הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

השפעות קפאין על גוף האדם —חבר או אויב?

Lisa Halaby

דיאטנית קלינית ותזונאית ספורט
10
35
נק' מוניטין:
114
10
35
20210925_205331_0000.png

קפאין הינו אחד החומרים הממריצים הפופולריים והנצרכים ביותר בעולם. ניתן למצוא אותו בעיקר בצמח הקפה אולם קיים גם בעלי תה, פירות יער, גוארנה, פולי קקאו וכן במשקאות אנרגיה, משקאות קלים, מסטיקים ותרופות. במאמר סקירה זה הוצגו השפעות חיוביות ושליליות של צריכת קפאין על בריאות האדם וכן דנו בפעילותו הרחבה המשפיעה על תפקודים של מגוון מערכות בגוף האדם. ראוי לציין כי השפעותיו השונות תלויות במינון הנצרך, במקורו וכן בהבדלים בין אישיים בין בני אדם (מין, גיל, דיאטה ועוד).

מנגנון פעולת חומר פסיכואקטיבי זה (משפיע על התודעה) קשור בתכונותיו המבניות הדומות לחומר בשם אדנוזין שממלא תפקיד מרכזי בהעברת אותות במערכת העצבים המרכזית. בשל הדמיון הכימי בין החומרים ומשום שמבנהו הכימי מאפשר לקפאין לעבור את מחסום דם-מוח, הקולטנים של האדנוזין קולטים במקומו את הקפאין וכך הוא משפיע על פעילות המערכת.הוא משפיע בצורה דו כיוונית על תפקודי מוח רבים כגון שינה, קוגניציה, למידה, עיבוד מידע על טעם, זיכרון ומהווה תוסף פופולרי בתרופות משככות כאב. בעוד שמצד אחד בריכוזים נמוכים משפיע לטובה על התקדמות מחלות כגון פרקינסון, אפילפסיה, ודיכאון, בריכוזים גבוהים עשוי עלול להיות אחראי להשפעות שליליות על ילדים, מתבגרים וקשישים וכן לגרום לשינויים במצב הרוח, כגון חרדה ועצבנות. כיום נמצא יעיל ובטוח לשימוש למבוגרים במינון של 6-3 מ"ג לכל ק"ג משקל גוף המהווים בממוצע 3 כוסות קפה ביום.

מחקרים רבים מצאו כי פעולת הקפאין מכסה מגוון של נקודות במסלול המזון, החל מהפה, דרך הקיבה, המעי הדק, הוכבד ועד למעי הגס. הוא מגביר את הפרשת חומצת הקיבה, מפחית את פעילות הפעילות של אנזימי הכבד, ומשפר את התפקודים המוטוריים של המעיים. כמו כן, בשל תכונותיו האנטי דלקתיות (מכיל 29 נוגדי חמצון) עשוי להפחית את הסיכון למחלות כבד ולכמה סוגי סרטן.

בנוסף, היכולת של קפאין לשפר את ביצועי האימון והתפקודים הקוגניטיביים הפכה אותו להיות תוסף תזונה נפוץ מאוד בתזונת ספורט. הוא אחראי להפעיל את מסלול הסידן התוך תאי האחראי להתכווצות סיבי השריר, לשפר את ספיגת הגלוקוז, לחמצן חומצות שומן וליצור אנרגיה בתאי שריר השלד.

לסיכום, לא קל להגדיר חד משמעית האם לקפאין יש השפעה חיובית או שלילית על האורגניזם האנושי. השפעתו הרב כיוונית על איברים שונים בגוף האדם הופכת אותו לכיוון לנושא מחקר מעניין מאוד, שימשיך להיחקר וייחקר בעתיד. סביר להניח כי מחקרים נוספים יתרמו לפיתוחן של של תרופות חדשות, להגברת המודעות החברתית להשפעות צריכתו הקפאין ויסייעו להרחיב את הידע על אודות ממריץ נפוץ זה.

ליסה חלבי- דיאטנית קלינית וספורט (RD)
צוות LBS

מעניין מאוד,

שאלה: האם לגבר ששוקל 65 ק"ג וגובהו 1.76 יש סיכון בצריכה של 4 כפיות גדושות של קפה בכל יום?

תודה רבה!

הדבר הכי מבאס,זו ״ההתרסקות״ לאחר התפוגגות החומר..
צריך לתת חיזוק כדי להישאר ״ערני״

בלי קפה וכאפה לפנים!! אין סיכוי להעיר אותי בבוקר.. 😳
420 מג יש בקדם אימון
מביא עליו חיזוק של מונסטר(לאחר האימון)
ועוד זירו אי שם במהלך היום

ואז אני מרגיש שאני על רטט פלוס מלחציים על הראש

*לא ללמוד ממני

אפילו כמה דק
לא בדיוק כמה דק.
הייתה לי הרעלת קפאין, צריכה של 1.6 גרם אם אני זוכר נכון.
במהלך האימון הרגשתי בסדר, סוף האימון גמור.
בדרך הביתה,סביב השעה 7 בערב כבר התחילו הזיות והראייה השתבשה (הכל קיבל גוון צהוב).
כמה שעות של הקאות ודופק מאוד מואץ, סחבתי עד 4 בבוקר לפני שהתפניתי לבית חולים מחשש שאחטוף התקף לב.
בסוף גם בבית חולים לא עשו כלום, השאירו אותי להשגחה וזהו.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית