הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מטבוליזם האם נטייה להשמנה קיימת?

Mike Bikov

מנהל אתר
103,265
12,428
מנהל
נק' מוניטין:
58,705
103,265
12,428
21.jpg

גנטיקה, השמנה וירידה במשקל
כמה פעמים אמרו לכם שהגנטיקה שלכם לא טובה? כמה פעמים האשמתם את הגנטיקה שלכם בהשמנה? שיש לכם חילוף חומרים איטי? ששום דבר לא יעזור לכם? שאתם תצטרכו להיות בדיאטה כל החיים בזמן שהשכן או החבר/ה אוכלים שוקולדים וחטיפים כאילו אין מחר? אז אמרו לכם הרבה בדברים חסרי ביסוס.

גנטיקה של "שמן" היא כנראה תירוץ עלוב לזוז פחות ולאכול יותר. כזה עלוב שהאמנתי בו במשך יותר מעשור בעצמי ועל עצמי ולעיתים חטאתי והעברתי זאת הלאה. האמת קצת יותר מסובכת מכך והמניעים הגנטיים הם כנראה לא בהכרח בחילוף החומרים הבסיסי בהינתן נתונים פיזיולוגים (גיל, גובה משקל), אלא בחילוף החומרים שעוד כן תלוי בנו – לפחות זו שברמה המודעת.
עד כה אין ממש מחקר ברור המראה שקצב חילוף החומרים הבסיסי שונה באופן מובהק בין שני אנשים שלא ירדו עשרות אחוזים במשקלם (כמה עשרות קילוגרמים בד"כ וגם שם זה שנוי במחלוקת אם יש או אין שינוי מהותי). כך שניתן להבין באופן משוער שההבדל ה"גנטי" כביכול נובע במקום אחר, כנראה בפעילות הגופנית הלא יזומה הנשלטת ע"י המוח.

כתבתי בעבר על נטיות גנטיות להשמנה ברמה המוחית:
מטבוליזם - חילוף חומרים מהיר ונטייה להשמנה

אני דיי משוכנע שזה מתחיל ונגמר שם.
כדי להבין זאת יותר לעומק צפו בתמונה המצורפת לפוסט ותבינו את הסימונים הבאים על הגרף.

- ציר ה-X הוא מספר המשתתף (סה"כ 31 משתתפים)
- ציר ה-Y סך הקלורי שהמשתתף הוציא באותו היום מפעילות גופנית, בעיקר לא יזומה.
- חצים אדומים = כאשר הביאו למשתתפים לצרוך 50% יותר קלוריות ממה שגופם דורש ביום
- חצים ירוקים = כאשר הביאו למשתתפים לצרוך 50% פחות קלוריות ממה שגופם דורש ביום

שימו לב לנבדק מס' 2 על הגרף. הוא שווה מחקר מקרה בפני עצמו. אם היה ניתן למצוא עוד כמה אנשים כמוהו זה היה פותר הרבה תעלומות בכל מה שקשור לאדפטציות לירידה במשקל. באופן כללי ניתן לראות שכאשר הסך הקלורי נחתך בכ-50% המשתתף שרף כ-1000 קלוריות פחות באותו היום (בזמן שקצב חילוף החומרים שלו נעמד על כ-1900 קלוריות ביום במנוחה) ע"י כך שכנראה זז פחות ביומיום. מנגד, כשנתנו לו לאכול 50% קלוריות יותר ממה שגופו דורש ביממה, הוא שרף כ-800 קלוריות יותר וכנראה שוב ע"י יותר תזוזה ביומיום. זה רק מראה שהאדם הזה כנראה מאוד רגיש מבחינה גנטית וכנראה ברמה המוחית לשינויים במאזן האנרגטי – האם זה אות ואחד שאוכל חטיפים ושוקולדים כל היום?

נבדק מס' 6 הגיב באופן דומה אבל רק כאשר החסירו קלוריות בתפריט היומי. כאשר העלו את הצריכה הקלורית ב-50%, המשתתף במחקר לא העלה באופן דרסטי את ההוצאה הקלורית היומית – האם זה מקרה קלאסי של "נטייה להשמנה?"

מבחינה הורמונלית, חלק מהמחקרים מראים שאין קשר ישיר בטווח הארוך בין הורמונים כמו T3 (תת הורמון של בלוטת התריס), לפטין ואחרים לכל הנושא של אדפטציה לירידה במשקל. גם אין קשר לכמות השומן בתאי השומן. בנוסף לרמה הניורוביולוגית, כנראה ששחקן המפתח מבחינה הורמונלית בכל הסיפור לאדפטציה לירידה בשומן זה אינסולין, אך קשה להוכיח זאת במחקרים קצרי טווח.

לסיכום, גנטיקה זה תירוץ עלוב לשינוי הרכב הגוף וצריכת תפריט ראוי מבחינה אנרגטית. מחקרים רבים מראים שגנטיקה היא 25-50% מכל הסיפור והשאר נשאר בידיים שלכם. לתרץ הכל בגנטיקה לא יקדם אתכם לשום מקום ממשי וזה כולל גם לנסות למצוא פתרונות קסם כאלו ואחרים שפשוט לא קיימים להם איי שם.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26399868
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27739007

מה שאלת המחקר? ומהי המסקנה? האם ישנה התכחשות לנושא של נוטריגנומיקה?
האם מה שישמין אותי ישמין גם את חברי שהוא בעל גנים שונים ולכן בעל מטבוליזם שונה?

• פותח/ת השרשור
מה שאלת המחקר?
התמונה היא מתוך סקירה לא מחקר. שאלת המחקר הייתה מה קובע את הוויסות האנרגטית בגוף האדם מבחינה גנטית ונמצא שזה אדפטציה תרמוגנית ולא חילוף החומרים הבסיסי המשופע ממסה רזה.

האם ישנה התכחשות לנושא של נוטריגנומיקה?
זה לא הוזכר

האם מה שישמין אותי ישמין גם את חברי שהוא בעל גנים שונים ולכן בעל מטבוליזם שונה?
בהנחה ששניכם עם הוצאה אנרגטית זהה ונתונים פיזיולוגים זהים, אז סביר להניח שכן עם שינויים קלים של כמה מאות גרמים לכאן או לשם (כנראה)

זה לא הוזכר

בהנחה ששניכם עם הוצאה אנרגטית זהה ונתונים פיזיולוגים זהים, אז סביר להניח שכן עם שינויים קלים של כמה מאות גרמים לכאן או לשם (כנראה)[/QUOTE]
התשובה האחרונה סותרת את הנוטריגנומיקה, ולכן כיוון שהמחקר לא התייחס לנושא נצטרך ראיה מחקרית כמותית לגופו של עניין. אשר על כן לא ברור מניין לך הידיעה שבאותם נסיינים בעלי פיזיולוגיה דומה והוצאה אנרגטית דומה יהיה עליה או ירידה במסת הגוף.

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
התשובה האחרונה סותרת את הנוטריגנומיקה, ולכן כיוון שהמחקר לא התייחס לנושא נצטרך ראיה מחקרית כמותית לגופו של עניין. אשר על כן לא ברור מניין לך הידיעה שבאותם נסיינים בעלי פיזיולוגיה דומה והוצאה אנרגטית דומה יהיה עליה או ירידה במסת הגוף.
ממחקרים מטבולים זה מה שרואים מבחינת עלייה/ירידה במשקל בטווח הקצר. השאלה היא מה יקרה בטווח המאוד ארוך וזה אנחנו לא יודעים. כל נושא הנוטריגנומיקה הוא בחיתולים ולכן אי אפשר לשלול או לאמת אותו

מייק' אתה גאון אני מת עליך רק מה לבוא ולהגיד שאין קשר לגנטיקה כשאתה רואה בפרוש שיש אנשים עים עור צמוד מותן צרה ושריר קשה בנוי ככה סיבים למשל סיבי שריר זה מישתנה מיאדם לאדם לא? יש כאלה עים יותר סיבים פשוט נכון ואין דשום חומר שמביא סיבים חדשים תקן אותי אים אני טועה בזה אז להגיד שגנטיקה לא קשורה זה קצת מכליל לדעתי אבל שוב רק לדעתי כי זה ניראה לי מוזר להגיד שההבדל רק בזה שאחד כאילו יזוזס יותרא מהשני אז אים תוכל להיתיחס לעינים של הסיבים אני ישמח. בכל מקרה אתה גאון משו מטורף ואני לומד מימך הרבה ותודה על ההשקעה

מייק' אתה גאון אני מת עליך רק מה לבוא ולהגיד שאין קשר לגנטיקה כשאתה רואה בפרוש שיש אנשים עים עור צמוד מותן צרה ושריר קשה בנוי ככה סיבים למשל סיבי שריר זה מישתנה מיאדם לאדם לא? יש כאלה עים יותר סיבים פשוט נכון ואין דשום חומר שמביא סיבים חדשים תקן אותי אים אני טועה בזה אז להגיד שגנטיקה לא קשורה זה קצת מכליל לדעתי אבל שוב רק לדעתי כי זה ניראה לי מוזר להגיד שההבדל רק בזה שאחד כאילו יזוזס יותרא מהשני אז אים תוכל להיתיחס לעינים של הסיבים אני ישמח. בכל מקרה אתה גאון משו מטורף ואני לומד מימך הרבה ותודה על ההשקעה
אתה מבלבל צבירת מסת שריר שזה כן גנטי עד כמה שאני יודע, מול נטייה להשמנה.
בכל מקרה תשתדל לפסק, קשה מאןד לקרוא את ההודעה שלך.

גם ירידה בשומן אחי לא רק צבירה של שריר יש כאלה שהם לא עולים שומן תגכיד מה שתגיד אתה יכול להגיד שהוןא זז יותר וכול זה ועדיין זה לא מסביר כזה בהפרש והבדל

• פותח/ת השרשור
שאין קשר לגנטיקה כשאתה רואה בפרוש שיש אנשים עים עור צמוד מותן צרה ושריר קשה בנוי ככה סיבים למשל סיבי שריר זה מישתנה מיאדם לאדם לא?
לא ממש מבין למה אתה מתכוון כי יש פה עירבוב של הרבה גורמים יחדיו:

1. עור צמוד זה עניין של אחוז שומן ויכולת ספיחת נוזלים.

2. מותן צרה זו נטייה גנטית מבחינה אנטומית. אם יש לך מותן שיש בה שומן, אז תמשיך להוריד שומן והמותן תרד. אם אתה עדיין תשאר עם "עצם" או מותן רחב יחסית, אז:
א. או שהגב שלך לא רחב מספיק (שזו בד"כ הסיבה)
ב. או שהמבנה הגנטי שלך מבחינה אנטומטית (ללא קשר לשומן) משפיע לרעה על הנראות של המותן ביחס סימטרי לגב/שאר הגוף

3. לכולם יש את אותם סיבי השריר ביחס משתנה

יש כאלה עים יותר סיבים פשוט נכון ואין דשום חומר שמביא סיבים חדשים תקן אותי אים אני טועה בזה
יש וויכוח האם ניתן או לא ליצר סיבי (תאי) שריר חדשים:
גדילה בכמות מספר הסיבים בשרירי השלד - היתכן? - קילוגרם - כושר ופיתוח הגוף

מה גם שמספר סיבי שרירי השלד לא בהכרח יקנה לך באופן אוטומטי יותר מסת שריר. זה תלוי בעוד פקטורים כמו מצב אנדרוגני וכמובן ההשקעה שלך בתזונה/אימונים. בנוסף, זה לא קשור ליכולת שלך להשמין או לא אלא לעלות מסת שריר/להתחזק.

יש כאלה שהם לא עולים שומן תגכיד מה שתגיד אתה יכול להגיד שהוןא זז יותר וכול זה ועדיין זה לא מסביר כזה בהפרש והבדל
עובדתית כשביצעו על מגוון רחב של אנשים בדיקות מטבוליות בתא מטבולי, היה ניתן לחזות את חילוף החומרים הבסיסי (שכולל מסה רזה, שזה מסת שריר + איברים) ב-97.5%. כאשר הכניסו פעילות גופנית לא יזומה לכל הסיפור הזה, יכלו לחזות זאת רק ב-75%. עכשיו אם חילוף החומרים הבסיסי לא משנה, וכך גם האפקט התרמי של המזון, נחש מה עוד נשאר במשוואה המטבולית?

ברור שתלוי בעוד דברים אים יש לך אבל יותר סיבים יש לך יותר פוטנציאל ניראה לי מובן אני יודע לגבי מותן אים יש לך שומן היא שמנה אבל במצב ששני אנשים הורידו שומן ולאחד יש מותן רחבה גנטית ולשני לא ראז זה כן גנטיקה כבר! תודה על התשובה אחי
רגע אז אתהנ אומר שגנטיקכה לא קובעת בעיניין של שומן אבחל היא כן קובעת ביכולת לעלות שריר? רק ליראות אים היבנתי נכון. תודה

• פותח/ת השרשור
גנטיקה קובעת בשני המצבים, רק שמדובר על דברים שונים. כוח זה גנטיקה. פוטנציאל העלאה במסת השריר זה גנטיקה. הצטברות שומן במקומות ספציפים (נניח מותן) זה גנטיקה. האם אתה יכול להשפיע על הגנטיקה הזו ממניעים סביבתיים (תזונה/אימונים)? אין ספק שכן. אחד יכול להיות עם גנטיקה לא טובה ביכולת העלאה במסת השריר, אבל תמיד מדובר פר זמן מסויים. אז בחצי שנה הוא יעלה 2 ק"ג מסת שריר במקום 3-4 (ז"א יתקדם ב 25-50% יותר לאט).

מה לגבי נטייה להשמנה כתוצאה מהיסטוריה של אחוז שומן גבוה או של דיאטות לא נכונות שפגעו בחילוף החומרים ? קיים ?

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית