הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

תזונה ותוספים לפני שנים רבות היה לי לקוח שבגללו "נאלצתי" לקרוא מעל 100 מחקרים מדעיים רק כדי להבין מדוע הוא לא יורד

Mike Bikov

מנהל אתר
103,264
12,424
מנהל
נק' מוניטין:
58,701
103,264
12,424
לפני שנים רבות היה לי לקוח שבגללו "נאלצתי" לקרוא מעל 100 מחקרים מדעיים רק כדי להבין מדוע הוא לא יורד במשקל – אז מה קרה שם באמת?

את האמת שחשתי בושה עצמית, שאני לא מקצועי מספיק ושכל המניפולציות שאיי פעם הכרתי ויודע שעובדות פיזיולוגית פשוט לא עבדו. הלקוח נשבע בכל היקר לו שהוא מבצע הכל כהלכה ושהוא פועל לפי ההוראות, הן בתפריט והן בתוכנית אימונים. אני כמובן האמנתי מאחר וזה לקוח שהיה אצלי מספר חודשים ונראה חדור מטרה, עם מוטיבציה גבוהה ולא ישקר לי כי בסופו של דבר הוא משקר לעצמו.

אז אחרי המחקר הרב שעשיתי, שלא היה לחינם דרך אגב, גיליתי מה שכבר ידעתי: שתאוריית המאזן האנרגטי עדיין חזקה מכל דבר אחר איי שם. אם עצם קיומכם בעולם אתם שורפים X קלוריות ביום (BMR), גם אם תשכבו על הגב כל היום ולא תזוזו (מאחר ואיברים ותהליכים מטבולים רבים דורשים אנרגיה = קלוריות), אזי אם תאכלו פחות אתם תאבדו מסת שומן ואחוזי שומן באופן כללי. אז כן, לגברים בממוצע המספר הקסום יהיה לערך 1800 קלוריות ולנשים זה יהיה לערך 1300 קלוריות. עצם זה שאתם כרגע יושבים ולא שוכבים, אתם כבר שורפים יותר קלוריות מבלי לזוז. ואם תעמדו, תשרפו אף יותר מישיבה או שכיבה.

ללקוח היה תפריט "חיטוב" של כ-1900 קלוריות. באיזשהו שלב הורדתי אותו גם ל-1600 קלוריות, אבל זה לא עזר למשקל גוף ואם כבר הוא רק עלה במשקל. פה כבר חשדתי שיש דיווח עצמי שגוי ושמתפספס פה משהו. אז מה עשיתי? חשבתי וחשבתי והגעתי למסקנה שתמונה אחת שווה אלף מילים: הכרחתי את הבחור לצלם כל ארוחה וכל מה שהוא מכניס לפה במשך שבוע שלם. קיבלתי את כל התמונות והתחלתי לנתח אותם קלורית.

מה גיליתי? קודם כל שהוא לא ספר קטשופ ורטבים בתפריט כי הוא חשב שהם "ירקות" ("קטשופ זה סה"כ מיץ עגבניות, לא?"). בממוצע 3 כפות שטוחות מאוד של קטשופ שוות לפרוסת לחם מלא בתפריט (כ-80 קלוריות) והאמינו לי שאף אחד לא מסתפק רק ב-3 כפות קטשופ. בנוסף, לא התחשב הבחור ברטבים כמו סויה שיש בזה המון נתרן שמשבש את מאזן המלחים ובכך גם את הנוזלים בכל שקילה, אבל גם לא החשיב זאת מבחינה קלורית - סויה זה לא מצרך רע, פשוט צריך להיות עקבי ולהחשיב את זה בתפריט. דבר נוסף, הוא היה אוכל ה-מ-ו-ן ירקות. משהו כמו 5 גמבות ביום (כ-300 קלוריות) ועוד איזה 5 גזרים (כ-300 קלוריות).

אז הינה לכם, חוסר דיוק בתפריט וערכים קלוריים שהתבטאו בסופו של דבר במאזן נטרלי של אותו בחור ואפילו אולי מאזן קלורי חיובי קל (אם כי בספק, הוא היה עושה אימונים אירוביים במהלך השבוע, לערך 180 דקות בשבוע). איך שהבנתי את זה, הנחתי אותו להפסיק והוא התחיל לרדת במשקל בקצב דיי מסחרר.

התיאור מקרה הנ"ל הוא גם נפוץ ומאוד קלאסי בעולם המחקר. נראה שאנשים נוטים לא לדווח את כל מה שהם אכלו, במודע או בתת מודע (ז"א לא בכוונה, מחוסר ידיעה) באופן סיסטמתי. לדוגמה במחקר קלאסי שבוצע בשנת 1992 נראה שבקרב המשתתפים בממוצע היה דיווח לקוי בכ-1000 קלוריות סה"כ ביממה. זאת אומרת שהם העריכו באופן שגוי את הערכים הקלוריים היומיים ולכן לא ירדו במשקל וחלקם אף העלו במשקל. אם אתם לא בטוחים אם משהו מכיל קלוריות ו/או יש לו סך קלוריות גבוה יחסית, כדאי לבדוק אותו במחשבון קלוריות:

FoodsDictionary - מחשבון קלוריות

בתגובות צרפתי תרשים מהמחקר המראה את חוסר הדיווח של המשתתפים

בתאבון 😃

רפרנס:
MMS: Error

Depositphotos_117280168_l-2015.jpg

לא נתקלת במקרים בהם שריפת הקלוריות במנוחה הייתה נמוכה באופן חריג? לדוגמא כאלה שעשו דיאטות במשך שנים?

• פותח/ת השרשור
לא נתקלת במקרים בהם שריפת הקלוריות במנוחה הייתה נמוכה באופן חריג? לדוגמא כאלה שעשו דיאטות במשך שנים?
בהחלט לא. מיתוס מאוד נפוץ - פגיעה מטבולית גם במחקרי דמוי "שואה" כמו שעשו במחקר מינסוטה במלחמת העולם השנייה, כל מה שהגיעו אליו זה פגיעה מטבולית של כ-15% שהתאזנה לאחר שהחבר'ה התחילו לבלוס כמויות רבות של אוכל. הם הגיעו סה"כ ל-50% ירידה ב-RMR אבל זה נבע בעיקר מירידה במשקל גוף ולאו דווקא מפגיעה בחילוף החומרים

רק בתור העדפה אישית ותו לא
ובכל זאת , הייתי ממש שמח לקבל גם את הסיבות לכך.
הרי מצב קטוגני בהגדרתו הוא מצב חיים בריא.
האם לדעתך העניין מוטל בספק מבחינת היישום עצמו לאורך זמן ?

תכלס צודק דיוק של הערך הקלורי זה אחד הדברים הכי חשובים שצריך להתמיד בהם בכל תהליך שלוקחים..

מאמר מצוין..
אבל כאן נכנסת הבעיה.
לי נשמע על גבול הבלתי אפשרי כל החיים למדוד בדיוק של כפות קטשופ... האם בסופו של דבר עבודה "ערבית" לפי שקילה שבועית מספיקה?

מאמר מצוין..
אבל כאן נכנסת הבעיה.
לי נשמע על גבול הבלתי אפשרי כל החיים למדוד בדיוק של כפות קטשופ... האם בסופו של דבר עבודה "ערבית" לפי שקילה שבועית מספיקה?

לך זה נשמע בלתי אפשרי, אבל כאן נכנסת הסיסמא המוכרת של "התמדה" שנשמעת יפה מאוד שאומרים אותה באוויר.

אדם שמציב לעצמו מטרה, צריך לפעול לפי הכללים להשגת המטרה.

לך זה נשמע בלתי אפשרי, אבל כאן נכנסת הסיסמא המוכרת של "התמדה" שנשמעת יפה מאוד שאומרים אותה באוויר.

אדם שמציב לעצמו מטרה, צריך לפעול לפי הכללים להשגת המטרה.

יש הבדל בין התמדה לאובססיה.
לשקול כפיות קטשופ במשך חמישים שנה זה אובססיה. לא לאכול בחוץ או אצל חברים כי אתה לא יודע מה הערכים זה אובססיבי.. צריך איזון אם רוצים להתמיד

יש הבדל בין התמדה לאובססיה.
לשקול כפיות קטשופ במשך חמישים שנה זה אובססיה. לא לאכול בחוץ או אצל חברים כי אתה לא יודע מה הערכים זה אובססיבי.. צריך איזון אם רוצים להתמיד
אתה לא מודד 50 שנה, אתה מודד כמה חודשים ולומד עם הזמן לתת הערכה טובה
אם אתה צריך לספור כל קלוריה אתה תמדוד כפיות קטשופ, אם אתה רוצה פשוט ליהנות מהתהליך אתה תלמד להעריך

• פותח/ת השרשור
ובכל זאת , הייתי ממש שמח לקבל גם את הסיבות לכך.
הרי מצב קטוגני בהגדרתו הוא מצב חיים בריא.
האם לדעתך העניין מוטל בספק מבחינת היישום עצמו לאורך זמן ?
הרבה אנשים לא מצליחים או יצליחו להתמודד עם סוג דיאטה שכזה, במיוחד אם אתה מוקף כל היום בפחמימות ויש סביבך כל הזמן "פיתויים". הרבה אנשים אינם חזקים באופי ולכן מתפטים לאכול פה ושם פחמימות. זה גם לא מצב "בריא" לכולם, היו לי מספיק לקוחות שסבלו מכאבי ראש בלתי נסבלים כשלא אכלו פחמימות ולא זה לא עבר אחרי כמה ימים. היו כאלו שממש לא יכלו לתפקד והרשימה עוד ארוכה...
אני גם לא מאמין בהוצאה של קבוצת מזון כל כך גדולה מהתפריט רק בשביל להיות בקטוזיס שוא פשוט חסר תועלת לרוב האוכלוסיה בכל מטרה

אני מודה שמעולם לא הבנתי למה לא מחשיבים ירקות בקלוריות. מילא חסה.. אבל הרבה אנשים אוכלים גם ירקות בהם יש יחסית יותר קלוריות (כמו הפילפלים והגזרים שהבאת כדוגמא).

לדעתי צריך לשנות את הגישה בקטע הזה

• פותח/ת השרשור
אני מודה שמעולם לא הבנתי למה לא מחשיבים ירקות בקלוריות. מילא חסה.. אבל הרבה אנשים אוכלים גם ירקות בהם יש יחסית יותר קלוריות (כמו הפילפלים והגזרים שהבאת כדוגמא).

אני לא מחשב עד 5-6 ירקות ביום מצבעים שונים מסוגים שונים. לדוגמה עגבניה, מלפפון, גמבה, גזר ועוד צנון/חצי בצל/נבטים וכו'. אני לא מחשב את זה מכמה סיבות עיקריות:

1. אתה חייב את הויטמינים/מינרלים הללו מבחינה בריאותית והתאוששות בין האימונים

2. יש בהם הרבה סיבים ולכן הערכים הקלורים של הירקות לא מדוייקים כמו שמציגים אותם במחשבוני הקלוריות. מבחינת משרדי הבריאות בעולם הם מחוייבים להחשיב 1 גרם סיבים תזונתיים כ-4 קלוריות. בפועל זה לא נכון ו-1 גרם סיבים תזונתיים יהיה לערך 1-2.5 קלוריות לגרם.

מה יקרה לסיבים התזונתיים מבחינה מטבולית גם לא ידוע מאחר והחיידקים במעי יפרקו את רובם ויהפכו את חלקם לחומצות שומן קצרות שרשרת שכנראה הפעולה שלהן בגוף זה סיגנלים מטבולים והסיכוי שלהן להאגר כשומן הוא מזערי עד כדי לא קיים.

אבל כן, לירקות יש קלוריות ולכן אם אוכלים אותם בהגזמה, יש צורך להחשיב את זה בתור פחמימה בתפריט

הם לא מחושבים במידה כמובן והם במינון הנורמה בגלל שהם מקור הסיבים שלך.

תשמע אני עוקב באדיקות אחרי המאמרים ואני חייב לומר שקרה לי המון פעמים במהלך תהליכי החיטוב, שפשוט ירדתי במשקל שבועיים (כנראה בעיקר נוזלים) ואחכ נתקעתי למשך 4 שבועות. כלומר תהליך של שישה שבועות בו לא ממש השתנה ההרכב האורגני.
בבלוקים כאלה של 6 שבועות של רעב וחולשה ללא תוצאות תמיד הייתי עוצר את התהליך.

משמעת לא חסרה לי, לא ידע, ולא ספירת ערכים. הכל שקול ומדוד על הגרם ולחומרה. היו חיטובים כאלה עם שעה אירובי ביום ועדיין חוסר תנועה.

אגב בשמונה חודשים האחרונים ניסיתי לחטב במשך שבועות רבים ושוב ושוב לא הצלחתי.
מה גם שזה שישר חזרתי למשקל הקודם מוכיח שלא חל שינוי של ממש בגוף.

לא יודע איך זה מתיישב עם המאמרים שמדברים על משק הנוזלים. לא סביר בעיניי.

נערך לאחרונה:
מאוד אהבתי לקרוא את כל מה שכתבת כאן. אשמח אם תוכל לפרסם עוד סיפורים כאלה שלך עם לקוחות שיש בהם מוסר השכל. זה יותר קל ומהנה לקריאה מלקרוא מאמר/מחקר מדעי ואותי אישית זה מושך יותר.

• פותח/ת השרשור
מאוד אהבתי לקרוא את כל מה שכתבת כאן. אשמח אם תוכל לפרסם עוד סיפורים כאלה שלך עם לקוחות שיש בהם מוסר השכל. זה יותר קל ומהנה לקריאה מלקרוא מאמר/מחקר מדעי ואותי אישית זה מושך יותר.
לא הכל אפשר לספר 😃

• פותח/ת השרשור
תרשים קלאסי מהמחקר כיצד אנשים נוטים לא לדווח במדוייק מה הם אוכלים.

עמודה שחורה כהה - הוצאה אנרגטית ביום נתון (בקלוריות)

עמדה מקווקות בהירה - כמות הקלוריות שהמשתתפים דיווחו

עמודה מקווקות כהה - כמות הקלוריות שהמשתתפים לא דיווחו

3.jpg

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית