נק' מוניטין:
2,836
- 1,912
- 396
- פותח/ת השרשור
איזה קטע. זה אותו לפטופ באמת.
עקבו אחר הסרטון הבא כדי לצפות כיצד להתקין את האפליקציה של האתר על מסך הבית של המכשיר שברשותכם.
תזכורת: This feature may not be available in some browsers.
אתה לא הבנת למה התכוונתי. אמרתי שלא יכול להתקיים שיח כאשר כל אחד חושב בצורה שונה על המושג זכויות. כשמישהו מסתכל על זכויות טבעיות כאילו הן "ניתנות" לאדם הוא מסתכל על זה באופן חומרי. הגישה שאני מדבר עלייה היא גישה שאומרת שכל בני האדם נולדים עם זכויות מעצם כורחם אדם, כלומר הם בעליח זכויות ברגע שהם נולדים. אף מדינה או חברה לא מספקת את הזכויות האלו, כי הן קיימות בלאו הכי, מה שהן כן עושות זה דואגות למימושן. אם אין שום מוסד\מדינה\קבוצה שיכולה לדאוג למימוש הזכויות, אין זה אומר שהן לא קיימות אלא שהן רק בלתי ניתנות למימוש. זו למעשה החשיבה מאחורי מה שאמרתי.
זה כבר הבדל בגישה. אנשים דוגמאת רוסו תפשו את המושג "זכות" באופן אחר. הבעיה הייתה מתי שהיה צורך בהבחנה בין הזכויות למימוש הזכויות. אם נלך רגע לפי הגישה שלך(?), האם אין לי את זכות הביטוי מכיוון שאני יכול לפגוע בזכות לכבוד של אדם אחר? האם הזכות מתבטלת?אני אומר שלדעתי החלק של "אם אין מי שיממש אותם הן לא נעלמות הזכויות פשוט לא מתממשות" זה אוקסימורון, אם לאדם יש זכות, זה אומר שאדם זכאי לקבל דבר כלשהו ממישהו אחר או מאוסף של אנשים. אם אין מי שיממש את הזכאות הזו, אז אין לו זכויות במובן שאין מי שיסכים לספק לו את הדברים להם הוא זכאי. זה מגיע בשורה התחתונה לכך שבשביל להיות זכאי למשהו ממישהו אתה צריך הסכמה כללית כלשהי על נורמות מסויימות, או בקיצור מוסכמה.
זו שאלה טובה, אני לא אשקר. אבל האם אתה באמת מצפה שאני אענה לך ברצינות אם אריה קבע שיש לו זכויות טבעיות? ההחלטה לזכויות טבעיות היא לא המצאה שרירותית כלשהי של איזה מישהו, היא בסה"כ נגזרת של הזכות לחירות של האדם.עמוק. ומי קובע מה הזכויות הניתנות לבני אדם מעצם היותם בני אדם? רוסו? איך הוא יודע שאין איזה אריה שקבע שלכל האריות יש אותן זכויות?
הזכויות בתיאוריה הן בלתי-מוגבלות. חופש הביטוי, התנועה, הקניין וכו' של אדם הוא מוחלט. עם זאת, אין זה אפשרי שכל האנשים יממשו את הזכויות שלהם בו-זמנית. חופש-התנועה של אדם אחד מתנגש עם חירות הקניין של אחר; חופש הביטוי של אדם אחד מתנגש עם הזכות לכבוד של אדם אחר, וכן הלאה.
לא, אם כשאני אומר "לבן" מישהו שומע "אדום" אין פה אי קבלה של הנחות, אלא אי תיאום בין המושגים.glubi יקר, אתה בעצם טוען כאן שאתה לא יכול לדון עם מי שלא מקבל את ההנחות שלך כי אתה חושב שלא קיימת פלטפורמת מושגים משותפת. אבל זה נובע מחוסר הבנה שלך, לא של אלכס ואחרים.
מתי הסכמתי שלחיות יש זכויות טבעיות? וגם אם נניח שלחיות יש זכויות טבעיות אז ההשוואה של מקודם בין בני אדם לחיות היא לא תקפה, שכן הזכויות שלנו ברות מימוש בעוד שלחיות הזכויות לא יתממשו.נו מצוין, אז הסכמנו שלחיות יש אותן זכויות טבעיות כמו לבני אדם.
אגב אני אוסיף עוד משהו לגבי החיות: חיות לא יכולות להחזיק בזכויות טבעיות בגלל שאין אינן בעלות יכולת לכבד זכויות של אחרים מהן ולהשתתף בקהיליה שמגנה על זכויות כאלה.
זה כבר הבדל בגישה. אנשים דוגמאת רוסו תפשו את המושג "זכות" באופן אחר. הבעיה הייתה מתי שהיה צורך בהבחנה בין הזכויות למימוש הזכויות. אם נלך רגע לפי הגישה שלך(?), האם אין לי את זכות הביטוי מכיוון שאני יכול לפגוע בזכות לכבוד של אדם אחר? האם הזכות מתבטלת?
או האם בגלל זכות הקניין של אדם אחר אין לי את הזכות לתנועה?
ההבחנה הזו למעשה מאפשרת לפתוח עולם חדש של מושגים והבנה של "זכויות טבעיות".
כבר הסברתי למה זה לא נכון לומר שאני מתבלבל אם מישהו שומע "עכבר" כשאני אומר "חתול". ומזאת אומרת אין כיבוד והכרב של הזכויות האלו? הכרה ע"י מי?אתה מתבלבל בין זכויות במצב הטבעי (מה שאלכס מדבר עליו) ובין הדיבור על זכויות טבעיות בחברה. אין שום כיבוד של אחרים בזכויות טבעיות, אין אפילו הכרה באחד בזכויות האלה.
לא דיברתי על "המצב הטבעי" אלא על זכויות טבעיות (זו לפחות הייתה נקודת המוצא שלי). אני לא מכיר את ההגות לרוחבה של רוסו פרט לאמנה החברתית ועליה אני מבסס את מה שאמרתי.מישהו לא שומע "עכבר" כשאתה אומר "חתול", אתה פשוט אומר "עכבר" וחושב שאתה מתכוון ל"חתול". במצב הטבעי אין שום כיבוד זכויות של האחר. אין אחר. יש אני ורק אני. לכן אתה צריך להפריד את הדיון של רוסו ב"מצב הטבעי" לבין הדיון ב"זכות טבעית". גם בחברה כיבוד האחר אינו זכות, הוא חובה שנובעת מצמצום חלק מהפועל היוצא של הזכות הטבעית שלו בשביל להרוויח את המשך קיומו.
לא דיברתי על "המצב הטבעי" אלא על זכויות טבעיות (זו לפחות הייתה נקודת המוצא שלי). אני לא מכיר את ההגות לרוחבה של רוסו פרט לאמנה החברתית ועליה אני מבסס את מה שאמרתי.
אגב, מה העמדה שלך בנושא? אתה גם מגדיר את עצמך "ליברטריאן"?
דיברתי על הספר כן? בכ"מ זה עוד נושא שאני צריך לחשוב עליו. לבטל את כל ההבחנה בין זכויות למימוש זכויות זה חסר בסיס.האמנה החברתית זה כבר שלב מאוחר של חתימת החוזה עם החברה, שבו אתה מוותר על אפשרויות מסוימות שנובעות מהמצב הטבעי שלך (כל כללי ה"מוסר" נובעים מזה לפי הראייה הזאת) בשביל שהחברה תבטיח את המשך קיומך. אבל אותה זכות טבעית קיימת במצב הטבעי אצל כל דבר שמתקיים.
אני אהיה ליברטיאן ביום שחזירים יתחילו לעוף ולקרוא ניטשה בעודם לובשים כובע שעליו כתוב "גם לי מגיעה זכות קניין".
אשמח לדעת איך אתה מסביר, לפי ההגדרה הזו והגישה הזו, את הציטוט הבא של הוגה רעיון הזכויות הטבעיות:
Lastly, those are not at all to be tolerated who deny the being of a God. Promises, covenants, and oaths, which are the bonds of human society, can have no hold upon an atheist. The taking away of God, though but even in thought, dissolves all; besides also, those that by their atheism undermine and destroy all religion, can have no pretence of religion whereupon to challenge the privilege of a toleration. As for other practical opinions, though not absolutely free from all error, if they do not tend to establish domination over others, or civil impunity to the Church in which they are taught, there can be no reason why they should not be tolerated.1
1. John Locke, A Letter Concerning Toleration, translated by William Popple, 1689.
וחיים ידוע כאנרכו-קומוניסט מטורף.
דיברתי על הספר כן? בכ"מ זה עוד נושא שאני צריך לחשוב עליו. לבטל את כל ההבחנה בין זכויות למימוש זכויות זה חסר בסיס.
וטוב לראות שלא כולם פה ליברטריאנים 🤯
---------- התגובה התווספה ב 17:21 ---------- התגובה הקודמת הייתה ב 17:17 ----------
ומי אמר שאני מסכים עם הקביעה הזו? שלא תבין אותי לא נכון, אני לא ממש חסיד של לוק.