הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

נטייה להשמנה - האם היא קיימת?

Ayelet Kurztband

משתמש על
44,165
2,980
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
464
44,165
2,980
נטיה להשמנה.jpg

האם קיים דבר כזה נטייה להשמנה?

"יש לי נטייה להשמנה, אני רק מריח עוגה ועולה קילו". יש אנשים שבטוחים שהגנטיקה חרצה את גורלם ושיש להם נטייה להשמנה ולכן קשה להם לרדת במשקל וקל להם לעלות.

האם נטייה להשמנה אכן קיימת?

אני אזכיר קודם כל את המשוואה הפשוטה:
קלוריות שמכניסים – קלוריות שמוציאים = מאזן קלורי. מכאן המאזן יכול להיות חיובי ולגרום לעלייה במשקל, שלילי ולגרום לירידה או ניטרלי ואז נישאר יציבים.
למרות העיקרון הפשוט הזה, יש דברים שיקשו עלינו לשמור על מאזן קלורי שלילי/ניטרלי לאורך זמן:

1. רמות רעב ושובע: לא לכולנו יש רמות רעב ושובע שוות. מחקרים מראים שקיים הבדל בין אנשים מבחינת רמות הרעב. באופן מאוד הגיוני אלו שרמות הרעב שלהם גבוהות יותר מראש יתקשו יותר בתהליך ירידה במשקל. במצב שרמות הרעב גבוהות כדאי לאכול מזונות שמכילים מעט קלוריות לנפח כמו ירקות, לחם קל, בורגול, תפוח אדמה/בטטה, כוסמת וחלבונים רזים (וחלבון גם תורם לתחושת שובע).

2. אדפטציות פיזיולוגיות: שינויים הורמונליים והתייעלות של איברים ורקמות גורמים לירידה בהוצאה האנרגטית. גם כאן יש שונות גדולה בין אנשים וככל שההתייעלות תהיה גדולה יותר, כך יהיה קשה יותר לרדת במשקל או לשמור על המשקל לאחר ירידה. על החלק הזה אנחנו לא יכולים כל כך לשלוט באופן מודע.

3. אדפטציות התנהגותיות: תחשבו רגע על אנשים שאתם מכירים – יש את אלו שכל הזמן נמצאים בתזוזה ויש כאלו שיש להם אורח חיים יושבני יותר. אפשר לראות במחקרים הבדלים של עד 2,000 קלוריות ליום בהוצאה האנרגטית מפעילות גופנית לא יזומה אצל אנשים, כמו הליכה ברגל במקום נסיעה או עלייה במדרגות במקום מעלית (מה שנקרא NEAT). בנוסף, כאן נכנסת גם פעילות גופנית יזומה כמו ריצה או רכיבה על אופניים וכדומה. בניגוד לסעיפים הקודמים, על החלק הזה אנחנו יכולים לשלוט.

לסיכום: אמנם יש אנשים שיותר קל להם לרדת במשקל או לשמור על המשקל הקיים, אבל גם אם ניחנתם בכל הסעיפים שהוזכרו, זה לא אומר שבלתי אפשרי להצליח בתהליך. מה שיכול לעזור כאן הוא בעיקר עלייה ברמת הפעילות הגופנית ובפן התזונתי – התאמות של התזונה היומית כדי לסייע בשמירה על רמות שובע גבוהות כדי לא לחרוג קלורית ולעלות במשקל.

לא ממש ענית על שאלת הנושא (הרי לא לשם כך התכנסנו?)
נטייה להשמנה - האם היא קיימת?

אנשים שחושבים שיש להם נטייה להשמנה מתכוונים לנטייה גנטית, "בעיה מולדת", שקשורה בין השאר גם למבנה הגוף.
כמובן שכל שינוי במשקל תלוי במאזן הקלורי, אבל זה לא מספיק טוב בשביל לענות על השאלה

אז יש כזה דבר נטייה להשמנה.
לפי איך שהאשכול מנוסח אתה נותר עם סימני שאלה, "קח את המידע ותבין לבד"
אפשר לקרוא לזה איך שרוצים. המטרה של הפוסט היא להראות שזה בד"כ לא ברמת חילוף החומרים/BMR אלא לרוב תלוי במשתנים סביבתיים ופחות בגנטיקה. אז זה שאתה עובד משרד ולא פועל בניין, אתה יכול לקרוא גם לזה נטייה להשמנה.

אפשר לקרוא לזה איך שרוצים. המטרה של הפוסט היא להראות שזה בד"כ לא ברמת חילוף החומרים/BMR אלא לרוב תלוי במשתנים סביבתיים ופחות בגנטיקה. אז זה שאתה עובד משרד ולא פועל בניין, אתה יכול לקרוא גם לזה נטייה להשמנה.

אין בעיה עם זה,
אבל כשאתה קורא מאמר שגולת הכותרת היא "האם קיים דבר כזה נטייה להשמנה?", שאלה שמופיעה בו גם שלוש פעמים, אתה מצפה לתשובה טיפה יותר טובה.
התגובה שלך עכשיו למשל, היא תשובה לגיטימית מאוד לנושא.

קודם כל תודה רבה . יחד עם זאת .. השאלה די נשארה באוויר . ובאופן אישי לא הצלחתי להבין האם קיימת נטייה גנטית ,רגשית,חברתית/תרבותית , או שמה לא קיימת בכלל.

בהוצאה האנרגטית היומית לא ברמת החילוף חומרים פר ק״ג מסה רזה
אז בכמה אחוז שונות נתקלו במחקרים - להוציא עניין של פעילות?
כמובן שהשאלה לא בזמן דיאטה שאז הגוף מקטין. אלא שונות גנטית

ברמת חילוף החומרים BMR/RMR השונות תהיה לערך 10% כשמורידים מחקרי קיצון/אדפטציות מטבליות

קראתי איפשהו פעם שאנחנו צעירים (תינוקות, גיל ילדות) ואנחנו עולים בשומן, נוספים עוד תאי שומן (או מתפצלים - לא בקיא), ואילו תאים שלא יכולים להעלם, ולכן יש באמת נטייה להשמנה כי יש יותר תאי שומן. אשמח לתשובה מהמבינים

קראתי איפשהו פעם שאנחנו צעירים (תינוקות, גיל ילדות) ואנחנו עולים בשומן, נוספים עוד תאי שומן (או מתפצלים - לא בקיא), ואילו תאים שלא יכולים להעלם, ולכן יש באמת נטייה להשמנה כי יש יותר תאי שומן. אשמח לתשובה מהמבינים

כל אדם נולד עם X תאי שומן.
המספר הזה מתרבה עד גיל מסוים, ומאז הוא נשאר סטטי.
מס' תאי השומן מאותו זמן כבר לא ישתנה, מה שכן משתנה הוא הנפח של התאים (=גודלם), בהתאם לשינויי משקל הגוף.
לצורך הדוגמה עלית במשקל - נפח תאי השומן גדל.
בהקשר של נטייה להשמנה, אפשר לומר על מי שהיה שמן בילדותו, יש לו סיכוי גדול יותר להיות שמן כמבוגר מאחר שיש לו בגוף יותר תאי שומן.

כל אדם נולד עם X תאי שומן.
המספר הזה מתרבה עד גיל מסוים, ומאז הוא נשאר סטטי.
מס' תאי השומן מאותו זמן כבר לא ישתנה, מה שכן משתנה הוא הנפח של התאים (=גודלם), בהתאם לשינויי משקל הגוף.
לצורך הדוגמה עלית במשקל - נפח תאי השומן גדל.
.

המספר כן ישתנה אם תהיה עלייה קיצונית במשקל וזה בדיוק כל הסיפור. אפשר לדקלם מבוקר ועד ערב "calories in calories out" ולעצום עיניים למה שקורה תכלס בשטח. אנשים שנולדו להורים בעודף משקל והם עצמם נמצאים בעודף משקל מגיל צעיר ועד לבגרות, תמיד יאבקו לרדת, ויותר חשוב, לשמור, מאנשים שגדלו רזים. השאיפה של תאי השומן תמיד תהיה להתמלא. זה לא אמור להיות תירוץ וכן אפשר לרדת במשקל ולשמור אבל יש הבדלים גנטיים וסביבתיים שאי אפשר להתעלם מהם ולהגיד לאנשים "פשוט תהיו בגירעון קלורי, זה כל הסוד".

אנשים שנולדו להורים בעודף משקל
אני לא בטוח שזה כזה משנה בפני עצמו, לדעתי פשוט זה הורים עם הרגלי תזונה לא טובים שמעבירים אותם לילד ואז
הם עצמם נמצאים בעודף משקל מגיל צעיר ועד לבגרות
ואז הם יאבקו לרדת ולשמור.
יש הבדלים גנטיים וסביבתיים שאי אפשר להתעלם מהם ולהגיד לאנשים "פשוט תהיו בגירעון קלורי, זה כל הסוד".
אבל בסופו של דבר זה כן להיות בגירעון קלורי, ההבדלים הגנטיים זה לא משהו שמישהו יוכל לשנות

וואי שמעו שזה מהזה לא מדוייק.
אני כל החיים הייתי ילדה שחיפה בטירוף, ועדיין קשה לי לרדת כיום במשקל חח (טוב האמת שאני בכלל לא בהגדרה של עודף משקל, או אפילו 'שמנמנה', ובכל זאת...)

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית