נק' מוניטין:
464
- 44,165
- 2,980
האם קיים דבר כזה נטייה להשמנה?
"יש לי נטייה להשמנה, אני רק מריח עוגה ועולה קילו". יש אנשים שבטוחים שהגנטיקה חרצה את גורלם ושיש להם נטייה להשמנה ולכן קשה להם לרדת במשקל וקל להם לעלות.
האם נטייה להשמנה אכן קיימת?
אני אזכיר קודם כל את המשוואה הפשוטה:
קלוריות שמכניסים – קלוריות שמוציאים = מאזן קלורי. מכאן המאזן יכול להיות חיובי ולגרום לעלייה במשקל, שלילי ולגרום לירידה או ניטרלי ואז נישאר יציבים.
למרות העיקרון הפשוט הזה, יש דברים שיקשו עלינו לשמור על מאזן קלורי שלילי/ניטרלי לאורך זמן:
1. רמות רעב ושובע: לא לכולנו יש רמות רעב ושובע שוות. מחקרים מראים שקיים הבדל בין אנשים מבחינת רמות הרעב. באופן מאוד הגיוני אלו שרמות הרעב שלהם גבוהות יותר מראש יתקשו יותר בתהליך ירידה במשקל. במצב שרמות הרעב גבוהות כדאי לאכול מזונות שמכילים מעט קלוריות לנפח כמו ירקות, לחם קל, בורגול, תפוח אדמה/בטטה, כוסמת וחלבונים רזים (וחלבון גם תורם לתחושת שובע).
2. אדפטציות פיזיולוגיות: שינויים הורמונליים והתייעלות של איברים ורקמות גורמים לירידה בהוצאה האנרגטית. גם כאן יש שונות גדולה בין אנשים וככל שההתייעלות תהיה גדולה יותר, כך יהיה קשה יותר לרדת במשקל או לשמור על המשקל לאחר ירידה. על החלק הזה אנחנו לא יכולים כל כך לשלוט באופן מודע.
3. אדפטציות התנהגותיות: תחשבו רגע על אנשים שאתם מכירים – יש את אלו שכל הזמן נמצאים בתזוזה ויש כאלו שיש להם אורח חיים יושבני יותר. אפשר לראות במחקרים הבדלים של עד 2,000 קלוריות ליום בהוצאה האנרגטית מפעילות גופנית לא יזומה אצל אנשים, כמו הליכה ברגל במקום נסיעה או עלייה במדרגות במקום מעלית (מה שנקרא NEAT). בנוסף, כאן נכנסת גם פעילות גופנית יזומה כמו ריצה או רכיבה על אופניים וכדומה. בניגוד לסעיפים הקודמים, על החלק הזה אנחנו יכולים לשלוט.
לסיכום: אמנם יש אנשים שיותר קל להם לרדת במשקל או לשמור על המשקל הקיים, אבל גם אם ניחנתם בכל הסעיפים שהוזכרו, זה לא אומר שבלתי אפשרי להצליח בתהליך. מה שיכול לעזור כאן הוא בעיקר עלייה ברמת הפעילות הגופנית ובפן התזונתי – התאמות של התזונה היומית כדי לסייע בשמירה על רמות שובע גבוהות כדי לא לחרוג קלורית ולעלות במשקל.