יוצא לי לראות אתלטים שעושים הפסקות מאימוני משקולות בתקופות שונות. משום מה הרבה מכם לא עובדים כוח בפגרה, שזה אחד הדברים הפחות הגיוניים שיש. בכל מקרה כולם חוזרים לרמות כוח הקודמות די מהר (ואז בפגרה הבאה שוב מאבדים קצת וחוזר חלילה...).
כי זה בדיוק הזמן שאין לך עומס של אימונים אחרים ואפשר להשיג התקדמות משמעותית בכוח. כל פעם להפסיק ולבזבז זמן על חזרה ליכולת קודמת זה טיפשי ובגלל זה נשארים הרבה שנים פלוס מינוס באותו מקום (כי קשה להשיג התקדמות גדולה כשגם עושים אימונים אחרים באותו הזמן).
אני חושב שזה מטעמי התאוששות, הרי אתה כל הזמן חייב להמצא בנייטרלי +- וגם בעונה. אז אם אתה מתקדם למשקלים נורא גבוהים, א' ברמה שרוב האתלטים הטובים נמצאים בה קשה לשמור על התקדמות ליניארית ומצד שני אסור לאכול מעל תחזוקה.
ובמשך העונה, גם אם עשית מין סייקל כזה של עליה בכח במשך הפגרה, אתה תהיה חייב להוריד משקל עודף ולחזור לנייטרלי ואז תתקשה להתמודד עם המשקלים האלה.
אני מבין את העניין של הצורך לנוח ואני גם יודע שהיות ולא מתפרנסים מהספורט צריך לפעמים גם להקדיש זמן לדברים אחרים. מבחינת התקדמות בספורט אני חושב שזאת טעות לעשות את הפסק זמן הזה (מילא נניח שבועיים עם רק עבודה קלה או אפילו מנוחה מוחלטת ישר אחרי תחרות גדולה, אבל אני רואה מקרים של תקופות הרבה יותר ארוכות).
א. העניין של לא לעלות במשקל לא נכון לכל ענף ולכל ספורטאי. לרצים/קופצים זה אולי די קריטי (גם לכם אמנם כדאי לפעמים לעלות במסת שריר אבל אני לא מכיר את כל השיקולים שם אז אני לא מתווכח) אבל לזורקים וכו' זה סיפור אחר לגמרי.
ב. הרי גם במהלך העונה אתה מנסה לעלות בכוח תוך כדי שמירה על המשקל גוף. ברור שזה לא קל אבל זה בטח הרבה יותר קל לעשות בפגרה שאין לך גם אימונים של הענף להתאושש מהם.
שמע, לגבי הפסקה הראשונה אתה כנראה מדבר על חבר'ה מסויימים. בד"כ אנחנו לא נחים מעבר לשבועיים שלושה של מנוחה טוטאלית, זה חיוני להתאוששות מנטלית מהעונה.
וזה קורה בד"כ רק בסוף העונה.
לגבי א', דיברתי רק על ספרינט, קפיצות.
לגבי ב', לא יודע מה להגיד לך. נניח אעלה ל200 קילו בסקווט, אני לא רואה את עצמי משלב את זה עם עבודה של ספרינטר ברמת התאוששות במהלך העונה. בפגרה כשאתה לא עושה כלום זה אפשרי, אח"כ כנראה יכול להיות מסוכן.
אם אתה מדבר על שבועיים שלושה מנוחה זה הגיוני, אין לי עם זה ויכוח.
לגבי השאר - אני לא כ"כ מבין את הטיעון שלך. בעצם אתה אומר שאתה לא רוצה לעלות בכוח? הרי אם אתה מפחד להיות במצב של לשמר סקוואט של 200 קילו במהלך העונה אז אתה בטח ובטח לא תרצה לנסות לפתח סקוואט כזה במהלך העונה, נכון? אם אתה אומר שלחזק את הסקוואט לא ישפר לך את המהירות אני מאמין לך, לא מבין בזה מספיק בשביל להתווכח. אני יצאתי מנקודת הנחה שהוא כן ושזה משהו שאתם מנסים לעשות (לא דווקא הסקוואט, אבל הכוח באופן כללי. אחרת בשביל מה אתם עושים עבודת כוח?)
אם הכוח הוא כן משהו שאתה מנסים לשפר אז הפגרה נראית לי כמו זמן טוב לזה, וזה גם מה שעושים בערך בכל ענף אחר (כאמור, אם אתם נחים רק שבועיים שלושה אז אין לנו ויכוח, אני מדבר ברמה העקרונית).
לגבי הדוגמה הספציפית שנתת - בוא נגיד והעלית את הסקוואט שלך בפגרה ב20 קילו. אפילו אם תעבוד במהלך העונה עם אותם המשקלים שעבדת בעונה שעברה (כלומר כאלה שכבר הוכח שיש לך את היכולת להתאושש מהם עם העומס של העונה) עדיין תהיה חזק יותר משהיית עונה שעברה, שאני מניח שזה דבר חיובי.
אפילו יותר טוב - אם תשפר את הדדליפט שלך בפגרה, ואני בכוונה לוקח את הדדליפט כי זה תרגיל שבעייתי לעבוד בו כבד במהלך העונה כשצריכים גב תחתון במצב עבודה, אפילו אם לא תעשה דדליפט פעם אחת במהלך העונה עדיין תהנה (לפחות בחלקה הגדול) מגב והמסטרינגס חזקים יותר.
אם אתה מפחד להתחזק בתרגילי max effort בגלל שאתה דואג שיהיה לך קשה להתאושש מהמשקלי עבודה החדשים במהלך העונה אז אפשר לעבוד על ההנפה והדחיקה בזמן הזה, שם (בעיקר בהנפה) עוד קצת משקל לא ישנה הרבה בדרישות ההתאוששות, סביר להניח שיהיה אפילו יותר טוב כי בשביל להוסיף משקל תעשה אותם ביעילות טובה יותר.
קיצור, יש הרבה מה לעשות בפגרה במקום לשבת בבית, אם מדובר בזמן קצר זה באמת לא משנה הרבה, אבל אם מגרבצים יותר זמן זה סתם בזבוז לדעתי.
הרבה עושים את מה שאמרת, למשל עבודה חזקה מאוד בפגרה על דדליפט, זה משהו שהמאמן שלי מאוד בעד. עד כה התאמנתי אצל מאמן הרבה פחות טוב ולכן הרבה דברים כמעט בכל רמה לא הייתי עושה\יודע.
ולא אמרתי שאני מפחד לעלות בכח,להפך. אם הייתה מילת קסם שהייתה מאפשרת לי להיות יותר חזק בחינם כמובן הייתי משתמש בה. הבעיה של לעלות 20-30 קילו בסקווט ואז לעבוד במשקל החדש זה סיכון מבחינת התאוששות. ואם עלית 20-30 קילו בסקווט אבל חזרת למשקלי עבודה משנה שעברה, אתה לא תרד בכח?
לקראת סוף העונה?
אני לא חושב שלהשאר במשקלי עבודה הישנים זה הכיוון האידיאלי, אבל אני חושב שגם אם עושים את זה עדיין שומרים על חלק ניכר מהשיפור בכוח לפחות לזמן מסויים, פשוט הסטי עבודה יהפכו להיות קלים יותר. רעיון יותר טוב יהיה לעשות מידי פעם (בתדירות שהיא מספקת בשביל לשמור על כמה שיותר מהיכולת אבל לא גדולה מידי בשביל לעשות בעיות בהתאוששות) כמה סטים קצת יותר כבדים בשביל לשמור על היכולת. באופן עקרוני אני חושב שגם בלי תכנון מוקדם במצב כזה (שהכל קל לך יחסית) אתה תוסיף משקל בעצמך ואם לא תסחף לא תגיע לבעיות התאוששות.
אפשרות אחרת יכולה להיות להגדיל את המשקלי עבודה במהלך העונה רק בחצי (לדוגמה) ממה שהתוספת בכוח מאפשרת על הנייר. היות והתחזקת גם ההתאוששות השתפרה ותוכל להתמודד מבחינת התאוששות עם העליה במשקלים וגם תוכל להבטיח שמירה על חלק משמעותי מההתחזקות.
אבל זה נראה לי קצת דיון סרק - הרי אם אתה מתכוון מתישהו (ואני מבין שאתה כן) להתחזק אז בכל מקרה תצטרך גם להתמודד מתישהו עם משקלי עבודה כבדים יותר, אין בסופו של דבר ממש דרך להמנע מזה. כשמתחזקים גם היכולת התאוששות משתפרת. אמנם כנראה לא מספיק מהר (בקצב איטי מההתאוששות) ואז צריך להתחיל להיות יותר מתוחכמים בתכנון של האימונים, אבל זה הרי מה שקורה כשנעשים מתאמנים מתקדמים יותר, אין דרך לברוח מזה אם רוצים להמשיך להקדם.
צודק, באמת מפחד. כי אני פציע בצורה קיצונית אז מנסה להזהר כמה שיכול, גם אם זה על חשבון קצת פחות משקל על המוט. אבל אהבתי את הרעיון של עבודה יותר חזקה בתחילת העונה וחזרה למשקלים רגילים במהלך העונה. אולי נאמץ את זה.
עריכה: יאיר, נשמע טוב. השכלתי. מקווה ליישם חלק מזה עונה הבאה.
אל תשכח שהם לא אוכלים (צריך לעשות פוזות עם הקוביות) ורצים כל הזמן. אני רואה חבר'ה כאלה עושים אימון כוח אחרי שסיימו את כל הריצות שלהם וזה נראה לי די קל להגיע למצבים שהם לא מתאוששים כמו שצריך ואז גם לא יוצאים להם אימונים טובים בענף וגם האימוני כוח שלהם נדפקים.
נפצע פציעות שלא קשורות לחד"כ(למעט פעם אחת אבל הייתי עם מתיחה במקרבים וכתוצאה מכך כנראה נפצעתי בסקווטים).
בעיקר זה בעיות טכניקה
בד"כ אני מאוד נזהר בכל מה שקשור לחימום\מתיחות והכל ולא חושב שהבעיה בשינה או אוכל.
+יש לי טונוס שריר ממש גבוה וזה אומר שלא משנה כמה אני אעבוד על גמישות השרירים שלי תמיד יתקשו בהתאוששות ואז יש כל מיני מתיחות\קרעים . לכן מבחינתי הוספה של משקל על המוט נשקלת בכובד ראש כי אז יש סיכון בפגיעה בהתאוששות השרירים לקראת האימון של מחר. אבל אהבתי את הכיוון של יאיר, זה יכול להיות בר יישום מבחינתי לעונה הבאה.
הוא יודע לענות יותר טוב ממני כיוון שהוא ספורטאי שמשלב אימוני כוח לאימוני ענף שלו
אני סתם מרים כבד כמו דביל
שאני אשלב ספורט אז אצטרך להתחשב באוף סיזן ובאימונים בתוך העונה
הרעיון שלו הגיוני להתחזק באוף סיזן ובתוך העונה לעבוד יותר קל
בהצלחה ותהיה בריא