הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

הקשר בין מאמץ פיזי לתפקוד מע' חיסונית

Shahar Voltinski

משתמש קבוע
1,143
256
נק' מוניטין:
430
1,143
256
כן. בבית.
אוקיי, אני יודע שחורף עכשיו ויש שפעות, וירוסים בלי סוף ויש לי גם ילדה קטנה בבית שמדביקה אותנו בכל מה שהיא תופסת מהגן וכו'. אני מודע לכך שכל המחלות שחליתי באות מוירוסים/חיידקים וכו'.

אבל אני שם לב שיש תקופות שאנשים סביבי חולים ואני לא נדבק, אבל אחרי אימון שבו התאמצתי, אולי יתר על המידה, אני פתאום מרגיש את הגוף נחלש, ומיד לאחר מכן אני תופס מחלה לכמה ימים/שבוע.

זה חזר על עצמו כמה פעמים בשנתיים האחרונות, והשאלה שלי היא - האם עומס פיזי מחליש את הגוף בצורה עקיפה כתוצאה מהקצאת משאבים להתאוששות השרירים על חשבון הקצאת משאבים לשימור תפקודה היעיל של המע' החיסונית?

או שאני סתם ממציא תאוריה מפגרת שנובעת מבורות? 🤣
בהמשך לכך, ולצורך חידוד: האם הסיכוי להיכנע לוירוס/לחלות הוא גבוה יותר לאחר אימון שבו התשנו את הגוף?

זה קצת מורכב ואנסה להסביר זאת במילים פשוטות.
מבחינה נקודתית, לאחר מאמץ פיזי קשה וממושך הכנסת את הגוף למצב של סטרס כך שהוא עסוק בלאזן את הסטרס ולא יכול להגן מפני נגיפים שמנסים לחדור לגוף.
לעומת זאת, מבחינה ארוכת טווח, מאמץ פיזי שמווסת מבחינת עומסים בצורה נכונה עוזר לשיפור תפקוד המערכת החיסונית ומחזק את הגוף.
מכך יוצא, שכן ולא.
ייתכן ואם אתה מגזים ומבצע אימונים קשים בתדירות גבוהה מדי ולזמן ארוך מדי זה יפגע בתפקוד מערכת החיסון.
מנגד, אם אתה מווסת את העומס על הגוף בצורה טובה ויודע שאם שברת שיא באימון האחרון אתה תעבוד "לייט" באימון הבא ולא תעמיס יותר מדי עד שהגוף יספיק להתאושש, הגוף יידע להתמודד עם זה בצורה טובה ולטווח הארוך המערכת החיסונית תשתפר.

אגב, לאדם הממוצע ההשפעה של הפגיעה במערכת החיסונית תהיה זניחה יחסית לעומת ההשפעה על ספורטאי מקצועי שמעמיס על הגוף יתר על המידה באופן כרוני.

• פותח/ת השרשור
@Sergio_Katz הבנתי לגמרי
אני לא חולה כשאני מנהל נכון עומסים. בדרך כלל....

ואז פתאום יש אימונים שאני נסחף מבלי ממש לשים לב והמכנה המשותף של רוב הפעמים שחליתי היה שזה איכשהו תמיד "התלבש עליי" בזמן שאני מתאושש מהאימון המוגזם ואני עם DOMS וכל הדרעק

מערכת החיסון לוקחת גם חלק פעיל בהתאוששות מאימון.
נכון להיום אין שום מידע מחקרי שתומך בעובדה שאימונים קשים פוגעים בתפקוד מערכת החיסון בהגנה מפני מחלות, אבל יש מידע אנקדוטלי שדורש מחקר שטוען שקל יותר להידבק במחלות כתוצאה מתקופה של אימונים קשים, ובמיוחד כבדים (עצימות גבוהה)

זה קצת מורכב ואנסה להסביר זאת במילים פשוטות.
מבחינה נקודתית, לאחר מאמץ פיזי קשה וממושך הכנסת את הגוף למצב של סטרס כך שהוא עסוק בלאזן את הסטרס ולא יכול להגן מפני נגיפים שמנסים לחדור לגוף.
לעומת זאת, מבחינה ארוכת טווח, מאמץ פיזי שמווסת מבחינת עומסים בצורה נכונה עוזר לשיפור תפקוד המערכת החיסונית ומחזק את הגוף.
מכך יוצא, שכן ולא.
ייתכן ואם אתה מגזים ומבצע אימונים קשים בתדירות גבוהה מדי ולזמן ארוך מדי זה יפגע בתפקוד מערכת החיסון.
מנגד, אם אתה מווסת את העומס על הגוף בצורה טובה ויודע שאם שברת שיא באימון האחרון אתה תעבוד "לייט" באימון הבא ולא תעמיס יותר מדי עד שהגוף יספיק להתאושש, הגוף יידע להתמודד עם זה בצורה טובה ולטווח הארוך המערכת החיסונית תשתפר.

אגב, לאדם הממוצע ההשפעה של הפגיעה במערכת החיסונית תהיה זניחה יחסית לעומת ההשפעה על ספורטאי מקצועי שמעמיס על הגוף יתר על המידה באופן כרוני.
אין לי מושג אם זה נכון, אבל זה נשמע טוב.
כל הכבוד.

אין לי מושג אם זה נכון, אבל זה נשמע טוב.
כל הכבוד.
אכן נכון.
לא חד משמעי אבל בהחלט הרוחות נושבות לכיוון הזה. אני יכול לשלוח קישורים למס' סקירות מדעיות על הנושא אם אתה מעוניין לראות מקורות מידע.

אכן נכון.
לא חד משמעי אבל בהחלט הרוחות נושבות לכיוון הזה. אני יכול לשלוח קישורים למס' סקירות מדעיות על הנושא אם אתה מעוניין לראות מקורות מידע.
האמת שאני סומך עליך.
אבל למה שלא תשתף כאן את הקישורים עבור כולנו.

לא יודע לגבי אימוני כח אבל קראתי על ספורטאי סיבולת ששם יש בפירוש מקרים של נטייה לחלות במצב של אימון יתר. שוב לא מדובר במחקר אלא בסיפורים מניסיון אישי של ספורטאים

אצלי ואצל אנשים שאני מכיר (לא מחקר כמובן) אחרי שדוחפים את הגוף קצת מעבר יש נטייה להיות חולים. בדר״כ זה קורה ממש לפני תחרות או אחרי תחרות. לכן שווה להיות עם היד על הדופק ולראות שאתה לא דוחף את עצמך לקצה בתדירות גבוהה מדי.

האמת שאני סומך עליך.
אבל למה שלא תשתף כאן את הקישורים עבור כולנו.
בשמחה 👏.

מאמר על הנושא בכתב העת המדעי sciELO portugal:
Chronic effects of exhausting exercise and overtraining on the immune response: Th1 and Th2 profile

סיכום מחקר שבדק השפעה של פעילות גופנית על מערכת החיסון:
Intense Physical Exercise Induces an Anti-inflammatory Change in IgG N-Glycosylation Profile. - PubMed - NCBI

סקירה שייתכן ומסבירה את אי השינויים בחלבון הפלזמה (החלבונים בדם) ועל ההשפעה של הציטוקינים:
Systemic inflammatory response to exhaustive exercise. Cytokine kinetics. - PubMed - NCBI

עוד אחת על אותו נושא:
Exhaustive exercise and type-1/type-2 cytokine balance with special focus on interleukin-12 p40/p70. - PubMed - NCBI

תגובת מערכת החיסון לאימון יתר אצל ספורטאים:
Mucosal (secretory) immune system responses to exercise of varying intensity and during overtraining. - PubMed - NCBI

מידע על ההשתתפות הציטוקינים במנגנוני הדלקת למעוניינים:
[Cytokines in inflammation]. - PubMed - NCBI

אני אישית רחוק מלהבין בבירור את טיב ההשפעה של פעילות גופנית אינטנסיבית על גורמים במערכת החיסון ולכן אשמח אם תשתפו כאן מידע אחר ממה שהצגתי.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית