מה זה RPE? האם ואיך להשתמש בו?

elchonon

משתמש על
13,513
13,610
נק' מוניטין:
8,167
13,513
13,610
חדרי כושר מזדמנים
אזהרה! אם אתם שונאים מתמטיקה, זה לא בשבילכם!

המושג rpe הומצא לראשונה על ידי מדען בשם גונר בורג, וכתב על כך ספרים בשנות ה70. הרעיון שלו היה למדוד את רמת הקושי של כל מיני פעולות, בינהם פעילות גופנית.

מכיוון שלדעתו חישוב דרגת קושי יכולה לספר לנו על שינוי קצב הלב. הראיה לכך, שהוא השתמש במספרים מ6 עד 20, מסיבה פשוטה, להתאים לווריאציות של קצב הלב מ60 עד 200.

הנה תמונה מתוך ספרו:
normal_61b74958b555d.jpg

בתחום הפאוורליפטינג מאמנים רבים החליטו להשתמש בטבלה הזאת עם שינוי קטן, הם ספרו מ1 עד 10. רמת קושי של rpe10 פירושו שיא הקושי, ולכן זה נחשב סט עבודה שהמתאמן לא יהיה מסוגל לבצע אפילו חזרה אחת נוספת לו היה מנסה, מכיוון שהגיע למקסימום שלו.

רמת קושי rpe9 הוא כשהמתאמן יכול היה לבצע חזרה אחת נוספת בלבד ולא יותר לו היה מתבקש.

וככל שהrpe נמוך יותר, רמת הקושי נמוכה יותר. לכן rpe1 הוא משקל שהאדם מסוגל לבצע איתו 9 חזרות יותר משביצע לו היה מתבקש.

מאמנים שונים ניסו לתת טבלאות של הרגשת הקושי כדי לעזור למתאמנים לדרג את הrpe שלהם.

הrpe לא מוגבל לכמה חזרות בעצם היו בסט, לדוגמה בין אם מדובר בסט של 10 חזרות או חזרה בודדת, אנחנו נדרג את הrpe רק לפי כמות החזרות שנשארו לנו לבצע אם היינו רוצים.

לכל סט עבודה עם אותו משקל יכול להיות rpe שונה, אם לדוגמה ניקח סט של 10 חזרות עם משקל שהיינו מסוגלים 14 חזרות, זה rpe6.

אם המתאמן ינוח רק דקה מנוחה ויכנס שוב לסט נוסף של 10 חזרות עם אותו משקל, אבל בגלל התשישות הוא מסוגל רק 12 חזרות, זה אומר שעם אותו משקל וחזרות הסט השני היה rpe8, בגלל שרמת הקושי היה גבוה יותר.

מאותה סיבה, בכל אימון יכול להיות רמת rpe שונה גם עם אותו משקל, סטים וחזרות. לדוגמה, אם מתאמן מתבקש לבצע כמה סטים של 3 חזרות עם 100 ק"ג בתרגיל מסוים, והוא דירג את זה כrpe8. אם הוא יבצע את אותו תרגיל, עם אותו משקל סטים וחזרות לפני שהוא התאושש לחלוטין, כנראה שרמת הקושי תהיה גבוה יותר, וזה עלול להיות rpe9-10.

בנוסף, אם יהיה יום בו המתאמן לא ישן או לא אכל מספיק, או יום עם הרבה לחץ נפשי, יש סיכוי גדול שההתאוששות והפוקוס שלו יהיו לוקים, ולכן הrpe תהיה גבוה יותר מיום אחר בהם הוא כן התאושש ומפוקס יותר.

לכן מאמנים מסוימים החליטו לכלול את החישוב הזה בתוכניות שלהם, להדריך מתאמן לבצע 5 סטים לדוגמה ל3 חזרות עם משקל שבסט הראשון היה rpe6 בידיעה שכל סט נוסף תהיה rpe גבוה יותר.

יש כמה בעיות שאני רואה בזה

הבעיה הראשונה כמו שמייק טושייר אומר, יקח לפחות 10 שנים של אימונים בשביל שמתאמן יוכל לחשב את הrpe שלו בצורה הקרובה למדויקת. תבינו מה מתבקש מהמתאמן כאן, לא רק לחשב כמה קשה יהיה ההרמה, אלא כמה חזרות נוספות הוא יהיה יכול לבצע, וכל זה עוד לפני שהוא בכלל ביצע סט אחד, כי הרי הוא צריך להחליט כמה משקל לשים על פי rpe בתחילת האימון. למרות שמייק טושייר משתמש בrpe בתוכניות שלו, הביקורת שלו צודקת.

דבר שני, מאוד שמחתי לשמוע את דעתו של סטיב דנובי שמכונה ברשתות החברתיות PRsPerformance, על rpe, הוא הסביר את הנושא בצורה נפלאה.

מהחישוב שלו, rpe ממוצע הוא 3% מהRM1 (המשקל הכי כבד שהמתאמן מסוגל לחזרה בודדת נקרא RM1). זה אומר שאם ניקח אדם עם שיא לחזרה בודדת בתרגיל מסוים ל100 ק"ג. ב97 ק"ג הוא יצליח לבצע 2 חזרות, וב94 ק"ג הוא יצליח 3 חזרות. ובמידה והוא יבצעו 94 ק"ג לחזרה בודדת, זה יחשב rpe8.

והנה, תודה לסטיב דנובי, פתר לנו את התעלומה. נראה שהוא הצליח להנגיש rpe גם למתאמן הפחות מיומן בזכות האחוזים שלו...

אז צר לי לאכזב שלא. הוא בעצמו טוען שיש כמה כשלים בחישוב rpe לפי אחוזים, ואני אוסיף גם את שלי.

למה rpe הוא לא בדיוק 3% מRM1?

1. ככל שאנו מנסים לחשב RPE גבוה יותר, לסט עם פחות חזרות החישוב יהיה מדויק יותר, אך ככל שנתרחק מהRM1 לrpe גבוה יותר, יהיה כמה כשלים.לדוגמה אם 100 ק"ג הוא RM1, סביר להניח ש97 ק"ג הוא RM2. אם נמשיך לרדת 3%, יצא שעם 40 ק"ג נהיה מוגבלים ל20 חזרות. ועם 10 ק"ג נהיה מוגבלים ל30 חזרות.פשוט שזה לא נכון. ככל שנתרחק מהRM1 האחוזים של כל rpe תפחת. לדוגמה, rpe5 לחזרת בודדת לא תהיה 85% כפי החישוב של 3% לrpe, אלא 2.5% בערך לכל rpe, ולכן 87.5% כנראה תהיה ניחוש יותר מדויק לrpe5 שלנו.

2. דבר שני, rpe לפי אחוזים לא יעזור לנו לחשב את רמת המאמץ השונה ביום של לחץ נפשי גבוה או חוסר שינה ותזונה.

3. הבעיה הגדולה ששמתי לב במהלך השנים אחרי שראיתי הרבה אנשים שונים עם טכניקה ותוכניות שונות, זה שהטכניקה משנה את הrpe. ככל שטווח התנועה קטן יותר, אפשר לעבוד באחוזים גבוהים וקרובים יותר לRM1. או במילים אחרות, הrpe הוא לא 3%, הוא יכול לרדת ל2% ופחות.

כמו כן, ככל שהמתאמן גבוה יותר, הטווח ארוך יותר, הrpe גדול יותר.

תקחו לדוגמה דדליפט קונבנציונלי אצל אדם גבוה, אני לא חושב שתמצאו הרבה אנשים כאלו שיצליחו לבצע 2 חזרות עם 97% מהRM1 שלהם. אפילו 95% יהיה מאתגר.

לעומת זאת, אדם נמוך שמושך בסומו דדליפט, אתם אפילו תראו אדם כזה לפעמים מושך 98% מהRM1 שלו לזוג.יש לי ספקולציה שלכן כל כך הרבה מושכי סומו חובבנים נכשלים בתחרויות, כי הם חישבו את השיא שלהם מתוכנית לא מותאמת לסומו.

לכן באופן כללי הבנץ' פרס שהוא תרגיל עם טווח תנועה קטן יותר, הrpe קטן יותר. וככל שהמתאמן יחזיק רחב יותר ויצליח לצמצם את הטווח תנועה, הrpe ירד.

שמתי לב שבתוכנית של סטפן קורטה האחוזים מאוד נמוכים, גם ביחס למי שהיה מרים עם ציוד עזר כמו חליפות לחץ ורצועות ברכיים. הסיבה לכך שהוא היה אדם די גבוה. מי שרוצה לבצע את התוכנית שלו עם טכניקה בתרגילים עם פחות טווח תנועה, עליו פשוט לעלות את הקושי בכמה אחוזים.

באופן רגיל נניח שנסיים בלוק נפח של קורטה עם 80% מRM1. לאדם נמוך נוכל לסיים עם 83% ואפילו עם 84%.

אני ממליץ לכל מי שקורא תוכניות, להתבונן היטב למי התוכנית נכתבה, ולמי זה עבד הכי טוב, ומה היו קווי המחשבה שהנחו את הכותב של התוכנית.

למסקנה, באופן אישי, בדרך כלל אני לא משתמש בrpe כדי להרכיב תוכנית, זה יכול להיות כלי מעולה להבין איך הגוף מתפקד בכל זמן נתון.כשאני מנסה לחשב את הrpe, אני אשתמש ב2-3.5% בהתאם לגובה והטכניקה של כל מתאמן, ובהתאם לכמות הסטים וכמה הrpe נמוך.

אם אתם מבצעים תוכנית שמשתמשת בrpe, אתם יכולים להחליף כל rpe באחוזים שציינתי לפי השיקולים שציינתי עם האינטואיציה שלכם, ותוך כדי הקשבה לגוף, שהרי זה באמת המטרה של rpe, ללמוד להכיר את הגוף.

אכן rpe הוא כלי שיכול לעזור בתוכניות רבות, אך חשוב להכיר את המוגבלויות שלה. כולי תקווה שההשערות והחישובים שלי יעזרו לאנשים שרוצים להעמיק את המחקר האישי שלהם בנושא הזה.

פשוט פאוורליפטינג

אני כבר מדפיס,מאמר מאמר..
בסוף אכרוך הכל
אחתום את שמי
אשלח להוצאת ספרים
אקרא לספר: ״דרך הכח״

*אלחנן אעביר לך תמלוגים(סכום מצומצם) 😃

• פותח/ת השרשור
כככל, מאיזה גובה נחשב אדם לאדם גבוה בתחום הפאוורליפטינג בעיניך?
פחות חשוב כמה האדם גבוה, יותר חשוב כמה מסלול המוט.
לכן אדם גבוה עם ידיים ארוכות דומה לאדם נמוך עם ידיים קצרות כשמדובר בדדליפט, אבל בבנץ' פרס יהיה הבדל גדול בינהם.

לכן גובה לבד הוא מיותר, נסתכל על גובה ביחד עם טכניקה ואורך גפיים.

לכן אדם גבוה עם ידיים ארוכות דומה לאדם נמוך עם ידיים קצרות כשמדובר בדדליפט, אבל בבנץ' פרס יהיה הבדל גדול בינהם.
מה לגבי הרגליים בדדליפט? לא משנים את המרחק שהמוט עובר?

• פותח/ת השרשור
בתחום הפאוורליפטינג מאמנים רבים החליטו להשתמש בטבלה הזאת עם שינוי קטן, הם ספרו מ1 עד 10. רמת קושי של rpe10 פירושו שיא הקושי, ולכן זה נחשב סט עבודה שהמתאמן לא יהיה מסוגל לבצע אפילו חזרה אחת נוספת לו היה מנסה, מכיוון שהגיע למקסימום שלו.

אני חושב שהשינוי נעשה על סולם בורג בעצמו, מה שנקרא BORG CR10.

הrpe לא מוגבל לכמה חזרות בעצם היו בסט, לדוגמה בין אם מדובר בסט של 10 חזרות או חזרה בודדת, אנחנו נדרג את הrpe רק לפי כמות החזרות שנשארו לנו לבצע אם היינו רוצים.

אתה בטוח שאתה לא מדבר על RIR? (reps is reverse)

בRPE מדובר על סולם מאמץ סובייקטיבי, הוא יכול להעיד על כל סוג של מאמץ למיטב ידיעתי.
The use of the Borg RPE scale either on its own or in combination with other measures, such as the Borg CR10, a Visual Analogue Scale (VAS) and Likert scales, is widespread across the world in many scientific studies but particularly in the field of sports medicine, where it is used by trainers to plan the intensity of training regimes, and in the workplace, where it is used to assess the exertion used in manual handling and physically active work.

A Danish study by Jakobsen et al. [5] looked at the use of the Borg CR10 scale in assessing levels of fatigue at midday and at the end of the shift in ~200 workers and compared the findings with subjective measurements of muscular and cardiovascular load. They found that over the course of a working day, high neck muscle tension correlated well with high perceived levels of physical exertion. A score of at least 4 on the Borg CR10 scale seemed to indicate high muscular loading was occurring.

Borg scales have also been applied in a wider context than just whole body exertion. They have been used in studies of hand grip [6,7] and in assessing the value of cognitive activities during breaks as a means of accelerating recovery from fatigue

לא אמור להיות קשר מחייב בין מספר הRPE למס' החזרות שנשארו בסט,
RPE מודד פשוט קושי, לא חייב להיות בסט מסוים אם כי זה השימוש העיקרי שלו.

חוץ מזה תודה רבה על המידע, אליפות. 👑

• פותח/ת השרשור
אני חושב שהשינוי נעשה על סולם בורג בעצמו, מה שנקרא BORG CR10.
מתוך הספר שלו, בהתחלה הספירה שלו הייתה עד 10-11. אך מיד עבר לספור מ6 עד 20.

הספירה שלו פחות משנה לנו, כי מיד אחרי מה שהוא רשם, כולם התחילו לאמץ את הרעיון ולשנות את זה ולתת פרשנות משלהם.
אתה בטוח שאתה לא מדבר על RIR? (reps is reverse)

בRPE מדובר על סולם מאמץ סובייקטיבי, הוא יכול להעיד על כל סוג של מאמץ למיטב ידיעתי.
מייק טושייר מאוד גדול עם הRPE, עד שאפשר לומר אני חושב שהוא הנגיש את זה לפאוורליפטינג ברמה של לתכנן את האימונים סביבו.
הצגתי את הRPE לפי איך שהבנתי שהוא רואה את זה.

סטיב דנובי הרחיב הרבה על RPE, וגם משלב את זה בתוכניות שלו.
הוא מדבר על האחוזים כדי לחשב כמה חזרות נשאר כדי לחשב רמת קושי.
הנה הטבלה של האחוזים שהוא הרכיב

Screenshot_20211219-154558_Sheets.jpg

Screenshot_20211219-154617_Sheets.jpg

אכן יש מאמנים שנותנים חישוב מאמץ שרירותי שלא ניתן למדידה ולשליטה.
לך תגיד למתאמן לבצע 5 סטים על rpe6 עם רשימה כזאת
Heathers-Running-RPE-Scale-2-683x1024.png

או כזאת
IMG_20211218_221904_215.jpg

לכן בעולם הפאוורליפטינג המאמנים המקצועים שמשתמשים בRPE כדי לתכנן אימונים, הם החליטו שהחזרות שנשארו לך בטנק זה המדד שלנו.

אחרת, לך תתכנן תוכנית ככה.

לכן בעולם הפאוורליפטינג המאמנים המקצועים שמשתמשים בRPE כדי לתכנן אימונים, הם החליטו שהחזרות שנשארו לך בטנק זה המדד שלנו.

אז בעצם הם מדברים בRPE שבעצם מדובר בRIR?

אישית אני עובד עם מתאמנים לפי RIR למרות שזה לא מדויק לא פחות.
לאנשים אין מושג לרוב כמה חזרות נשאר להם לכשל.

• פותח/ת השרשור

נכון, זאת דרך מדידה להשתמש בRPE.
אוסיף כאן שאלה שנשאלתי על הנושא

"כשאני עושה סט עם אחיזה משולבת, בעצם הrpe נמוך יותר מסט עם אחיזה רגילה, בגלל שאני מסוגל באחיזה משולבת לבצע יותר חזרות?
ואם כך הדבר, בהתחשב בכך, איך אני יכול להשתמש במידע הזה בשביל לעזור לי בתכנית, או להמנע מלפגוע לי בתכנית?

שאלה נלווית.
האם כדאי בכלל לוותר לחלוטין על אחיזה רגילה, ולעבור אחיזה משולבת, פעם ימין בסופינציה, פעם שמאל?
דיברת על כל שעדיף פעם ימין בסופינציה ופעם שמאל, שלא יווצר חוסר סימטריה.
איך זה בא לידי ביטוי, ומתי זה אמור להיות משנה למאמן?"

תשובתי

"שאלות מעולות, אענה על השאלות אחד אחד.

ברגע שתבצע טכניקה אחרת ממה שאתה מבצע בrm1 שלך, בין אם זה היי באר, אחיזה רגילה לעומת משולבת, או אחיזה משולבת לעומת הוק גריפ. הrpe, והאחוזים שנרצה ישתנו.
בגלל שהrm1 שלך נמוך יותר בטכניקה הזאת.

נכון שבאחיזה רגילה ההגבלה שלך תהיה האחיזה ולא שרירים אחרים כמו הגב או הרגליים, אבל בסופו של דבר לרמת קושי לא מעניין הסיבה.

כשאתה מחשב אחוזים מrm1, אם זה בשביל לחשב rpe או סתם לבנות תוכנית על סמך אחוזים, תצטרך לוודאות שהטכניקה שלך באימונים דומה לrm1. אחרת תצטרך לבצע התאמה כדי לא להגזים.

לדוגמה, אני אוהב להוריד 10% מהrm1 של תרגיל בשביל ווריאציה אחרת. זה לא תמיד מדויק, אבל זה איזושהו מקום להתחיל.

אחיזה רגילה היא ווריאציה מעולה, כמו עצירה על החזה בבנץ' פרס, לא צריך לוותר עליו בתוכנית.

ברגע שזה לא מאפשר לבצע את האימונים, וזה הגורם המגביל שלך, אני ממליץ לעבור לאחיזה משולבת, ולהחליף צדדים בשביל שלא יהיה חוסר סימטריה.

אני גם מחליף צדדים בפיק לתחרות, אבל אני נוטה לחשוב שלקראת תחרות כדאי להחזיק אותה אחיזה בדיוק כל פעם."

כי הם לא עושים את זה בקביעות, אחרי שרצים אם זה חודש חודשיים לומדים להכיר תגוף

• פותח/ת השרשור
כי הם לא עושים את זה בקביעות, אחרי שרצים אם זה חודש חודשיים לומדים להכיר תגוף
תזכור, זה היה מייק טושייר שהביא את הRPE לפאוורליפטינג, הוא עבד אך ורק עם מתאמנים מאוד מיומנים ברמה של אליפות עולמית.
הוא בעצמו אמר שהוא לא בטוח כמה יעיל הוא יוכל לאמן מתחילים, ושלדעתו לוקח איזה 10 שנים להעריך נכון RPE.

לדעתו אפשר להשתמש בRPE כמושג גמיש ושימושי בתוכנית, במקום להגיד למאמן "היה ממש קשה", אתה יכול לנסות לזרוק מספר מסוים למרות שזה רחוק ממדויק.

הוא בעצמו אני חושב שינה קצת את דעתו עם השנים לגבי RPE. כאחד שעוקב אחריו, אפשר לשמוע אותו אומר לפעמים קצת שונים כל הזמן (כמו כל אחד).

פוסט מעולה
לפני די הרבה זמן המלצת לי לראות את הסרטונים של סטיב דנובי, ומודה לך על זה. סרטונים ברמה מאוד גבוה ואיכותיים.

אגב באחד הסרטונים שלו הוא, סטיב דנובי, גם מדבר על ההשפעה של טווח התנועה על האחוזים, כמו שכתבת בפוסט.
ואני לא יודע אם זאת הסיבה, אבל בתחרות האחרונה עשיתי קפיצה בסומו שהיית אמורה להיות טובה לפי האחוזים, אבל לא עלתה. לא בטוח אם זאת הסיבה במקרה הספציפי הזה.

• פותח/ת השרשור
פוסט מעולה
לפני די הרבה זמן המלצת לי לראות את הסרטונים של סטיב דנובי, ומודה לך על זה. סרטונים ברמה מאוד גבוה ואיכותיים.

אגב באחד הסרטונים שלו הוא, סטיב דנובי, גם מדבר על ההשפעה של טווח התנועה על האחוזים, כמו שכתבת בפוסט.
ואני לא יודע אם זאת הסיבה, אבל בתחרות האחרונה עשיתי קפיצה בסומו שהיית אמורה להיות טובה לפי האחוזים, אבל לא עלתה. לא בטוח אם זאת הסיבה במקרה הספציפי הזה.
אני כל כך שמח לשמוע שלקחת את עצתי להקשיב לו,
הוא מאוד שווה, אני ממליץ לכולם לחפש PRsPerformance ביוטיוב ולהאזין לכל מילה שלו, מלא בנסיון וחכמה.

אכן הוא מדבר על הטווח התנועה, וראיתי באימונים שלי ושל מתאמנים נוספים כמה זה נכון.

סומו דדליפט זה מקרה קלאסי, כל כך הרבה חושבים שהם חזקים יותר בסומו מקונבנציונלי, כשלמעשה כשיגיעו לrm1 יראו שסומו מאוד מטעה, בחזרות הגבוהות הוא נותן לך תחושה שאתה מאוד חזק, אבל בשיא אתה לא מצליח לבצע מה שכל תוכנית תבטיח לך שאתה יכול.

ברור שיש אנשים שחזקים יותר בסומו, אבל על סמך בלוק נפח לא הייתי קובע.
וצריך דיוק רב לשער נכון את הRM1 המדויק שלו.

אני כל כך שמח לשמוע שלקחת את עצתי להקשיב לו,
הוא מאוד שווה, אני ממליץ לכולם לחפש PRsPerformance ביוטיוב ולהאזין לכל מילה שלו, מלא בנסיון וחכמה.

אכן הוא מדבר על הטווח התנועה, וראיתי באימונים שלי ושל מתאמנים נוספים כמה זה נכון.

סומו דדליפט זה מקרה קלאסי, כל כך הרבה חושבים שהם חזקים יותר בסומו מקונבנציונלי, כשלמעשה כשיגיעו לrm1 יראו שסומו מאוד מטעה, בחזרות הגבוהות הוא נותן לך תחושה שאתה מאוד חזק, אבל בשיא אתה לא מצליח לבצע מה שכל תוכנית תבטיח לך שאתה יכול.

ברור שיש אנשים שחזקים יותר בסומו, אבל על סמך בלוק נפח לא הייתי קובע.
וצריך דיוק רב לשער נכון את הRM1 המדויק שלו.
אשמח אם תרחיב על למה תרגילים מסוימים מגיבים טוב יותר לנפח גבוה בהתקדמות שלהם לעומת אחרים שתתקדם בהם טוב יותר אם תתמקד בעצימות, וגם למה תרגילים מסוימים מרגישים חזקים יותר בנפח לעומת אחרים שמרגישים חזקים יותר כשאתה מרים לסינגל/דאבל וכו.
אולי זה גם יכול להיות המאמר הבא?😛

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית