימת אבל קיימת גם בז׳אנרים אחרים. אולי בז׳אנר הזה זה פשוט יותר צורם לך לאוזן.

אבל אייל גולן שר בדיוק באותו קול צורם/בכייני, אני לא שומע ממש הבדל בינו לבין הקאבר מבחינת הסטייל המזרחי.

אבל אייל גולן שר בדיוק באותו קול צורם/בכייני, אני לא שומע ממש הבדל בינו לבין הקאבר מבחינת הסטייל המזרחי.

אייל גולן הרבה יותר מקצועי. וגם האנשים שעובדים איתו הם מקצוענים בתחום.

ואם גם הוא וגם הקאבר נשמע לך אותו הדבר, אז ברכותיי - אתה פשוט לא מתחבר לסגנון.

• פותח/ת השרשור
אייל גולן הרבה יותר מקצועי. וגם האנשים שעובדים איתו הם מקצוענים בתחום.

ואם גם הוא וגם הקאבר נשמע לך אותו הדבר, אז ברכותיי - אתה פשוט לא מתחבר לסגנון.

רגע, במקורי שאייל שר, אתה לא שומע גוון צורם/בכייני?

חברים הנה לכם שירים מדהימים שמסבירים הכול על תרבות המזרחית והשפעותיה

זה אומר שאם הייתי מנגן את התווים שהזמר שר על פסנתר, יחד עם האקורדים המתאימים, הייתי נהנה מהמוזיקה. מה שאני לא אוהב, ולא מבין, זה את הגוון הצורם והבכייני.

פספסתם את השאלה שלי. אני שואל לגבי התופעה של הקול הבכייני בשירים מזרחיים. כמו שמישהו כאן הזכיר את הצווחות שיש במטאל, אני שואל אם יש שם מקצועי לטכניקה של הזמרים המזרחיים שיוצרת את הגוון קול הזה. די לקחת הכול באופן אישי, כאילו התקפתי את התרבות המזרחית.

לא פספסתי את השאלה שלך ולא לקחתי אישית, זה השימוש השגוי שלך במונחים מוסיקליים שצרם לי מאוד והעלה את החשד שבאת להתפלצן ולהתנשא על סגנון מוסיקלי. אני די בטוח שאם תשמע יצירה א-טונאלית אז לא תדע להגיד שהיא כזאת וגם לא תזהה את הסולם שהיא כתובה בו, וזה סבבה לגמרי. אין חובה למאזין להיות משכיל מוסיקלית כדי להנות או לא להנות ממוסיקה ואפילו כדי להחליט שהיא נשמעת נורא או נפלא.
לשאלתך, שיר אפשר לבצע בהמון סגנונות. כל סגנון מגיע עם ה"סאונד" שלו ועם מאפייני ז'אנר שלפעמים הם בולטים מאוד. במוזיקה מזרחית, בג'אז, קאנטרי ועוד סגנונות שקל לאפיין, אתה בדרך כלל תזהה את הז'אנר עוד לפני שהשירה התחילה ותוכל לשער איך נשמע הזמר כי אתה מזהה את הסגנון. אם יש לך אוזן טובה וידע בשירה ומוסיקה אתה תוכל לאפיין סגנון שירה בצורה די מדוייקת וטכנית אבל הרבה פעמים עושים שימוש במונחים יומיומיים מטעמי נוחות, כמו בדיון שלנו. במזרחית יש גם זמרים בכיינים, זאת לפעמים דרך מקובלת (ובעייתית) לתאר את זה. זה הסגנון וזה הסאונד וזה מה שהקהל שלהם אוהב וככה הם שרים. זמר בכיין כנראה ישמע כזה גם אם ישיר בסגנון אחר, ככה הוא מביא את מה שהוא יודע ומכיר ליצירה. מאיפה זה הגיע? ממוסיקה טורקית וערבית, שם מאוד מקובל לשיר ככה. אתה לא חייב לאהוב את זה או את הצעקות של זמרת אופרה או הגראולינג של זמר דת' מטאל, עניין של טעם.
לגבי הלחנים, המוסיקה הפופולרית היום כבר מטושטשת בגבולות של הסאונד, זמרים כמו אייל גולן ועומר אדם מבצעים שירים שהלחן שלהם לא מזרחי באופן מובהק (אפשר לדבר פה על סולמות ומהלכים הרמוניים אבל לא נראה לי שזה המקום) וההפקה היא יותר בריטני ספירס מאשר אהובה עוזרי, אבל סגנון השירה כן נשאר בז'אנר.
יש גם דוגמאות לזמרים שהסגנון שלהם הוא לא מזרחי אבל מבצעים קלאסיקות מזרחיות וזה נשמע אחרת וגם מנגיש את השירים האלה לאוזניים יותר מערביות.
הקושי שעולה מתוך כל מה שכתבתי הוא שאם מישהו עם אוזן לא מיומנת או ידע מספיק מחליט שהוא מגדיר דברים לפי דעתו האישית זה יכול להיות בעייתי. איך החלטת איזה זמר יותר או פחות בכיין ואם בכלל.. מה תגיד למי שלא מסכים איתך ולא מספיק חד בשביל לשמוע את מה שאתה מתאר? אולי אתה לא מספיק חד כדי לתאר את זה בצורה מדוייקת?
אלה בעיות שרואים לא רק ברמה היומיומית, אלא גם ברמות היותר מקצועיות.
קושי נוסף הוא שהדיון יכול להיות לא מכבד, יש מי שיעלב כי תייגת את הזמר האהוב עליו כבכיין והצגת את הסגנון האהוב עליו כבעייתי.
תקשיב למה שאתה אוהב, לא צריך להעביר ביקורת על אחרים ולהגיד ש"אם הוא רק היה שר את זה לא ככה הייתי אוהב את זה".. אז תקשיב לזמרים שאתה כן אוהב.

יש הבדל בין המוזיקה המזרחית של היום(מעפנה)
לבין המוזיקה המחתרתית שנים אחורה!!!

שירי ה״דכאון״ הגיעו אלינו מטורקיה/יוון/פרס
הראשון שהשכיל להשתמש בלחנים ושירים טורקיים היה פרדי(כך קראו לו במועדונים,מי שהיה פאמפי באבק)הלא הוא עופר לוי.

אלו שירים בעלי מאקם עמוק/איטי
פתיח ארוך יותר מהשיר עעצמו
מילים שמתארות קושי יום יומי של החיים ובכלל.

דוגמאות:
אלי לוזון-אנא אלי
עופר לוי-שהשטן נכנס
קובי פרץ- המוות הלבן
עופר לוי-חארם
עופר לוי-למה את בורחת

זמרי ושירי הקסטות של תחנה מרכזית

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית