הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

לפני מבחן חשוב? הולכים להיות ערים כל הלילה כי לא הספקתם ללמוד את החומר? תשכחו חלק ממה שסיפרו לכם....

Mike Bikov

מנהל אתר
103,264
12,424
מנהל
נק' מוניטין:
58,701
103,264
12,424
Depositphotos_10795339_l-2015 2.jpg

סוג של אוף-טופיק, אבל הנושא של שינה קרוב לליבי מאחר וביליתי כמה שנים במעבדת שינה בלימודים האקדמאים שלי (על הפרויקט שעבדתי עליו ניתן לקרוא כאן: Researchers find neural switch that turns dreams on and off).

במחקר יחיד במינו ניסו החוקרים לבדוק את הזיכרון של כ-100 אנשים שהשתתפו במחקר הכלל שינון של צמד מילים. המשתתפים היו צריכים לשנן 40, 160 ו-320 מילים במקטעים שונים בזמן המחקר. קבוצה אחת של משתתפים ישנה לפחות 8 שעות והקבוצה השנייה לא ישנה לילה שלם לאחר שינון המילים במחקר. החוקרים בדקו את זיכרון של המשתתפים ב-2 הקבוצות ישר לאחר שינון המילים ו-36 שעות מהרגע שסיימו לשנן את המילים כדי לתת לקבוצה שלא ישנה לילה שלם להשלים 8 שעות שינה. לאחר 36 שעות החוקרים ביקשו מהמשתתפים לשחזר את החומר שהם למדו שוב ובכך לחשב כמה מילים כל קבוצה הצליחה "לשכוח" בין הזמן שהם התבקשו לשחזר את המילים ישר לאחר שינון החומר ו-36 שעות לאחר מכן.

באופן לא מפתיע הקבוצה שישנה לילה לאחר שינון החומר ביצעה את המטלה באופן יותר יעיל ויכלה לשחזר הרבה יותר מילים מהקבוצה שלא ישנה לילה שלם לאחר שינון החומר. באופן שהוא דיי מפתיע, יש גבול כמה מילים יכלה לשחזר הקבוצה שישנה 8 שעות לאחר שינון החומר הנלמד. הקבוצה שישנה לילה הצליחה לשחזר דיי בקלות את 160 המילים בזמן שהקבוצה שלא ישנה לילה הצליחה לשחזר כמעט פי 2 פחות מילים. אולם, כששתי הקבוצות ניסו לשחזר 320 מילים, לא נצפה הבדל משמעותי בין 2 הקבוצות. יתרה מכך, מודל שמבצע חיזוי מה היה קורה ב-480 או 620 מילים, נראה שהקבוצה שלא ישנה לילה דווקא הייתה מבצעת את המטלה באופן יעיל יותר.

מה זה אומר?
קשה לקחת מסקנות חד משמעיות וכל אחד יכול לפרש את זה איך שהוא חושב לנכון, אבל סביר להניח שאם ישנה כמות עצומה של חומר לשנן בטווח זמן קצר (נניח 24-36 שעות), ואתם ממש אבל ממש מאחור עם החומר הנלמד, כנראה שלהישאר לילה שלם ללא שינה יגרום לכם לקבל ציון גבוה יותר מאחר והסיכוי שתשכחו חומר בטווח זמן כזה קצר יפחת כנגד אם תלכו פשוט לישון עם הטענה "מה שנכנס, נכנס". אם תנסו לשנן כמות מסיבית של חומר 24-36 שעות לפני המבחן, כנראה שאתם מתאמצים לחינם כי המוח ישכח חלק גדול מהחומר בזמן השינה. הבעיה שמדובר על מחקר אחד עם מטלה מאוד ספציפית: שינון של מילים. בפעולות הרבה יותר מורכבות יתכן והתוצאות יהיו שונות. לפחות אישית בזמן הלימודים יצא לי לעשות מבחנים כמה פעמים עם 2-3 שעות שינה ולעיתים גם ללא שעות שינה כלל. אני יכול להעיד שסביר להניח שהייתי מקבל ציון של לפחות 20-40% יותר נמוך אם לא הייתי נשאר ללמוד כל הלילה כנגד אם הייתי הולך לישון ואומר "מה שנכנס, נכנס". סביר להניח שיש פה ניסוי וטעייה, גם בהתאם לאופי החומר שנלמד.

Sculpting memory during sleep: concurrent consolidation and forgetting. - PubMed - NCBI

21211212112.jpg

המרצה שלנו ברפואת שינה טען שבשנת REM הזכרון מטווח הקצר עובר לאזור של הזכרון לטווח ארוך(הוא דיבר גם על מחקרים חדשים שמדברים על שנת NREM, עד היום היה מקובל לייחס את זה לשנת REM), ולכן המליץ לנו אחריי קריאת סיכום ללכת לישון 😛

יש איזה מחקר על חוסר שינה לפני מבחן במקצוע ריאלי שזה לא שינון חומר אלא יותר תרגול (דוגמה מתמטיקה) כשגם לומדים כל הלילה?

יש איזה מחקר על חוסר שינה לפני מבחן במקצוע ריאלי שזה לא שינון חומר אלא יותר תרגול (דוגמה מתמטיקה) כשגם לומדים כל הלילה?
דיברנו בקורס שינה על תהליכי יצירת זכרון, אני חושב שזה כן נכנס לקטגוריה הזאת במובנים מסויימים..אם כי הדגש היה על שינון.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית