עקבו אחר הסרטון הבא כדי לצפות כיצד להתקין את האפליקציה של האתר על מסך הבית של המכשיר שברשותכם.
תזכורת: This feature may not be available in some browsers.
מסורת אינה הוכחה, אם מה שאתה מגדיר הוכחה דבר שהופך דבר שאינו ידוע לדבר ידוע.הוויכוח הוא האם מסורת היא הוכחה , אני טוען שלא אגב כך שמסורת משתנה ואף השתנתה כמה פעמים בעבר.
בא לי לשים כיף שיראה לך את הערכה שלי שמישהו מבין את זה.מסורת אינה הוכחה, אם מה שאתה מגדיר הוכחה דבר שהופך דבר שאינו ידוע לדבר ידוע.
אך מסורת זה עדות, ועדות יכול להפוך דבר לא ידוע למסתבר.
חחח...בא לי לשים כיף שיראה לך את הערכה שלי שמישהו מבין את זה.
אני יחפש ונערוך ככה שתראה את זה ככה בדיוק בצאת שבת
יותר בכיוון 500-600 שנה, בין המאה ה-8, למאה ה-14שוב, תיעוד של סיפור התנ"ך 200 שנה אחרי שהוא קרה, לא אומר שהתנך לא קרה.
זה בסך הכל אומר שזה התיעוד שמצאת.
אני לא מדבר על מתי כל סיפור הומצא, אלא מתי התנ"ך עצמו נכתב כספר אחיד. הוא הושלם בין המאה השניה לפני הספירה למאה השניה אחרי הספירה, החוקרים עדיין חלוקים על ההגדרות, ואיגודו החל כמה מאות שנים לפני, ע"י מגילות מהרבה מקומות והרבה שפות.אתה מצחיק. התנ"ך זה קבוצה של 3 קטגוריות ספרים שונות.
תורה, נביאים וכתובים.
מגילת אסתר נכתבה לפני 2000 שנה בערך אחרי חורבן בית ראשון לפני בנין בית שני, והוא חלק מהתנ"ך.
התורה הם 5 הספרים הראשונים של התנ"ך. הם נכתבו על ידי משה.
אחריהם הגיעו יהושוע (תלמידו של משה) וספר שמואל שנכתב בזמן דוד המלך.
זה מדהים שאנחנו מקיימים דיון כשאתה לא יודע מה זה תנ"ך בכלל. התנ"ך זה המון ספרים שנכתבו לאורך המון שנים, כנראה יותר מאלף.
כי יש עדויות לדברים אחרים שמונעים שזה יהיה כמו המתואר, כמו העובדה שסיני הייתה איזור מאוכלס בטירוף תחת שלטון מצרי כולל כנען, ככה שבני ישראל יתקשו מאוד להיות שם בלי שאף אחד ישים לב אם הם היו מיליונים.איך אתה יכול להגיד בוודאות שזה לא היה כמו שמתואר?
סבבה, אבל פשוט אל תיקח קרדיט שדתיים כן נצמדים לראיות.לא יעניין אותי.
בתנ"ך כן רשום וזה אין ספק, אני מדבר איתך על טקסטים עתיקים יותר מהמאות 6-8 לפנה"ס.המילה הר סיני כתובה בספר התורה, שזה הספרים הכי עתיקים בתנ"ך, ועוד לא נמצאה ספר תורה עתיק ככל שתהיה שאין בה את המילה "הר סיני". זה מילה שהייתה כתובה בספר מאז שהיא נכתבה, אין שום גירסה אחרת. ואם אתה טוען שיש גירסה מוקדמת אחרת, חובת הרעיה עליך.
אתה מוזמן לנסח מתודיקה תיאורתית לתנ"ך, אבל העובדה שיש משוואות זה לא הוכחה, זה רק הבסיס, תיאוריה צריך להוכיחכמו שתאורית הבולוציה קמה לה מחישובים ונוסחאות וללא הוכחה חותכת, כי ברור שלא היינו קיימים בזמן שאנחנו דנים עליו.
גם הבורא והתנ"ך הוא דבר שאפשר להגיע לאמיתות שלו על ידי התעמקות בה וחישובים.
אני אגיד לך ככה, אם החזאי אומר לי שהולך לרדת גשם בחוץ אני אביא מטריה, אבל אם זה יום יפה אני לא אפתח אותה, כי אם אני אפתח אותה אז זו אמונה עיוורת, ואני לא מסתמך על מה שמולי, אלא על מה שאמרו לי.ואני אוהב איך אנשים שזורקים את המושג "אמונה" כאילו מדובר בסיבה פטטית ללכת אחרי משהו.
אמונה זה לא אדיוטי, זה מערכת חכמה שעל פיו אנחנו מחליטים דברים גדולים וחשובים.
אתה לא יודע הכל, וכשאתה טס למדינה זרה, אתה לא יודע מה יהיה המזג אוויר שם, אבל על סמך האימון שלך בחזאים, ועל סמך ההיסטוריה של המדינה הזאת ומה שקראת עליו בגוגל, אתה מאמין שיש לך תמונה די ברורה איך זה עלול להיות, ואתה מתכונן בהתאם.
התנ"ך נכתבה באותה שפה ובגירסה אחת ויחידה.אני לא מדבר על מתי כל סיפור הומצא, אלא מתי התנ"ך עצמו נכתב כספר אחיד. הוא הושלם בין המאה השניה לפני הספירה למאה השניה אחרי הספירה, החוקרים עדיין חלוקים על ההגדרות, ואיגודו החל כמה מאות שנים לפני, ע"י מגילות מהרבה מקומות והרבה שפות.
יש לך הוכחה?כי יש עדויות לדברים אחרים שמונעים שזה יהיה כמו המתואר, כמו העובדה שסיני הייתה איזור מאוכלס בטירוף תחת שלטון מצרי כולל כנען, ככה שבני ישראל יתקשו מאוד להיות שם בלי שאף אחד ישים לב אם הם היו מיליונים.
אני לא יכול לומר בוודאות שלא היה שום אירוע, אבל אני כן יכול לומר שהוא לא היה גרנדיוזי כמו שמתואר
אל תמציא ראיות ואז תגיד שאנחנו לא מקבלים.סבבה, אבל פשוט אל תיקח קרדיט שדתיים כן נצמדים לראיות.
אני גם בטוח שאם הראיות כן היו בעד היית לוקח אותם
אבל ברגע שמלבד עדות גם יש הוכחות כאלה ואחרים היא שווה הרבה יותר מהסתירות המפוקפקות שלך.עדויות זה אחלה וזה באמת הכי טוב שיש לנו, עד שיש נתונים שאי אפשר להתווכח עליהם שהולכים כנגד העדות, פה אמורה להידלק הנורה האדומה
אני מנסה להישאר מתון בתגובתי אחרי שזה כבר המשפט הגזעני השני שלך.כן.. זה ידוע שהמגזר הדתי-חרדי מכבד דעות של אחרים...
אני מכבד כרטיסי אשראי וביטקויין!!
התנ"ך כן, אבל אני מדבר על המגילות שעליהן הסתמכו כדי לכתוב את התנ"ך.התנ"ך נכתבה באותה שפה ובגירסה אחת ויחידה.
זה מה שהחוקרים אומרים, מן הסתם אני לא עומד מול לוח אבן עם הכתוב, אבל האנשים שכן עמדו מולן אומרים בידיוק את זה.יש לך הוכחה?
הראיות האלה הן מה שמשתמשים בהכל, כולל תיאורית האבולוציה והמפץ הגדול שהדת ממהרת לנכס לעצמה כצודקת, וכדי לאשר ממצאים ארכאולוגיים לטובת הדת, שפעם אחרונה שבדקתי הדת לא התנגדה להם.אל תמציא ראיות ואז תגיד שאנחנו לא מקבלים.
תוכיח מעל כל ספק אמיתות מדוייקת של מדידת גילאי חפצים (אם על ידן פחמן או מה שתרצה) ואז אסכים איתך.
אך לצערי, זה לא אמין בצורה מדויקת.
אתה בהחלט תהיה צודק, אם באמת היו הראיות האלה.אבל ברגע שמלבד עדות גם יש הוכחות כאלה ואחרים היא שווה הרבה יותר מהסתירות המפוקפקות שלך.
אני לא יורד לסוף דעתך.התנ"ך כן, אבל אני מדבר על המגילות שעליהן הסתמכו כדי לכתוב את התנ"ך.
הסיפורים לא באו רק ממקור אחד
חחח...זה מה שהחוקרים אומרים, מן הסתם אני לא עומד מול לוח אבן עם הכתוב, אבל האנשים שכן עמדו מולן אומרים בידיוק את זה.
אם אתה רוצה יש לך פה דיון ארוך מאוד בין מספר חוקרים:
Why is there no evidence of the Exodus?
הדת לא אומרת שהיה מפץ ואבולוציה, או שאנחנו מסכימים עם ה"ראיות" (אם אפשר בכלל לקרוא להם כך).הראיות האלה הן מה שמשתמשים בהכל, כולל תיאורית האבולוציה והמפץ הגדול שהדת ממהרת לנכס לעצמה כצודקת, וכדי לאשר ממצאים ארכאולוגיים לטובת הדת, שפעם אחרונה שבדקתי הדת לא התנגדה להם.
התנ"ך נכתבה באותה שפה ובגירסה אחת ויחידה.
יש לך הוכחה?
אל תמציא ראיות ואז תגיד שאנחנו לא מקבלים.
תוכיח מעל כל ספק אמיתות מדוייקת של מדידת גילאי חפצים (אם על ידן פחמן או מה שתרצה) ואז אסכים איתך.
אך לצערי, זה לא אמין בצורה מדויקת.
אבל ברגע שמלבד עדות גם יש הוכחות כאלה ואחרים היא שווה הרבה יותר מהסתירות המפוקפקות שלך.
אני מנסה להישאר מתון בתגובתי אחרי שזה כבר המשפט הגזעני השני שלך.
קודם לכן השוואת בין חרדים לחולי נפש, ועכשיו על חוסר כבוד.
תחזיק באיזו דעות שתרצה, אבל בפורום זה לא המקום לגזענות ואפליות.
המצרים גם שלטו הלכה למעשה בארץ כנען, כך שבני ישראל המסכנים פשוט ברחו מטריטוריה מצרית אחת לטריטוריה מצרית אחרת...בתנ"ך כן רשום וזה אין ספק, אני מדבר איתך על טקסטים עתיקים יותר מהמאות 6-8 לפנה"ס.
ועוד משהו שנתקלתי בו, הוא שיש גם תיאוריה שהר סיני נמצא בכלל בערב הסעודית, בגלל שבתקופת משה סיני היה ידוע כחלק ממצרים ככה שלא סביר שמשה התבלבל וחשב שסיני זה כבר בחוץ, וגם פרעה לא יניח להם כל עוד הם בתוך שטח מצרי, אז הטענה היא שהחציה של המים הייתה של המפרץ הפרסי לערב הסעודית, כי רק שם פרעה לא היה רודף אחריהם.
אבל בינתיים אין הוכחות שזה שם, בעיקר בגלל קושי לערוך חפירות ארכאולוגיות מסודרות שם.
אבל בכל מקרה כל הקטע של יציאת מצרים נתקל בהר של בעיות הוכחה
אתה כתבתגזענות? אפליות? רק אמרתי שזה מגזר שלא מכבד..
רובו לא מכבד נשים, לא מכבד את מערכת המשפט, לא מכבד הומואים ולסביות, לא מכבד אוכלוסיות זרות...
והם אלה שדורשים שיכבדו אותם..
ואיך אתה מעז להגיד שעשיתי השוואה בית דת לחולי נפש...
בסך הכל אמרתי שכמו שיש לילדים חברים דימיונים בילדות ובצורה טבעית הם מפתחים יכולות התמודדות עם העולם.. אז אותם חברים דימיונים נעלמים...
אני מתנצל מאוד אם אתה נפגע שאני לא רואה באל שלך יותר מסיפור פיית שיניים או סנטה קלאוס... שבגיל מסויים הורה צריך לקחת את הילד שלו ולחשוף אותו לקשיי העולם...
וחרדת המוות והפחד מהלא נודע..
במקום להתנחם באיזה אבא רוחני שמביט עלינו ושומר שיהיה סדר... כמובן בתנאי שתסכים לקבל עליך 'אמונה עיוורת'..
אם טוב לך לחיות בתוך 'המטריקס' אז בכיף..
זאת השוואה גמורה בין חולה נפש לאדם דתי.כמו שאני לא הבנתי איך כאשר לילד בן 10 יש חבר דימיוני.. אז שולחים אותו לפסיכולוג...
אבל שלבחור בוגר יש חבר דמיוני והוא מתפלל אליו..ומהלל אותו.. זה נורמטיבי לגמרי.
ספרי התנ"ך לא היו ספר אחד גדול מההתחלה, ושכל אחד בא בתורו ורשם בו, אלא הסיפורים שמופיעים בתנ"ך הם כתבי יד שונים, שכל אחד נכתב בזמן ומקום שונה, מגילות, כתבי אבן אם אני לא טועה, וספרים נפרדים, שבמאות האחרונות לפני הספירה נאספו לאט לאט וחוברו לספר אחד.אני לא יורד לסוף דעתך.
איזה מגילות הסתמכו לכתוב את התנ"ך.
הם נכתבו על ידי כותביהם, ובצורה המקרוית הם כתובות.
לא כולם שם חוקרים בנושא, יש שם גם כמה אנשים לא ממש קשורים.זה מגוכח להחריד. המקורות המועטות שהם שיתפו היה מגוכח, עם התאוריה שהיהודים חצו את היאור שזה נהר בתוך מצרים עם תזמון הזוי לרגע שאיזה תופעת טבע חצתה אותה לחצי.
לא הכל מוחלט, לא כל ראיה מובילה למסקנה אחת וישירה, זה נתון לפרשנויות מה אותה ראיה בפני עצמה אומרת בהתאם לקונטקסט וראיות אחרות.אותו חוקר מביע תוך כדי מביע את דעתו האישית ולאיזה תאוריות הוא מאמין ולאיזה לא. אין שום שום דבר קונקרטי.
זו באמת הבעיה שניסיתי להציג פה, אין לעם עצום סיבה לברוח לכנען, כי הם יתפסו או יהרגו במקום. קבוצה קטנה, אולי אפילו תחת הנהגה מצרית (אם משה היה באמת קרוב לפרעה הוא כנראה יכל להתחזות למצרי ולזייף משהו), יכול להיות שהם היו מצליחים לחמוק.המצרים גם שלטו הלכה למעשה בארץ כנען, כך שבני ישראל המסכנים פשוט ברחו מטריטוריה מצרית אחת לטריטוריה מצרית אחרת...
אתה כתבת
זאת השוואה גמורה בין חולה נפש לאדם דתי.
אם כבר המגזר החרדי מכבד חילונים הרבה יותר מההיפך, מעולם לא אירחו אותי בשבת משפחה חילונית, לעומת זאת הרבה חרדים ישמחו לארח חילונים.
יש חילונים עם מידות רעות וגם חרדים עם מידות רעות, אבל להגדיר מגזר שלם בצורה שלילית על סמך מה שראית פעם אצל מישהו זה גזעני ומפלה.
תסתכל על הדת כמו שתרצה, אבל תשמור את הדעות המסריחות שלך לעצמך.
אני לא זוכר מתי פעם האחרונה שאני זילזלת במה שחשוב לך.
מסכים כבר הסכמתי עם @yujinius שהמילה הוכחה לא הכי נכונה פה, זה באמת יותר נכון לומר כךחחח...
עכשיו כל מה שנשאר זה לשמוע מ @אלפא123 האם הוא מסכים שמסורת היא עדות של המון אנשים שהופכים דבר למסתבר.
אני יכול להבין את שני צדדי הוויכוח, כי הקו שמבדיל בין ידיעה ואמונה, והוכחה והסתברות מאוד דקים.
אולי הדיון הזה יוכל בסוף להסתיים עם כבוד לדעות של אחרים גם כשלא מסכימים.
מה?מאיפה הלכה בא מאיפה היא שאבה השראה?
הלכה פעלה לפי המסורת כאשר המסורת שונתה הלכה שונתה יחד איתה (אם אני יעשה את זה הכי פשוט)
אפשר דוגמה?הלכה פעלה לפי המסורת כאשר המסורת שונתה הלכה שונתה יחד איתה (אם אני יעשה את זה הכי פשוט)
מה שדיברנו עד עכשיו 🤦♂️😣אפשר דוגמה?