עקבו אחר הסרטון הבא כדי לצפות כיצד להתקין את האפליקציה של האתר על מסך הבית של המכשיר שברשותכם.
תזכורת: This feature may not be available in some browsers.
אתה באמת לא מבין בעצמך למה כשאתה קונה ביצים מ"מפעל ישירות" זה יותר יקר? תלך ותקרא על דברים בסיסים כמו אספקה ודרישה (או ביקוש, איך שלא קוראים לזה בעברית Supply and Demand) ותבין למה (אחד מהפרמטרים, השאר הוסברו למעלה).אני במקרה קונה ביצים מהמפעל ישירות. ואני יודע שאין שם שימוש בדלק. ועדיין זה עולה יותר מביצים שאני קונה דרך סופר מרקט בכל חור בארהב. אז למה? כי האור בלולים יותר יקר? כי האוכל לתרנגולת יותר יקר? כי התרופות יותר יקרות?
לא הכל תמיד בשליטת האזרחים הדבילים והסמרטוטים, אבל 90% ממה שקורה במדינה שלנו הוא בעיקר בגלל אזרחים דבילים וסמרטוטים.
וההסבר למוצרים היותר זולים הוא שוב, כוח שוק. אם אתה מוכר מיליון טעמי בישראל אבל 4 מיליון בארה"ב, אתה יכול להרשות לעצמך להוריד במחיר ועדיין לצאת עם רווח יותר גבוה. בייחוד כשאתה יודע שסניקרס עולה 60 סנט ושאף אחד לא יקנה טעמי בדולר וחצי.
סתם להשוואה:
![]()
ואיך לדעתך כדאי לנסות לשנות את זה?
אתה יודע, אפשר לעשות חרם, אפשר לעשות הפגנה.
כי לאזרחים יש את כל הכוח לשנות את זה. כל פעם שאידיוט כותב בטוקבק "ביבי מלך ישראל ולא משנה מה", גם כשהוא סובל (והוא סובל, כי הוא מאלה שלא יכולים להרשות לעצמם מזגן בקיץ לפי התגובה שלו), הוא תורם לזה שמשתינים עליו בקשת. ולפני שיתחילו ללהג כאן כמו בטוקבקים בווינט - לא, במדינות אחרות המחירים לא עולים כל חודש (בייחוד לא זה של הדלק).
רפואה?בוא נתחיל מזה ששאר המוצרים תלויים בדלק, ככה שיש פה השפעה על כל השוק. דבר שני זה תלוי מאוד במוצרים וצריך לבחון כל מוצר ומוצר באופן נקודתי. אבל רוב המוצרים יקרים בארץ בגלל 3 סיבות עקריות:
1. מכס ומע"מ (כבר מוסיף משהו כמו כ-30% למחיר)
2. יותר מידי ידיים עוברות מהמפעל לצרכן. יש לך את המפעל, אחריו מתווך במדינת קצה שמקבלים אחוזים, לאחר מכן יש לך את היבואן בארץ ואז החנות. המתווך לא תמיד קיים, אבל על המון מוצרים זה כן עובד עובד ככה.
3. בארץ מוכר חייב להרוויח לפחות 100% על המוצר שאותו הוא מוכר, אחרת הוא לא ישרוד מבחינת מיסוי, אחזקת החנות, עובדים, חשבונות וכדומה. כמובן שזה מאוד כללי מה שאני מציין כאן אבל זו בעיה.
בוא נגיד כבר מה שהרבה מהפורום לא יסכימו איתו. מדינה עם תקציב כל כך קטן (יחסית) והוצאות ביטחון כאלו גדולות, לא יכולה לעלות את רמת החיים שלה באופן משמעותי שלא בטווח זמן ארוך. זה גם למה יש חוסרים עמוקים בתחומים כמו חינוך, רפואה, תחבורה וכו'. כן, אפשר לעשות קצת סדר בבלאגן ולקצץ מפה ומשם ולהפריט פה ושם, אבל השאלה כמה זה באמת יעזור מתוך הפאי הכללי של תקציב המדינה.
מבחינת ציוד שיש לבתי חולים (מיושן), התפוסה ברוב בתי החולים בארץ (מעל 100%), שכר הרופאים והאחיות (קרוב לשכר מינימום) וכן הלאה וכן הלאה. מרכזי מחקר בנושאים רופאים לא אומר שהרפואה כאן מוצלחת. הרפואה בסופו של דבר זה שירות וכרגע אתה מקבל בארץ חרא של שירות ובצדק.רפואה?
יש לנו מרכז לרפואה בסרטן שבאים מאירופה רק בשבילו והוא אחד הטובים.
גם מבחינה כללית רמת הרפואה בארץ היא מצויינת.
התכוונת אולי ביחס ובכל הנושא של השכר לרופאים?
לא שאני חושב שהרפואה פה בשמיים (אין לי דעה בנושא), אבל אי אפשר להסיק מסקנה על סמך מקרה יחיד.כן שמענו עליכם, הרפואה הציבורית בישראל היא הכי טובה בעולם, החינוך פה הכי מוצלח, הכלכלה הכי משגשגת והיהודים הם העם הכי חכם.
רק לפני חבר שלי הגיע למיון אחרי תאונת אופנוע, והרופא שם לו גבס ואמר לו שיש לו שבר והוא צריך להישאר עם הגבס חודש וחצי. אחרי יומיים הוא כבר הלך רגיל והלך לבדוק מה מצבו בקופת חולים, בדקו אותו ואמרו שהיתה טעות ובעצם לא קרה לו כמעט כלום. הורידו לו תגבס ויום אחרי זה הוא כבר הולך ורץ כמו גדול. :\
הבנה בכלכלה לא תעזור לך בחיים כי זה עניין של אידאולוגיות והשקפות. לכל אחד יש דעה משלו, בסופו של יום זה אוננות מנטלית.לא שאני חושב שהרפואה פה בשמיים (אין לי דעה בנושא), אבל אי אפשר להסיק מסקנה על סמך מקרה יחיד.
בכל מקרה, אין לי מושג בכלכלה אבל מעניין אותי לדעת מה אפשר לעשות לגבי המצב הזה (למי להצביע 😛), יש מישהו עם הבנה בכלכלה שיכול להגיב בבקשה?
ולקוטג'!אבל יש לי זכות לרפואה!
לא שאני חושב שהרפואה פה בשמיים (אין לי דעה בנושא), אבל אי אפשר להסיק מסקנה על סמך מקרה יחיד.
בכל מקרה, אין לי מושג בכלכלה אבל מעניין אותי לדעת מה אפשר לעשות לגבי המצב הזה (למי להצביע 😛), יש מישהו עם הבנה בכלכלה שיכול להגיב בבקשה?
אין שום קשר לגודל המדינה או ל"כוח השוק" שלה, לא בתיאוריה ולא בפרקטיקה. במדינות יותר גדולות יש גם יותר יצרנים ולא רק צרכנים ולכן יש אינהרנטית יותר תחרות. במובן הזה, זה לא משנה אם המדינה מורכבת מ10000 איש או מ50 מיליארד איש. אבל אכן מיסים בצורה של היטלי קרקע, דלק ושכרי מינימום מייקרים את התוצר הסופי או בצורה של העלאת מחיר ישירה או כתוצאה מכך שמחירים גבוהים מלאכותית הופכים את זה לפחות רווחי להסב גורמי ייצור למטרה הזו ולא לאחרת וההיצע מצטמצם. בישראל יש בעיית מכסים, רף מסויים לכניסה לשוק שנקבע על ידי ממשלה בצורת רשיונות או שלל רגולציות, מחירי קרקע גבוהים (לא לעוד הרבה זמן אבל) ואינפלציה קרי הורדת מלאכותית של כוח הקנייה הישראלי בחסות הפטרון פישר.
מבחינה אמפירית, אפשר למצוא מדינות בגודל של ישראל שקיימות אפילו פחות זמן וחוו קפיצה לרמת חיים דומה לארה"ב או גבוהה ממנה,
http://he.wikipedia.org/wiki/סינגפור
http://he.wikipedia.org/wiki/הונג_קונג
לא שאני חושב שהרפואה פה בשמיים (אין לי דעה בנושא), אבל אי אפשר להסיק מסקנה על סמך מקרה יחיד.