תביעה כנגד VIBRAM

yonizarkh

מנהל פורום פציעות
1,671
696
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
2,640
1,671
696
מסתבר שחברת Vibram המייצרת את הנעליים המינימליסטיות הפופולריות "FiveFingers" נתבעה במספר תביעות בארה"ב , כיוון שלטענת התובעים , הנעליים שלה שווקו כנעליים שמונעות פציעות ומחזקות שרירים , ואילו ה-מ-ח-ק-ר ( http://unique-sportstime.de/site/wp-content/uploads/Barfuss-Laufen1.pdf) מצא כי רצים שרצו עם נעליים במסגרת תוכנית מעבר הדרגתית סבלו מבצקת של מח העצם (שלב לפני שבר מאמץ) ברמה גבוהה יותר ביחס לרצים שרצו עם נעליים רגילות. וכעת הגיעה להסדר בו היא תפצה לקוחות שרכשו את נעלי הריצה שלה החל ממרץ 2009. סה"כ הפיצויים - כ 3.75 מיליון דולר.
בנוסף , החברה התחייבה לפרסם את דבר ההסכם בכל במה אפשרית (פייסבוק/runners world וכו') ולהפסיק לשווק את הנעליים בצירוף טענות לסגולות של מניעת פציעות וחיזוק שרירים עד שימצע מ-ח-ק-ר מ-ד-ע-י שתומך בכך.

איסור לצרף סגולות למוצר עד שלא תמצא עדות מדעית לכך - האם פסק דין שכזה יוכל להתקבל אי פעם בישראל?

הכתבה המקורית
http://www.runnersworld.com/general-interest/vibram-agrees-to-settle-class-action-lawsuit

מעניין, למה שדבר כזה יקרה?
הרי הטבע של האדם הוא לרוץ יחף ולא נעליים שמתפקדות כמזרן.

האם לדעתך הבעיה היא בזה שאפשר "להרוס" את גוף האדם ככה שלא יהיה מסוגל ללכת יחף בלי לגרום לעצמו נזק, או שהבעיה בכלל בתכנית מעבר?

המחקר שנתת פה כולה מראה (רק רפרפתי עליו) שהמעבר לנעליים מינימליסטיות צריך להיות הדרגתי מאוד, הם לקחו רצים מנוסים (שרצים בשבוע 24-48 קמ בשבוע), ובשבוע ה-10 כבר הרצים האלה עשו 10~ מייל עם נעלי ויברם (טבלה 1). זה מממממש מהר. זה שהם הגיעו להסדר לא אומר כלום על נעליים מינימליסטיות - זה רק אומר שחברה לא יכולה לטעון שמשהו הוכח מדעית לפני שזה קרה

אני זוכר שלפני איזה שבועיים ראיתי מחקר בנושא הזה והתוצאות שלו היו שאם רצים על העקבים באמת יותר בריא לרוץ בנעלי ריצה רגילות, אבל כשרצים על כריות הרגל עם נעל "יחפה" הלחץ שמופעל על הרגל הוא אם אני לא טועה עשירית. אז כנראה שבמחקר הזה האנשים רצו על העקב ואז ברור שזה יכול להוביל לפציעות.

מעניין, למה שדבר כזה יקרה?
הרי הטבע של האדם הוא לרוץ יחף ולא נעליים שמתפקדות כמזרן.

האם לדעתך הבעיה היא בזה שאפשר "להרוס" את גוף האדם ככה שלא יהיה מסוגל ללכת יחף בלי לגרום לעצמו נזק, או שהבעיה בכלל בתכנית מעבר?
אין מושג כזה 'טבע' האדם, השוואות לאדם הקדמון ואפילו לבני אדם שחיו לפני 200 שנה הם די מגוכחות.
אני זוכר שלפני איזה שבועיים ראיתי מחקר בנושא הזה והתוצאות שלו היו שאם רצים על העקבים באמת יותר בריא לרוץ בנעלי ריצה רגילות, אבל כשרצים על כריות הרגל עם נעל "יחפה" הלחץ שמופעל על הרגל הוא אם אני לא טועה עשירית. אז כנראה שבמחקר הזה האנשים רצו על העקב ואז ברור שזה יכול להוביל לפציעות.
בגדול מבחינים בין שני סוגי ריצה, נחיתה על העקב או נחיתה על קדמת כף הרגל.
בנחיתה על העקב מופעל עומס רב יותר על השוקיים והברכיים, בנחיתה קדמית העומס מופנה לתאומים ולקדמת כף הרגל.
הטענה היא שהתאומים מסוגלים לעמוד טוב יותר בעומס של הריצה ולכן נחיתה על קדמת כף הרגל בריאה יותר. בפועל, מכיוון שרובנו רגילים ללכת ולרוץ עם נעליים עם הגבהה לעקב גיד האכילס מקוצר ולכן במעבר לסגנון ריצה קשה, בעיקר אם אין הדרגה מתחילות פציעות.

אין מושג כזה 'טבע' האדם, השוואות לאדם הקדמון ואפילו לבני אדם שחיו לפני 200 שנה הם די מגוכחות.

בנחיתה על העקב מופעל עומס רב יותר על השוקיים והברכיים, בנחיתה קדמית העומס מופנה לתאומים ולקדמת כף הרגל.
הטענה היא שהתאומים מסוגלים לעמוד טוב יותר בעומס של הריצה ולכן נחיתה על קדמת כף הרגל בריאה יותר. בפועל, מכיוון שרובנו רגילים ללכת ולרוץ עם נעליים עם הגבהה לעקב גיד האכילס מקוצר ולכן במעבר לסגנון ריצה קשה, בעיקר אם אין הדרגה מתחילות פציעות.
זה בערך מה שהתכוונתי בתגובה שלי. המחקר שקראתי מראה שריצה על כריות הרגליים גורמת לכמות קטנה יותר משמעותית מאשר ריצה על העקבים. בריצה על הכריות הצורה שבה מופעל העומס הקטן ביותר על הגוף היא בנעליים "יחפות" ובריצה על העקבים מופעלים לחצים גבוהים בהרבה על הגוף עם נעליים יחפות מאשר בלי(וזה הגיוני לגמרי כל מי שאי פעם הלך יחף יכול להגיד את זה). לכן הצורה הטובה ביותר לרוץ היא עם נעליים יחפות אך ורק כאשר יודעים לרוץ על הכריות(דבר שכמעט ולא אפשרי בנעלי ספורט קלאסיות) וזאת הסיבה לסוג הזה של הנעליים. אדם שיקנה נעליים כאלה וירוץ איתם בצורה לא נכונה על העקב ברור שהוא יפצע או לפחות יסתכן בפציעה.

הן ממש לא מגוכחות, אבולוציה היא מה שהשפיע על איך הגוף שלך בנוי, ומה לעשות שלגוף האדם לא היה נעלי MOTION CONTROL לפני עשרות אלפי שנים.

הן ממש לא מגוכחות, אבולוציה היא מה שהשפיע על איך הגוף שלך בנוי, ומה לעשות שלגוף האדם לא היה נעלי MOTION CONTROL לפני עשרות אלפי שנים.
נכון, אבל אורח החיים כ'כ השתנה במהלך השנים שלהשוות אותנו לאדם הקדמון זה חסר הגיון.
לא היה אדם קדמון בן 50 שיושב 9 שעות מול מחשב ורץ מרתון להנאתו

נכון, אבל אורח החיים כ'כ השתנה במהלך השנים שלהשוות אותנו לאדם הקדמון זה חסר הגיון.
נכון, אבל כשהאדם הקדמון רץ הוא רץ בצורה מסוימת - יחף או מקסימום עם חתיכת עור על הרגל ונחת על קצות האצבעות. איך יודעים את זה? לפי המבנה שלהכף רגל שלנו, שלא השתנה בכלל במאתיים שנה מאז המהפכה התעשייתית וכנראה גם לא השתנה בעשרת אלפים השנים מאז המהפכה החקלאית. ריצה על העקבים לא טבעית לאדם וזה כמו שתראה פתאום כלב רץ על שתיים במקום על ארבע. מרגע ש"הרמנו" את עצמנו מעל החיות והתחלנו עם הקדמה והטכנולוגיה, זה יצר הרבה דברים חיוביים, אבל גם הרבה דברים שליליים שפוגעים בנו כמו מלחמות עולם, מחלות מודרניות, קרינה וריצה על העקבים של הרגל..😁

ובדיוק בגלל זה לשבת דופק את הגב בניגוד לפעולה בסיסית כמו שכיבה או הליכה, כי האדם בטבעו לא נועד לשבת ולא עשה את זה במשך הכמה עשרות אלפי שנים האחרונות.

אשמח אם תשלח קישור למחקר. תודה

אם יש מישהו שהריצה הטבעית שלו עם נעלי ספורט היא בנחיתה על העקב, הייתה ממליצים לו לרוץ ככה? או שעם נעלי ספורט עדיף לנחות על העקב?

אם יש מישהו שהריצה הטבעית שלו עם נעלי ספורט היא בנחיתה על העקב, הייתה ממליצים לו לרוץ ככה? או שעם נעלי ספורט עדיף לנחות על העקב?
אני לא חושב שזה מה שקראתי אז אבל זה מראה תוצאות דומות: http://sportforthoughts.blogspot.co.il/2012/04/vff.html
לדעתי הדבר שחשוב לזכור עם הנעליים האלו זה להסתגל אליהן קודם כל ולא ישר לרוץ איתם 20 ק״מ כי אז זה בטוח יגרום לפציעות.(את האמת אין לי נעליים כאלה ואף פעם לא ניסיתי אותן אז אני לא מדבר מניסיון)

מחקר או לא, אני עברתי לריצה עם נעליים כאלה (בעקבות פציעה טורדנית ביותר..)

נכון שעשיתי את המעבר מאוד הדרגתי, אבל מאז שהתרגלתי אני לא רואה את עצמי רץ עם נעליים "רגילות" יותר אי פעם

המעבר לריצה עם נעלי ויבראם שינה לי את החיים לגמרי (מבחינת ריצה כמובן..)

נכון שעשיתי את המעבר מאוד הדרגתי, אבל מאז שהתרגלתי אני לא רואה את עצמי רץ עם נעליים "רגילות" יותר אי פעם

אתה יכול לתאר את המעבר שעשית?
בכמה זמן ושלבים ומה שגרת האימונים שלך (נפח שבועי,תוואי ריצה וכו')

• פותח/ת השרשור

אין העדפה לסגנון ריצה זה או אחר. יש ספורטאים ברמות הגבוהות ביותר שרצים עם שני הסגנונות.
מה שכן יכול להיות בעייתי , זה לשנות סגנון ריצה על אף שאין שום בעיה.

אשמח אם תפרט על הפציעה שלך וממה היא נבעה ( אם אתה יודע).

אין העדפה לסגנון ריצה זה או אחר. יש ספורטאים ברמות הגבוהות ביותר שרצים עם שני הסגנונות.
מה שכן יכול להיות בעייתי , זה לשנות סגנון ריצה על אף שאין שום בעיה.
במקרים של פלפוס דיי רציני ושין ספלינט כרוני הנעלייים האלו (הויבראם) יכולות לשפר את המצב? בכל מקרה אני רץ עם מדרסים טובים, רץ הדרגתי ועכשיו אין לי ממש שין ספלינט אבל זה תמיד מציק לי באיזור טיפה.

• פותח/ת השרשור

במקרים של פלפוס דיי רציני ושין ספלינט כרוני הנעלייים האלו (הויבראם) יכולות לשפר את המצב? בכל מקרה אני רץ עם מדרסים טובים, רץ הדרגתי ועכשיו אין לי ממש שין ספלינט אבל זה תמיד מציק לי באיזור טיפה.

לא הייתי מציע לעבור לויברם למישהו עם Shin splint כרגע.
אם אתה מרגיש טוב עם הנעליים והמדרסים , תמשיך לרוץ איתם

לא הייתי מציע לעבור לויברם למישהו עם Shin splint כרגע.
אם אתה מרגיש טוב עם הנעליים והמדרסים , תמשיך לרוץ איתם
זהו שאני לא יודע אם מצבי נחשב ל"טוב" מספיק כדי לא לקחת את הסיכון. אין לי שין ספלינט כבר תקופה אבל אני באופן כמעט כרוני אם השלב הראשוני של ההתפתות של השין ספלינט

אתה יכול לתאר את המעבר שעשית?
בכמה זמן ושלבים ומה שגרת האימונים שלך (נפח שבועי,תוואי ריצה וכו')

בשמחה: בגדול אין סודות, להתחיל לאט ובקצב אישי ובטח שלא להשתגע על ההתחלה למרות שזה מפתה.
אני התחלתי מריצות של 500 מטר 3 פעמים בשבוע (יום מנוחה באמצע כמובן) וכל שבוע העליתי במעט, המטפל שלי אמר לי בסביבות 10% בשבוע מבחינת מרחק אבל הדגיש שהקצב אישי וחשוב להקשיב לגוף.
אני רצתי על מדרכה\אספלט

היה לי דורבן בעקב במשך 3 שנים +\-, אני לא יודע ממה הוא נבע אבל אני כן יודע שהספקתי לדרוך על העקב בריצה זה תרם רבות להחלמה שלי.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית