הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

ייעוץ מהי זריזות? ממה היא מורכבת? איך לשפר אותה?

eden1234

משתמש מתחיל
232
1
נק' מוניטין:
4
232
1
אני רוצה לדעת כמה דברים לגבי זריזות, כי כבר אני מבולבל לגמרי!
- מהי זריזות?
זאת אומרת למה אני צריך אותה בתור ספורטאי?
- ממה זריזות מורכבת
כי שמעתי שהיא מורכבת מכמה דברים כמו שינוי כיוון , יציאה מהמקום וההאטות למינהם. ואם אני ישפר זריזות אז אני ישפר בכללי את כל המרכיבים הללו. אבל אני לא בטוח בזה...
- איך לשפר זריזות?
יש כאלה אומרים שהיא מורכבת מכוח ומכוח מתפרץ אבל אני רוצה להיות בטוח.
בקיצור אני ממש מבולבל ואני צריך סדר לגבי הנושא הזה!
נ'ב
בשביל לשפר את הפיזיות שלי אני צריך לעלות במסת השריר או בכוח?
תודה לעוזרים
bleh.gif

UP

קלאסית מגדירים זריזות בתור היכולת שלך לשנות כיוון מהר, ולהתאים את הגוף שלך מהר לנסיבות משתנות.
דברים שדורשים זריזות הם בין היתר: שינוי חד בכיוון הריצה, בלימה והאצה מהירה, שינוי גובה, תגובה מהירה מהידיים.
באופן כללי כל פעולה מהירה שדורשת עבודה בכמה מישורים.
ההבדל בטרימינולוגיה ממהירות היא שבמהירות לרוב מתייחסים לתנועה לינארית (כלומר בכיוון אחד).

לא יודע להגיד ממה זריזות מורכבת. לדעתי חלק מהגורמים הם מולדים שיותר קשה לשפר אותם (כמו קוארדינציה, התמצאות במרחב, כושר שיווי משקל) וחלק ניתנים לשיפור כמו כוח וכוח מתפרץ.

יש הרבה דרכים לשפר את הזריזות: תרגילי אתלטיקה קלאסיים של אצנים לשיפור טכניקת ריצה (בפרט האצות ובלימות), תרגילי קונוסים למיניהם, סולם זריזות, תרגילים פליאומטרים, וכמובן שהכל נשען על בסיס של כוח וכוח מתפרץ.

ממליץ לחפש דרילים ביוטיוב (באנגלית drills) של שחקני כדורסל ופוטבול, אלו שני ענפים עם האתלטים בין הכי זריזים שיש.
תחפש גם speed ladder exercises, cone drills וכו', אני בטוח שתמצא אלפי סרטונים.

• פותח/ת השרשור
קלאסית מגדירים זריזות בתור היכולת שלך לשנות כיוון מהר, ולהתאים את הגוף שלך מהר לנסיבות משתנות.
דברים שדורשים זריזות הם בין היתר: שינוי חד בכיוון הריצה, בלימה והאצה מהירה, שינוי גובה, תגובה מהירה מהידיים.
באופן כללי כל פעולה מהירה שדורשת עבודה בכמה מישורים.
ההבדל בטרימינולוגיה ממהירות היא שבמהירות לרוב מתייחסים לתנועה לינארית (כלומר בכיוון אחד).
ויציאה מהמקום היא חלק מזריזות או ממהירות?
לא יודע להגיד ממה זריזות מורכבת. לדעתי חלק מהגורמים הם מולדים שיותר קשה לשפר אותם (כמו קוארדינציה, התמצאות במרחב, כושר שיווי משקל) וחלק ניתנים לשיפור כמו כוח וכוח מתפרץ.

יש הרבה דרכים לשפר את הזריזות: תרגילי אתלטיקה קלאסיים של אצנים לשיפור טכניקת ריצה (בפרט האצות ובלימות), תרגילי קונוסים למיניהם, סולם זריזות, תרגילים פליאומטרים, וכמובן שהכל נשען על בסיס של כוח וכוח מתפרץ.
ממליץ לחפש דרילים ביוטיוב (באנגלית drills) של שחקני כדורסל ופוטבול, אלו שני ענפים עם האתלטים בין הכי זריזים שיש.
לא חושב שאפשר לשפר את הזריזות בעזרת סולם קואורדינציה...
לפי מה שאני יודע זריזות משפרים מהמרכיבים:
- חוזק רגליים
- כוח מתפרץ בפלג גוף התחתון
- ועבודת רגליים
אבל רק רציתי להיות בטוח שאני צודק, בגלל זה שאלתי את השאלה הזאת.

ויציאה מהמקום היא חלק מזריזות או ממהירות?

לא חושב שאפשר לשפר את הזריזות בעזרת סולם קואורדינציה...
לפי מה שאני יודע זריזות משפרים מהמרכיבים:
- חוזק רגליים
- כוח מתפרץ בפלג גוף התחתון
- ועבודת רגליים
אבל רק רציתי להיות בטוח שאני צודק, בגלל זה שאלתי את השאלה הזאת.
אז אם אתה יודע למה אתה שואל? אתה מסוג האנשים שבאים כבר עם תשובה מוכנה מראש ולא עם שאלה, ואין מה לדון אותם על זה. חבל על הזמן שלי.

ובטח שאפשר לשפר זריזות בעבודה עם סולם, זה משפר את הדיוק ואת קצב הצעדים של הרגליים שלך, ששניהם חלקים אלמנטרים בזריזות. זה בול ה"עבודת רגליים" שכתבת.

לגבי יציאה מהמקום - שוב פעם, כל הטרמינולוגיה הזאת מקולקלת כי הכל קשור בשני ואי אפשר לעשות את ההבדלה המלאה בין זריזות למהירות. יציאה מהמקום זה דבר שמשלב את הכל - כוח מתפרץ, מהירות, זריזות ובסופו של דבר חלק אלמנטרי מכל מבחן שנועד לבדוק את האלמנטים הנ"ל.
הגוף שלנו זה לא שחקן בפיפא שאתה יכול לתת לו ניקוד לפי התכונות הפיזיות שאתה רוצה, כל מרכיבי הכושר באים ב"עסקת חבילה" וקשה להגדיר אותם במדויק, שלא נדבר על לבודד אותם בבדיקה.

נערך לאחרונה:
לדעתי חלק מהגורמים הם מולדים שיותר קשה לשפר אותם (כמו קוארדינציה, התמצאות במרחב, כושר שיווי משקל) וחלק ניתנים לשיפור כמו כוח וכוח מתפרץ.
כוח מתפרץ זה הדבר הכי גנטי שיש, בניגוד לקוארדינציה, התמצאות המרחב, כושר ושיווי משקל. קצב גיוס היחידות המוטוריות שלך לא משתפר כמעט בכלל מהרגע שהגעת לבגרות. בוחנים את זה על ידי ורטיקל ג'אמפ, כי אין מה לשפר בזה מבחינה טכנית וכי יש לך זמן מוגבל להאיץ משקל יחסית נמוך (משקל גוף).

תרגילי קונוסים למיניהם, סולם זריזות, תרגילים פליאומטרים, וכמובן שהכל נשען על בסיס של כוח וכוח מתפרץ.

אלה דרכים נהדרות להציג כוח מתפרץ, לא לשפר אותו.

הדרך היחידה לשפר את הכוח המתפרץ שלך בצורה רלוונטית היא קודם כל להתחזק ובנוסף גם לבצע אימוני כוח מתפרץ (קלין וסנאץ'), בנוסף לעבודה הספציפית של הענף שלך (אם אתה כדורסלן למשל - להמשיך לשחק כדורסל). אימונים פליאומטריים יכולים לסייע בהחלט, אבל הם ה5%-10% הנוספים. ה90%-95% זה אימוני הכוח והכוח המתפרץ (בלי להפסיק להתאמן בענף כמובן).

אבל, וזה אבל גדול - היכולת לשפר את מהירות גיוס היחידות המוטוריות שלך מאוד מוגבלת, ככה שאם לא נולדת עם זה - לא יהיה לך את זה. אימוני כוח מסייעים כמובן גם בדברים אחרים - מהירות מקסימלית, יציבות, כמה קל/קשה לדחוף אותך וכמה קל/קשה לך לדחוף אחרים, הקטנת סיכויי פציעה וכו'. אבל שום אימון לא יתן לך נתונים גנטיים שאין לך, ואם אין לך את זה - לא משנה כמה תתאמן על זה, לא תהיה אקספלוסיבי כמו אלה שיש להם את זה, גם אם הם לא מתאמנים בכלל. בניגוד לאימוני כוח למשל, שאם תתאמן על זה מספיק - גם אם יש לך נתונים גנטיים גרועים בזה, אתה תוכל לעבור את הbaseline של אלה שיש להם נתונים גנטיים טובים אם הם לא התאמנו.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית