הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

דיון: דיאטה ללא גלוטן - בעלת יתרונות אמיתיים עבור אוכלוסייה בריאה?

Yuval Maimon

דיאטן קליני ותזונאי ספורט
1,073
1,433
מנהל
נק' מוניטין:
2,005
1,073
1,433
בשבועות הקרובים נתחיל לפתוח פה דיונים בנושאים מעניינים (מוזמנים גם להציע רעיונות בפרטי). זה הראשון:

דיאטות ללא גלוטן, שבמקור מיועדות עבור חולי צליאק, הופכות לפופולריות יותר ויותר גם ללא הצדקה רפואית.
בפועל, ישנם יותר אנשים בריאים שנמנעים מגלוטן מאשר חולי צליאק.
עם זאת, רבים מדווחים כי מרגישים מצוין לאחר מעבר לדיאטה כזו: טוענים שירדו במשקל, שיפרו מדדים בבדיקות דם וכדומה...

למה לדעתכם תופעה שכזו יכולה להתרחש?
באילו מקרים מעבר לתזונה שכזו יכולה דווקא לפגוע בנו?

דיון נעים 😃

לוטן חינם.jpg

לא ידוע לי שיש יתרונות לדיאטה ללא גלוטן על אנשים בריאים. אך ידוע לי שקיימים המון אנשים שחולים בצליאק והם לא מאובחנים ושיש המון חולי צליאק אסימפטומאטים. כמו כן המחקר גילה בשנים האחרונות את מה שנקרא רגישות לגלוטן שאינה צליאק, דבר שעוד לא נחשב לאבחנה רפואית.

ככה שיש הרבה אנשים שהם כביכול בריאים אך בפועל יש להם רגישות כזו או אחרת לגלוטן, להם דיאטה זו תועיל.

כמו כן מה שקורה אצל אנשים עם רגישות לגלוטן היא עלייה בכמות חלבון הzonulin. שפותח את הקשרים בין תאי האפיתל במעי. דבר זה יכול לגרום למה שנקרא intestinal permeability.

נערך לאחרונה:
קודם כל אתחיל עם השאלה, אולי גלוטן באמת לא בריא?

נמנעתי מגלוטן מעל שנה אחרי האבחון שלי בקרוהן. קיבלתי את ההמלצה הזאת מחולי קרוהן רבים נוספים, ומהספר Braking the viscous cycle. כמו כן שמעתי מנטורופתים שונים.

אחרי שנה, חבר שכנע אותי לטעום מהלחם מחמצת מחיטה מונבטת. הוא טען שאין בזה גלוטן בגלל כל התהליך (מה שלא בטוח נכון) אבל בכל זאת נראה שרגישי גלוטן רבים מוצאים בזה פתרון. לא יכולתי לסרב, זה היה נשמע בריא מידי. הרגשתי מצויין עם זה, והמשכתי. בהמשך התחלתי להתנסות עם לחם שיפון שהכנתי, וגם מקמח חיטה רגילה. בהתחלה באמת חשבתי שלחינם וויתרתי על גלוטן, אבל כעבור כמה שנים, ועם הקשבה לגוף שלי, אני שם לב שגם לחם ביתי גורם לי נפיחות מסוימת בגלל השמרים, מה שאין בלחם מחמצת. אני מכין לחם מחמצת כל שבוע כבר כמה שנים. ורק לאחרונה אני שם לב שלחם מחמצת משיפון או כוסמין בלי חיטה מרגיש הרבה יותר קל בבטן.

בקיצור, לאן אני חותר? שנראה ששמרים יכולים לשחק חלק בפחד מגלוטן, כשלמעשה אין לכם בעיה לאכול שיבולת שועל עם השייק חלבון. בנוסף, לחיטה יש הרבה יותר גלוטן משאר הדגנים שמכילים גלוטן, אולי להחליף קמח בלבד תרגישו הבדל אם אכן יש לכם בעיה עם לחם.

למעשה, האם אני חושב היום שלחם, או גלוטן, או חיטה לא בריאים? לא.
אני סבור שאולי המון אנשים מרגישים לא טוב משמרים, או חיטה, או פשוט מגלוטן.

למי שלא בטוח, תנסו חודש בלי גלוטן, אם הרגשתם נפלא בזמן הזה, יש לכם תשובה.

אני לא חושב שיש הרבה מאכלים לא בריאים, אני חושב שיש אכן דברים באוכל שהם לא בריאים. ויש מינון לא בריא למאכלים, יש צורה פחות בריאה להכין את האוכל, ויש אנשים עם רגישויות שונות.

נמנעתי מגלוטן מעל שנה אחרי האבחון שלי בקרוהן. קיבלתי את ההמלצה הזאת מחולי קרוהן רבים נוספים, ומהספר Braking the viscous cycle. כמו כן שמעתי מנטורופתים שונים.

אחרי שנה, חבר שכנע אותי לטעום מהלחם מחמצת מחיטה מונבטת. הוא טען שאין בזה גלוטן בגלל כל התהליך (מה שלא בטוח נכון) אבל בכל זאת נראה שרגישי גלוטן רבים מוצאים בזה פתרון. לא יכולתי לסרב, זה היה נשמע בריא מידי. הרגשתי מצויין עם זה, והמשכתי. בהמשך התחלתי להתנסות עם לחם שיפון שהכנתי, וגם מקמח חיטה רגילה. בהתחלה באמת חשבתי שלחינם וויתרתי על גלוטן, אבל כעבור כמה שנים, ועם הקשבה לגוף שלי, אני שם לב שגם לחם ביתי גורם לי נפיחות מסוימת בגלל השמרים, מה שאין בלחם מחמצת. אני מכין לחם מחמצת כל שבוע כבר כמה שנים. ורק לאחרונה אני שם לב שלחם מחמצת משיפון או כוסמין בלי חיטה מרגיש הרבה יותר קל בבטן.

בקיצור, לאן אני חותר? שנראה ששמרים יכולים לשחק חלק בפחד מגלוטן, כשלמעשה אין לכם בעיה לאכול שיבולת שועל עם השייק חלבון. בנוסף, לחיטה יש הרבה יותר גלוטן משאר הדגנים שמכילים גלוטן, אולי להחליף קמח בלבד תרגישו הבדל אם אכן יש לכם בעיה עם לחם.

אני לא חושב שיש הרבה מאכלים לא בריאים, אני חושב שיש אכן דברים באוכל שהם לא בריאים. ויש מינון לא בריא למאכלים, יש צורה פחות בריאה להכין את האוכל, ויש אנשים עם רגישויות שונות.
נפיחות מאוכל- משהו שהגוף מתרגל אליו?

• פותח/ת השרשור
כמו כן המחקר גילה בשנים האחרונות את מה שנקרא רגישות לגלוטן שאינה צליאק, דבר שעוד לא נחשב לאבחנה רפואית
נקודה טובה. התופעה הזו באמת מעניינת אבל עדיין יש מחלוקת אם מדובר באבחנה אמיתית או לא.

נפיחות מאוכל- משהו שהגוף מתרגל אליו?
האמת שאין לי מושג. נפיחות זה סימפטום. השאלה איזה תהליך קורה שם והאם הגיוני שהגוף יסתגל. יש מקרים בהם חלה הסתגלות חלקית אבל צריך לבחון כל בעיה באופן ספציפי. בקשר לגלוטן הייתי משער שלא כי התגובה היא אוטואימונית.

לדעתי, הרבה פעמים שלילה של גלוטן מכריחה את האדם להחליף המון מזונות מעובדים ודחוסים קלורית (לחם, קרקרים, עוגיות...) במזון איכותי יותר ובין היתר בגלל זה הוא מרגיש יותר טוב/יורד במשקל/משפר בדיקות דם, הוא החליף חלק מהפחמימות שלו בירקות, פירות, ירקות שורש ועל הדרך גם הוריד קלוריות. מכאן, אפשר להבין שזה תלוי גם במה הגלוטן יוחלף. אם יוחלף בכל מיני פחמימות כמו קמח תירס או מוצרים ללא גלוטן שמהווים תחליפי עוגיות וג'אנק - אני לא חושב שיהיה שיפור.

במקרה של אנשים עם רגישות אמיתית לגלוטן (עם כמה שהאבחנה הזו לא ברורה היום) או צליאק כמובן כן יהיה שיפור ניכר גם בלי קשר לתחליפים, כי המעי חוזר לתפקד באופן תקין.

באילו מקרים מעבר לתזונה שכזו יכולה דווקא לפגוע בנו?
ולתשובה - המקרה הבעייתי הוא שאדם מסוים, שבאמת יש לו צליאק, מתחיל את תהליך הבדיקות ותוך כדי כבר מחליט להפסיק עם הגלוטן. כתוצאה מכך, המעי יחזור לתפקד כרגיל ורמות הנוגדנים ישובו לנורמה, כי הגלוטן לא נמצא כדי לעורר את התגובה האוטואימונית. מכאן, שחלק מהבדיקות שיבוצעו על מנת לאבחן צליאק (ביופסיה מהמעי, בדיקות נוגדנים) יניבו תוצאה כוזבת והאדם יקבל אבחנה שגויה של "בריא".

המחקרים האלו תצפיתיים וצריך לקחת אותם בערבון מוגבל, חוץ מזה שלא ראיתי בהן תשובה לכמה דברים:
1. כמה מהאנשים האלו נכנסים תחת ההגדרה של "רגישים לגלוטן" בצורה כזאת או אחרת.
2. מה היו הרגלי התזונה של המשתתפים לפני, הרי אם הם אכלו כל יום ג'אנק וסבלו מעודף משקל אז ברור שיהיה שיפור בעזרת הדיאטה ללא גלוטן אבל זה סותר את האפשרות שאותו אפקט היה מתרחש אם הם היו נכנסים לדיאטה וצורכים גלוטן.
3. המון אנשים לא יצליחו להסתדר בלי לחם לבן ו"ישברו" בדיאטה כזאת מהר ולכן לא הייתי ממהר להמליץ עליה באופן גורף

• פותח/ת השרשור
1. כמה מהאנשים האלו נכנסים תחת ההגדרה של "רגישים לגלוטן" בצורה כזאת או אחרת.
מעט מאוד ככל הידוע לי, יכול לקרוא על זה עוד ב-SBM. סיכמו את זה יפה - Gluten Update

מה היו הרגלי התזונה של המשתתפים לפני, הרי אם הם אכלו כל יום ג'אנק וסבלו מעודף משקל אז ברור שיהיה שיפור בעזרת הדיאטה ללא גלוטן אבל זה סותר את האפשרות שאותו אפקט היה מתרחש אם הם היו נכנסים לדיאטה וצורכים גלוטן.
מבהיר - אני לא מדבר על מחקר ספציפי, רק על תרחישים אפשריים / דיווחים. עם זאת, ההטייה הזו יכולה להתרחש גם במחקר כאשר הוא פחות איכותי.

המון אנשים לא יצליחו להסתדר בלי לחם לבן ו"ישברו" בדיאטה כזאת מהר ולכן לא הייתי ממהר להמליץ עליה באופן גורף
אכן נדיר מאוד למצוא המלצות כאלה עבור האוכלוסייה הכללית/בריאה. לרוב זה רעיון גרוע, כי הוא גורר אלימינציה של סוגי מזון רבים וכך יש סיכוי גבוה יותר לפיתוח חסרים בתזונה.

עם זאת, רבים מדווחים כי מרגישים מצוין לאחר מעבר לדיאטה כזו: טוענים שירדו במשקל, שיפרו מדדים בבדיקות דם וכדומה...
רציתי להגיב אבל ראיתי שהקדמת אותי כבר:
לדעתי, הרבה פעמים שלילה של גלוטן מכריחה את האדם להחליף המון מזונות מעובדים ודחוסים קלורית (לחם, קרקרים, עוגיות...) במזון איכותי יותר ובין היתר בגלל זה הוא מרגיש יותר טוב/יורד במשקל/משפר בדיקות דם, הוא החליף חלק מהפחמימות שלו בירקות, פירות, ירקות שורש ועל הדרך גם הוריד קלוריות. מכאן, אפשר להבין שזה תלוי גם במה הגלוטן יוחלף. אם יוחלף בכל מיני פחמימות כמו קמח תירס או מוצרים ללא גלוטן שמהווים תחליפי עוגיות וג'אנק - אני לא חושב שיהיה שיפור.
זה בדיוק מה שאני גם חושב שקורה ואז אנשים נשבעים שגלוטן משמין או לא בריא בגלל זה.
באופן דומה, ראיתי כמה וכמה אנשים שטוענים שלחם משמין ולראיה, הם הפסיקו לאכול לחם וירדו במשקל. עכשיו, ברור לי שזה לא ספציפית לחם אלא העניין שכשהם הורידו לחם הם המשיכו לאכול בדיוק אותו דבר מינוס כמה פרוסות לחם ביום כלומר פחות קלוריות.

הגוף יכול גם להתרגל לחולי.
זה עדיין חולי, לא?
אבל כאן, לפיך(כך הבנתי), זו לא בעיה בריאותית אלא פשוט נפיחות. משהו אסתטי שאפשר נפשית להתרגל אליו(לכן שאלתי בכוונה עם דגש על הגוף).

אבל כאן, לפיך(כך הבנתי), זו לא בעיה בריאותית אלא פשוט נפיחות. משהו אסתטי שאפשר נפשית להתרגל אליו(לכן שאלתי בכוונה עם דגש על הגוף).
הבנתי הייתה שנפיחות אולי מעידה על חוסר עיכול ופירוק או משהו לא תקין, שזה בעצם יכול לפגוע בבריאות. אולי אני טועה.

נהנה לקרוא את התגובות שלך. מתי אתה עושה טעימות של הדברים שאתה אופה לפורום?

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית