הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

כיצד נשים מאומנות יגיבו לתיסוף קפאין?

Yuval Maimon

דיאטן קליני ותזונאי ספורט
1,073
1,433
מנהל
נק' מוניטין:
2,005
1,073
1,433
מחקר התערבותי: תיסוף קפאין בנשים מאומנות

קפאין הוא חומר ממריץ. בטבע הוא מצוי בפולי קפה, קקאו ועלי תה, אך ניתן גם לייצרו באופן סינתטי. כיום קפאין נחשב לתוסף ארגוגני בעל ביסוס ראייתי טוב, מה שהופך אותו לפופולרי במיוחד. יחד עם זאת, יש להתחשב בכך שהמדגם במחקר על קפאין מורכב בעיקר מגברים (87%).
לפי החוקרים שביצעו את המחקר הנוכחי, המטבוליזם של קפאין מושפע מנטילת גלולות ותזמון התיסוף ביחס למחזור החודשי, כך שנדרש מחקר נוסף על מדגם נשי כאשר משתנים אלו מבוקרים.

לשם ביצוע המחקר גויסו 15 נשים מאומנות שביצעו את הפרוטוקול הבא:
א. ניתור חופשי (counter movement jump).
ב. בדיקת 1RM בסקוואט ובלחיצת חזה (שניהם בסמית משין).
ג. ביצוע חזרות עד לכשל בתרגילים הנ"ל, במשקל 60% מ-1RM

המחקר היה מוצלב כך כל נבדקת ביצעה את הפרוטוקול פעמיים: פעם אחת לאחר תיסוף קפאין במינון 4 מ"ג/ק"ג ופעם אחת בתיסוף פלסבו. הפרמטרים שנבדקו היו גובה הקפיצה, 1RM בכל תרגיל, מספר החזרות עד לכשל ותחושת המאמץ (RPE).
יש לציין כי הבדיקה בוצעה בשלב הפוליקולרי המוקדם של המחזור החודשי מאחר שבשלב זה השונות ההורמונלית היא מועטה, מה שמאפשר בידוד משתנים טוב יותר.

מה התוצאות?

קפיצה (counter movement jump): תחת השפעת הקפאין הקפיצה הייתה גבוהה יותר ב-2 ס"מ (מה שנחשב לגודל אפקט קטן).

משקל מקסימלי לחזרה אחת: כאשר הנבדקות היו תחת השפעת הקפאין הן שיפרו את הסקוואט ב-4.1 ק"ג (4.5%) ואת לחיצת החזה ב-2.2 ק"ג (3.3%).

חזרות עד לכשל: תחת השפעת הקפאין בוצעו עוד 5.8 חזרות בסקוואט ו-1.8 חזרות בלחיצת חזה.

תחושת המאמץ (RPE): ללא הבדלים בין הקבוצות.

upload_2021-1-24_16-55-43.png

תופעות לוואי: התיסוף התקבל טוב ביחס למחקרים דומים - רק 3 משתתפות דיווחו על רעידות. הבדל זה כנראה נובע ממינון נמוך יותר בהשוואה למחקרים אחרים וצריכת קפאין שגרתית של הנבדקות.

מגבלות ושאלות פתוחות: כמו מחקרים נוספים על קפאין, מחקר זה הוא קצר טווח. בנוסף, לא בוצעו בדיקות הורמונליות למשתתפות, כך שלא היה ניתן לוודא כי הנחת החוקרים לגבי השונות ההורמונלית בשלב הפוליקולרי באמת התקיימה.

המלצות פרקטיות
: תיסוף קפאין יהיה יעיל במינונים של 3-6 מ"ג/ק"ג, כאשר נלקח כ-60 דקות טרם האימון. על מנת למנוע תופעות לוואי מומלץ להתחיל במינונים נמוכים ולעלות בהדרגה במידת הצורך. יתר על כן, יש לשקול את העלות ביחס לתועלת (למשל, הפרעות שינה ביחס לשיפור ביצועים), את תזמון התיסוף והפסקת השימוש (שגם לה עלולות להיות תופעות לוואי).

רפרנס: Caffeine increases strength and power performance in resistance-trained females during early follicular phase - PubMed

אינסט קפאין נשים.png

מעניין, אני לא משתמש בקפאין לאימון, ולא צורך בכלל קפה או קפאין.
אבל אם זה יכול להוסיף לי 4.5% או 2.2%, זה מטורף ומשמעותי. נשמור את זה אולי לתחרות.

לאימון 3 - 4 שעות, קפאין בדומה לסוכר יגרום לי לקריסה באמצע אימון.

• פותח/ת השרשור
אבל אם זה יכול להוסיף לי 4.5% או 2.2%, זה מטורף ומשמעותי. נשמור את זה אולי לתחרות.
אכן יש גודל אפקט מרשים במחקר הזה, אני לא בטוח כמה הוא תקף לגברים בפאוורליפטינג מקצועי. ייתכן שאקדיש לנושא הזה פוסט בנפרד.
בכל אופן, אם אתה מחליט לתסף כדאי לבחון את התגובה שלך לפני התחרות ולהתחיל במינון נמוך יחסית.

אכן יש גודל אפקט מרשים במחקר הזה, אני לא בטוח כמה הוא תקף לגברים בפאוורליפטינג מקצועי. ייתכן שאקדיש לנושא הזה פוסט בנפרד.
בכל אופן, אם אתה מחליט לתסף כדאי לבחון את התגובה שלך לפני התחרות ולהתחיל במינון נמוך יחסית.
כן, ברור.
נראה לי אשתה קצת קפה שחור ביום חמישי כמה דקות לפני סוף האימון. יש לי נסיון PR בבנץ'. בלי נדר אדווח אם הרגשתי הבדל משמעותי.

הבטחתי שאעדכן.
הלך גרוע, לא שהייתי מצליח בלי הקפה, אבל לא הרגשתי הבדל.
ניסיתי PR בנץ' אחרי קפה, לא זז. אני לא מתפלא, אני כנראה לא מוכן למשקל, אבל אם זה נכון שקפה מוסיף 2.2% למוט, זה היא צריך לעוף.
אני תמיד סקפטי שהמחקרים האלו נעשים על מתאמנים מתחילים שאפקט הפלצבו משחק תפקיד, והמושג PR לא קיים אצלהם.

מי שרוצה לעשות את המחקר על עצמו ולדווח אחרת, אשמח. מהנסיון האישי שלי, אין הבדל. כנראה שמי שרגיל לקפה, יהיה קשה בלי, כמו להיות רגיל לחולצה מסוימת. אבל למי שלא רגיל, אני לא רואה סיבה להתחיל עם זה.
אני מרגיש מוכרח להביא את דעתו של הצדיק על מחקרי ספורט רבים, שבמקרה בזה ספציפית הייתי שותף דיון - מחקר העלה: לסקוואט ודדליפט, תשישות מערכתית זהה. האם לשנות משהו במתודת האימונים שלנו?

• פותח/ת השרשור
ראשית - זו אחלה דוגמה לתגובה שונה בין אנשים והייתי מאוד מופתע אם אכן היית מוסיף 2%.
בגלל זה כתבתי שאני לא בטוח כמה זה יהיה תקף לפאוורליפטינג מקצועי. בסה"כ מדובר פה על נשים עם 100 ק"ג ב-1RM סקוואט, מאומנות/לא מאומנות/כמה מאומנות - אתה תשפוט. לגבי ההשפעה של אפקט הפלצבו - תפתח את הטקסט, סה"כ העיצוב של המחקר נטרל את הגורם הזה בצורה טובה (במסגרת האפשרית).

שנית, כוס של קפה שחור לא מגיעה למינון ארגוגני (שמתחיל ב-3 מ"ג/ק"ג) אבל עשית נכון בכך שהתחלת ממינון נמוך.

כנראה שמי שרגיל לקפה, יהיה קשה בלי
מסכים. אם הלך לך מצוין בלי לא הייתי שש להתחיל.
אם מדובר על תחרויות וכסף רציני עומד על הפרק הייתי שוקל את זה, אבל במקרה אחר - למי אכפת?

בכל אופן, תודה שעדכנת 😃

כמה זה יוצא בכפיות גדושות? (לערך)
אני חושב שהכפית וחצי קפה שחור שלי יוצא 3 גרם.
ראשית - זו אחלה דוגמה לתגובה שונה בין אנשים והייתי מאוד מופתע אם אכן היית מוסיף 2%.
בגלל זה כתבתי שאני לא בטוח כמה זה יהיה תקף לפאוורליפטינג מקצועי. בסה"כ מדובר פה על נשים עם 100 ק"ג ב-1RM סקוואט, מאומנות/לא מאומנות/כמה מאומנות - אתה תשפוט. לגבי ההשפעה של אפקט הפלצבו - תפתח את הטקסט, סה"כ העיצוב של המחקר נטרל את הגורם הזה בצורה טובה (במסגרת האפשרית).

שנית, כוס של קפה שחור לא מגיעה למינון ארגוגני (שמתחיל ב-3 מ"ג/ק"ג) אבל עשית נכון בכך שהתחלת ממינון נמוך.

מסכים. אם הלך לך מצוין בלי לא הייתי שש להתחיל.
אם מדובר על תחרויות וכסף רציני עומד על הפרק הייתי שוקל את זה, אבל במקרה אחר - למי אכפת?

בכל אופן, תודה שעדכנת 😃
כן, זה לא מתאים לי, במיוחד בגלל שיש לי אימונים ארוכים, וגם התחרויות ארוכות. בערך שעה מנוחה בין הסקוואט בנץ' ודדליפט, זה שלוש שעות לפחות שהקפה כבר לא יעזור לי הרבה. האמת שאני גם לא משתמש באמוניה, אני מרגיש שהממריצים הורסים לי את הריכוז. מספיק פחמימה מורכבת כמה ימים לפני עושה לי הכי טוב.

מיץ גזר, סלק, תפוח, לימון וג'ינג'ר בעבר היה מעולה בתחרויות הארוכות. הייתי שותה לאט לאט, ושומר באותה הזדמנות על המינרלים שלי.

אנסה בעוד חודש את הPR שוב בעז"ה, אני מקווה להיות מוכן לזה הפעם.

אני חושב שהכפית וחצי קפה שחור שלי יוצא 3 גרם.

זאת אומרת 2 כפיות גדושות זה כן כמות שהגוף יגיב לו מבחינת "משפר ביצועים"?
לא שזה חשוב לי מידי, אני שותה שחור לפני אימון אחרי יום לימודים או עבודה כדי להתעורר על עצמי וזה עובד.

• פותח/ת השרשור
זאת אומרת 2 כפיות גדושות זה כן כמות שהגוף יגיב לו מבחינת "משפר ביצועים"?
שיפור ביצועים בקונטקסט הזה מתייחס לביצועים גופניים, לא בהכרח ששיפור ביצועים קוגניטיביים יתרחש במינון זהה.

בעניין הכמות - קשה לדעת כי כמות הקפאין בקפה לא ממש אחידה. זה נע סביב ה-80 מ"ג לכוס/כפית שחור אם אני זוכר נכון. עדיף לא להסתבך עם זה אם אתה מעוניין להגיע למינון יעיל ולקחת קפאין בכדור/מסטיק. כמובן שעבור סטודנט זו נשמעת דרך די משובשת להתעורר ועדיף פשוט לישון מספיק.

שיפור ביצועים בקונטקסט הזה מתייחס לביצועים גופניים, לא בהכרח ששיפור ביצועים קוגניטיביים יתרחש במינון זהה.

בעניין הכמות - קשה לדעת כי כמות הקפאין בקפה לא ממש אחידה. זה נע סביב ה-80 מ"ג לכוס/כפית שחור אם אני זוכר נכון. עדיף לא להסתבך עם זה אם אתה מעוניין להגיע למינון יעיל ולקחת קפאין בכדור/מסטיק. כמובן שעבור סטודנט זו נשמעת דרך די משובשת להתעורר ועדיף פשוט לישון מספיק.

הכוונה בשיפור ביצועים- שימוש בקפה שחור כpre workout , נראה לי לא הבנת את כוונתי

אין בעיה של שינה לא מספקת, אבל אחרי יום לימודים מתיש כוס קפה עושה פלאים לפני אימון (לפחות מנטלית וכאפקט פלציבו)

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית