נק' מוניטין:
58,709
- 103,293
- 12,432
מיכל זה לא אישי, אבל יש לנו בעיה...
ככל שיותר ויותר אנשים נכנסים למעגל של הרשתות החברתיות ומתחילים לעקוב אחרי מאמני כושר/אושיות אינסטגרם שמעלים תמונות שלהם עם קוביות ו/או ביקני במסווה של חומר "מקצועי" כך הבעיה גוברת ואף יכולה להיות מסוכנת. הרבה אנשים חושבים שאם הוא נראה ככה והוא מטיף לאיזושהי שיטה או גישה אז היא כנראה נכונה וכך יש לפעול כי הרי זה עבד עליו אז זה גם אמור לעבוד עלי. ניסיון אישי זה נחמד, אבל זה לא משקף כלל ואולי גם אפשר אחרת.
אני מקבל על בסיס יומי עשרות הודעות של תראה מה X כתב, האם זה נכון? השאלה שצריך לשאול במידה ורואים מידע כזה או אחר ברשתות חברתיות הוא:
1. האם לאדם שכתב זאת יש הכשרה בתחום? או שהוא סתם סלב לדוגמה שמצטט כמו תוכי דברים שראה בתוכניות טלוויזיה/קרא במגזינים? על איזה מידע הוא מתבסס? הקוביות בבטן?
2. האם המידע שאותו אדם כתב או הוציא לפועל בעבר תאם את המציאות/מידע מדעי מהימן שקיים לנו איי שם? האם אותו אדם עקבי עם מידע נכון ומהימן או שהוא מזגזג?
3. האם זה נשמע הגיוני או שאולי זה יכול להזיק לבריאות? רק לפני כשבוע אושיית אינסטגרם העלתה סטורי שצריך להתאמן ולישון עם בגדים ארוכים ולשתות תה משתן כדי לרדת במשקל. האם זה נשמע הגיוני? האם רק בגלל שאותו אחד נראה או נראת טוב זה הופך את מה שאותו אחד כותב לנכון ובלתי ניתן לערעור?
חוויה וניסיון אישי זה נחמד, אבל בפועל אפשר להגיע אולי לאותה תוצאה באופן יעיל יותר או בגישות נוספות. בד"כ נראה אנשים שנמנעים מפחמימות ודוגלים בתזונה קטוגנית הטוענים שמאז שהורידו פחמימות ואוכלים רק בשר ושומן הגוף שלהם "התייעל" ונהייה איזשהו קסם הורמונלי שגורם להם לאבד פתאום יותר שומן למרות שהם אוכלים אלפי קלוריות ביום. אז לא, הם לא אוכלים אלפי קלוריות ביום למרות שהם בטוחים שכן ולגוף שלהם לא קרה פרט מכך שברגע שהורידו קטגוריה כל כך גדולה של מזונות (פחמימות) הם באופן אוטומטי גם הורידו את הצריכה הקלורית שלהם. אבל הם בטוחים שזה אך ורק בגלל הפחמימות ואם "תנסו על עצמכם" אז תבינו על מה מדובר.
למה צריך לנסות אם יש מחקרים מטבולים שהכניסו אנשים לתאי כלא מתוחכמים, מדדו כל מה שנכנס ויצא להם מהפה במשך שבועות וראו שזה פשוט לא משנה אם אוכלים פחמימות או לא? ניסו כבר בשביל כולנו ובזבזו על זה מיליוני דולרים, אז תחסכו מעצמכם את הניסיון למרות מה ש"מיכל מהפייסבוק" כותבת. תפעילו שיקול דעת ותשאבו מידע מהאנשים הנכונים, שמתבססים על מידע מהימן, שיש להם הכשרה בתחום ולא מצטלמים כל היום בלי חולצה ואומרים "תקשיב לי, אני יודע".