הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

שאלה על גנטיקה

אני אחסוך לך את התסבוכות:
אם אתה מוצא את עצמך משתמש במילה "דורות" - מדובר בסלקציה/סחף גנטי/תופעה אבולוציונית אחרת. לא בשינוי ב-DNA שמתרחש כתגובה לתנאי הסביבה.
שינויים שנובעים מתנאי הסביבה - ביטוי גנים. כמו שאמרתי, גם לא כולל שינוי ב-DNA.

שאני אומר דורות פשוט תתייחס לזה כ''אבולוציה'' אבל סבבה

לא קראתי את כל התגובות כי בשלב מסוים פשוט לא הייתי מסוגל לקרוא עוד שטויות.

אני אעשה קצת סדר - ה-DNA לא משתנה. אותו DNA שקיבלת ביום שיצרו אותך, ישאר איתך כל חייך עד רמת המוטציה האקראית. ה-DNA של הילדים שלך יכיל חצי מה-DNA שלך וחצי מזה של האמא, כאשר יש בערך אינסוף סידורים של "חצאי" DNA מכל הורה שנובעים מתהליכים בחלוקת התא של תאי הזרע (שחלופים וכו'). אבל חשוב להבחין שגם ה-DNA של תאי המין, הוא איזשהו סידור של ה-DNA שיש לך כבר ולא משתנה. כלומר, גם ה-DNA של הילדים שלך "קבוע מראש". אצל נשים בכלל כל תאי הביצית נוצרים כבר ברחם (או בינקות? לא זוכר בדיוק מתי), ככה שאצלהן זה נקבע מראש על אמת.

אפיגנטיקה מדברת על ביטוי גנים. שינויים בביטוי גנים ובבקרתם נקבעים ומתרחשים במהלך החיים ולא עוסקת בשינויים ב-DNA. זה לא משהו שעובר בתורשה (רק DNA עובר לצאצאים).

שינויים במהלך הדורות נובעים כתוצאה מסלקציה וסחף גנטי (גם עוד דברים, אבל בעיקר שני אלו). ממש לא מדובר פה על שינוי DNA ברמת הפרט או ברמת הדור (כי שוב, DNA של אורגניזם לא משתנה במהלך חייו), אלא על אבולוציה שמתרחשת לאורך זמן באוכלוסיה.

לסיכום - לא.

לפי מה שאותי לימדו בבית ספר לרפואה השינויים האפיגנטיים אצל האם דווקא עוברים לצאצאים. בדיוק כמו שאותה המיטוכונדריה של האם עוברת לצאצאים. וזה גם לא בדיוק חצי גנים כי יש את החלק של השיחלוף שיוצר קומבו גנטי חדש לפעמים.

לפי מה שאותי לימדו בבית ספר לרפואה השינויים האפיגנטיים אצל האם דווקא עוברים לצאצאים. בדיוק כמו שאותה המיטוכונדריה של האם עוברת לצאצאים. וזה גם לא בדיוק חצי גנים כי יש את החלק של השיחלוף שיוצר קומבו גנטי חדש לפעמים.

המיטוכונדריה של האם עוברת אל הצאצאים בגלל שהמיטו' של תאי הזרע נמצאים באזור השוטון שלא נכנס אל תוך הביצית. ראוי לציין שהדנ"א המיטו' נשאר זהה (אבל גם נתון לשינויים בביטוי ולתופעות אבולוציוניות כמובן) ולא משתנה.
בנוגע לשחלופים - התייחסתי לזה כבר ("אינסוף חצאי גנום"). זה משפיע על השונות בין הפרטים והדורות אבל זה אותו דנ"א שהאבא והאמא מקבלים עוד כשהם היו זיגוטה, פשוט בסידור אחר.

בקשר לשינויים אצל האם שאתה מדבר עליהם - התעמקתי בזה קצת יותר (קישור). בגדול, הזיגוטה מתחילה בלי שינויים אפיגנטיים (יש גנים בודדים חריגים) כדי שזה לא ישפיע על מיון תקין של התאים בשלב הזה. בהמשך, מאחר ותנאי הסביבה של העובר זה הרחם של האמא, זה יכול ליצור שינויים אפיגנטיים - כלומר, להשפיע על ביטוי גנים לאורך זמן, אך לא לדורות הבאים (שוב, כי השינויים "מתאפסים" לאחר הפריית ביצית). אז בעצם, זה כן יכול לגרום לשינויים ארוכי טווח בצאצא (אבל לא שינוי בדנ"א עצמו), אבל זה די שקול לבקרת ביטוי הגנים הרגילה מאחר וזה מושפע מדברים כמו מה האמא אוכלת, תרופות שהיא לוקחת וכו'.

המיטוכונדריה של האם עוברת אל הצאצאים בגלל שהמיטו' של תאי הזרע נמצאים באזור השוטון שלא נכנס אל תוך הביצית. ראוי לציין שהדנ"א המיטו' נשאר זהה (אבל גם נתון לשינויים בביטוי ולתופעות אבולוציוניות כמובן) ולא משתנה.
בנוגע לשחלופים - התייחסתי לזה כבר ("אינסוף חצאי גנום"). זה משפיע על השונות בין הפרטים והדורות אבל זה אותו דנ"א שהאבא והאמא מקבלים עוד כשהם היו זיגוטה, פשוט בסידור אחר.

בקשר לשינויים אצל האם שאתה מדבר עליהם - התעמקתי בזה קצת יותר (קישור). בגדול, הזיגוטה מתחילה בלי שינויים אפיגנטיים (יש גנים בודדים חריגים) כדי שזה לא ישפיע על מיון תקין של התאים בשלב הזה. בהמשך, מאחר ותנאי הסביבה של העובר זה הרחם של האמא, זה יכול ליצור שינויים אפיגנטיים - כלומר, להשפיע על ביטוי גנים לאורך זמן, אך לא לדורות הבאים (שוב, כי השינויים "מתאפסים" לאחר הפריית ביצית). אז בעצם, זה כן יכול לגרום לשינויים ארוכי טווח בצאצא (אבל לא שינוי בדנ"א עצמו), אבל זה די שקול לבקרת ביטוי הגנים הרגילה מאחר וזה מושפע מדברים כמו מה האמא אוכלת, תרופות שהיא לוקחת וכו'.

אני לא דיברתי על סביבת הרחם והשפעתה על העובר כי כאן אנחנו מדברים על הדנא של העובר בלבד שמגיב לסביבה ולא לתורשה.
שוב, ממה שאני למדתי בביה"ס לרפואה, אני יודע שבעוד האב לא מעביר שינויים אפיגנטים, האם כן. עכשיו, זה לא שאני אומר שהדנ"א של העובר יהיה שונה מזה של האם (החצי שהוא יורש). ממש לא. פשוט שהגנים שאצל האם נמצאים במצב "כבוי", יעברו בתורשה במצב "כבוי" גם לעובר. הגן יהיה אותו גן אבל הוא פשוט יהיה כבוי בעוד נגיד עובר אחר אצל האחות ההומוזיגוטית של האם, יקבל את אותו הגן אבל במצב פעיל ולכן שני העוברים יהיו אולי בעלי אותו מטען גנטי, אבל הם יהיו שונים (גובה שונה, נטייה להשמין וכולי.. כי עד כמה שאני יודע, דברים כמו צבע עור, עיניים לא מושפעים משינויים אפי גנטיים).

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית