כמה חלבון אתם צורכים ביום? (סקר)

כמה חלבון אתם מכניסים ביום (בוודאות)

• 1 גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף

• 1.2 גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף

• 1.5 גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף

• 1.7 גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף

• 2 גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף

• 2.2+ גרם חלבון על כל ק"ג משקל גוף

תוצאות הסקר יוצגו רק לאחר הצבעתכם.
אין לי בעיה עם ליאם להפך.. התגובות שלה אפילו קצת הפתיעו אותי הכל היה ברוח טובה מהצד שלי, אבל בסדר זה כבר ידוע כשזה גבר מול אישה אז הגבר תמיד טועה.

אין לי בעיה עם ליאם להפך.. התגובות שלה אפילו קצת הפתיעו אותי הכל היה ברוח טובה מהצד שלי, אבל בסדר זה כבר ידוע כשזה גבר מול אישה אז הגבר תמיד טועה.

את זה אתה אמרת 😆

די, ח'ברה, יש צחוקים ויש חלאס...
הבנו את הפואנטה. יש לכם חילוקי דעות, אתם לא 100% מסתדרים, חלק מהניסוחים היו לקויים וגרמו לכם לחשוב דברים מסוימים על האופי אחד של השני...
בסדר, שחררו...
אלירן - אני בטוחה שאתה בחור אינטליגנט ונחמד, וסתם התפלקו לך כמה אמירות שנראות לא-משו כי חשבת אולי לעשות צחוקים על ליאם... ולא ממש הבנת עם מי יש לך עסק... חחח (אני אישית קראתי את רוב הדברים בנימה שנכתבו ברוח טובה, ולא כאמירות סקסיסטיות... אבל הן בהחלט יכולות להתפרש ככאלה...)
אלחנן ו @MonkeyD - אני יודעת שאתה בחורים אינטליגנטים... אז פליז תפסיקו להתקיף ככה את אלירן. ממש קשה לי לראות את זה ._.
אולי אני סתם רגישה, אבל, כאילו, די. זה בסך הכל דיון תרבותי. (או היה אמור להיות כזה.)
אז תעשו שולם :>
ועכשיו חיבוק.
ונשיקה.
לקחתי את מה שאמרת לתשומת ליבי.

אין לי משהו נגדך אלירן, אני מתנצל על צורת הדיון, ואני אשתדל לנהל דיון ענייני עכשיו ללא עקיצות.
הנה מקור לכיצד נראה חלבון ואיך הוא מורכב Amino Acids and Protein Sequences
לא כתוב מפורש כמה חומצות אמינו יש בשרשרת שלו, אבל אני בטוח שאם תעמיק יותר תראה שזה יחס 1 ל1.

לקחתי את מה שאמרת לתשומת ליבי.

אין לי משהו נגדך אלירן, אני מתנצל על צורת הדיון, ואני אשתדל לנהל דיון ענייני עכשיו ללא עקיצות.
הנה מקור לכיצד נראה חלבון ואיך הוא מורכב Amino Acids and Protein Sequences
לא כתוב מפורש כמה חומצות אמינו יש בשרשרת שלו, אבל אני בטוח שאם תעמיק יותר תראה שזה יחס 1 ל1.
אני רוצה להתעכב רגע על התאוריה שלך
אמרת מקודם שאפשר לאכול בנפרד קטניה ודגן וזה יושלם לחלבון מלא
אם ככה, אם אכלתי בבוקר פיתה מה קורה לחומצות האמינו עד 9 בערב כשאחליט לאכול חומוס?
ואם לא החלטתי באותו יום לאכול את כל חומצות האמינו, זה נאגר ליום למחרת? זה מחכה איפשהו עד שיגיעו כל החבר'ה?

לפי התאוריה שלך הן היו כבר צריכות לצאת מזמן בגלל שהן לא חלק מפרופיל מלא, אז איך יושלם חלבון מלא אי-פעם אם ככה? אמרת שאפשר לאכול לא באותה ארוחה.

ולגבי זה שלטענתך חומצת אמינו עם הכמות הקטנה ביותר בחלבון היא זאת שקובעת כמה חלבון אכלת באמת, קילוגרם חזה עוף נותן רק 3.6 גרם טריפוטופן, ז"א אכלתי רק 3.6 גרם חלבון מהחזה עוף?
אתה מבין שזה לא הגיוני נכון?

אני רוצה להתעכב רגע על התאוריה שלך
אמרת מקודם שאפשר לאכול בנפרד קטניה ודגן וזה יושלם לחלבון מלא
אם ככה, אם אכלתי בבוקר פיתה מה קורה לחומצות האמינו עד 9 בערב כשאחליט לאכול חומוס?
היה פעם תאוריה שעד היום הרבה דוגלים בה (בינהם המאמן שלי) שאם הם לא באותה ארוחה, הם לא מצטרפות.
אבל היום הרוב סבורים שהחומצות אמינו שיושבות בגוף ללא תפקיד (אם אני לא טועה, הם יושבים בכבד), ישארו למשך מספר שעות עד שישלימו אותם, אחרת הם יהפכו לאנרגיה.
לפי התאוריה שלך הן היו כבר צריכות לצאת מזמן בגלל שהן לא חלק מפרופיל מלא, אז איך יושלם חלבון מלא אי-פעם אם ככה? אמרת שאפשר לאכול לא באותה ארוחה.
יושלם רק תוך מספר שעות, אפילו לא בהכרח באותו יום. יש בריכה ענקית של חומצות אמינו בכבד שיושבים ומחכים לתפקיד שלהם. התפקיד שלהם שה לא רק לבנות חלבון, יש להם גם תפקידים מקומיים. כמו טירוזין לבלוטת התריס שבונא טירוקסין. טריפטופן למוח שבונא מלטונין. ארגנין שבונה GH.
ומה שאין שותף לחלבון, או שאין לו תפקיד בגוף, נהפך לאנרגיה אחרי כמה שעות.
ולגבי זה שלטענתך חומצת אמינו עם הכמות הקטנה ביותר בחלבון היא זאת שקובעת כמה חלבון אכלת באמת, קילוגרם חזה עוף נותן רק 3.6 גרם טריפוטופן, ז"א אכלתי רק 3.6 גרם חלבון מהחזה עוף?
אתה מבין שזה לא הגיוני נכון?
אתה אכן צודק, אין מידה שווה של חומצות אמינו בחלבון, למרות שצריך את כולם. אבל שים לב שבעוף עדיין יש פי 2 טריפטופן ממה שיש באותו כמות עדשים. והרבה יותר מכל חומצת אמינו
אז למרות שאין כמות של 1 ל1 בחלבון, כמות החומצות אמינו שבעדשים בלבד, לא מספיק ליצור מספיק חלבון.

כל המרצים ששמעתי על טבעונות בדרך כלל טוענים שאנחנו לא צריכים כל הרבה חלבון להתקיים, ובשביל ספורט אפשר לשלב. מעולם לא שמעתי טענה שטוענת שאין צורך לשלב קטניות עם מקור משלים של חומצות אמינו.

אין לי שום בעיה איתך, ואני בעצמי זורקת תשובות ציניות והכי מבינה את זה בעולם. אבל זה לא נראה שאתה צוחק. נראה שאתה סתם נהנה להטריל או לעקוץ את התשובות שלי. בדיוק כמו באשכול שלי שזרקת ״את מטחנה״ או ״אכלת עדר״ שזה נטו נועד לעקוץ ולא להצחיק.
ורק אניח אפה:
E9701D1E-6FD1-419F-BDE9-BF3CD43B90B2.jpeg
(סתם אני יודעת שפשוט אין לכם כוח להתווכח)

היה פעם תאוריה שעד היום הרבה דוגלים בה (בינהם המאמן שלי) שאם הם לא באותה ארוחה, הם לא מצטרפות.
אבל היום הרוב סבורים שהחומצות אמינו שיושבות בגוף ללא תפקיד (אם אני לא טועה, הם יושבים בכבד), ישארו למשך מספר שעות עד שישלימו אותם, אחרת הם יהפכו לאנרגיה.

יושלם רק תוך מספר שעות, אפילו לא בהכרח באותו יום. יש בריכה ענקית של חומצות אמינו בכבד שיושבים ומחכים לתפקיד שלהם. התפקיד שלהם שה לא רק לבנות חלבון, יש להם גם תפקידים מקומיים. כמו טירוזין לבלוטת התריס שבונא טירוקסין. טריפטופן למוח שבונא מלטונין. ארגנין שבונה GH.
ומה שאין שותף לחלבון, או שאין לו תפקיד בגוף, נהפך לאנרגיה אחרי כמה שעות.

אתה אכן צודק, אין מידה שווה של חומצות אמינו בחלבון, למרות שצריך את כולם. אבל שים לב שבעוף עדיין יש פי 2 טריפטופן ממה שיש באותו כמות עדשים. והרבה יותר מכל חומצת אמינו
אז למרות שאין כמות של 1 ל1 בחלבון, כמות החומצות אמינו שבעדשים בלבד, לא מספיק ליצור מספיק חלבון.

כל המרצים ששמעתי על טבעונות בדרך כלל טוענים שאנחנו לא צריכים כל הרבה חלבון להתקיים, ובשביל ספורט אפשר לשלב. מעולם לא שמעתי טענה שטוענת שאין צורך לשלב קטניות עם מקור משלים של חומצות אמינו.
אבל אנחנו לא משווים עדשים לבשר, כי ברור שבשר ינצח.
ואני לא מקשיב לכל המרצים האלה.. יש מלא שטויות ברשת, מקווה שאתה מבין שזה מתוך רצון להמנע מלהתבסס על מידע שעלול להיות לא נכון ולא מתוך התנשאות או משהו.

די, ח'ברה, יש צחוקים ויש חלאס...
הבנו את הפואנטה. יש לכם חילוקי דעות, אתם לא 100% מסתדרים, חלק מהניסוחים היו לקויים וגרמו לכם לחשוב דברים מסוימים על האופי אחד של השני...
בסדר, שחררו...
אלירן - אני בטוחה שאתה בחור אינטליגנט ונחמד, וסתם התפלקו לך כמה אמירות שנראות לא-משו כי חשבת אולי לעשות צחוקים על ליאם... ולא ממש הבנת עם מי יש לך עסק... חחח (אני אישית קראתי את רוב הדברים בנימה שנכתבו ברוח טובה, ולא כאמירות סקסיסטיות... אבל הן בהחלט יכולות להתפרש ככאלה...)
אלחנן ו @MonkeyD - אני יודעת שאתה בחורים אינטליגנטים... אז פליז תפסיקו להתקיף ככה את אלירן. ממש קשה לי לראות את זה ._.
אולי אני סתם רגישה, אבל, כאילו, די. זה בסך הכל דיון תרבותי. (או היה אמור להיות כזה.)
אז תעשו שולם :>
ועכשיו חיבוק.
ונשיקה.

איפה ראית שהתקפתי אותו? דווקא להפך.

סתם מחיפוש פשוט.
מצאתי את הטענה שלך ברשת.
היא נטענת כאן HuffPost is now a part of Verizon Media
זה מבוסס על המדען Greger שמסביר את דעתו The Protein-Combining Myth | NutritionFacts.org.
הנה אתרים שמסבירים אחרת Superfoods Lentils - Edible San Francisco
Myth of Lentils as an Incomplete Protein | Livestrong.com
9 Complete Proteins That Aren’t Meat
What Foods Mixed With Lentils Provide a Complete Source of Amino Acids?
שום אתר כאן הוא למשהו מדעי במיוחד או ניהל מחקרים לפי מה שידוע לי, זה רק דעות של אנשים.
אני עדיין לא סגור אם דעתו של Greger אם לקבל אותה, או לא.
אני מעוניין בעוד כמה דעות שיתמכו בו, ואני גם סקרן מה הקונצנזוס המדעי על הרעיון.
אולי תחפש לי מקורות לטענה שלך מכיוון שעוד לא הצגת אותם, זה יוכל לעזור לדיון כאן.
אם יש קונצנזוס ל Greger אקבל את זה, אבל תדע לך שיש לא מעט ביקורת עליו ברשת.
הנה מקור מדעי שטוען שאין ספק שבתזונה טבעונית יש פחות חלבון, וחובה לגוון ביום בין קטניות ודגנים כדי להגיע לערכים.
Protein and vegetarian diets.
רק שתבין, פעם חשבו שחייבים לאכול קטניות עם דגנים באותה ארוחה, היום יודעים שאפשר לצרף תוך כמה שעות.
הרבה מקומות יגידו שצירופי חלבון זה לא נכון, וכוונתם באותה ארוחה, אבל ברור שצריך לצרף באותו יום.

חבר, תהרוג אותי אבל אני כנראה לא אצליח להעביר לך את הפואנטה של מה שאני אומר.
אני מדבר על X ואתה מדבר איתי על Y.

חבר, תהרוג אותי אבל אני כנראה לא אצליח להעביר לך את הפואנטה של מה שאני אומר.
אני מדבר על X ואתה מדבר איתי על Y.
אני לא מבין. מה אני מפספס בדיון?
הבאתי לא מעט מקורות על המושג של השלמות חומצת אמינו בחלבון מהצומח.

הגוף צריך כמות מסויימת של כל אחת מחומצות האמינו, לפי ה-RDI.
אני מראה לך כי כמות מסויימת של מאכל תורמת לך את כל חומצות האמינו הנדרשות לפעילות תקינה של הגוף, שוב על פי ה-RDI.
אני אומר לך שאין לי דרך לדעת מה הפרופורציות בין כל חומצות האמינו שצריכות להיות כדי למקסם סינתזת חלבון בשריר ותהליכים תומכים, אך אני מאמין כי הפרופורציות הנמצאת בקטניות מספקת לתפקוד הזה, כל עוד עוברים את הכמות הדרושה היומית עובר כל אחת מהחומצות.

אתה שוב מספר לי על זה שאפשר לערבב קטניות אם דגנים בהפרשים של שעות ולא באותה ארוחה, כשזה לא רלוונטי לנושא.

לערבב בין קטניות לדגנים זה scenario אחד ומקובל, הscenario שלי שלא חייבים לערבב וצריך פשוט לאכול יותר, כי ברגע שתאכל יותר תגיע לכמות החומצות הנדרשת.

סליחה על הבורות, אבל מה זה RDI? האם התכוונת RDA?
אני אומר לך שאין לי דרך לדעת מה הפרופורציות בין כל חומצות האמינו שצריכות להיות כדי למקסם סינתזת חלבון בשריר ותהליכים תומכים, אך אני מאמין כי הפרופורציות הנמצאת בקטניות מספקת לתפקוד הזה, כל עוד עוברים את הכמות הדרושה היומית עובר כל אחת מהחומצות.
"אשרי המאמין". אני יכול לך להאמין שכמות ואיזון החומצות אמינו שבדגנים או בפירות זה מספיק.
השאלה היא, על סמך מה אתה מאמין?
ברגע שמחקר אוסטרלי הראה שכדי למלאות את הצרכים של החלבון מהצומח צריך לשלב, כנראה שהם מאמינים (או יודעים), שקטניות זה לא מספיק.

הכמות של חומצות אמינו לפי ה RDA זה למי שלא מתאמן, ולא בשביל שרירים רק, בעיקר לתפקודים השונים של הגוף. כך שRDA לחומצות אמינו לא קשור לדיון.

עוד לא הראת שום מקור ל"אמונה" שלך, ואני בספק אם קראת אפילו אחד מהקישורים שצירפתי.
אני גם הייתי רוצה להאמין שהחומצות אמינו שיש בשוקולד הם האידיאלים והחיוניים לבניית שרירים. אבל לבנתיים הקונצנזוס המדעי לא מאשר את האמונה שאני חפץ בה.

אז אם הדיון שלנו הוא על האמונה שלך, אני לא חשב שנגיע לשום מקום.
ברגע שתהיה מוכן לקיים דיון על סמך הוכחות ומדע, אשמח להמשיך.
יודע מה, אפילו אם יהיה לך מקרים שראית. נגיד, אתה מכיר מישהו שהתקדם בסוג מסוים של ספורט רק בעזרת קטניות ללא דגנים בכלל, אפילו אז אשקול את הטענות שלך ברצינות.

אבל תסלח לי, לבנתיים לא העלת שום טענה בכלל, ואני לעומת זאת, די חרשתי את הנושא ביממה האחרונה.

סליחה על הבורות, אבל מה זה RDI? האם התכוונת RDA?
Reference Daily Intake

"אשרי המאמין". אני יכול לך להאמין שכמות ואיזון החומצות אמינו שבדגנים או בפירות זה מספיק.
השאלה היא, על סמך מה אתה מאמין?
על סמך המלצות IOM לכמות חומצות האמינו היומיות הנדרשות
ברגע שמחקר אוסטרלי הראה שכדי למלאות את הצרכים של החלבון מהצומח צריך לשלב, כנראה שהם מאמינים (או יודעים), שקטניות זה לא מספיק.
השאלה בהשוואה לאיזה כמויות
הכמות של חומצות אמינו לפי ה RDA זה למי שלא מתאמן, ולא בשביל שרירים רק, בעיקר לתפקודים השונים של הגוף. כך שRDA לחומצות אמינו לא קשור לדיון.
כמובן שהוא קשור לדיון, אני חוזר שוב לנקודה הבסיסית והראשונה שאמרתי מתחילת הפוסט ואני חוזר עליו שוב, לא מספיק חלבון? תאכל יותר, החלבון לא מספיק איכותי? תאכל יותר, אתה לא מכניס מספיק מחומצת אמינו מסויימת? תאכל יותר.
ההבדל הוא בפרטים הקטנים, מחקר שאומר שצריך לערבב היא הצעה לגיטימית לכלל האוכלוסייה, אך האם נלקחה בחשבון האפשרות פשוט לאכול יותר מהקטניה? זאת השאלה

צורך בערך 200 גרם חלבון ולא רק ממקורות 'טהורים' כמו בשר, ביצים וגבינה אלא מהכל, כולל חיטה ודגנים.

על סמך המלצות IOM לכמות חומצות האמינו היומיות הנדרשות
דבר ראשון, אני לא יודע מה זה ומי זה IOM. דבר שני, לא הראתי לי שום קישור כדי שאוכל לדעת אם זה אכן מה שהם אומרים.
אז ברגע תביא קישור אחד אפילו למשהו שטענת, יהיה כאן דיון. עד אז, תסלח לי, אבל אין לך לא טענה ולא חצי טענה.
השאלה בהשוואה לאיזה כמויות
מה הקשר לכמות? אם יש בעדשים את כל החומצות אמינו החיוניות, בין אם זה 5 ק"ג או 2 מ"ג לא אמור להיות הבדל.
כמובן שהוא קשור לדיון, אני חוזר שוב לנקודה הבסיסית והראשונה שאמרתי מתחילת הפוסט ואני חוזר עליו שוב, לא מספיק חלבון? תאכל יותר, החלבון לא מספיק איכותי? תאכל יותר, אתה לא מכניס מספיק מחומצת אמינו מסויימת? תאכל יותר.

אבל אם יש לך רק 20 גרם חלבון מלא ב 400 גרם עדשים, ואתה צריך להגיע ל 180 גרם חלבון ביום תצטרך לאכול 3 ק"ג ו 600 מ"ג עדשים כל יום, זה הזיה. מה זה לאכול יותר? זה כמו להגיד למישהו לאכול 3,000 בננות כל יום כדי לספק את הצרכים החלבוניים שלו. הרבה יותר פשוט לשלב דגנים וגרעינים.
ההבדל הוא בפרטים הקטנים, מחקר שאומר שצריך לערבב היא הצעה לגיטימית לכלל האוכלוסייה, אך האם נלקחה בחשבון האפשרות פשוט לאכול יותר מהקטניה? זאת השאלה
ברור שזה נלקח בחשבון, אבל זה רעיון דבילי, כי לאכול יותר משמעותה:
  1. לאכול כל היום אותו מאכל.
  2. לבלות יותר מידי זמן בשירותים.
  3. לפגוע בספיגה של וויטמינים ומינרלים שאין בעדשים עקב עודף מטורף של סיבים.
  4. חריגה מהקלוריות הרצויות.
  5. חוסר יכולת לדבוק בתפריט לא ריאלית.
והרשימה יכולה להמשיך.

אני מראה לך כי כמות מסויימת של מאכל תורמת לך את כל חומצות האמינו הנדרשות לפעילות תקינה של הגוף, שוב על פי ה-RDI.

אתה שוב מספר לי על זה שאפשר לערבב קטניות אם דגנים בהפרשים של שעות ולא באותה ארוחה, כשזה לא רלוונטי לנושא.

לערבב בין קטניות לדגנים זה scenario אחד ומקובל, הscenario שלי שלא חייבים לערבב וצריך פשוט לאכול יותר, כי ברגע שתאכל יותר תגיע לכמות החומצות הנדרשת.
נניח ואתה צודק (רק נניח), באמת נראה לך הגיוני לאכול כל הזמן אותו הדבר? יש לך מושג כמה צריך לאכול את אותו המאכל על מנת להשלים חומצות אמיניות חיוניות? אתה אשכרה חושב שזה שפוי? אתה גם לא באמת יודע איזו כמות תשלים לך את כל החומצות.. אז למה לשבור את הראש ופשוט לא לערבב?!

Essential Amino Acids: Definition, Benefits and Food Sources
ציטוט:
The US recommended daily allowances per 2.2 pounds (1 kg) of body weight for the nine essential amino acids are (29):
  • Histidine: 14 mg
  • Isoleucine: 19 mg
  • Leucine: 42 mg
  • Lysine: 38 mg
  • Methionine (+ the non-essential amino acid cysteine): 19 mg
  • Phenylalanine (+ the non-essential amino acid tyrosine): 33 mg
  • Threonine: 20 mg
  • Tryptophan: 5 mg
  • Valine: 24 mg
קטניות עניות יחסית במתיונין לכן נקח אותה כדוגמה
מומלץ לאדם במשקל 80 קילוגרם כ-1520מ"ג (19*80)
מתיונין וציסטין ביום מעל לתיפקוד תקין של המערכת.

Nutrition facts for Lentils, raw, recommended daily values and analysis.
לפי זה
ב100 גרם עדשים יש רק 210 מ"ג מתיונין,
חשבון פשוט של 1520/210 מביא אותי לחישוב של 7.25 כלומר 725 גרם עדשים כדי להשלים 100 אחוז של המלצה.
אבל, מדובר בשילוב עם צסטין שיכול להחליף כ30 אחוז ממתיונין לפי המקור:
Protein and Amino Acids - Recommended Dietary Allowances - NCBI Bookshelf
cystine can replace approximately 30% of the requirement for methionine
לפי כרונומטר מומלץ 0.8 גרם של מתיונין לאדם במשקל 80 קילוגרם וגובה 180, בשילוב כל זה הגענו שצריך 0.8 גרם מתיונין ביום לאדם בנתונים הללו.
אם נכלול פה גם את בעיית הספיגה שהיא כ70 אחוז נגיע לכמעט 520 גרם קטניות פחות או יותר
ומה לעשות? בן אדם שמתאמן, עם נתונים כאלה חייב לאכול ולאכול הרבה, בעיקר בדיאטה טבעונית, היה איזה באדיבילדר טבעוני שאמר שהוא אוכל קילו טופו ביום, לא זוכר מי זה היה, אבל זה לא שונה מבאדיבילדרים שאוכלים שלמשל אוכלים 2 קוטג׳ ביום שזה כבר 500 גרם.
לגבי הגיוון - יש המון קטניות בשלל צורות אין פה בעיה של גיוון, יש תחליפים על בסיס קטניות ושלל שיכלולים.
למה אני אומר אבל שעדיף 520 גרם עדשים ולא נניח 300 עדשים ו200 דגן?
כי בקטניות יש פי 2 חלבון מדגן והוא נספג יותר טוב, הפרופיל האמיני חשוב עד לרגע שבו אתה חוצה את רף חומצות האמינו הדרושות לתפקוד הגוף, משם אני לא חושב שיש למתיונין תפקיד תורם לבניית שריר כמו לליוזין למשל.
אולי אני טועה, אולי צריך להיןת יחס 1:2 בין לאוזין למתיונין כדי שהסנתוז יהיה טוב, אני לא יודע, אתה יודע?
וברור שאני יודע איזה כמות תשלים לי את כל החומצות, יש מחשבונים פשוטים כמו כרונומטר שהמלצתי עליו כבר פעמיים, שם תוכל לראות גם אם עמדת ביעד היום של סידן, ברזל וכו'.

נערך לאחרונה:
שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית