הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

הסיפור האמיתי על שכר המינימום

מצחיק שבסוף הפוסט הוא משווה את ישראל לשוויץ ששכר המינימום בה הוא אאל"ט 86 ש"ח וששם משאל עם להעלאת שכר המינימום לא עבר (וגם אם בשוויץ היה שכר מינימום של 24 ש"ח לשעה כמו ב-isra-hell זה לא אומר שמיליוני שוויצרים לא טועים (אד פופולום)).
לגבי האם משק התעסוקה יישאר או יצא משיווי משקל - ספק אם מישהו באמת יכול לעשות את החישוב הזה, ובאיזה שכר הוא עובר.

אבל מה יעשו כל אלו ששכר המינימום הוא גם שכר המקסימום שלהם?
בוא נניח ויש אדם ששכר המינימום(לדוגמא נניח ושכר המינימום היה עשרה שקלים) הוא גם שכר המקסימום. כלומר, הוא לא מקבל יותר. בישראל אין בעיה של אבטלה גבוה, ולכן רוב העובדים לא חייבים לעבוד במקום עבודה מסוים, כך ששכר תלוי בעיקר בפריון וביכולות של העובד. אם היכולות שלו לא מאפשרות יותר משכר המינימום התיאורטי של 10 ש"ח, ויעלו אותו, אז רוב הסיכויים שהוא פשוט יפוטר.

מצחיק שבסוף הפוסט הוא משווה את ישראל לשוויץ ששכר המינימום בה הוא אאל"ט 86 ש"ח וששם משאל עם להעלאת שכר המינימום לא עבר (וגם אם בשוויץ היה שכר מינימום של 24 ש"ח לשעה כמו ב-isra-hell זה לא אומר שמיליוני שוויצרים לא טועים (אד פופולום)).
לגבי האם משק התעסוקה יישאר או יצא משיווי משקל - ספק אם מישהו באמת יכול לעשות את החישוב הזה, ובאיזה שכר הוא עובר.
בגלל שקשה לעשות את החישוב של מתי הוא יצא אם בכלל משיווי משקל, עדיף לעשות מהלכים כאלה בהדרגה. באופן עקרוני אני לא נגד שכר מינימום, אבל אם מחליטים להעלות אותו זה סתם פופוליזם וחוסר אחריות להחליט להעלות אותו בכזאת דרסטיות. שיעלו בכמה שקלים, יבחנו למשך תקופת זמן, יראו שהכל בסדר ויעלו שוב. לא צריך לעשות הכל בקיצוניות.

בוא נניח ויש אדם ששכר המינימום(לדוגמא נניח ושכר המינימום היה עשרה שקלים) הוא גם שכר המקסימום. כלומר, הוא לא מקבל יותר. בישראל אין בעיה של אבטלה גבוה, ולכן רוב העובדים לא חייבים לעבוד במקום עבודה מסוים, כך ששכר תלוי בעיקר בפריון וביכולות של העובד. אם היכולות שלו לא מאפשרות יותר משכר המינימום התיאורטי של 10 ש"ח, ויעלו אותו, אז רוב הסיכויים שהוא פשוט יפוטר.

בגלל שקשה לעשות את החישוב של מתי הוא יצא אם בכלל משיווי משקל, עדיף לעשות מהלכים כאלה בהדרגה. באופן עקרוני אני לא נגד שכר מינימום, אבל אם מחליטים להעלות אותו זה סתם פופוליזם וחוסר אחריות להחליט להעלות אותו בכזאת דרסטיות. שיעלו בכמה שקלים, יבחנו למשך תקופת זמן, יראו שהכל בסדר ויעלו שוב. לא צריך לעשות הכל בקיצוניות.
30 שקל זה קיצוניות? אני לא מבין אנשים שהולכים "לעבוד" תמורת 23 שקל לשעה. מסריח עבדות כשהשכירות 3 האוכל 2 ואתה נשאר עם הזין בין הידיים

30 שקל זה קיצוניות? אני לא מבין אנשים שהולכים "לעבוד" תמורת 23 שקל לשעה. מסריח עבדות כשהשכירות 3 האוכל 2 ואתה נשאר עם הזין בין הידיים
הקפיצה עצמה היא קיצונית. גם אם לדעתי זה לא ראוי לעבוד מתחת לשכר של 35 שקלים, זה עדיין קיצוני נורא להקפיץ משכר המינימום הנוכחי ל35 שקלים.
והרבה אנשים שעובדים בשכר הזה הם הרבה פעמים אנשים חסרי נסיון(לפעמים בעבודה שהם עובדים בה, לפעמים אין להם נסיון בשוק התעסוקה, לפעמים שניהם ביחד).

אני לא מספר לעצמי סיפורים. אני רק ילדון, אבל ברור לי שלחיות משכר מינימום, או אפילו שכר גבוה יותר זה קשה במיוחד עד בלתי אפשרי. וגם עם שכר המינימום היה 30 ש"ח לשעה, גם אז היה קשה להתקיים בארץ. אבל הדרך להקל על החיים בארץ היא לא לעשות צעדים קיצוניים ופזיזים שנשמעים טוב, ואולי להסתכן בלהדיר משוק התעסוקה אוכלוסיות חלשות. הדרך היא להוריד את יוקר המחייה על ידי הגדלת התחרות. מה גם שהגדלת התחרות תוביל גם להעלאה בשכר, כיוון שריכוזיות גורמת ליצור בקצב נמוך יותר כדי לגרום למחירים גבוהים, וכאשר מייצרים פחות צריך גם פחות עובדים.
אבל להעלות את שכר המינימום נשמע טוב יותר ויותר קל באופן כללי מאשר לפתוח את המשק לייבוא מתחרה, או להגמיש את שוק התעסוקה תוך מתן רשת בטחון לעובדים מפוטרים.

הקפיצה עצמה היא קיצונית. גם אם לדעתי זה לא ראוי לעבוד מתחת לשכר של 35 שקלים, זה עדיין קיצוני נורא להקפיץ משכר המינימום הנוכחי ל35 שקלים.
והרבה אנשים שעובדים בשכר הזה הם הרבה פעמים אנשים חסרי נסיון(לפעמים בעבודה שהם עובדים בה, לפעמים אין להם נסיון בשוק התעסוקה, לפעמים שניהם ביחד).

אני לא מספר לעצמי סיפורים. אני רק ילדון, אבל ברור לי שלחיות משכר מינימום, או אפילו שכר גבוה יותר זה קשה במיוחד עד בלתי אפשרי. וגם עם שכר המינימום היה 30 ש"ח לשעה, גם אז היה קשה להתקיים בארץ. אבל הדרך להקל על החיים בארץ היא לא לעשות צעדים קיצוניים ופזיזים שנשמעים טוב, ואולי להסתכן בלהדיר משוק התעסוקה אוכלוסיות חלשות. הדרך היא להוריד את יוקר המחייה על ידי הגדלת התחרות. מה גם שהגדלת התחרות תוביל גם להעלאה בשכר, כיוון שריכוזיות גורמת ליצור בקצב נמוך יותר כדי לגרום למחירים גבוהים, וכאשר מייצרים פחות צריך גם פחות עובדים.
אבל להעלות את שכר המינימום נשמע טוב יותר ויותר קל באופן כללי מאשר לפתוח את המשק לייבוא מתחרה, או להגמיש את שוק התעסוקה תוך מתן רשת בטחון לעובדים מפוטרים.
כל דבר שהממשלה מתערבת בו נהרס. שוק פתוח לא יהיה פה כי המדינה בנויה על מונופולים ותאגידים. כבר אסור להגיד את המילה נאצי ולשרוף את עצמך פה. בארה"ב הזהירו משכר מינימום גבוה(15 דולר) בסוף זה עשה רק טוב לעיר ולאנשים שבה. מאוד קל להפחיד אנשים, והכלכלה בישראל שעובדת בשיטת הטפטוף(ההון ינזול לשכבות החלשות) הוכח כלא יעיל ויש יותר פערי מעמדות מאי פעם. ושום סיבה לא מוצדקת. שכר מינימום לדעתי- ממה שראיתי בארה"ב זה עשה רק טוב.

כל דבר שהממשלה מתערבת בו נהרס. שוק פתוח לא יהיה פה כי המדינה בנויה על מונופולים ותאגידים. כבר אסור להגיד את המילה נאצי ולשרוף את עצמך פה. בארה"ב הזהירו משכר מינימום גבוה(15 דולר) בסוף זה עשה רק טוב לעיר ולאנשים שבה. מאוד קל להפחיד אנשים, והכלכלה בישראל שעובדת בשיטת הטפטוף(ההון ינזול לשכבות החלשות) הוכח כלא יעיל ויש יותר פערי מעמדות מאי פעם. ושום סיבה לא מוצדקת. שכר מינימום לדעתי- ממה שראיתי בארה"ב זה עשה רק טוב.
לא כל דבר, אבל בהחלט הממשלה מתערבת בהרבה דברים שהיא לא צריכה, ופוגעת באיכות החיים של אזרחיה. יש הרבה ריכוזיות במדינה, והרבה קבוצות לחץ, אבל אפשר לפעול. זה דורש אוכלוסיה מעורבת, אכפתית, ומבינה בנושאים כלכליים לפחות באופן בסיסי. זה גם דורש פוליטיקאים אמיצים, שלא דואגים רק לכסא שלהם, ולאיזה כותרות יוציאו אותם טוב.

בארה"ב אכן היו סטייטס מסוימות שהעלו את שכר המינימום, אך אלו היו המדינות העשירות יותר שהעלו, מדינות שבהן גם ככה דה-פקטו השכר הנמוך בהן היה בסביבות שכר המינימום. אם שכר המינימום הוא 23 שקלים נניח, ושכר המינימום דה-פקטו, כלומר רוב העובדים נניח לא מרוויחים פחות משלושים, אז לא יגרם הרבה נזק בהעלאה לשלושים שקלים. אבל אם שכר המינימום הוא נניח 23 שקלים, ונניח שהעובדים החלשים יותר מרוויחים בערך 25 שקלים, אז יגרם נזק בהעלאה ל30 שקלים.
השיטה בישראל היא משהו לא מוגדר, אבל היא מונעת מקבוצות לחץ. מכיוון אחד - ועדים חזקים. מכיוון אחר - בעלי הון. מכיוון אחר - חקלאים וקבוצות אינטרסים אחרות.

בגלל זה טענתי שאין לי התנגדות עקרונית לשכר מינימום. כן יש לי התנגדות להעלאה קיצונית של שכר מינימום, באופן שיכול לפגוע באנשים שהוא נועד לעזור להם.

נערך לאחרונה:
אפילו אם הוא שרלטן- השיטה שלו פעלה, התחזיות של הכלכלנים כשלו ואם הם כשלו בסיאטל אז למה להאמין להם בכלל בנושא של שכר מינימום? אומרים שהמשכורת דה פקטו היתה כבר קרובה ל15 דולר אבל אותו חוק עבר מאז בעוד מדינות שהפקטו שלהם נמוך יותר.

אפילו אם הוא שרלטן- השיטה שלו פעלה, התחזיות של הכלכלנים כשלו ואם הם כשלו בסיאטל אז למה להאמין להם בכלל בנושא של שכר מינימום? אומרים שהמשכורת דה פקטו היתה כבר קרובה ל15 דולר אבל אותו חוק עבר מאז בעוד מדינות שהפקטו שלהם נמוך יותר.
כלכלנים לא נביאים גדולים, לא פעם ולא פעמיים הם טועים ב"נבואות". אני לא רוצה להכנס לדיון על סיאטל או ארה"ב, כי אני לא מכיר יותר מדי, ואני לא רוצה להתווכח על דברים שאני לא מכיר. לעומת זאת, את המדינה שלנו אני מכיר. הפריון של העובד הישראלי נמוך יותר משל העובד הממוצע בארה"ב. שכר אינו פונקציה של גחמה, או רק של גחמה. הוא מושפע יותר מכל מתנאי היצע, ביקוש, פריון ותחרותיות(התחרותיות משפיע על ההיצע והביקוש).
ולכן, שוב, אני לא מתנגד עקרונית להעלאה בשכר מינימום. אני לא בא מגישה של "להתערב ביחסים חופשיים מבחירה בין בני אדם(במקרה זה מעסיק ומועסק) זה לא מוסרי". אני כן לא רוצה שחוק שבא מכוונה טובה(לא רק מרצון להיטיב עם החלשים כמובן, יש פה גם פופוליזם רב ורצון לגרוף הון פוליטי), יפגע באוכלוסיות שלהם מנסים לעזור. ולכן, אם רוצים להעלאות את שכר המינימום שיעשו זאת בפעימות, ולא בפעם אחת. ואם כבר, אז שגם יעשו צעדים לשכלל את שוק העבודה על ידי הגמשתו, שיגדילו את התחרותיות והפריון של העובד הישראלי, ושיורידו חסמים וכך יהיה אפשר לייבא לפה מזון זול, והשכר של אותם חלשים גם יקנה יותר.

לא הכי מבין בכלכה בכללי, אבל כמו שאמר אחד הכלכלנים הגדולים שאם הוא (או כלכלנים אחרים) היו באמת מבינים איך דברים עובדים אז הם היו ב TOP של האנשים הכי עשירים בעולם.

לנושא ה 30 שקל הזה הוא פשוט פוליטיקה, למה 30? למה לא 29? או 31? למה דווקא המספר 30, כי הוא ניראה יפה עגול.
אף אחד באמת לא עשה ניתוח של כמה צריך לעלות את השכר ככה שהמחירים לא ישתנו, פשוט זרקו מספר.

העליה של השכר היא +33% תוספת לשכר כיום, שזה מגוחך לעלות אותו בצורה כזאת, אם כבר צריכים לעלות כל שנה נגיד בשקל כדאי לראות איך זה ישפיעה על הכלכלה. כדאי שבמידה וזה יהפוך לכדור שלג אז אפשר יהיה לעצור אותו בזמן.

בכללי התיאוריה שלי זה שאם יעלו את השכר באמת ל 30, המון אנשים יפוטרו(בעל עסק קטן יעדיף להחזיק פחות עבודים), והמחירים של המון מוצרים יעלו.
ואז בכללי המצב לא ישתפר.

אין לי כוח לקרוא מה שכולם כתבו, אני גם לא בדיוק מבין מכלכלה (אז מה, גם לפיד אמר את זה), אבל מה שכל אחד יודע זה שבישראל אי אפשר להתקיים מהשכר מינימום הנוכחי (או מאיזהשהו שכר), אז או שיעלו את השכר, או שיורידו מחירים.

• פותח/ת השרשור
המרקסיסט
המושג 'לחלחל' בכלכלה זה מושג שהומצא ע"י פוליטיקאים ואינו מחזיק מים.
יכול לומר לך, שאם תחפש קצת ברשת תראה שמספר העסקים הקטנים שנפתחים בירידה ומספר העסקים הקטנים שנסגרים בעלייה.
העלאת שכר המינימום תהפוך את הסטטיסטיקות לעגומות יותר
אגב, למען הסר ספק, עלייה בשכר המינימום לא בהכרח תחזק את כח הקנייה.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית