דיון CASE STUDY #1: בן 20, שמשתעל מייד לאחר הזרקת טסט.

יניב ריז

מנהל מרפאת ספורטאים "קרדיו-ספורט"
629
649
נק' מוניטין:
2,241
629
649
ככה כדי לפלפל לכם את החישבה על הבוקר, אציג מקרה:

בן 20 נכנס למרפאה, ומתלונן כי מייד בתום הזרקת הטסט החל להרגיש בקוצר נשימה קל, והחל להשתעל כמה שעות בלי הפסקה. מספר כי הנשימה רגילה, אבל נותנת תחושה של "אין אוויר".
בספק יש קצת כאב בצלעות ימין,לא ברור אם מרוב שיעול,או אימונים קודמים או שזה הוםיע אחרי הזריקה.
שולל פריחה, גרד חום או כאב מקומי, ואפילו מציין שזאת היתה הזריקה הכי פחות כואבת שזכורה לו.

מביא את האמפולה, ואתה מתרשם שזה טסט רפואי אמיתי של באייר.

1-מה השאלה שתנחה אותכם לאבחנה?
2-מהי האחבנה הנכונה?
3-מהן הוראות הטיפול לכרגע?
4-האם ניתן למנוע מצב דומה כזה בעתיד?

צריך לשאול שאלה אחרת

האים זאת הפעם הראשונה שהוא הכניס טסט אקסוגני לגוף ???

כפי שאתה היסברת לי יניב היקר
בפעם הראשונה הגוף מזהה את החומר בתור "אויב " ומפעיל את כל הארסנל שלו
לסלק את הפולש .
לאחר מספר שימושים הגוף יכיר את הפולש וחהפוך אותו להיות חבר
כלומר
יהיה ניתן להזריק את החומר מבלי שהגוף ינסה לדחות אותו .

• פותח/ת השרשור
צריך לשאול שאלה אחרת

לסלק את הפולש .
כלומר

לא פעם ראשונה, לכן כתבתי שהוא מציין במכל הפעמים הקודמות,זאת הכי פחות כאבה לו.
לא הייתי שולל את המצב כתוצאה מפחד מזריקות
לא מדובר בזריקה ראשונה, ודווקא זאת הלכה כמעט בלי כאב.

• פותח/ת השרשור
פגיעה בכלי דם ?
נשמע כמו תופעות לוואי של בועת אוויר שנכנסה / פגיעה בכלי דם וחדירה קלה של חומר לשם .

תשובה נכונה.

אחת הסיבות להופעת קוצר נשימה מיידית לאחר זריקה, הוא חדירת החומר השומני לכלי דם, הגעה מהירה מהלב לעורק הריאה, וככל שכלי הדם מסתעפים ונעשים דקים יותר, ככה גדל הסיכוי שהוא יתקע ויחסום את זרימת הדם באחד מהם.

אותו חלק קטן בריאה עובר תהליך שנקרא תסחיף ריאתי,שגרום לגירוי קרומי הפלאורה של הריאה, ומתחיל התקף שיעול.

בגלל שחלק מרקמת הריאה לא יכולה לשחף אוויר, כי אין בה יותר זרימת דם, כמות הפחמן דו חמצני שנפלטת בכל שאיפה יורדת, והרמה בדם גדלה, מה שמאותת לגזע המוח על "חוסר חמצן" (המוח דווקא לא מודד חמצן בניגוד למה שחושבים,אלא משתמש בפחמן דו חמצני כדי לדעת מתי חסר, ומתי צריך "לנשום").

אבחנות אחרות שיכולות לגרום לקוצר נשימה, אך ניתן לשלול:

1- תגובה אלרגית: לרוב לא מופיעה אחרי ניסיון תקופה עם חומר באופן פתאומי, מלווה בצפצופים בנשימה,ולרוב יהיה ביטוי של פריחה/גרד, ובמקרים אנאפילקטיים איבוד לחץ דם ומוות.
לרוב אינה מתפתחת "מייד" בתום הזריקה, ויש פער של כמה דקות, ובזריקה לשריר אף עשרות דקות, עד להופעת אחד התסמינים.

2-חרדה: לא סבירה בגלל הניסיון, וכך שזה פחות כואב (הכאב המופחת נובע מכך שחומר חדר לדם,ויש פחות לחץ ברקמת השריר, שהוא אחראי לכאב אחרי זריקה)

3-גירוי ואגלי בגלל כאב: לא סביר כמו שעיף 3.

תגובה של הגוף לעליות ברמת הטסט: העליה לא מתרחשת באננטט מייד, וגם לא תוך שעות.

אז כמו שנאמר, שישפר טכניקה, ופעם הבאה ישאב לאחור.

תשובה נכונה.

אחת הסיבות להופעת קוצר נשימה מיידית לאחר זריקה, הוא חדירת החומר השומני לכלי דם, הגעה מהירה מהלב לעורק הריאה, וככל שכלי הדם מסתעפים ונעשים דקים יותר, ככה גדל הסיכוי שהוא יתקע ויחסום את זרימת הדם באחד מהם.

אותו חלק קטן בריאה עובר תהליך שנקרא תסחיף ריאתי,שגרום לגירוי קרומי הפלאורה של הריאה, ומתחיל התקף שיעול.

בגלל שחלק מרקמת הריאה לא יכולה לשחף אוויר, כי אין בה יותר זרימת דם, כמות הפחמן דו חמצני שנפלטת בכל שאיפה יורדת, והרמה בדם גדלה, מה שמאותת לגזע המוח על "חוסר חמצן" (המוח דווקא לא מודד חמצן בניגוד למה שחושבים,אלא משתמש בפחמן דו חמצני כדי לדעת מתי חסר, ומתי צריך "לנשום").

אבחנות אחרות שיכולות לגרום לקוצר נשימה, אך ניתן לשלול:

1- תגובה אלרגית: לרוב לא מופיעה אחרי ניסיון תקופה עם חומר באופן פתאומי, מלווה בצפצופים בנשימה,ולרוב יהיה ביטוי של פריחה/גרד, ובמקרים אנאפילקטיים איבוד לחץ דם ומוות.
לרוב אינה מתפתחת "מייד" בתום הזריקה, ויש פער של כמה דקות, ובזריקה לשריר אף עשרות דקות, עד להופעת אחד התסמינים.

2-חרדה: לא סבירה בגלל הניסיון, וכך שזה פחות כואב (הכאב המופחת נובע מכך שחומר חדר לדם,ויש פחות לחץ ברקמת השריר, שהוא אחראי לכאב אחרי זריקה)

3-גירוי ואגלי בגלל כאב: לא סביר כמו שעיף 3.

תגובה של הגוף לעליות ברמת הטסט: העליה לא מתרחשת באננטט מייד, וגם לא תוך שעות.

אז כמו שנאמר, שישפר טכניקה, ופעם הבאה ישאב לאחור.

תודה על התשובה המפורטת ,
תמיד כיף ללמוד ממך :-]

תסחיף ריאתי הוא בעל אחוזי תמותה של בין 25-30%... ומה זה גירוי? ברגע שנחסם כלי דם (על ידי קריש דם, בועת חמצן, שומן וכולי וכולי) האזור שנחסם מתחיל למות.. מדובר במצב חירום רפואי ולא הגיוני שיגיע מישהו לרופא ויגיד "יש לי שיעול"

הגיוני מאוד, הכל תלוי בחומרת המצב ובהסתגלות של כלי הדם להפרעה בזרימה.

הגירוי הוגאלי נעשה כדי לתמרן את הגוף לייצר הרחבה זמנית של כלי הדם ולהקל על הזרימה, כמובן שלא הייתי מסתמך על זה.

איזה טיפול ניתן לו אם כך? אם בכלל?

• פותח/ת השרשור
תסחיף ריאתי הוא בעל אחוזי תמותה של בין 25-30%... ומה זה גירוי? ברגע שנחסם כלי דם (על ידי קריש דם, בועת חמצן, שומן וכולי וכולי) האזור שנחסם מתחיל למות.. מדובר במצב חירום רפואי ולא הגיוני שיגיע מישהו לרופא ויגיד "יש לי שיעול"

ממש לא.
יש דרגות לתסחיף ריאתי.
אתה מתאר MASSIVE PE, אני מדבר על MICRO-EMBOLI.
אותה פתלוגיה, פרוגנוזה שונה לגמרי.

נקרוזות צלקתיות בריאה לא יהרגו אותך, רק יביאו לתחושת כאבים בחזה (כאב פלאוריטי) ושיעול.
הריאה היא איבר ענק, והוצאה משימוש של כמה מ"ל נפח ריאה לא יהרוג אותך, וגם בשל גודלו לא ניתן להתערב אם לא מדובר בקריש דם (אז כן ניתן לתת הפרין).

ואכן לא תראה הרבה שמגיעים עם שיעול, כי הרוב לא עושה תסחיף על חומר שומני, אלא תסחיף של קריש דם, וזה משהו אחר לגמרי.
קריש דם דינמי והולך וגדל, ובכך חוסם בהדרגה יותר ויותר כלי דם בהיקפים גדולים בריאות, עם אחוזי תמותה מרשימים.
הגיוני מאוד, הכל תלוי בחומרת המצב ובהסתגלות של כלי הדם להפרעה בזרימה.

הגירוי הוגאלי נעשה כדי לתמרן את הגוף לייצר הרחבה זמנית של כלי הדם ולהקל על הזרימה, כמובן שלא הייתי מסתמך על זה.

איזה טיפול ניתן לו אם כך? אם בכלל?

הגירוי הואגלי הוא סיבה בפני עצמה. לא ניסיון של הגוף לתקן תסחיף ריאתי.
יש בני אדםשבעת כאב, מעלים טונוס של המערכת הסימטטיית, מה שמוביל להפחתה ברמות האדרנלין בדם, והלב מוריד קצב במהירות לסביב 30-40 פעימות בדקה, לחץ הדם יורד, והחולה מתעלף.

צריך לשאול שאלה אחרת

לסלק את הפולש .
כלומר
הטסט האקסוגני לא מחזיק שלט "אני אקסוגני"

מאמין שמעט מהשמן מצא את דרכו אל הריאות
דרך כלח דם

אם הבעיה היתה בהיותו הטסט אקסוגני, המצב היה דומה גם בצריכה אוראלית

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית