נק' מוניטין:
3,043
- 1,468
- 1,551
לאוהבי הקריאה, בלוג בו אני משתף מחשבות על אימוני כח:
Strong Enough- מחשבות על אימוני כח
Strong Enough- מחשבות על אימוני כח
מחשבות על Conditioning
אין בשפה העברית פירוש למילה קונדישנינג, ואם הייתי צריך לפרש את זה, זה היה נשמע משהו כמו "יכולת לבצע פעילות גופנית מאומצת לאורך זמן", לא משהו, אבל זה מה שעבר לי בראש.
כמתאמני כוח, לרוב כשאנחנו שומעים על קונדישנינג ושיפור הכושר הכללי, עובר לנו בראש סטים של סקוואטים לשמיניות, כמה רגעים אחרי זה עולה הבחילה, ופה בערך זה מסתיים. כוח וקונדישנינג לא הולכים ביחד.
לדעתי, יש מצבים בהם קונדישנינג הוא רצוי וכדאי לשלב בתכנית ואפשרי לעשות את זה עם פגיעה מינימלית בשיפור הכוח.
השאלה הראשונה שנשאלת היא כמובן מה המטרה. אם המטרה היא השגת הטוטאל הגבוה ביותר ללא פשרות, כנראה שאת הזמן של דחיפת המזחלת והספרינטים עדיף לנצל לעוד אוכל ושעות שינה.
אבל, אם אתם לא פווארליפטרים מתחרים שמרוויחים מזה כסף (ורוב הסיכויים שאתם לא, ואם כן, כנראה שאין לי יותר מידי מידע לחדש לכם), שילוב של קצת קונדישנינג מעבר לעבודת הכוח היא משהו שלדעתי יכול להוסיף ולשפר את אורח החיים.
אין ספק בכלל שכוח הוא הדבר הכי חשוב שיש לנו בכל מרכיבי הכושר הגופני. כוח הוא הבסיס להכל ועד שאתה לא מעבר לרמת המתאמן המתחיל (קשה לומר במספרים כי זה מאוד משתנה, אבל נאמר 1.5 מ"ג גוף סקוואט ו2 מ"ג דדליפט ל5 חזרות) לא הייתי נותן לך לגעת במשהו שהוא לא מוט ופלטות. אבל, מגיע שלב, לרוב אחרי חצי שנה של אימוני מוט יעילים, שפוטנציאל ההתחזקות יורד וההתקדמות איטית יותר. שם, לדעתי, זה זמן טוב להתחיל ולשלב אימוני קונדישנינג במידה.
מה, איך, כמה ולמה?
גם זה, כמובן תלוי במטרות. מן הסתם אם המטרה היא להתחרות ב5,000 מטר ריצה, צריך לחשב מסלול מחדש, אבל לשמירה על כושר סביר, בתור התחלה הייתי הולך על שני אימונים בשבוע, הראשון בעצימות יותר נמוכה לאורך יותר זמן, והשני בסגנון יותר עצים, ספרינטים וכדומה. כמובן שלהתחיל בהדרגה, גם בזמנים ובמספר חזרות וגם בעצימות, ולעלות לאט לאט, כמו באימוני משקולות, ולדעת לשים אותם בזמן מסויים בשבוע שהפגיעה באימוני הכוח המשמעותיים היא מינימלית (רמז: לא יום לפני יום העצימות בטקסס מתהוד).
איזה אימון עדיף?
האפשרויות שלנו רבות. אפשר לרוץ, לשחות, לרכב על אופניים, לדחוף מזחלת, לחתור במכונה ייעודית, או לעשות תרגילי משקולות עם משקלים בינוניים/נמוכים (בקטלבל, מוט וכו').
בתור מתאמני כוח, כשבוחרים את סוג הפעילות, הקריטריון המרכזי הוא לבחור בסוג פעילות שתשפיע כמה שפחות על ההתאוששות והמוכנות שלנו לאימוני הכוח השבועיים.
פה נכנסים ארבעה משתנים (בלי להכנס לנפחים ועצימיות שזה ברור):
1. אימפקט- בספרינט יש המון אימפקט (שלב הנחיתה על הקרקע), בריצה קלה פחות, בחתירה על מכונה אין בכלל. אימפקט יצור סטרס נוסף על הגוף ויפגע בהתאוששות יותר מפעילות ללא אימפקט.
2. שלב אקצנטרי- השלב האקצנטרי הוא השלב בו הגוף מתנגד למשקל ולכוח המשיכה. תרגילים עם שלב אקצנטרי משמעותי, כמו לאנג'ים וסקוואטים למשל, יגרמו לכאבי שרירים מאוחרים (DOMS) חזקים ועלולים להשפיע על אימוני הכוח הקרובים. בדחיפות מזחלת אין שלב אקצנטרי בכלל, בחתירה אין עומס בשלב האקצנטרי.
3. משקל חיצוני- זה אמור להיות ברור. הוספתם משקל חיצוני, הוספתם עומס. אם המטרה היא כמה שפחות סטרס, זה צריך להיות בחוץ. בלי קטלבלס, דאמבלס ומוטות עם פלטות. לא למטרה הזאת לפחות.
4. הציוד שברשותנו- מן הסתם שאם אין לנו שום ציוד, נבצע ריצות וספרינטים, נבנה את זה בהדרגה ונקווה לטוב, אבל אם הציוד מאפשר, זה סדר העדיפויות שלי:
1. דחיפות מזחלת
2. חתירה במכונה
3. אופני כושר עם ידיות assault bike
4. אופני כושר רגילות
5. ריצה
6. משקל חיצוני
לסיכום, למתאמן מתחיל לא הייתי נותן להתעסק בקונדישנינג ומרכז את כל ההתאוששות במטרת ההתחזקות ועלייה במשקלי העבודה. לאחר כמה חודשים ששלב המתאמן המתחיל מסתיים וקצב ההתחזקות יורד, הייתי מתחיל בהדרגה לשלב קונדישנינג, כשהמטרה היא הגעה לכושר כללי טוב עם מינימום פגיעה בעליה במשקלי העבודה.