ייעוץ בקשת עזרה בבחירת תוכנית

Icepeed

משתמש מתחיל
6
0
נק' מוניטין:
0
6
0
שלום רב לכולם, אשמח מאוד לעצתכם בקשר עם בחירת תוכנית אימונים מתאימה.

אני בן 33 ומחפש תוכנית אימונים שתתאים באמת לצרכים ולמטרות שלי. במכון הכושר בו אני מתאמן "התאימו" לי תוכנית, אולם מקריאת חומרים רבים (לרבות ב"קילוגרם" ובמקורות אחרים), אני חושש כי תוכנית זו אינה "מותאמת" כראוי. ניסיתי להיוועץ במדריכי המכון, אולם התרשמתי (ואולי ההתרשמות מוטעית) כי המדריכים מעוניינים פחות לייעץ ולהדריך ובעיקר מבקשים למכור לי אימונים אישיים. הואיל ואיני מכיר אותם ואיני בטוח במי אוכל לבטוח, החלטתי שלא לבחור בחלופה זו לעת עתה.

אפרט מעט נתונים אישיים עליי מתוך אמונה שהדברים רלוונטיים (ואקווה שאיני מטריח לשווא). בשנות העשרה שלי שיחקתי כדור-סל בליגה הארצית והתאמנתי בחדר כושר (באופן בלתי מקצועי בעליל). לאחר שירותי הצבאי ובמהלך שנות העשרים שלי, התאמנתי בעיקר באיי קי דו ומעט בחדר הכושר (אימונים לא סדירים). בחמש השנים האחרונות לא הייתי פעיל כלל ספורטיבית (עבודה וקריירה) ולפני כשנה החלטתי לחזור לכושר. תוכנית האימונים התבססה בעיקר על ריצות (5 ק"מ 3 פעמים בשבוע), משחקי כדור-רגל פעם בשבוע (מגרש דשא גדול) ועל אימוני כוח וסיבולת מתוך התוכנית P90X (למי שמכיר), הכל ביחד, במשך 6 ימים בשבוע. התוכנית הניבה תוצאות יפות במישור הירידה במשקל (אם כי לא אכלתי טוב וסביר שחלק גדול מאובדן המשקל נבע מפירוק שריר) ובמישור ההתחזקות (מבוסס תחושה בעיקר). יחד עם זאת, קצב החזרה לאימונים היה כנראה גבוה מדי ונגררתי לשרשרת פציעות שהשביתה אותי ל-6 חודשים (מתיחה חזקה ברחב בטני, שבר מאמץ ועוד פציעות קלות). לפני כחודשיים קיבלתי את האישורים הרפואיים לשוב ולהתאמן והחלטתי להירשם למכון כושר (אחד מסניפי הרשתות הגדולות).

עם הרישום שקלתי 96 ק"ג על 180 ס"מ ו-28% שומן (לפי המכשיר במכון). בהתבסס על כך נאמר לי שהמטרה הראשונה היא ירידה במשקל (מטרה שהסכמתי איתה בכל ליבי) והתוכנית שקיבלתי (לאחר שהצהרתי כי חשוב לי יותר הכושר האירובי מאשר צבירת מסת שריר) התבססה על 3 אימוני מסילה בשבוע, שלאחריהם אימון כוח. אימון המסילה ההתחלתי שהומלץ היה מינימום 40 דקות, והפך מהר לשעת ריצה (בערך 8 ק"מ באימון לפי המכונה) ולאחריו נרשמו לי 4 סטים של לחיצות חזה (מכונה), 4 סטים של לחיצות כתפיים (מכונה), 4 סטים של "משיכת" יד אחורית עם חבל כזה שנתלה על המתקן, 4 סטים של משיכות (כפיפות) מרפקים (בייספס, מכונה), 4 סטים של לחיצות רגליים (מכונת גרביטון), ו-3 סטים של 3 תרגילי בטן (כפיפות רגילות בספסל, כפיפות אלכסוניות וקירוב רגליים לחזה בישיבה על ספסל, בתגובה לבקשתי לתרגיל קל לבטן התחתונה, היכן שהיתה הפציעה). בכל התרגילים והסטים נאמר לי לבצע 12 חזרות. בנוסף, בפגישה עם תזונאית הותאם לי תפריט לשם יצירת מאזן שלילי, עד לירידה למשקל של 80 ק"ג ובסביבות 18% שומן.

לאחר חודשיים של התמדה בתפריט וב-3 אימונים לשבוע (ועוד משחק כדור-רגל אחד ביום שישי), ניכר כמובן שיפור משמעותי. הן בכושר האירובי, הן בתחושת ההתחזקות והן במשקל ובאחוזי השומן. המשקל כרגע הנו 88 ק"ג, כאשר 4 הק"ג הראשונים פשוט "עפו" בתוך שבועיים וחצי (ככל הנראה עודפי נוזלים) ושאר 4 הק"ג ירדו בקצב אחיד של בין חצי ק"ג ל-1 ק"ג בשבוע (עם האטה משמעותית בשבועיים האחרונים של החגים 😃 ). אחוזי השומן על פי המכשיר במכון עומדים כרגע על 23% ונראה שרוב הירידה נובעת לפיכך מאובדן שומן. הגובה נותר לשמחתי ללא שינוי.

יחד עם השיפור הניכר, נראה לי כי התוכנית אינה אידיאלית (הכוונה לתרגילי הכוח היות ואני נהנה מכל רגע באימוני הריצות וממשחק הכדור-רגל השבועי ואיני רוצה לוותר עליהם). המטרה שלי אינה צבירת מסה (אם כי אין לי בעיה אם כך עד לגבול מסוים שאני מכנה אותו גבול האתלטיות) כי אם חיזוק משמעותי, בעדיפות גבוהה, של שרירי השלד הארוכים, שרירי היציבה, שרירי הגב ובעדיפות משנית של שרירי בגוף האחרים, כמו גם שיפור האתלטיות (כוח מתפרץ, יכולת ניתור, יכולת ריצה וספרינט, סיבולת לב-ריאה וכו') והזריזות. זאת, מתוך רצון בבריאות ובאיכות חיים לטווח הארוך ומתוך כוונה לעסוק בפעילות ספורטיבית כל החיים.

כאמור, עם אימוני הריצות והכדור-רגל הכל בסדר (הגמישות תמיד היתה בסדר בזכות האיי קי דו ומשתפרת עתה אף יותר), אך אני נואש לעזרתכם בקשר לתוכנית כוח מתאימה על מנת להגשים את מטרות החיזוק ומרכיבי האתלטיות שאינם מטופלים על ידי הריצות והכדור-רגל. קראתי כבר חומרים רבים והאמת היא שהסתחררתי משפע התוכניות הקיימות וממגוון הדעות בקשר אליהן (כשאני הייתי נער, בחדר-הכושר התאמנו לפי מקסימום של 10 אקסיומות שכולן האמינו בהן והכל היה פשוט, למשל, בשביל נפח עובדים 3 סטים של 90% עם 2-4 חזרות, על כוח עובדים 80% 8-12 חזרות, בשביל כוח מתפרץ עובדים מהר, בשביל סיבולת וחיטוב עובדים לאט והרבה וכדו'). היום נראה שהכל קצת יותר מסובך וקצת הלכתי לאיבוד. מה שכן נראה לי ברור, זה שתוכנית הכוח שהותאמה לי אינה ממש מתאימה, למשל בגלל שאינה מטפלת כלל בשרירי היציבה (כל התרגילים במכונה ומבודדים), ללא הוראות ברורות בקשר לעלייה במשקלים (עליתי לבד לפי ההרגשה, כמעט בכל אימון וממשיך), ובאופן כללי היא נראית מעט רנדומאלית.

נוכח כל האמור, יותר מאשמח לחוות דעתכם בקשר לתוכנית כוח מתאימה. אם זה עוזר אז לרשותי עומדים בנוסף למגוון המכשירים האירוביים גם מגוון שיעורים (קיק-בוקס, עיצוב, חיטוב, מדרגה, וכו', כמקובל במכוני הכושר, אם כי אני חייב לציין שספינינג זה ממש לא בשבילי).

אני מתנצל באם הלאיתי מעבר לצורך ומודה מראש לכל מי שיסכים לייעץ או להשמיע את דעתו בקשר לתוכנית הנוכחית ובעיקר בקשר לתוכנית כוח חלופית מומלצת.

לפי מה שאתה אומר אז אתה רוצה בתור שלב ראשוני להוריד באחוזי השומן.
תתחיל חיטוב ותתסף את עצמך בתוספים המומלצים כדי למזער את הסיכוי של פציעות ובאיבוד ויטמינים ומינרלים חשובים.
אני לא יודע איך האופי שלך ואם אתה יכול לעמוד בחיטוב קשה מאוד לזמן קצר או חיטוב קצת יותר קל אבל לזמן ארוך.
לדעתי עדיף לך לעשות חיטוב קצר יותר קל לפרק זמן קצת יותר ארוך וזה בגלל שאתה לא מוכן לוותר על הכדורגל ועל האירובי ובחיטוב קשה זה לא מסתדר ביחד כי לא תתאושש.
אחרי החיטוב אתה יכול להתחיל בתכנית אימונים מסויימת, אני מאמין שיהיו פה אנשים שינסו לדחוף לך SS אבל במקרה שלך אני לא יודע כמה זה יתאים בגלל כל האירובי שלך והכדורגל.
אתה יכול להתחיל אולי קרוספיט או משהו בסגנון אבל זה מאוד קשה אבל מאוד מספק.
מה שאתה אומר פה קצת קשה לניתוח ומאוד מעמיק ובטח ובטח שלא הייתי הולך לאחד מליצני, סליחה, מאמני הכושר במכון שיבנו לך תכנית.
רובם לא מבינים כלום מהחיים שלהם.

אולי פספסתי את זה בהודעתך, אבל כדאי שתפרט מה הלו"ז של הפעילויות שלך (אייקידו, כדורגל ביום שישי) כך שנוכל לדעת מה וכמה ימים פנויים יש לך במהלך השבוע, כדי שנוכל להמליץ לך על תבנית שלא תעמיס עליך יותר מדי.

במקביל, אני יכול להמליץ לך על אימוני קרוספיט: תוכל לשפר את הכוח שלך ואת הכושר האירובי במקביל (אם כי השיפור בכוח לא יהיה גדול כמו בתוכנית כוח בלבד). תוכל לשלב שני אימוני קרוספיט בשבוע ביחד עם שאר הפעילויות שלך, בלי לשרוף את עצמך.

• פותח/ת השרשור
תודה רבה למגיבים עד כה ופרטים נוספים

אז בקשר ללו"ז, הוא לא מאולץ מדי כרגע. איני מתאמן כרגע באייקידו ולא נראה שאשוב לכך בשנתיים הקרובות. הכדורגל הוא בימי שישי ומורכב משעה וחצי נטו של משחק עם הרבה ריצה, ספרינטים, מכרעים למיניהם, שינויי כיוון וכו', כך שמסיבות של התאוששות לא נראה לי שאעמוד באימנון נוסף באותו היום.

מלבד יום שישי, השבוע כולו פנוי. כרגע כאמור, אני מקיים 3 אימונים, המורכבים משעה ריצה ולעיתים נדירות שעה אליפטיקל כשאני מרגיש עומס יתר (8 ק"מ בממוצע) ולאחר מכן תוכנית הכוח המוזרה ש"הותאמה" לי. הייתי שמח לאמץ תוכנית כוח שתאפשר לי לשמור על 3 אימוני הריצה בשבוע (רצוי לפני אימון הכוח אבל אם אלמד מכם שצריך להפוך הסדר אז אין בעיה). מה שכן, ככל הנראה אתקשה להגיע למכון בימים נוספים מעבר ל-3 ימים בשבוע, כך שכנראה ואין ברירה אלא לשלב את התוכנית עם אימוני הריצה. עד כמה שזה שווה, איני מרגיש שאימוני הכוח הנוכחיים מופרעים מהריצה הקודמת להם, ומבחינת ההרגשה הסובייקטיבית שלי, די לי ב-10 עד 15 דקות של התאוששות ומתיחות לאחר הריצה ואני כמו חדש לאימון הכוח.

ביחס לתגובה הראשונה, אני לא אוהב להכליל, אבל זה באמת קצת מרגיש כאילו המדריכים במכון עסוקים יותר בשיווק מוצרים ושירותים מאשר בצבירת ידע מקצועי.

ביחס ל-2 התגובות הראשונות, האם ההמלצה לתוכנית קרוס פיט מכוונת להחלפת תוכנית הכוח בקרוס פיט או שמא תוכנית הכוח הנוכחית בכל זאת שווה משהו?

אגב, נתון נוסף ששכחתי ובתקווה שהדבר רלוונטי ומסייע, מבנה הגוף שלי הוא מזומורפי עם סממנים מסוימים של אנדומורפי.

כאמור, תודה רבה למגיבים עד כה ותודה מראש לכל מי שימצא לנכון לסייע.

ברוך הבא לפורום 😃

קודם כל, בלי קשר לצרכים ולמטרות האישיות שלך, אני מזמין אותך לקרוא מאמר חדש שהכנו ב-kilogram שהוא FAQ לתכנית Starting Strength. המאמר הזה, גם אם אתה לא תהיה מעוניין בתכנית עצמה, מסביר הרבה מאוד נושאים כמו תכנון ובניית תכנית אימונים, איך מתאימים את כל העניין של חזרות, סטים, נפח ועצימות - ומה הם בכלל, והמון תשובות להמון שאלות כלליות שעולות לכל אחד.

שנית כל אני גם אמליץ לך להתאמן בקרוספיט למרות שזה יהיה חכם יותר להתקדם בצורה מכובדת בתכנית כוח כמו SS כמה חודשים - לעלות במסה וכוח, ולהמשיך עם קרוספיט.

שיפור היכולת האירובי לצד שיפור הכוח סימולטנית יהיה קשה ואיטי יותר מטיפול בכל אחד מהמטרות הללו בנפרד בתקופות שונות ובתכניות תכליתיות שונות למטרות אלו. קרוספיט עובדת ככה ע"י עבודה מגוונת ככל האפשר על כל היבטי ה"כושר" בגוף. אבל, יש לך הזדמנות התחלתית להתקדם במהירות בכוח ובמסת השריר דרך Starting Strength שלאחריה תוכל להמשיך עם קרוספיט שמכילה גם אלמנטים מרכזיים של אימוני כוח ותרגילים ושיטות אימון זהות לאלו ש-SS מציעה. הבחירה תהיה שלך.

ולגבי שילוב של SS/CrossFit עם הדברים האחרים שאתה עושה היום או עם הפיצ'רים שמכון הכושר מציע, אתה כנראה לא תוכל להרשות לעצמך פעילויות נוספות לצד SS - חוץ מאירובי מועט, כי התכנית תובענית מאוד. ב-CrossFit, אתה לא תצטרך שום דבר בנוסף כי התכנית מגוונת וכללית ככל האפשר.

נערך לאחרונה:
  • פותח/ת השרשור
תודה רבה על התגובות המחכימות

אני מבין מצירוף התשובות ומהחומרים האחרים שקראתי כי שיפור מקסימאלי של הכוח (כמו בSS למשל) לא יכול להיעשות ביחד עם פעילות אירובית משמעותית. התוצאה מבאסת והבחירה שלי כרגע היא להעדיף את ההתפתחות האירובית (עניין של העדפה אישית) ולוותר לפיכך על מיקסום השיפור בכוח, לפחות עד להורדת אחוזי השומן בדרך למשקל היעד הנוכחי.

ממה שהבנתי עד כה, נראה לי שהבחירה הזו מתיישבת גם עם העובדה שבמאזן הקלורי הנוכחי השלילי שלי, קשה להשיג תוצאות משמעותיות ב-SS (קראתי כמובן את המאמר המחכים, שאפו לעושים במלאכה).

האופציה של הקרוס-פיט מעניינת ואמשיך ללמוד אותה היות ואני חייב להודות כי לא הכרתי את התוכנית עד לקריאה בפורום ולכן אני בור מדי מכדי לקבל החלטה מושכלת לגביה כרגע.

על כן, נראה לי כי מה שנשאר בינתיים הוא למקסם את שיפור הכוח ושאר מרכיבי האתלטיות עד כמה שניתן במגבלות הקיימות.

בהקשר זה השאלה שלי היא מה כדאי לשנות בתוכנית הכוח הנוכחית ש"הותאמה" לי כדי להשיג זאת. מקריאה הבנתי שעדיף להחליף תרגילי עזר (כמו קרלס במכונה, יד אחורית, פולי, לחיצת כתפיים במכונה וכו') בתרגילים "מערכתיים" יותר כגון סקוואטים, דדליפטס, מתח, לחיצת כתפיים (מוט), תוך כדי הקטנת החזרות והעלאת המשקלים. האם הבנתי נכון? האם יש המלצות או הערות/הארות נוספות?

תודה רבה על הסבלנות ועל התגובות.

ראשית, אני לא ממליץ לעשות אימוני כוח אחרי אירובי, אלא להיפך.
שנית, כדי להשיג שיפור בכושר האירובי אין צורך באימונים ארוכים; אפשר להשיג את אותה התוצאה באימונים קצרים ועצימים והם אפילו עדיפים.
אם אתה אומר שלאחר הריצה אתה מסוגל לעשות עוד אימון כוח, אז אחת משתי האפשרויות נכונה:
1. אתה אתלט ברמה הגבוהה ביותר.
2. אימוני הכוח שלך לא עצימים.
אם האפשרות השנייה היא הנכונה, אז שוב, החלף את הסדר של האימונים ועדיף יותר - עבור לקרוספיט. גם תתחזק, תשפר את הכושר האירובי ותוכל להוריד אחוזי שומן.

נ.ב.

למבנה הגוף שלך אין השפעה על התוצאות.

אתה משקיע הרבה (יחסית) בפעילות אירובית, וזה בסדר - כי הגדרת את זה כך בסדר העדיפויות שלך.
לדעתי, ובהינתן הנ"ל, תוכנית כמו ss לא תתאים. היא דורשת מתן מנוחה והתאוששות לגוף וזה משהו שלא יסתדר עם כדורגל + שלושה אימוני ריצה במכון.
אני כן חושב שכדאי שתבנה לעצמך תוכנית בסגנון FBW בתכיפות של 3 פעמים בשבוע.
בתוכנית כזו, הכי חשוב (וגם בעצמך זיהית את המאפיין הזה) זה לבחור בתרגילים מורכבים שמשלבים עבודה על מספר שרירים במקביל וביחוד נותנים דגש 😃 על אותם שרירים מייצבים שהם אכן חשובים.
בקיצור, אם לקרוא לילדים בשמם, אתה צריך לשלב סקוואט (בסגנון LB)- פעמיים בשבוע,
דדליפט - פעם או פעמיים בשבוע, לחיצת חזה בבנצ' - פעמיים, ומתח/חתירה עם מוט - פעמיים שלוש בשבוע.
תשמור על נפח (~כמות כללית) של לא יותר משלושה ארבעה סטים לכל תרגיל כנ"ל ובמשקלים שתוכל לבצע 5-10 חזרות לכל היותר.
ההמלצה שלי (תבדוק ותראה אם אתה מצליח לעמוד בה) היא אימון כנ"ל שיקח לך בערך שעה ורק אח"כ לעלות על המכשיר האירובי במכון. בימים שאתה עושה סקוואט, תשתדל להגביל את העבודה האנאירובית לזמן קצר יחסית.
בכל אופן, וביחוד כי הזכרת בעצמך שרירים מייצבים - תנסה לא לוותר על סקוואט ואפילו אם בהתחלה זה במשקלים מאוד קלים יחסית.

* אם אתה מתאמן במכון שנמצא בקניון גבעתיים - חלק ניכר מכל מה שכתבתי די קרוב לבלתי ניתן ליישום

• פותח/ת השרשור
ללפטי ולעמרי

תודה גדולה לשניכם על התשובות המפורטות, סייעתם לי רבות בגיבוש החלטה.

לפטי ועמרי, האם תוכלו להבהיר במעט או להפנות לחומרים אחרים, את היתרונות והחסרונות או השיקולים המעורבים בבחירת הסדר בין האימון האירובי לתוכנית הכוח (או במילים פשוטות: מהן השפעות הסדר בין 2 האימונים?).

לפטי, לגבי הקרוספיט, אני עוסק במרץ בצבירת ידע על התוכנית הזו ושוקל את הצעתך ברצינות, אשמח גם להפניה לחומרים העוסקים באימוני אירובי קצרים ועצימים ועל השפעותיהם. כמו כן, כמובן שהאפשרות השניה שציינת היא הנכונה, וזה בגלל שיישמתי את תוכנית הכוח ש"הותאמה" לי על ידי מדריך המכון לפני כחודשיים. יחד עם זאת, אשמח אם תוכל להבהיר או להפנות לחומרים המתייחסים לקו הגבול בין עצימות לאי עצימות, מתי אימון נהפך לעצים, ואשמח גם להבין לעומק מהי התרומה של הפיכת אימון "רגיל" לעצים.

עמרי, לתקופת החודשיים הקרובים לפחות, נראה לי שהצעתך לגבי תוכנית כוח FBW ובה התרגילים המסוימים שציינת (או לפחות רובם, כי אין להכחיש, הדדליפט הזה מפחיד ואני פשוט לא מצליח לראות את התרומה שלו לעומת הקושי בלמידת טכניקה טובה ובטוחה, בניגוד לסקוואט למשל, שיתרונותיו בולטים מאוד והופכים האת ההשקעה בלימוד הטכניקה לכדאית יותר), היא המתאימה לי ביותר. יחד עם זאת, אשמח אם תוכל לפרט יותר בקשר לדעתך בנוגע לקושי ליישומה במכונים שונים, למשל במכון המצוי בקניון גבעתיים (הדבר חשוב לי במיוחד 😉 ). ממה ששמעתי, אני די בטוח שיש שם כלוב בשביל הסקאווטים, יש ספסל בשביל הבנצ', מתח נחמד ואפילו ומוטות לרוב בשביל החתירה (אפילו נראה לי שהביאו מכשיר חתירה חדש לעצלנים).

שוב, תודה רבה על הסבלנות ועל הנכונות לסייע.

ביחס לסדר אירובי/אנאירובי אין הרבה מה לפרט, זה באמת פשוט. באימון בו תתחיל קודם תוכל להשקיע יותר (ולהיפך).

לגבי גבעתיים (כולל דדליפט) - התאמנתי שם בזמנו. או מדויק יותר 'הייתי רשום' שם.
בזמנו לפחות לא היה שם כלוב לסקוואט, הריצפה מפרקט כך שאין סיכוי שיתנו לתרגל דדליפט או BOR, ובאופן כללי זה מכון בשביל רצים,ספינרים, ושואו אוף.

* וכן, היו שם שני ספסלי בנצ'.

• פותח/ת השרשור
בטוח שמכונים מסוג זה אינם אידאליים

אבל לפחות המכון הזה שודרג והיום יש כלוב ואזור הפרי ווייטס כוסה בחיפוי גומי עבה, כך שאפשר לזרוק משקולות חופשי ומדי כמה דקות אתה יכול לשמוע את הבסים של ההשלכות. אפילו יש איזה תמריץ להעמסת משקלים, כי ככה הבאסים שאתה מפיק עמוקים ומהדהדים יותר, וכולם מסביב מסתכלים ביראה...

אז אם זו הסיבה שאמרת שיישום התוכנית בלתי אפשרי אז לפחות זה נפתר, ואני עובר מתוכנית הכוח הנוכחית ל-FBW לפי הטבלה בפורום, 3 פעמים בשבוע. תודה רבה.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית