זה בערך מה שמכיל המנוי שלך בחדר הכושר:
1. עלות חשמל יחסית גבוהה (ביחס למדינות אחרות לכל מה שאני אכתוב גם בהמשך)
2. עלות מים יחסית גבוהה
3. עלות ארנונה
4. מיסים למדינה
5. ייבוא של מכשירים מבחוץ (משמע לשלם ליבואן + את כל העלויות שיש ליבואן בדרך והקופון שהוא גוזר עליך. מדובר בעיקר על מכשירים אירובים ולא ברזל שהם רוב הכסף בחדרי הכושר)
6. תשלום למדריכים (במדינות אחרות אין מדריכים שמסתובבים ו״עוזרים״ לאנשים אלא אם אתה לוקח אותם בתור מאמנים אישיים.
7. חוסר התייעלות. יותר מידי אנשים ב״הנהלת חשבונות״, יותר מידי ״מזכירות״, יותר מידי חוגים חסרי תועלת ועל כל אלו צריך לשלם.
8. פקטור נוסף ומכריע זה שאנשים ממשיכים לשלם. הרשתות מאוד חכמות ומעלות מחירים באופן לינארי שאף אחד לא שם לב אליהם. זה יכול להיות 5-10 ש״ח כל כמה חודשים ולאנשים לא באמת זה נראה כמו הפרש גדול פר חודש אבל מעט האנשים שבאמת מכפילים את הסכום לשנה שלמה ואז רואים שזה אכן הפרש, שלא נדבר באחוזים.
הצרכן הישראלי ממשיך לשלם כי הוא לא מוכן לוותר על השירות אותו הוא נהג לקבל במשך שנים באופן עיקבי. הוא מעדיף להמשיך לשלם ולהשאר באותו הסטטוס קוו במקום לסבול לתקופה קצרה ולהיות עם עתיד טוב יותר. זה ד״א תקף בכל דבר לא רק במנוי לחד״כ. אם אדם נהג לאכול מילקי, הוא ימשיך לאכול מילקי - הוא לא יפסיק לאכול את אותו המילקי רק בגלל שהוא עולה עוד 2 ש״ח. הוא שומע שיש ״חרם״, אבל הוא אומר ״זה בטח שוב לא יעבוד, אז למה לי לא לקנות בכל מקרה? אני רוצה להנות...״.
בארה״ב לדוגמה אם יש חרם על עסק זה חרם טוטאלי ועסקים מאוד מפחדים מהנושא. הצרכן האמריקאי הולך ראש בראש עם העסק גם אם זה מוריד לו את איכות החיים, לעיתים אפילו באופן דרסטי. הצרכן הישראלי מפונק ורוצה הכל בלא כלום ולכן הוא סובל וימשיך לסבול עד שישנה מנטליות (מה שלא יקרה כנראה בעשור הקרוב).
ההוצאות הכי גדולות שלי כיום הם מיסים מטורפים אח"כ דיור ואח"כ ותחבורה.
הייתי שמח לשמוע איך אני עושה (או איך האמריקאים עושים) חרם על שוק השכירות. להפוך להומלס לכמה חודשים ולסבול קצת כדי שהמחירים ירדו?
ואיך אני אמור לעשות חרם על מחירי הדלק המופקעים? אני מוכן להחרים את תחנות הדלק ולוותר על הנסיעה באופנוע לעבודה. אבל אז אצטרך רכבת, מונופול ממשלתי המנוהל ע"י חבורת בבונים עם מחירים מופקעים.
אז אחרים גם את הרכבת ואסע באוטובוס, מונופול מושחת נוסף עם מחירים מופקעים.
אז אחרים גם את האוטובוס ואשאר בבית.
ומס הכנסה זה מס מופקע אז אחרים גם אותו ולא אעבוד כדי לא לשלם.
נותר לי לשבת בבית ולא לעשות כלום, אבל אני צריך להחרים את שוק השכירות, אז אי אפשר לשבת בבית.
אז בקיצור להיות הומלס מובטל ולקוות שהחרמות יעבדו.
לא ריאלי.
אפשר אולי להחרים חברה או מוצר.
אי אפשר להחרים את כל המערכת, בייחוד שהשחיתות והריקבון מגובות ע"י מדיניות ממשלה.