הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

שאלה למהנדסים /פיזיקאים / חפרנים

• פותח/ת השרשור hanan
  • פורסם בתאריך

hanan

משתמש על
8,276
5,170
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
13,984
8,276
5,170
בהנחה שהמטרה שלנו היא להרים את המוט כמה שיותר מהר.
האם מד תאוצה שימדוד את המהירות שהמוט עלה, ייתן מדד ל'איכות' הביצוע ?
לדוגמא סט עם משקל 80 קילו שהזמן הממוצע של העליה הוא 1.2 שניות ייחשב טוב יותר לעומת סט עם אותו משקל וזמן ממוצע של 1.5 שניות.
זה יכול להיות שימושי לדעת האם לעלות משקל או לא, כי השלמה של הסט בזמן איטי יכולה להעיד על הקושי בביצוע הסט.
מה דעתכם?

הערה: מד תאוצה קיים כבר בכל סמארטפון

לא ממש..ב-WS למשל, אתה תראה המון ביצועים של תרגילים שאתה תהיה בטוח שיש להם עוד 10 ק"ג, אבל עם עוד 2.5 ק"ג הם כבר נכשלים. מהירות אמנם תלויה במידה זו או אחרת בכוח, אבל זה פרמטר שאפשר לפתח ולשפר בנוסף.

בלי קשר לפיזיקיה , יכול להיות שבאת לאימון עייף, חולה, בלי הרבה כוח והסט הרגיש כבד ואיטי ופעם הבאה שתבוא אחרי ארוחה טובה ושינה הכל ילך חלק ומהר.

אם ממש בא לך לחפור בזה, אז הנה בלוג מקצועי מאד בעניין:
http://www.complementarytraining.blogspot.se/p/velocity-based-strength.html בנוגע למה שאחרים כתבו פה.
זה יכול לנבא 1RM ליום נתון ברמה גבוהה מאד, ויש לזה הרבה ערך.
אם התוכנית שלך אומרת לך לעבוד ב80% לדוג', או עבודה "בולגרית".

אני דווקא כן חושב שזה אפשרי, אבל צריך להתאים את הרף לכל תרגיל. לדוגמא דדליפט שעולה לאט זה הגיוני, אבל קלין שעולה לאט אומר שכנראה לא תצליח להעלות משקל.

• פותח/ת השרשור
במקור אני מגיע מתחום הטריאתלון שהוא ענף רווי מדדים, החל ממדידת מרחק, מספר תנועות לבריכה, פרופיל דופק ואפילו פרופורציה בין הרגליים בדיווש.
בתחום הליפטינג המדד הכמעט בלעדי הוא המשקל על המוט, למרות שיש לא מעט מדדים אחרים שיכולים לספק מידע רלוונטי כמו זמן תנועה, מסלול המוט, איזון וכדומה
את כל המדדים האלה אפשר לקבל ממד תאוצה, מה ש @Rasmalo העלה הוא מעניין, אם אני קצת 'מפנטז' מוט שיכיל בתוכו מד תאוצה עם אופציה להעברת נתונים לתוכנה יהיה אחלה.

אגב ,אני לא מכיר מחקרים בנושא הזה (מישהו מכיר?) אבל הניסיון שלי עד כמה שהוא שווה הוא שגם מבחינת הפרטרופיה עבודה מתפרצת יותר יעילה ובצורה דראסטית.

האם מד תאוצה שימדוד את המהירות שהמוט עלה, ייתן מדד ל'איכות' הביצוע ?
מה שנמדד בהרמת משקולות רגילה הוא הכוח. מה שהמכשיר שלך ימדוד הוא ההספק. שני הפרמטרים חשובים, כמובן, ולמקצועות ספורט רבים ההספק באמת יותר חשוב מהכוח המכסימלי (הדוגמא הקלאסית: מקצועות קרב מגע).

זה לא סותר את מה ש rasmalo כתב כי יש קשר (מתאם) בין הספק וכוח, ובד"כ שריר בעל הספק גבוה יותר הוא גם יותר חזק (אבל לא תמיד).

• פותח/ת השרשור
@יהושע60
כנראה לא הייתי ברור אני לא מחפש מדד להשוואה בין שני מתאמנים, בשביל מספיק להשוות משקל על המוט למספר זהה של חזרות.
אני מחפש מדד אישי שיאפשר לי לדעת האם ביצעתי את הסט בצורה טובה יותר או פחות בהשוואה לסטים אחרים.
אם נלך לעולם הריצה, אימון של 6 סטים של 1000 מטר, אם כל הסטים הם באותו קצב או יש הגברה זה סימן חיובי לאימון הבא, האטה היא סימן לבחור קצב איטי יותר

אני מחפש מדד אישי שיאפשר לי לדעת האם ביצעתי את הסט בצורה טובה יותר או פחות בהשוואה לסטים אחרים.
אני לא יודע מה זה "צורה טובה יותר" מעבר לכך שאם עשית את התנועה מהר יותר ההספק של השריר היה יותר גבוה. זה טוב? לצורך השוואה עם סטים אחרים זה בטח טוב, אבל מבחינת יעילות האימון לא בטוח ש"הכי מהר = הכי טוב", תלוי את מי אתה שואל. יש אסכולות שאומרות לא לעשות את התרגיל מהר (בפרט את החלק האקצנטרי, אבל לא רק, אפשר למצוא הוראות כמו "בצע את הפשיטה במשך 1.5 שניה ואת החזרה בשלוש שניות", וכאלה...), שלא להזכיר את הקיצוניים מכת ה- TUT...

לא הבנתי למה אתה מתייחס להספק כנתון היחיד שאפשר להוציא ממד תאוצה....
אמנם יש פה עניין של איזה שריר עובד ובאיזה זווית במהלך התנועה, אבל אתה יכול להעיד באופן ישיר על כמות הכוח שאדם מפעיל במהלך חזרה..
בתור אדם שמתאמן תוכניות כוח, סט טוב = יותר משקל על המוט אז אני אישית לא מצליח להיכנס לראש שלך.
אבל בלי להכיר מחקרים בנושא אני משער שיש אפשרות לנבא בצורה סבירה כמה חזק אתה (RM1) על פי משקל בסט "רגיל" ומד תאוצה.

לפי העין לדעתי אפשר להעריך בצורה מספיק טובה האם המהירות מאפשרת להתקדם.
הפרש של חצאי שניות לא בהכרח ייתן מידע אמין על איכות הביצוע.

כשחושבים על זה יש כאן בעיה כי הדרך שבה השריר מופעל בטווחי חזרות שונים היא שונה. יש איזה שהוא משקל שאחריו אתה מגיע לגיוס סיבים מקסימלי והמנגנון שבו הגוף מגייס עוד כוח הופך להיות מעין מנגנון של תדירות. למשל אם בRM10 אתה (אני זורק) משתמש ברגע נתון ב30% מהסיבים בשריר והם מתכווצים בממוצע פעם בשנייה ,גם בRM1 וגם בRM4 אתה תגייס 85% אבל בRM1 כל הסיבים יתכווצו בתדירות גבוהה יותר מבRM4.

זה בחזקת ניחוש ,כי אני לא מבין בזה עד כדי כך ,אבל יכול להיות שבמשקלים נמוכים אחת מהדרכים של הגוף להעלות את ההספק של השריר תיהיה לדאוג שסיבים שמשקמים את הATP שלהם לאט יותר ינוחו יותר בין הכיווצים שלהם במהלך אותו הסט כך שיוכלו להתכווץ שוב . בזמן שבטווחים גבוהים כשהכל עובד בתדירות מקסימלית הסיבים הללו יותשו אחרי סדרת כיווצים אחת ותגיע לכשל לפני שישתקמו ולכן החל ממשקל מסוים ההספק יקטן בצורה דראסטית.

נערך לאחרונה:
זה יכול להיות שימושי לדעת האם לעלות משקל או לא, כי השלמה של הסט בזמן איטי יכולה להעיד על הקושי בביצוע הסט
לא מעלים משקל באופן אקראי לפי התחושה. מעלים משקל לפי מה שכתוב בתוכנית, במידה וכל הסטים שהיית אמור להצליח אכן הצליחו [ואם לא הצליחו - או שהתוכנית כבר לא מתאימה (מכל מיני סיבות) והיא צריכה לתת פיתרון למצב כזה, או שאתה צריך לפתור את הבעייה לבד - למשל לישון, לאכול וכו'].
להוסיף פרמטר נוסף בצורת מהירות עליית המוט למדד ההצלחה של סט זה לא מעשי, וזה מתכון לטעויות. כי מתישהו בשביל להתחזק אתה תצטרך לעבוד עם משקלים שאתה לא יכול להרים מהר, ואתה לא תשיג אותם אף פעם מלעשות משקלים קלים יותר מהר יותר [כאשר המהירות היא פרמטר להצלחת הסט, התרגיל בהגדרה מכיל גם אלמנט של כוח מתפרץ - הרבה או פחות זה נושא אחר, אבל מתישהו בשביל להגדיל Strength אתה תצטרך לעבוד בצורה בה הStrength הוא הגורם המגביל. עלייה בStrength תמיד תשפר את הכוח המתפרץ (בהנחה שלא פתאום הפסקת לאמן את הקלין שלך, וגם אז אם העלייה בStrength מספיק גדולה - הכוח המתפרץ עדיין ישתפר), אבל ההיפך זה עובד עד לרמה מסויימת, שהיא לא מאוד גבוהה אצל מי שאין לו גנטיקה של משקולן אולימפי].

בתחום הליפטינג המדד הכמעט בלעדי הוא המשקל על המוט, למרות שיש לא מעט מדדים אחרים שיכולים לספק מידע רלוונטי כמו זמן תנועה, מסלול המוט, איזון וכדומה
מסלול המוט אכן מאוד חשוב, וזה משהו שכיום קל לראות בוידאו. יש גם תוכנות שמסמנות לך את המסלול ועושות חיים אפילו יותר קלים, ומדוייקים 😃

בד"כ שריר בעל הספק גבוה יותר הוא גם יותר חזק
זה עובד הפוך

לא הבנתי איפה הבעייה
בשביל לשפר את הכוח פשוט צריך להוסיף משקל לתרגילי הכוח [תרגילים בהם כוח (Strength) הוא הגורם המגביל]
ובשביל לשפר את הכוח המתפרץ פשוט צריך להוסיף משקל לתרגילי הכוח המתפרץ (תרגילים בהם הכוח המתפרץ הוא הגורם המגביל)
דדליפט \ סקוואט אתה מבצע מהר כי אתה רוצה להרים אותו מהר, את הפאוור קלין (וכל תרגיל כוח מתפרץ אחר) אתה מבצע מהר כי אתה חייב לבצע אותו מהר. אחרת לא תתפוס את המוט והחזרה בהגדרה נכשלה. הפאוור קלין הוא למעשה הגבלה למהירות מינימלית בה יש לזרוק את המוט [כשהרגליים מתנתקות מהקרקע אתה בהגדרה מפסיק לייצר כוח למוט (מעבר לחיכוך מהאוויר שזה זניח לחלוטין), והמהירות שנתת לו היא כל מה שהולכת להיות לו - והיא צריכה להספיק בשביל להגיע לכתפיים].

זה עובד הפוך
לא כתבתי שבשעת פעולה ההספק והכוח עולים בעת ובעונה אחת אלא שבתור מאפיינים של השריר יש מתאם חיובי ביניהם. כלומר, שריר חזק יכול (בד"כ) להפיק הספק גבוה יותר משריר חלש.

לא כתבתי שבשעת פעולה ההספק והכוח עולים בעת ובעונה אחת אלא שבתור מאפיינים של השריר יש מתאם חיובי ביניהם. כלומר, שריר חזק יכול (בד"כ) להפיק הספק גבוה יותר משריר חלש.
עכשיו אתה אומר את זה נכון, שכוח (Strength) משפר Power. קודם כתבת הפוך:
בד"כ שריר בעל הספק גבוה יותר הוא גם יותר חזק

🙄

עכשיו אתה אומר את זה נכון, שכוח (Strength) משפר Power. קודם כתבת הפוך:
אני לא רוצה להיות נודניק, וזה לא נורא חשוב, אבל גם קודם לא כתבתי כלום על סיבתיות אלא רק על מתאם ("בד"כ שריר בעל הספק גבוה יותר הוא גם יותר חזק" לא אומר שהשריר חזק בגלל ההספק)

אני לא רוצה להיות נודניק, וזה לא נורא חשוב, אבל גם קודם לא כתבתי כלום על סיבתיות אלא רק על מתאם ("בד"כ שריר בעל הספק גבוה יותר הוא גם יותר חזק" לא אומר שהשריר חזק בגלל ההספק)
הכל בסדר זה אני הנודניק 😃

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית