ייעוץ Starting Strength בפן פארא-שיקומי..

TheZoRT

משתמש פעיל
762
53
נק' מוניטין:
2,305
762
53
שלום לכולם,

קצת רקע כהקדמה לשאלה. אני בן 23, כמעט 4 שנים לאחר פציעה רצינית בברכיים. בעקבות הפציעה נאלצתי לעבור 3 ניתוחים ושיקום כולל של משהו כמו 3.5 שנים. השיקום הוגדר כמוצלח ואני מתפקד היום כרגיל.
אחרי השיקום, ובעצתו של האורטופד שלי, התחלתי להתאמן בחדר כושר. עשיתי תוכנית מתחילים, עברתי לתוכנית יותר מתקדמת ולאחרונה החליפו לי לתוכנית AB. ההתקדמות שלי די טובה ואני לא מרגיש כאבים או בעיות. אני גם מודע לגוף שלי ולא מעמיד את עצמי בסיכונים מיותרים.
יש לציין כי לפני הפציעה מעולם לא התאמנתי בחדר כושר. הייתי בכושר באופן כללי, אבל רק בגלל המסלול שעברתי כלוחם ביחידה "טובה".
בביקורת האחרונה אצל האורטופד הוא טען שלדעתו ההתקדמות שלי לא מספיק טובה מבחינת שאר הגוף. הרגליים חוזרות לעצמן לאט לאט וזה צפוי, אבל שאר הגוף (שלא התאמן כמעט 4 שנים) הידלדל מאוד וההתפתחות המחודשת איטית מדי לטעמו.
הוא המליץ לי לבדוק תוכנית שנקראת Starting Strength, ולעבור להתאמן לפיה. הוא כמובן הזהיר אותי לא לעבוד מעבר ליכולות שלי, כמו שהיה בכל תקופת השיקום, אלא לדאוג להתקדמות קצת יותר איטית מהמקסימום אליו אני מסוגל להגיע.
בדקתי באינטרנט ומצאתי את האתר של התוכנית והספרים. כמו"כ מצאתי את הפורום הזה וקראתי בו קצת. חוץ מבנצ' פרס לא ביצעתי מעולם אף אחד מהתרגילים של התוכנית.
אני מאוד רוצה להתחיל את התוכנית והרושם הוא שמדובר בפרוייקט רציני שדורש השקעה (שאני רוצה לתת).
שאלותי הן:
1) האם לדעתכם, כמתאמנים מנוסים/אנשי מקצוע/מתאמנים שעברו את התוכנית, אני אוכל להתקדם בצורה טובה גם אם ההתקדמות תהיה איטית (ע"מ שלא לפגוע בברכיים שלי)? שוב, אין לי הגבלה עקרונית בדברים שאני מסוגל לבצע, פשוט אני לא רוצה להגזים ולפגוע בכל מה שהשגתי עד היום.
2) באיזה משקלים כדאי לי להתחיל?
מבחינת התרגילים שדומים לתרגילים של התוכנית המשקלים שאני עובד איתם הם:
בנצ' 3X12 של 25 פאונד מכל צד של המוט (+ מוט כמובן).
לחיצת רגליים במכונה 3X15 של 135 פאונד.
חתירה בישיבה במכונה 3X12 של 90 פאונד.
לחיצת כתפיים במכונה 3X12 של 70 פאונד.
מתח אני לא יודע כמה אני עושה....יש מצב שאני לא עושה יותר מ1-2.
לא חושב שאני עושה תרגיל שדומה לדדליפט, ככה שאין לי משקל שאני יכול להשוות אליו.
אני יודע שהתרגילים לא משקפים את המצב, מה גם שעד עכשיו עבדתי לטווח חזרות מאוד גבוה, אבל אלה האינדיקציות הכי טובות שאני יכול לספק.
3) כמה רצוי/מומלץ להתקדם מבחינת משקלים בין אימונים?
4) שאלה טכנית ביותר: כמה שוקל המוט? J

אני ממש רוצה להתחיל ואני אשמח לקבל פידבקים מחבר'ה מנוסים. אני נמצא כמובן כל הזמן במעקב ע"י האורטופד והפיזיוטרפיסט שמטפלים בי.
עוד כמה פרטים עלי:
גובה 1.84
משקל 67-8

אשמח לשמוע את דעתכם המלומדת,

תודה מראש

אתה יכול להתקדם בתוכנית כמו כל אחד. אתה צריך להתחיל עם משקל שבו נוח לך לבצע את התרגיל בצורה נכונה, ולעלות מאימון לאימון. בהתחלה אתה יכול להתקדם בקפיצות של 5 קילו בתרגילים הגדול, ו 2.5 בקטנים. אחר כך זה משתנה.
החלק הכי חשוב של התוכנית הוא לקרוא את הספר וללמוד איך לבצע את התנועות נכון.

מה הייתה הפציעה?

חחח אורתופד ממליץ לעשות SS, אחרית הימים? 😃

אני חושב שאם אורתופד המליץ לך להרים משקולות במתכונת של SS, אז כפי שקולד אמר, תקרא את הספר ואולי אף תצטרך מישהו שיבחן את הטכניקה שלך בצורה יותר ביקורתית. צלם אפילו את עצמך מתאמן ותראה אם זה תואם למה שרשום.
ההתקדמות שלך תיהיה כמובן לפי היכולת שלך. המשקלים שתתחיל איתם יהיו נמוכים ותתקדם מאימון לאימון( גם אם בהתחלה זה יהיה לך קל, תתחיל אפילו עם 5 קילו בכל צד ותתקדם משם).
שם לב שרוב המידע לגבי מבנה התוכנית וצורת ההתקדמות יהיה רשום בספר, כך שלאחר הקריאה זה יענה לך על הרבה שאלות.

טוב גם שאתה תחת ביקורת של אורתופד ופיזיותרפיסט. לחדר כושר ועבודה להתחזקות יש יתרונות רבים, אך שמשתמשים בכך לצורך שיקום תמיד חשוב שיהיה מישהו שמפקח שהכל תקין.

המוט שוקל בין 12 ל 20 קילו, זה תלוי.

• פותח/ת השרשור
תודה על התגובות.

הפציעה היתה קרע מלא של שתי הרצועות הצולבות (הקידמית והאחורית), בתוספת קריעה של המיניסקוס המדיאלי...והדובדבן היה סיבוך עצבי שהוביל לניתוח השלישי (שני עצבים שהתחילו לגדול לכיוונים מוזרים ויצרו לחצים וכאבים במס' נקודות).

* לאיזה גירסה של הספר אתם מתכוונים (הבנתי שיש כמה)? בנוסף, התחלתי לראות סרטי הסבר של ביצוע התרגילים השונים.
* תגדירו תרגיל גדול לעומת תרגיל קטן בבקשה. חשבתי שתוכנית המורכבת מ5 תרגילים תכיל באופן טבעי רק תרגילים גדולים.

הגרסה העדכנית נקראת: Starting Strength: Basic Barbell Training. (2nd edition).
לא נורא אם תקרא את הראשונה. היא גם בסדר.

תרגילים גדולים אלה סקוואט ודדליפט. תרגילי לחיצה ופאוור קלין מתקדמים יותר לאט מהם בדרך כלל.

אני תומך בכל התשובות שניתנו לך, פלוס רק להוסיף:
1. לגבי משקלים התחלתיים - פחות זה יותר. תתחיל ממשקל נמוך, במיוחד לאור העובדה שאתה לא מנוסה בתרגילים האלה. לא יקרה כלום אם תתחיל ממוט ריק בסקוואט ומארבעים קילו דדליפט.
2. תאכל. אין טעם לעשות את התוכנית בלי לאכול הרבה. מחבר הספר ממליץ על הוספה של גלון (4 ליטר) חלב ליום. כל מתאמן לוקח את זה לאין שהוא רוצה, אבל בבסיס הרעיון הוא שצריך לאכול הרבה כדי להתקדם.

תודה על התגובות.

הפציעה היתה קרע מלא של שתי הרצועות הצולבות (הקידמית והאחורית), בתוספת קריעה של המיניסקוס המדיאלי...והדובדבן היה סיבוך עצבי שהוביל לניתוח השלישי (שני עצבים שהתחילו לגדול לכיוונים מוזרים ויצרו לחצים וכאבים במס' נקודות).

* לאיזה גירסה של הספר אתם מתכוונים (הבנתי שיש כמה)? בנוסף, התחלתי לראות סרטי הסבר של ביצוע התרגילים השונים.
* תגדירו תרגיל גדול לעומת תרגיל קטן בבקשה. חשבתי שתוכנית המורכבת מ5 תרגילים תכיל באופן טבעי רק תרגילים גדולים.

השילוש העצוב :-(
HELL
איך הגעת לזה?

• פותח/ת השרשור
הייתי לוחם בצבא, ובאחד המעצרים תוך כדי ריצה בירידה לא ראיתי אבן די גדולה...דרכתי עליה לא טוב, כל הרגל הסתובבה בזווית מוזרה, המשכתי לרוץ (אדרנלין+ הדבר שטבעי לעשות באותה סיטואציה) וברגע שעצרתי לשניה פשוט קרסתי מכאב..
והשאר היסטוריה.

זאת נשמעת אחת הפציעות הכואבות.
בהצלחה בהליכי השיקום, ענו לך כמו שצריך על הכל.

• פותח/ת השרשור
תודה רבה לכולם,

דאגתי לעותק של הספר, ואני אתחיל לקרוא אותו. כמו שכתבתי, התחלתי לצפות בסרטוני הדרכה לביצוע התרגילים ואני אנסה למצוא גם מישהו שיתן לי פידבק בזמן אמת או לפחות יצלם אותי או משהו..

בכל מקרה, נראה לי שבשלב הזה כל מה שנותר לי (חוץ מקריאה והתמקצעות) זה פשוט להתחיל, ככה שאני אזוז לי לחד"כ ואתחיל לדחוק.
עדכונים יגיעו בהמשך (אני אפתח לוג, יהיה הכי פשוט ופרקטי).
אשמח להמשיך לקבל פידבקים וטיפים בשוטף...

אם תקפיד לקרוא כמו שצריך בעיון אז סביר להניח שתתפוס מהר את איך התנועות צריכות להרגיש בביצוע נכון, בגלל זה הספר כל-כך טוב.

הטיפ הכי טוב שאני יכול לתת לך זה לא למהר, תתחיל קטן תצא גדול.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
  • פותח/ת השרשור
בדיוק חזרתי מהאימון...מה אני יגיד לכם, זה ממש שונה מכל מה שעשיתי עד היום.
(משקלים אני אכתוב כמה שמתי בכל צד כי אני לא יודע כמה המוט שוקל)

לגבי הסקווט, אני חושב שעבדתי בסדר. עשיתי חימום עם מוט ריק והיה ממש קל. העליתי 15 פאונד (לא קילו) מכל צד וגם היה בסדר, אבל יותר קשה. אולי זה בגלל שאני עוד צריך ללמוד את התנועה ולהתרגל אליה. שתי החזרות האחרונות בסט האחרון היו קשות לי אבל לא ויתרתי ועשיתי אותם כמו שצריך. בכל מקרה זה שונה לחלוטין מסקווטים של פיזיוטרפיה 😃
לגבי הבנצ', עד היום עשיתי 3X12 של 25 פאונד מכל צד, אז פשוט עבדתי באותו משקל לחמש חזרות בכל סט כדי שיהיה אפשר להתקדם יחסית בקלות.
לגבי הדדליפט, עשיתי חימום לא רע אבל לא לגמרי מהריצפה (שמתי את המוט על מן מדרגה כדי שיהיה אפשר לתפוס נורמלי). שמתי 25 פאונד מכל צד ועשיתי 5 חזרות כמו גדול. אני חושב שהטכניקה היתה טובה לפי החיוכים של שני הספוטרים שמכירים אותי (ואת הסיפור) וצחקו על זה שהנה הצטרף עוד מטורף לחד"כ.

סה"כ היה ממש בסדר, למרות שאני מרגיש את הרגליים ממש....מחר אני אהיה תפוס- כיף כיף 🙌

עכשיו באמת אני יעביר את הדיון ללוג, אבל קודם אני אוכל משהו (אמרתם לאכול, לא???) 😃.

נ.ב. אזולאי, תודה על הקישור (לא יכול לכתוב הודעות פרטיות בנתיים כי אין לי מספיק הודעות או משהו). המהדורה הראשונה אצלי ולהקישור של השניה לא עובד. מצאתי פתרון חלופי ויש לי גם את המהדורה השניה ✌️

תקפיד מהתחלה שהגובה של הדדליפט יהיה נורמלי. זה צריך להיות אותו גובה שבו המוט יהיה כשיהיו מחוברים אליו הפלטות הגדולות (45 פאונד). תעמיד אותו על פלטות כדי להגיע לגובה הנכון אם צריך.
כל השאר נשמע סבבה. תקפיד על טכניקה טובה בסקוואט - תצלם ותבדוק שזה נראה כמו שצריך.

עדיין רוצה קישור ?

קבצים מצורפים

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    KB 52.1 · צפיות: 180
שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית