הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

איזה בדיקת דם כדאי לבקש מהרופא?

כן אני יודע ..

אבל עיצבנה אותי איזה סיפור היא עשתה מבדיקת דם
זכותי לבדוק מה המצב שלי
ואםא ני רוצה עלשות ספירת דם ולבדוק כולסטרול.. זאת זכותי

עש לא הרמתי אליה טלפון ורבתי איתה 10 דקות היא לא הסכימה בכלל להביא יל אף בדיקה.. קיבינימט

כי ככל שהם מוציאים יותר בדיקות סתם אז נוזפים בהם. זה לא היא אשמה זה הקופת חולים המזורגגת שלך וכל מערכת הבריאות המטומטמת.
וזאת לגמרי זכותך.
הייתי מקבל סירוב אם למשל היית עושה בדיקת שומנים לפני חודשיים שלושה. אבל אני מניח שלא עשית הרבה זמן.
אני אישית עושה בדיקות דם כל חודש וחצי חוץ מפרופיל שומנים וD. אבל זה כי אני לוקח כדורים שדורשים מעקב.

זהו.. את זה הבנתי..

אבל המ שעיצבן אותי ששנה וחצי לא עשיתי אף בדיקה..א ז מה הקטע!?
קיבינימט איך התעצבנתי עלייה

אני מניח שאתה בחור בסביבות גיל ה20. הדעה הרווחת בקהילה הרפואית היום היא שאין סיבה לבצע בדיקות דם לבחור בגילך כל עוד לא הגיעו שום תלונות, מחלות, מיחושים כאבים. אין סיבה סתם לעשות בדיקות...
אבל, יחד עם זאת יכול להיות שאם היית מציין שאתה עובד על פיתוח גוף וצורך תוספי תזונה יכול להיות שדווקא זה היה גורם לרופאה לחשוב לשלוח אותך לבדיקות לתפקודי כליות (יוראה וקריאטינין) ואולי כבד.
בכל זאת אם אני הייתי הרופא שלך והיית מתעקש - הייתי מושיב אותך לשיחה כדי לראות למה אתה כל כך רוצה. אחרת אין שום סיבה לעשות את הבדיקות, ובזבוז כספי הקופה על כאלו בדיקות זה לא באמת משנה.

אני מניח שאתה בחור בסביבות גיל ה20. הדעה הרווחת בקהילה הרפואית היום היא שאין סיבה לבצע בדיקות דם לבחור בגילך כל עוד לא הגיעו שום תלונות, מחלות, מיחושים כאבים. אין סיבה סתם לעשות בדיקות...
אבל, יחד עם זאת יכול להיות שאם היית מציין שאתה עובד על פיתוח גוף וצורך תוספי תזונה יכול להיות שדווקא זה היה גורם לרופאה לחשוב לשלוח אותך לבדיקות לתפקודי כליות (יוראה וקריאטינין) ואולי כבד.
בכל זאת אם אני הייתי הרופא שלך והיית מתעקש - הייתי מושיב אותך לשיחה כדי לראות למה אתה כל כך רוצה. אחרת אין שום סיבה לעשות את הבדיקות, ובזבוז כספי הקופה על כאלו בדיקות זה לא באמת משנה.

אני נוהג לעשות בדיקה כל משהו כמו חצי שנה.
אף פעם לא שאלו אותי למה אני עושה את זה.
רק דרך בדיקות שיגריות כאלה אפשר להקדים תרופה למכה ולגלות דברים לפני שמתחילים כאבים או בעיות.

אז אני מניח שמבחינתך זה בסדר שכליה/כבד של בנאדם לא יתפקדו ונעלה על זה רק שיגיעו התסמינים.
אחלה גישה.

אם אין לך שום בעיה בריאותית, לדעתי זה מספיק לגמרי. לאדם רגיל היו מכניסים גם B12 וברזל אבל אני מניח שאתה לא אנורקס צמחוני.
אני לא אנורקס ולא צמחוני, אבל כשהייתי בתקופת מאסה (600-700 גרם חזה עוף ליום, וליטר וחצי חלב) היה חסר לי ברזל.(ההמוגלובין והB12 היו מצויינים)

אני נוהג לעשות בדיקה כל משהו כמו חצי שנה.
אף פעם לא שאלו אותי למה אני עושה את זה.
רק דרך בדיקות שיגריות כאלה אפשר להקדים תרופה למכה ולגלות דברים לפני שמתחילים כאבים או בעיות.

ראשית, אני רוצה להתיחס לכך שאתה עושה בדיקות כל חצי שנה: רוב הרופאים במערכת הבריאות נותנים הפניות לבדיקות מעבדה בלי בעיה לכל דורש בתדירות זו. אני גם לוקח בחשבון את העובדה שאינני מכיר אותך ולא יודע בן כמה אתה? מה מחלות הרקע שלך? איזה מחלות יש במשפחה? מחלות בעבר וכו. דברים אלו משפיעים על התועלת שאדם יכול להפיק מבדיקות תקופתיות.
זה שנתנו לך הפניה לבדיקות זה בסדר, זה שלא שאלו אותך למה אתה רוצה - זה לא בסדר. יכול להיות שאם הרופא היה יודע מה הסיבה שבגללה אתה מבקש בדיקות הוא היה מוסיף בדיקות אחרות לרשימה. בדיקות דם זה דבר חשוב, אבל דווקא לבנאדם צעיר שמתאמן חשוב לעבור בדיקת א.ק.ג , בדיקה במאמץ ובדיקת שתן.

מעבר לזה, אדם צעיר (סביבות גיל 20), בריא, ללא מחלות רציניות בעבר, ללא מחלות רציניות במשפחה, שאינו סובל מעודף משקל, (שומן, לא שרירים...), אינו נוטל תרופות, אינו מעשן, שאינו חולה, אין לו תלונות/מיחושים/כאבים/בעיות וכיו"ב - לא יפיק תועלת מבדיקות דם. כמובן שזו הכללה, אבל היא נכונה בקרוב ל- 100% ולכן העלות-מול-תועלת של לשלוח כל אדם כזה לבדיקות דם תקופתיות היא רבה ומיותרת. בזבוז הזמן והדאגה המיותרת של החולה במקרה זה הוא לא רציונאלי.
הסיכוי שבבדיקת דם מקרית, אצל אותו אדם צעיר בריא ללא הסטוריה אישית או משפחתית וללא תלונות בהווה, יתגלו ממצאים פתולוגיים הוא כל כך זעום...
לעומת זאת: כל אדם, ללא קשר לגילו ולהסטוריה שלו, אשר מתלונן על סמפטומים כלשהם, יש לשלוח לבדיקות מעבדה.

בשורה תחתונה - באנשים מבוגרים יותר מה שכתבת יהיה יותר רלוונטי.

---------- התגובה התווספה ב 23:54 ---------- התגובה הקודמת הייתה ב 23:47 ----------

אז אני מניח שמבחינתך זה בסדר שכליה/כבד של בנאדם לא יתפקדו ונעלה על זה רק שיגיעו התסמינים.
אחלה גישה.

לא רוצה לזלזל בידע שלך... אבל כשל כבדי או כליתי אם הם מתפתחים באופן אקוטי לא תראה שום דבר בבדיקות מקדימות שלא מלוות בסימפטמים שבגללם הגעת מלכתחילה לרופא. אם הכשלים מתפתחים באופן כרוני מדובר בהתפתחות של שנים ואצל בנאדם בגיל צעיר ללא היסטוריה וללא שימוש בחומרים - זה לא קיים.
במילים אחרות, בנאדם צעיר ללא היסטוריה שכן משתמש בתוספי תזונה או חומרים כן שווה לו להיות תחת מעקב אחר הכליות והכבד.

ראשית, אני רוצה להתיחס לכך שאתה עושה בדיקות כל חצי שנה: רוב הרופאים במערכת הבריאות נותנים הפניות לבדיקות מעבדה בלי בעיה לכל דורש בתדירות זו. אני גם לוקח בחשבון את העובדה שאינני מכיר אותך ולא יודע בן כמה אתה? מה מחלות הרקע שלך? איזה מחלות יש במשפחה? מחלות בעבר וכו. דברים אלו משפיעים על התועלת שאדם יכול להפיק מבדיקות תקופתיות.
זה שנתנו לך הפניה לבדיקות זה בסדר, זה שלא שאלו אותך למה אתה רוצה - זה לא בסדר. יכול להיות שאם הרופא היה יודע מה הסיבה שבגללה אתה מבקש בדיקות הוא היה מוסיף בדיקות אחרות לרשימה. בדיקות דם זה דבר חשוב, אבל דווקא לבנאדם צעיר שמתאמן חשוב לעבור בדיקת א.ק.ג , בדיקה במאמץ ובדיקת שתן.

מעבר לזה, אדם צעיר (סביבות גיל 20), בריא, ללא מחלות רציניות בעבר, ללא מחלות רציניות במשפחה, שאינו סובל מעודף משקל, (שומן, לא שרירים...), אינו נוטל תרופות, אינו מעשן, שאינו חולה, אין לו תלונות/מיחושים/כאבים/בעיות וכיו"ב - לא יפיק תועלת מבדיקות דם. כמובן שזו הכללה, אבל היא נכונה בקרוב ל- 100% ולכן העלות-מול-תועלת של לשלוח כל אדם כזה לבדיקות דם תקופתיות היא רבה ומיותרת. בזבוז הזמן והדאגה המיותרת של החולה במקרה זה הוא לא רציונאלי.
הסיכוי שבבדיקת דם מקרית, אצל אותו אדם צעיר בריא ללא הסטוריה אישית או משפחתית וללא תלונות בהווה, יתגלו ממצאים פתולוגיים הוא כל כך זעום...
לעומת זאת: כל אדם, ללא קשר לגילו ולהסטוריה שלו, אשר מתלונן על סמפטומים כלשהם, יש לשלוח לבדיקות מעבדה.

בשורה תחתונה - באנשים מבוגרים יותר מה שכתבת יהיה יותר רלוונטי.

---------- התגובה התווספה ב 23:54 ---------- התגובה הקודמת הייתה ב 23:47 ----------

לא רוצה לזלזל בידע שלך... אבל כשל כבדי או כליתי אם הם מתפתחים באופן אקוטי לא תראה שום דבר בבדיקות מקדימות שלא מלוות בסימפטמים שבגללם הגעת מלכתחילה לרופא. אם הכשלים מתפתחים באופן כרוני מדובר בהתפתחות של שנים ואצל בנאדם בגיל צעיר ללא היסטוריה וללא שימוש בחומרים - זה לא קיים.
במילים אחרות, בנאדם צעיר ללא היסטוריה שכן משתמש בתוספי תזונה או חומרים כן שווה לו להיות תחת מעקב אחר הכליות והכבד.
אני לא מסכים איתך. אתה חושב שבנאדם "מרגיש" כשהאנזימי כבד שלו בשמיים? ממש לא.
אתה חושב שבנאדם "מרגיש" את הלחץ דם הגבוה שנובע מתפקוד כליה לא תקין? גם לא. ובדיקת ל"ד חד פעמית פעם בשנה היא לא מדד.
אתה מדבר כמו מנכ"ל קופת חולים.
אנחנו משלמים הון למדינה ולקופות החולים- מגיע לכולנו בדיקות תקופתיות ללא יוצא מן הכלל.
ואם זה היה הילד שלך, אז הסיכוי הזעום שאתה מדבר עליו פתאום היה שווה את זה.

נערך לאחרונה:
קודם כל, לדעתי כל מי שמבקש בדיקת דם צריך לקבל אותה... מבחינתי שכולם יקבלו. אני לא נגד.
יחד עם זאת, כשאינזימי כבד בשמיים הבנאדם תמיד מרגיש בין אם מדובר בטראנסאמינזות גבוהים שמצביעים על דלקת בכבד (בין אם היא נגיפית או עקב כל גורם אחר) או GGT/ALK-PHOS גבוהים שמצביעים על חסימת דרכי מרה. בכל מקרה מדובר במחלה חמורה שבגינה החולה יבוא למיון.

עכשיו אתה בטח תרצה לכתוב "למה להגיע למצב של מיון ולא למנוע לפני?" והתשובה לכך היא שבנאדם צעיר בלי היסטוריה לא יכול לפתח עליות אנימי כבד כרוניות אלא אם הוא משתמש בתרופות או סטרואידים וגם אז זה לא כזה נפוץ.
אני חושב שבמקרה של הבחור הרופאה לא היתה צריכה להתווכח איתו, יתרה מזאת, היא היתה צריכה יותר לתשאל אותו לסיבה שהוא רוצה את הבדיקות ובמידת הצורך לתת לו בדיקות יותר ספציפיות.

לגבי ל"ד - אמנם לא בודקים ל"ד במעבדה אלא אצל הרופא במהלך ביקור רגיל ואין ספק שאתה צודק שפעם בשנה לא אומרת הרבה. אני לא הזכרתי שום דבר בנוגע ללחץ דם בהודעה הקודמת שלי.

אני כבר חודשיים מסתובב עם GOT וGPT בשמיים ולא מרגיש דבר. מה יש לך להגיד על זה?
אתה יודע כמה אנשים נוטלים תרופות NSAID וקורה להם את אותו הדבר מבלי שירגישו?
יגידו לך את אותו הדבר אנשי הסייקלים למיניהם, לא תמיד מרגישים נזק לכבד.
כנל בכליה.

כמו שכתבתי כבר מההודעה הראשונה והדגשתי כמה וכמה פעמים - דברי התייחסו רק לאנשים צעירים, ללא היסטוריה אישית או משפחתית, ללא מחלות בהווה, שאינם נוטלים תרופות (בכלל זה גם סטרואידים, תוספי תזונה ושאר ירקות).
אנשים שנוטלים NSAID באופן קבוע יש להם מחלת רקע אחרת לא היו נוטלים אותן באופן קבוע. אנשים שנוטלים 2-3 כדורים פעם בחודש לא מעלים אנזימי כבד לכן מדובר רק על אנשים שמשתמשים בNSAID לתקופה ממושכת. במקרה כזה הם גם ככה אמורים להיות במעקב של רופא מטפל בגין אותה מחלה ואותו טיפול ולכן הם אינם נכללים תחת אותה קטגוריה כמו אנשים שבאים באופן רנדומלי לבדיקות תקופות רפואיות ללא סיבה ספציפית.

לגבי המצב האישי שלך - אינני מכיר אותך, אני לא יודע עליך שום דבר בנוגע לפרטים שהזכרתי קודם (וגם את זה הזכרתי באחת ההודעות הראשונות) ולכן אינני יודע מה הסיבה לבדיקות הדם במקרה שלך. בנוגע לרמות הטראנסאמינזות שלך - תגדיר מה זה בשמיים. כידוע לך, גם אם מופיעה לך כוכבית מעל לממוצע בתוצאות הבדיקה זה עדיין לא אומר שזה בשמיים וזה מאוד אינדבידואלי לרקע הנבדק. האם אני יכול להסיק מדברייך שאתה נוטל NSAIDS באופן קבוע? אם כך, מן הסתם אתה לא נכלל בקטגוריה שהגדרתי למעלה וכן יש בכך צורך במעקב שוטף.
לגבי ההרגשה - מי שהרמות שלו באמת בשמיים (וכנראה כאן אנחנו מגדירים את זה שונה, מדובר על כמה מאות רבות ואפילו מעל אלף) מרגישים חולים מאוד ולרוב נהיים צהובים.

לגבי תפקודי כליה (אוראה, וקריאטינין) - הערכים שלהם קצת יותר אינדבדואלים למשל אצל גברים מפתחי גוף שעקב מסת השריר הגבוהה הבייס-ליין של קריאטינין אצלם גבוה יותר מהממוצע באופן טבעי ואינו פתולוגי (הממוצע נקבע לאוכלוסיה כללית ולא למפתחי גוף). במקרים כאלה, בדיקות חלבון בשתן הרבה יותר רלוונטיות. אמנם לא "מרגישים" כשיש נזק לכליות אבל זה בא לידי ביטוי ביתר ל"ד, בצקות, ואיבוד חלבון בשתן שיש לו השלכות נוספות.

אתה תמים, קיצוני ומדבר כמו רופא מצוי. הויכוח הזה לא הולך לשום מקום.

אתה תמים, קיצוני ומדבר כמו רופא מצוי. הויכוח הזה לא הולך לשום מקום.

אבל הוא לא התנגד עקרונית לשום דבר שאתה אמרת והוא ציין זאת במפורש. כפי שאני רואה זאת אתה זה שמתווכח כנגד דברים שהוא עומד עליהם לכאורה, כשהוא אומר שלא.

אבל הוא לא התנגד עקרונית לשום דבר שאתה אמרת והוא ציין זאת במפורש. כפי שאני רואה זאת אתה זה שמתווכח כנגד דברים שהוא עומד עליהם לכאורה, כשהוא אומר שלא.

אני שמח שלפחות בנאדם אחד קרא את מה שכתבתי בצורה עניינית.

EMZ, אני הייתי מעדיף לחשוב שזה דיון ולא ויכוח... אני מציע שפשוט תקרא שוב את הדברים שכתבתי כי בבסיסם הנקודות שהעלת לא עמדו איתן בסתירה.

לא יאמן .....

אני עכשיו פשוט רבתי עם הרופאה בטלפון כיה יא פשוט אל הסכימה שאני ישעה בדיקת דם

בסוף היא אמרה לי

"אם אתה לא סומךע ל הרופאה שלך אתה תמיד יכול לעבור רופא"
אמרתי לה

"טוב מאוד איך אני עושה את זה"

והיא סגרה את השיחה
אני כנראה עשדו היום יעבור רופא..

חוצפה ממש לדעתי זאת זכותי המלאה לבקש לבצע בדיקת דם עם בדיקה של איזה פרמטרים שבא לי לבדוק

ואוו!
טוב זה חדש לי!
יש מצב במקומך אני מתלונן עליה מול קופת החולים יש שירות פניות הציבור (לפחות בלאומית)
זה פשוט חוצפה, הרופאה שלי הכי זורמת איתי אני עושה בדיקות דם כל חצי שנה והיא עוד מתעניינת ושואלת איך ההתקדמות באימונים, שואלת על התזונה שלי, מתעניינת, מקשיבה..
בהתחלה כשהתחלתי לאכול "לא טוב" הרבה שומן אז היא בעצמה אמרה לי שהיא לא ממליצה אבל אין מספיק ידע אם זה באמת לא בריא וכל אחד זה אינדיבידואלי ושהיא ממליצה לעקוב אחרי בדיקות דם ולראות שזה באמת לא פוגע בי.
היה לי קטע עם האורטופד פעם, אחד דפוק בקופת חולים שלנו, התלוננתי עליו ישר קיבלתי כל מה שרציתי, העבירו אותי לאחד אחר תותח.

מה בדיוק לא הבנתי?
הוא נגד בדיקות שגרתיות (ללא שום סיבה) של תפקודי כבד וכליה באוכולוסיה בריאה וצעירה ואני בעד.

לא אמרתי שאני נגד, עוד הוספתי שמי שרוצה מוזמן לבקש ואם אני הייתי הרופא שלו לא הייתי מתנגד ואפילו הייתי מתעניין מה הסיבה שבגללה הוא בא לבקש.
אמרתי שזה קצת חסר טעם לבקש מהסיבות שמניתי והסברתי לפרטים. ברגע שתלמד את הנושא בצורה רצינית תדע שיש הרבה משתנים שצריך לקחת בחשבון אשר נותנים לרופאים את הגישה ה"מצויה" כפי שכתבת. אני חושב שזה מעולה שבמאה ה21 כל אחד יכול לגשת חופשי למאגרי מידע וללמוד בעצמו אבל כדי לראות את התמונה הכוללת צריך ללמוד את הדברים בצורה מסודרת ומפורטת.

בכל מקרה, אני מפסיק עכשיו את הדיון הזה כי אני חושב שיש לי יותר מה להוסיף בעניין.

כרגע הצבא מסרב לגייס אותי בגלל CPK גבוה 🥷

יום ראשון יש לי תור לשלילת נזק לשרירים ואחריי זה אני יקבל פרופיל רפואי רק 😲

לא צריכה להיות סיבה. חוסר סיבה זה סיבה מספיקה. וזה בהחלט לא חסר טעם.
איזה משתנים? כסף? צרכי קופת החולים?
תן לי לנחש, אתה איזה פריק רפואה שהיעוד שלך הוא להיות רופא? איזה תמונה כוללת? אתה חושב שרופא רואה תמונה כוללת? - זאת בדיוק הבעיה.
רופא רואה ל"ד גבוה- נותן בטא בלוקר. רואה כולסטרול- נותן סטטינים. רואה כאבים- נותן NSAIDS.
אז אתה מדבר איתי על תמונה גדולה?
מעולם לא פגשתי פיזיולוג מכל תחום שהוא שלא מגחגח על רופאים ועל כמה הראיה שלהם היא מטופשת.
בכל הרצאה והרצאה אני לומד (או יותר נכון מלמדים אותי) כמה גישת הרופאים היא שגויה ומטומטמת. ובאמת שזה בלי יוצא דופן. רופאים לא רואים תמונה גדולה כי זה לא מעניין אותם.
כמובן שיש יוצאי דופן כמו רופאים חוקרים או ראומטולוגים, אימונולוגים ואנדוקרינולוגים.

אז זה לא אני אומר. אני סמרטוט כלומניק. זה הפיזיולוגים הטובים במדינת ישראל אומרים, כל אחד בתחומו.

אז למה אתה חושב שאני לא לומד את הדברים בצורה מסודרת?
אם יש מישהו שלומד את הדברים בצורה מסודרת זה אני- כי זה בדיוק מה שאני אמור ללמוד בתואר שלי. אולי באמה בסיסית אבל לפחות מסודרת ומקיפה.
ראיתי מה מלמדים סטודנטים לרפואה (רפואנטים)- זה גורם לי לבכות.

אז אני לא מדבר בשם עצמי או אומר מה דעתי,
אני נותן לך את הדעה הרווחת בעולם המדעי ובעולם הפיזיולוגיה.

אתה מוזמן לחדש לי ולשתף אותי במה הרקע שלך.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית