הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

שאלה-וריקוצלה

• פותח/ת השרשור Echo25
  • פורסם בתאריך
אתה לא אמור להתאמן לפחות חודש. אתה גם לא אמור לשפוך זרע כשבוע לאחר הניתוח. כל ניתוח שלא נעשה בשיטת:
Microsurgical sub-inguinal varicocelectomy
אל תעשה אותו ותבקש את השיטה הזו בלבד. זה כיום הגולד סטנדרט מבחינת התאוששות ואי חזרה של הוריקוצלה (20% מכלל הניתוחים). מה שעושים בעצם זה חתך של כ-2 ס״מ בצד הנדרש, באזור המפשעה העליונה, קרוב לבטן. ל-א חותכים את האשכים עצמם ואם אתה תעשה ניתוח שמערב את זה, אתה תסבול והמון.

אתה לא אמור להתאמן לפחות חודש. אתה גם לא אמור לשפוך זרע כשבוע לאחר הניתוח. כל ניתוח שלא נעשה בשיטת:
אל תעשה אותו ותבקש את השיטה הזו בלבד. זה כיום הגולד סטנדרט מבחינת התאוששות ואי חזרה של הוריקוצלה (20% מכלל הניתוחים). מה שעושים בעצם זה חתך של כ-2 ס״מ בצד הנדרש, באזור המפשעה העליונה, קרוב לבטן. ל-א חותכים את האשכים עצמם ואם אתה תעשה ניתוח שמערב את זה, אתה תסבול והמון.
ממה בכלל נגרמת ווריקוצולה?

• פותח/ת השרשור
תודה רבה משה וכן אני יודע יש איתי במחלקה חבר שעשה את הניתוח והסביר לי די הרבה.. קשרו לו את הוריד שם דרך הבטן.. זו השיטה?

תגיד כל מה שאתה יודע, בעיקר אם מותר להתאמן, כמה זמן צריך לנוח (גם מיחסי מין) .. בן כמה אתה ולמה הניתוח בעוד כל כך הרבה זמן?
ככה,
שאלתי 2 אורולוגים שונים, כאשר אחד מהם הוא מומחה עם שם בבילינסון. חד משמעי אין קשר בין וריקוצלה לבין אימונים...
הוא אמר שבגדול זה ניתוח שכמעט ולא צריך להתאושש ממנו, הוא המליץ לי על שבועיים.
אני בן 22 והתור הוא עצום כי אני עושה דרך קופה ולא פרטי..

יש שתי אפשרויות לעשות את הניתוח-לייזר או ידני.
הלייזר פחות פולשני אבל סיכויי ההצלחה נמוכים בהרבה, זה מאוד יקר וסה"כ לא יעיל
גם אחריי שתעשה ניתוח, במידה ויש פגיעה באיכות הזרע, אין הבטחה שהאיכות תחזור ב100%. יתר על כן, זה יכול שלא להשתפר בכלל.
יש סיכויים שגם אחריי ניתוח הוריקוצלה תחזור. אגב, הסיכויים להידרוצלה אחריי ניתוח לייזר גבוהים בהרבה מניתוח רגיל.

לגביי הכנות לניתוח..אתה צריך 3-4 בדיקות זרע כדי לקבל תמונה כללית לפניי הניתוח עצמו אם יש פגיעה באיכות זרע או לא.
לפניי הניתוח מומלץ להקפיא זרע למקרה שתהיה פגיעה באיכות לאחר הניתוח(גם אפשרי). ההקפאה עולה 800 שקל וכל שנה אתה משלם על האחסון. בתהליך ההקפאה הם משביחים את איכות הזרע ולוקחים מהדגימה את הזרעונים הכי טובים.
אם אתה רוצה אני מכיר את המקומות הכי טובים בבית חולים העמק לדפוק בהם ביד...

זהו בערך.

יש שתי אפשרויות לעשות את הניתוח-לייזר
אין שיטה כזו עד כמה שאני יודע. אשמח אם תפנה אותי למקום שמראה שיש אפשרות לעשות את הניתוח בלייזר. ניתוח לייזר מערב חשיפה של המקום, משמע חתך של שק האשכים. אינני רואה אופציה כזו והגיון בכלל לעשות ניתוח שכזה עם לייזר. האפשרויות הן בעיקר:
1. פתיחת שק האשכים והוצאת הוריד(ים) הבעייתים (חיתוך)
2. מה שאני הזכרתי לפני כן, מדובר בחתך מתחת לבטן, באזור המשפעה. עושים זאת באופן מיקרוסקופי, כאשר מביאים את החלק הבעייתי כלפי מעלה (מוציאים את זה מאותו חתך שעושים), מטפלים בו בחוץ ומחזירים חזרה. זה נעשה באופן מיקרוסקופי ובעצם קושרים את הורידים הבעייתים עם חומר כזה או אחר והורידים מתים מעצמם תוך מספק חודשים.
3. שיטה רדיולוגית. נעשה כמו צנתור (נכנסים דרך וריד גדול באזור הירך עד למקום הבעייתי ומנסים לפתוח את הוריד(ים)). וסיכוי ההצלחה הוא 70% לערך. נקרא גם ״גת וגורן״ על שם האנשים שהמציאו את השיטה (ישראל).
4. קטטר שנעשה ב-2 שיטות: 1) שמים חומר שימנע מהורידים להיסגר וישאיר אותם כל הזמן פתוחים (בדומה לניתוח מעקפים). 2) לוקחים חום (אפשר לומר מלחם) ושורפים את הורידים. מי שעושה את שיטה 2 הוא חולה נפש וכבר לא עושים את זה כמעט היום (רק במדינות לא מפותחות).

כמו שציינתי, שיטה 2 היא הכי טובה והכי יעילה:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2422974/

The microsurgical varicocelectomy is considered the “gold standard” because it is associated with the lowest risk of complications (varicocele recurrence, hydrocele formation [fluid collection around the testicle] and testicular atrophy).

We have favoured the microsurgical subinguinal approach because it is associated with a higher success rate (disappearance of varicocele) and a lower complication rate (recurrence rate and hydrocele formation), compared with non- microsurgical techniques. The subinguinal approach is also associated with less operative and postoperative pain than inguinal approaches However, the subinguinal approach is more challenging owing to the greater number of vessels (arteries and veins) encountered at this level, compared with the inguinal canal

אין שיטה כזו עד כמה שאני יודע. אשמח אם תפנה אותי למקום שמראה שיש אפשרות לעשות את הניתוח בלייזר. ניתוח לייזר מערב חשיפה של המקום, משמע חתך של שק האשכים. אינני רואה אופציה כזו והגיון בכלל לעשות ניתוח שכזה עם לייזר. האפשרויות הן בעיקר:
1. פתיחת שק האשכים והוצאת הוריד(ים) הבעייתים (חיתוך)
2. מה שאני הזכרתי לפני כן, מדובר בחתך מתחת לבטן, באזור המשפעה. עושים זאת באופן מיקרוסקופי, כאשר מביאים את החלק הבעייתי כלפי מעלה (מוציאים את זה מאותו חתך שעושים), מטפלים בו בחוץ ומחזירים חזרה. זה נעשה באופן מיקרוסקופי ובעצם קושרים את הורידים הבעייתים עם חומר כזה או אחר והורידים מתים מעצמם תוך מספק חודשים.
3. שיטה רדיולוגית. נעשה כמו צנתור (נכנסים דרך וריד גדול באזור הירך עד למקום הבעייתי ומנסים לפתוח את הוריד(ים)). וסיכוי ההצלחה הוא 70% לערך. נקרא גם ״גת וגורן״ על שם האנשים שהמציאו את השיטה (ישראל).
4. קטטר שנעשה ב-2 שיטות: 1) שמים חומר שימנע מהורידים להיסגר וישאיר אותם כל הזמן פתוחים (בדומה לניתוח מעקפים). 2) לוקחים חום (אפשר לומר מלחם) ושורפים את הורידים. מי שעושה את שיטה 2 הוא חולה נפש וכבר לא עושים את זה כמעט היום (רק במדינות לא מפותחות).

כמו שציינתי, שיטה 2 היא הכי טובה והכי יעילה:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2422974/

דבר עם הרופא אחי. הוא אמר לייזר. יכול להיות שהכוונה לשיטה הרדיולוגית...
כנראה שאני עושה בשיטה 2 לפי מה שאני זוכר הוא תיאר את זה כפרוצדורה פשוטה..
מדובר בעסק של חצי שעה..שעה לכל היותר. חבל שלא ניהלנו את הדיון הזה כשזכרתי במדיוק על איזו פרוצדורה הוא המליץ לי חח
אם אתה רוצה אעדכן אותך בטרום ניתוח ;)

כל הניתוחים של וריקוסלה בד״כ לא עולים על השעה, אלא אם מעורבים המון ורידים ב-2 הצדדים (זה בד״כ קורה רק בצד אחד).
אינני מעוניין לדבר עם הרופא, כי אני בטוח שלא קיימת שיטה כזו. השיטה הרדיולוגית היא שנות אור מלייזר ואפילו לא דומה ללייזר באופן הביצוע שלה.
וזו לא בדיוק פרוצדורה פשוטה עם מדובר במיקרוסקופיה:

שמע אחי...אומר לך את האמת, אני שם את הביצים שלי בידיים שלו. אני סומך עליו..יותר מזה?חח

מה מבחינת התאוששות בשיטה המיקרוסקופית?
זו פרוצדורה כואבת?

מה מבחינת התאוששות בשיטה המיקרוסקופית?
זו פרוצדורה כואבת?
כל הפרוצדורות ימנעו ממך ללכת באופן תקין כשבוע לאחר הניתוח. לאחר כשבוע המצב יהיה הרבה יותר טוב ולאחר כחודש תזכה להתאוששות מלאה.
אני אישית עברתי את הניתוח לפני כמה שנים ועדיין חוויתי כאבים מדי פעם עד כחצי שנה לאחר הניתוח. אבל זה מאוד משתנה מאדם לאדם. ביומיים הראשונים לאחר הניתוח שכח מלקום מהמיטה חוץ מללכת לשירותים, מה שידרוש ממך מאמץ רב ואתה תתחיל להעריך את הדברים הקטנים בחיים.

כל הפרוצדורות ימנעו ממך ללכת באופן תקין כשבוע לאחר הניתוח. לאחר כשבוע המצב יהיה הרבה יותר טוב ולאחר כחודש תזכה להתאוששות מלאה.
אני אישית עברתי את הניתוח לפני כמה שנים ועדיין חוויתי כאבים מדי פעם עד כחצי שנה לאחר הניתוח. אבל זה מאוד משתנה מאדם לאדם. ביומיים הראשונים לאחר הניתוח שכח מלקום מהמיטה חוץ מללכת לשירותים, מה שידרוש ממך מאמץ רב ואתה תתחיל להעריך את הדברים הקטנים בחיים.
די :<

• פותח/ת השרשור
בקיצור רמ2

אתה אומר לא מומלץ לעשות אם זה לא מפריע?

אתה אומר לא מומלץ לעשות אם זה לא מפריע?
יש שלושה מצבים שבהם אני ממליץ על הניתוח:
1. כאבים (מה שהיה לי)
2. איכות זרע נמוכה (דורש בדיקה לפני הניתוח)
3. שנוי במחלוקת, אבל רמות טסט נמוכות. דורש בדיקת דם. רמות נמוכות, כולל רמות שהן בנורמה מבחינת קופ״ח אבל לא בנורמה לגילך. נפוץ לראות את חסרי העתיד שיושבים בקופות החולים (אנדוקרינולוגים) ואומרים לילד בן 18 שהטסט שלו בנורמה, כאשר הוא סה״כ 10-15% מעל הנורמה התחתונה. הנורמה הזו היא גם לגילאי 100 וגם לגילאי 18, ככה שאם אתה בן 80 ויש לך 10% מעל הנורמה התחתונה, אשריך. אבל לילד בן 18 זו פגיעה מסיבית באיכות החיים. ניתוח לתיקון וריקוצלה שיפר טסט נמוך אצל חלק מהאנשים, אבל לחלק השני זה לא עזר ממחקרים רבים שקראתי. בגדול זה 50/50, כאשר לרוב הטסט כן יעלה ב 5-10% לרוב האנשים לאחר הניתוח, אבל רק לאחוז מאוד נמוך הטסט עלה במספרים מסיבים (50-100% ממה שהיה להם לפני הניתוח).
יש רק מחקר אחד גדול שנעשה בנושא:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21435152

כמו שאתה רואה מתוך 325 גברים שהיה להם vericocele, ל-30% לא היה שינוי, 41% מהאנשים היה שינוי של פחות מ-50%, 19% מהאנשים זה עלה בין 51-100% וכ-10% העלו את הטסט במעל ל-100% (משמע יותר מכפול).
אישית הטסט שלי עלה בכ-15% לאחר הניתוח, לא משמעותי במספרים מבחינת הנורמה.

הייתה לי ד״א רמה 1 אבל קרוב מאוד ל-2 (לפי האורולוג המנתח, הייתי קרוב יותר ל-2). בניגוד לרובכם כנראה, אצלי זה היה בצד ימין. 98% מהמקרים זה בצד שמאל או ב-2 הצדדים יחדיו. לפני הניתוח הייתי חי כמה חודשים על משככי כאבים כי זה הגיע למצב שלפעמים לא הצלחתי לנשום מרוב כאבים.
זה התחיל מכאבים לאחר פעילות אירובית בעיקר שעברו לאחר כמה דקות. עם הזמן הכאבים הללו היו ארוכים יותר ויותר לאחר הפעילות הגופנית ועם הזמן זה התחיל לכאוב לי לאחר ישיבה ממושכת. באיזשהו מצב זה התחיל כבר סתם לכאוב אפילו בלי תזוזה. מבחינתי הניתוח היה חובה או שהייתי צריך לבלוע משככי כאבים כל החיים. אם זה לא כואב וע״ מישוש מרגישים ״תולעים״ בשק האשכים, כדאי ללכת לעשות בדיקת זרע + בדיקת טסט (יש לעשות את בדיקת הטסט בין 8-10 בבוקר. לפי מה שהבנתי לא עושים יותר בדיקות דם TEST FREE בישראל, אז תבקשו ANDROGEN INDEX ו TEST TOTAL).
בדיקת הזרע צריכה להכיל מהירות + כמות + מורפולוגיה + חומציות (pH) וכו׳.

אז מה שאתה אומר בעצם זה שאם אין כאבים (או שכאבים חלשים ולעיתים רחוקות), הזרע תקין והטסט בנורמה לגיל,
אין מה לבצע את הניתוח וכדאי רק לעקוב?

זה יכול להחמיר עם הזמן?

אפשר לדעת למה זה קורה מלכתחילה? משהו גנטי או שמשהו שעשיתם הביא את זה ?

אז מה שאתה אומר בעצם זה שאם אין כאבים (או שכאבים חלשים ולעיתים רחוקות), הזרע תקין והטסט בנורמה לגיל,
אין מה לבצע את הניתוח וכדאי רק לעקוב?
אם יש כאבים חלשים לעיתים רחוקות, עם הזמן זה יחמיר (לא באופן מוחלט, אבל זה מה שהרוב חווים בסופו של דבר). כמה זמן עד שתרגיש כאב על בסיס יומי? לא ידוע. רוב האנשים עושים את הניתוחים עד גיל 30-35, אז זה יכול לקחת שנה עד שתרגיש כאב מוגבר, שנתיים או 10-15. אבל אין ספק שכדאי להיות במעקב ולעשות בדיקת זרע אחת לשנה-שנתיים, יחד עם בדיקות דם כלליות כולל הורמונליות.

אפשר לדעת למה זה קורה מלכתחילה? משהו גנטי או שמשהו שעשיתם הביא את זה ?
כשרופאים אומרים שזה ״גנטי״ זה שווה ערך במילים אחרות ל״אנחנו לא יודעים״. היפותזה חזקה בהקשר של וריקוצלה אומרת שבגיל ההתבגרות, האשכים גדלו מהר יותר מהורידים שמסביב והגוף ניסה לפצל/לבנות/ליצור ורידים נוספים, מה שכנראה כשל בדרך. חלק מהאנשים עם וריקוצלה, בד״כ אלו עם רמה 2+ (מתוך 3) סובלים גם במובן כזה או אחר מאטרופיה של האשך. במידה ויש באמת אטרופיה של האשכים, אז סיכוי סביר שזה לכל החיים (תלוי כמה זמן עבר מאז) וסיכוי סביר עוד יותר שיש לאותו אדם רמות טסטוסטרון נמוכות ואיכות זרע לא טובה.

1. כאבים (מה שהיה לי)
3. שנוי במחלוקת, אבל רמות טסט נמוכות. דורש בדיקת דם. רמות נמוכות, כולל רמות שהן בנורמה מבחינת קופ״ח אבל לא בנורמה לגילך. נפוץ לראות את חסרי העתיד שיושבים בקופות החולים (אנדוקרינולוגים) ואומרים לילד בן 18 שהטסט שלו בנורמה, כאשר הוא סה״כ 10-15% מעל הנורמה התחתונה. הנורמה הזו היא גם לגילאי 100 וגם לגילאי 18, ככה שאם אתה בן 80 ויש לך 10% מעל הנורמה התחתונה, אשריך. אבל לילד בן 18 זו פגיעה מסיבית באיכות החיים. ניתוח לתיקון וריקוצלה שיפר טסט נמוך אצל חלק מהאנשים, אבל לחלק השני זה לא עזר ממחקרים רבים שקראתי. בגדול זה 50/50, כאשר לרוב הטסט כן יעלה ב 5-10% לרוב האנשים לאחר הניתוח, אבל רק לאחוז מאוד נמוך הטסט עלה במספרים מסיבים (50-100% ממה שהיה להם לפני הניתוח).

כמו שאתה רואה מתוך 325 גברים שהיה להם vericocele, ל-30% לא היה שינוי, 41% מהאנשים היה שינוי של פחות מ-50%, 19% מהאנשים זה עלה בין 51-100% וכ-10% העלו את הטסט במעל ל-100% (משמע יותר מכפול).

הייתה לי ד״א רמה 1 אבל קרוב מאוד ל-2 (לפי האורולוג המנתח, הייתי קרוב יותר ל-2). בניגוד לרובכם כנראה, אצלי זה היה בצד ימין. 98% מהמקרים זה בצד שמאל או ב-2 הצדדים יחדיו. לפני הניתוח הייתי חי כמה חודשים על משככי כאבים כי זה הגיע למצב שלפעמים לא הצלחתי לנשום מרוב כאבים.
זה התחיל מכאבים לאחר פעילות אירובית בעיקר שעברו לאחר כמה דקות. עם הזמן הכאבים הללו היו ארוכים יותר ויותר לאחר הפעילות הגופנית ועם הזמן זה התחיל לכאוב לי לאחר ישיבה ממושכת. באיזשהו מצב זה התחיל כבר סתם לכאוב אפילו בלי תזוזה. מבחינתי הניתוח היה חובה או שהייתי צריך לבלוע משככי כאבים כל החיים. אם זה לא כואב וע״ מישוש מרגישים ״תולעים״ בשק האשכים, כדאי ללכת לעשות בדיקת זרע + בדיקת טסט (יש לעשות את בדיקת הטסט בין 8-10 בבוקר. לפי מה שהבנתי לא עושים יותר בדיקות דם TEST FREE בישראל, אז תבקשו ANDROGEN INDEX ו TEST TOTAL).

העניין של הטסט' די מעניין אותי. יש לי וריקוצלה בשני הצדדים, בדרגה 4 ו-2 שגילו בצו ראשון, אף פעם לא סבלתי מכאבים גם במאמצים קשים וממושכים ובדיקת הזרע היחידה שעשיתי (קצת אחרי הצו ראשון) היתה תקינה לחלוטין אז הנחתי שזה לא מפריע ואוכל לחיות עם זה, אבל אפשר להגיד שהצתת לי את הדאגה מחדש.

1. כאבים (מה שהיה לי)

היי משה, מה רמת הטסט שאמורה להיות לגבר בן 21-22?

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית