הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

ממתיקים מלאכותיים גורמים לסרטן? מחקר חדש מראה קשר מובהק

• פותח/ת השרשור Forest
  • פורסם בתאריך
אני צופה שבקרוב יהיו כמה כותרות/כתבות על כך שממתיקים מלאכותיים מסרטנים.
למה?
ממש לא מזמן פורסם מחקר גדול שהראה *קשר* בין ממתיקים ובעיקר בין אספרטיים ואצסולפאם K לסרטן.
החוקרים עקבו במשך 12 שנים (חציון 7.8 שנים) אחר כ 100,000 אנשים בצרפת ובחנו את הקשר בין דפוסי התזונה למחלות שונות. בין הממצאים השונים נמצא שאלו שצרכו יותר ממתיקים הראו גם סיכון גדול יותר לסרטן (כ 13% יותר) ובניתוח לפי סוג סרטן נמצאה שהסיכון היחסי לסרטן השד היה גבוה ב 22% בקרב אלו שצרכו ממתיקים.
סביר מאוד שאם מישהו יכתוב משהו או יעלה לשידור בטלוויזיה הוא יגיד את מה שכתבתי למעלה.
ועכשיו לאותיות הקטנות.
המחקר הוא מחקר *תצפיתי* ואפילו יותר גרוע, המחקר הוא מחקר תצפיתי ב*תזונה*. המחקרים הללו חלשים בכל קנה מידה מדעי והיכולת שלהם להבחין בין סיגנל אמיתי לרעש נמוכה מאוד. הסיבות העיקריות הן אמצעי מדידה בעייתים ביותר, האינטקרציות השונות בין חומרים שונים שמגיעים מהתזונה והיכולת שלנו לבודד את ההשפעות הללו בערך לא קיימת וכמובן כמות משתנים מתערבים גדולה שיכולה להשפיע על כיוון וגודל האפקט.
מחקרים תצפיתיים שכאלה לא מאפשרים היסק על קשר סיבתי ולכן מה שמתקבל הוא בסך הכל מה שנקרא ״קורלציה״ (מתאם) ולא צריך לחזור על המשפט המוכר ש״קורלציה איננה מעידה על סיבתיות״. אבל היא כן מחייבת אותנו לבדוק יותר לעומק.
כשמסתכלים על הנתונים רואים שהחוקרים חילקו את הנבדקים ל 3 קבוצות לפי כמות צריכת הממתיקים. קבוצה שלא צרכה בכלל ושימשה כביקורת, קבוצה שהוגדרה כ ״מעט ממתיקים״ וקבוצה שהוגדרה כ ״הרבה ממתיקים״.
הקבוצה שצרכה ״מעט ממתיקים״ צרכה בממוצע כ 3 מ״ג אספרטיים ליום. לא 3 מ״ג לכל ק״ג משקל גוף אלא 3 מ״ג בטוטאל (סטיית תקן 4 מ״ג). בפחית קולה זירו יש למשל כ 60 מ״ג אספרטיים...
הקבוצה שצרכה ״הרבה ממתיקים״ צרכה בממוצע 47 מ״ג אספרטיים ביום.
מה מסתבר? שלמרות ההבדלים בין הקבוצות, לא היו הבדלים בסיכון היחסי. זאת אומרת שכבר מ 3 מ״ג אספרטיים ביום בממוצע, נמצאה עלייה בשכיחות לסרטן והשכיחות הזאת לא גדלה עם העלייה במינון. אני מוצא את זה כהזוי עד לא הגיוני מהרבה סיבות אבל אם מישהו טוען ש 20-30 מ״ל של קולה זירו ביום יניבו עלייה כזו בסיכון היחסי הוא אמיץ מאוד בטענות שלו.
חשוב גם לציין שעלייה בסיכון היחסי כמו שמוצגת לא בהכרח אומרת לנו יותר מדי על הסיכון של האינידיביואל ללא הבנה של שיעור הבסיס. במקרה הזה חישוב קצר שלי שכנראה לא מדויק מראה שנצפה לעוד 2-3 מקרים של סרטן על כל 1000 אנשים שצורכים ממתיקים (בהנחה והם צרפתים כמו במדגם המקורי). לאור המגבלות הרציניות של המחקרים הללו, אני סקפטי.
בכל מקרה, בשביל להבין אם משהו באמת מסרטן יש צורך בכמות גדולה יותר של מחקרים וזה לא מסתכם במחקר תצפיתי אחד. אם נלך אחורה למקרים אחרים נגלה שאפשר למצוא לפחות מחקר אחד שמראה קשר בין כל חומר כלשהו לסרטן... גם עגבניות לדעתי...
קיצר חפרתי. אל תתרגשו מהכותרות שיבואו. זה כן מצריך בדיקה אבל נכון לעכשיו גובה הראיות קלוש ביותר. מי שזה מטריד אותו שישתה מים.

תגובה של טל בן משה בנושא,
אמל"ק- מחקר תצפיתי בתזונה, לא ניתן להסיק יותר מידי, אין סיבה להתרגש.

להחליף את הממשלה ומשרד הבריאות.
מרעילים אותנו.

סתם, אני נמנע מדברים שלא תורמים לבריאות שלי, גם אם הם לכאורה בטוחים, קל וחומר אם יש ספיקות.

העדר הוכחה זאת אינה הפרכה, מניח שלא ינפצו שוק שלם אבל אני משתדל לצרוך כמה שפחות, למרות שיש לי פינה חמה בלב לXL Ten

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית