שוב אתה מתנסח בצורה יפה מאוד ומסביר ועושה רושם שאתה מבין את הנושא .תאר לך שהמדינה היתה מחלקת לחם חינם לשבת לכל אזרח. למרות התיאור, ברור שהלחם אינו חינם, הוא עולה למדינה כסף - עלות ייצור, הפצה, עבודה וכו'. את זה המדינה משלמת בכספי המסים שהיא אוספת. נניח שעלות הלחם הסופית היא 5 ש"ח לאזרח. בתנאים הוגנים לחלוטין, היו לוקחים 5 ש"ח מהמיסים של כל אזרח ומעבירים למנגנון הלחם - כל אחד היה משלם סכום זהה עבור אותו מוצר, כמו בשוק החופשי. אמנם, לא כולם משלמים את אותה כמות מס (בשקלים, לא אחוזים), כך שבפועל יוצא שלאנשים בעשירונים גבוהים שמשלמים יותר מס לוקחים 8 ש"ח מהמסים כדי לממן את הלחם ולעשירונים נמוכים לוקחים 2 ש"ח מהמסים פשוט כי לעשירונים הגבוהים יש יותר שקלים ש"שוחים" בבריכת כספי המס ולעשירונים הנמוכים פחות. כולם מקבלים את אותו לחם, אמנם העשירונים הנמוכים מקבלים אותו בהנחה. אבל שוב, אין כזה דבר הנחה, ללחם יש עלות ריאלית של 5 ש"ח ליחידה - את ההפרש מכסים העשירונים הגבוהים בכך ששילמו 8 ש"ח על מוצר שעלותו 5 ש"ח.
אז לחם זה מוצר אחד, אבל אותו רעיון תקף לכל שירות אחר שהמדינה נותנת או בכללי הוצאות מדינה - חינוך, בריאות, שירותי דת, תרבות, קצבאות, משכורות וכו'. בדוגמה שלנו, איש העשירון הנמוך שילם 2 ש"ח וקיבל מוצר של 5 ש"ח ולכן סה"כ קיבל מהמדינה 3 ש"ח.
נקודה חשובה להבין היא שאין בהכרח בעיה בכך שמי שמרוויח יותר או צורך יותר (כי כנראה הוא גם מרוויח יותר) ישלם גם יותר מס ויכסה על אלו שאין ביכולתם (למטרה זו חלק מהמסים נגבים באחוזים). זו מדיניות מקובלת סה"כ בעולם המערבי על אף הסוגיות המוסריות שהיא מעלה. אבל העולם לא שחור ולבן ויש פה עניין של איזון.
עכשיו בנוגע לסרטון, סלח לי אבל לא ראיתי את כולו, הוא מכיל שקרים והטעיות ומנוסח באופן דמגוגי להחריד ("נתון מדהים", "רק X%") ולא ראיתי טעם לראות הכל. למשל כבר בהתחלה נטען על מע"מ ש"קרוב למחצית מהמסים הנכנסים למדינה כולם שווים" אבל זו טעות גסה כי ברור שאדם הצורך ב-10K משלם יותר מע"מ ומממן יותר מתקציב המדינה מאדם הצורך ב-1K. קצת אחרי זה הוא מדבר על מס הכנסה וגם מנסה להקטין במילותיו את השפעת החרדים שלא עובדים על הציבור (תאר לך שאיזה אחמד טיבי יגיד ש"רק 0.0000001%" מהערבים הם מחבלים) וגם מחפה עם נתון שגוי על כך שחרדים משלמים פחות מס הכנסה בטענה שאת הרוב משלמים העשירונים הגבוהים מבלי להתייחס לשאלת הייצוג החרדי בעשירונים האלה. בקיצור, פייק ניוז.
הגרף שהבאתי אגב, לוקח בחשבון את תשלום המע"מ ומס הכנסה אז גם הגרף עצמו גם מפריך את טענות הסרטון.
אבל בוא נגיד (לא שבדקתי את הנושא) שהבנו שרושם הכסף מגיע מהעשירון העליון , עכשיו ידוע לנו כל אחד מהעשירונים האלה למי משתייך ? שמע אני אחד שחייתי ב2 העולמות לא קיבלתי שקל יותר מאז שלבשתי כיפה וציצית .
מה גם כמה חרדים יש בארץ ? האם אתה מחשיב רק את החרדים חרדים חרדים או כל אדם דתי ? מזה חרדי בניסוח הזה שהם עושים את הבדיקה הכלכלית ? יש בישראל אולי 100 אברכי כולל , שגם חלקם עובדים (לא במשרות מלאות כמובן) .
אז לבוא ולדבר על 100 אלף איש , שגם ככה חיים בדוחק , לא תגיד חיי פאר . איך אפשר להגיע שה100 אלף האלה מעיקים על הקופה , בזמן שעפים פה מליונים ומילארדים על ימין ועל שמאל לעוד מקומות ? בחישוב גס אני לא חושב שתיקצוב אברכים עולה יותר מ900 מליון שקל לשנה .
" על פי הודעת משרד האוצר, תקציב המדינה ל-2021 יעמוד על כ-432.5 מיליארד שקל ועל כ-452.5 מיליארד שקל ב-2022. "
אתה מדבר על 900 מליון שזה מפרק את התקציב וכל הרעש סביב החרדים זה בגלל זה ?
או שאתה רוצה לדבר על זה שהמשכורת שלהם נמוכה ? כי אם כן מה תגיד על סטודנטים ? שבמשך 3-7 שנים לא מכניסים כמעט כסף למדינה מהמס , ומה תגיד אולי בעתיד יכניסו מעבודה ? גם אברך אולי יהיה דיין . אדם שמרוויח הרבה אחרי זה שמפוטר גם לוקח מהמדינה הרבה ... גם מענק הריון לנשים לוקחות הרבה ..
אני לא מצליח עדיין להבין את הנקודה איפה לדעתך הציבור החרדי מקבל יותר מאשר ציבורים אחרים ? אצלכם תחביב ספורט ותרבות וזה מתוקצב אצלנו זה אברכים , מה עוד ? הנושא של ההטבות לשכר נמוך ? זה לא לחרדים , זה לכל המדינה , מי שמרוויח כך וכך מקבל הנחה כך וכך . אי אפשר לקרוא לחילוני / ערבי שמקבל קצבה ככמו חרדי כאדם בסדר ולחרדי שמקבל אותו דבר כאוכל חינם.
כמה באמת משלמת המדינה ללומדי תורה ולילדיהם?
דרך אגב סתם נתון שלא מדברים עליו , כמה עולה למדינת ישראל המסתננים ? וקשה לעשות חישוב של זה כי דברים כמו שיטור על התפרעויות / אלימות וכדו' וטיפול בפצועים שנפגעו מהם מינית/פיזית לא נכללים בדבר כזה . יש כלכך הרבה דברים שעולים כסף למדינה שהם לא בצדק לכל הדיעות ועליהם לא מדברים .
השאלה בחרדים שאתה מתכוון הבעיה היא שלטענתך הם לא עשירים ומרוויחים מעט מידי ולא מכניסים כסף למדינה ? אז מה ההבדל משאר האוכלוסיות , אתה יודע כמה חילונים יש שמרוויחים מעט ומקבלים המון סבסוד מהמדינה בהמון תחומים (לימודים ועוד ועוד) וגם בקושי משלמים מיסים ? אם הטענה זה למה הם לא עובדים שישלמו מס , תחשב בשנה כמה חילונים בחו"ל ובאותו חודש לא עובדים ולא משלמים (שלא נדבר על טיולים ארוכים שפתאום חצי שנה לא משלם מיסים)
אתה מדבר על תקצוב האברכים ? אבל גם החילונים / הערבים יש דברים שהם ורק הם נהנים מהם שזה מתוקצב .
אני באמת לא מבין מה ההבדל בין האוכלוסיות , איפה לעניות דעתך החרדי מקבל משהו שאתה חושב שזה מוגזם וששאר הציבורים לא מקבלים . הם מקבלים תיקצוב אברכים ולא מכניסים כסף לדעתך? לעומת חילונים שאתה מודה שמקבלים כסף אבל הם לעומתם משלמים לעצמם ? אני לא בטוח שזה נתון נכון ידידי.
דרך אגב ידוע לי שבטורניר שהיה עכשיו שהישראלים זכו כמעט כל האנשים רצו להעביר חוק (או שהעבירו) שלא יקחו להם מס מהזכייה , מה דעתך על זה ? איזה סיבה יש שאותו אחד שהרוויח לא ישלם מס ? לא יודע נשמע לי כמו לקבל רק את עצמי את הדיעות שלי וכל מה שהאחר מקבל בגלל שאני לא נהנה מזה , זה לא מוצדק וזה גנב ואוכל חינם.
נערך לאחרונה: