הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מידע עלייה במשקלי העבודה באימון איננה הדרך היחידה לעלות במסת שריר

Yefim Rubin

משתמש מתחיל
151
231
נק' מוניטין:
2,592
151
231
עלייה במשקלי העבודה באימון איננה הדרך היחידה לעלות במסת שריר! אין לי מושג איך להבהיר את זה טוב יותר, אז אכתוב שוב:

מקבל לא מעט פניות ותלונות ממתאמנים רבים בתקופה האחרונה. מיואשים, מתוסכלים - אך לשווא... הכל טוב! פרט לעלייה במשקלי עבודה, קיימים עוד המון שבילים לבחירתכם בהמשך הדרך.

למטרת עלייה במסת השריר, הדבר החשוב ביותר הוא עלייה בנפח האימון שאותו שריר מקבל לאורך זמן.

• מהו נפח אימון?

זהו סך הפרמטרים הבאים שבעזרתם ניתן להעלות את העומס המכני על השריר וכתוצאה מכך להביא ליותר "נזק" שרירי מבוקר שיגרה עוד עלייה במסת השריר. העומס המכני/נפח האימון נמדד כמספר הסטים, מספר החזרות ומשקל העבודה המבוצעים בכל תרגיל באימון נתון.

את משקל הנפח מודדים כמשקל X חזרות X סטים.

לדוגמא: בתרגיל לחיצת חזה, במידה ונדחוק 100 ק"ג ל 10 חזרות כפול 4 סטים - נקבל נפח בסך 4000 ק"ג בתרגיל.

על מנת להתקדם בנזק השרירי ובכך לגרות עלייה במסת השריר, יש להביא לעומס מכני גדול יותר לאורך זמן. ניתן להגדיל את העומס המכני בין היתר בעזרת הדרכים הבאות:

– הרמת משקל עבודה גדול יותר לאותו מספר חזרות.
– ביצוע יותר חזרות כנגד אותו משקל.
– הגדלת טווח התנועה בתרגיל עם או בלי הוספת משקל או חזרות.
– הוספת סטים נוספים לתרגיל, באופן כזה שיגדיל את סך משקל הנפח לאותה קבוצת שרירים.
– הגדלת תדירות האימון של אותה קבוצת שריר (לעבור ל2 אימונים על אותה קבוצת שריר בשבוע או ל3 במידה וכבר עמדת על 2 וכו).
– ביצוע משקל נפח זהה ושימוש במניפולציות להגברת עצימות כגון: דרופ סטים, רסט פאוז וכו'.

• חזרה לדוגמא שנתתי קודם בנוגע ללחיצת חזה:

נניח שאותו המתאמן שמצליח לבצע 100 ק"ג ל4 סטים של 10, נתקע בהתקדמותו במשקלי העבודה. איך ימשיך לגדול? בהתאם לדוגמאות שנתתי למעלה, לבחירתו לבצע סט חמישי ובכך להגדיל את נפח האימון או להכניס תרגיל חזה נוסף במהלך השבוע או לנסות לבצע יותר מ10 חזרות באותם 4 סטים וכך הלאה...

• מבינים?

עלייה במשקלי העבודה איננה הפרמטר היחיד בו יש להתמקד. מתאמנים רבים חשים מתוסכלים מכך שאינם מצליחים להתקדם במשקלי העבודה וחבל שכך. כולנו מגיעים בשלב כזה או אחר לתקופה בה נוצר קושי לעלות במשקלי העבודה וחשוב להבין ולזכור שעל אף שנתקענו במשקלים - נותרו עוד אפשרויות רבות ויעילות לא פחות (ולפעמים אף יותר) להמשך התקדמות.

תהיו חזקים,
רובין יפים.

הקטע הוא איך להמשיך להתקדם באופן קבוע? (עד כמה שאפשר....) הרי אם אני יעשה אימון אחד 3 סטים ל8 חזרות עם 60 קילו לדוגמא, אני מגיע לנפח של 1440, נגיד שהצלחתי להתקדם ל10 חזרות בשתי סטים הראשונים (מנסה להיות ריאלי) באימון אחרי (עם אותו משקל) והסט השלישי יהיה עם אותו משקל ו8 חזרות הגעתי לנפח של 1680 וככה התקדמתי מאימון שעבר, אבל אם אני יוסיף משקל (נניח ל62.5) ויחזור לטווח חזרות של 8 אז אני יגיע לנפח של 1500 ואז יש ירידה בנפח, ואי אפשר להמשיך להתקדם רק בחזרות....בגלל זה זה קצת פרדוקס.....

הקטע הוא איך להמשיך להתקדם באופן קבוע? (עד כמה שאפשר....) הרי אם אני יעשה אימון אחד 3 סטים ל8 חזרות עם 60 קילו לדוגמא, אני מגיע לנפח של 1440, נגיד שהצלחתי להתקדם ל10 חזרות בשתי סטים הראשונים (מנסה להיות ריאלי) באימון אחרי (עם אותו משקל) והסט השלישי יהיה עם אותו משקל ו8 חזרות הגעתי לנפח של 1680 וככה התקדמתי מאימון שעבר, אבל אם אני יוסיף משקל (נניח ל62.5) ויחזור לטווח חזרות של 8 אז אני יגיע לנפח של 1500 ואז יש ירידה בנפח, ואי אפשר להמשיך להתקדם רק בחזרות....בגלל זה זה קצת פרדוקס.....
זה לא פרדוקס. הקטע פה זה שילוב של השניים. נניח יום ראשון לעשות 8*3 ויום שלישי לעשות עצימות 5*3 או 5*5 או 5*7 וכו.. הרי אתה תרצה בסופו של דבר להתקדם גם בכוח ולא רק בהיפרטרופיה.

• פותח/ת השרשור
שום פרדוקס. אין כאן חוק. לא ניתן להשתפר לנצח באותה דרך. החשוב מכל הוא עומס יסף מתאים. כלומר לא לדרוך במקום, להתמיד ולנסות להשתפר כשניתן:

כשמתאפשר תוסיף משקל. אם לא מתאפשר תוסיף חזרות. כשאי אפשר אז תוסיף סט ו/או תשנה את טווח החזרות. כשכבר הוספת יותר מדי סטים, תעדיף במקום זאת להוסיף עוד תרגיל באותו אימון או ביום אחר וכו.. זה הכל.

התקדמות אפשר ליצור תמיד, לא משנה באיזה שלב אתה.. ההבדל היחידי הוא הקצב.
כשמדברים על עלייה במסת שריר, יש הרבה שיטות והרבה דרכים שחלקם גם נמדדו ונחקרו שיעבדו ואפשר לנסות.
ניסוי וטעייה זה הדבר הכי טוב שיכול להיות, כל עוד יודעים מה עושים ומבינים את העקרונות הבסיסיים בתהליכים המטאבוליים והפיזיולוגיים שמתרחשים בגוף בעקבות ניסויים אלה.

יש הרבה תבניות, והרבה דרכים ליצור עומס פרוגרסיבי על השריר.

זה לא פרדוקס. הקטע פה זה שילוב של השניים. נניח יום ראשון לעשות 8*3 ויום שלישי לעשות עצימות 5*3 או 5*5 או 5*7 וכו.. הרי אתה תרצה בסופו של דבר להתקדם גם בכוח ולא רק בהיפרטרופיה.
הוא הוא לא תמיד מטרה, אלא כלי להשגת המטרה.

שום פרדוקס. אין כאן חוק. לא ניתן להשתפר לנצח באותה דרך. החשוב מכל הוא עומס יסף מתאים. כלומר לא לדרוך במקום, להתמיד ולנסות להשתפר כשניתן:

כשמתאפשר תוסיף משקל. אם לא מתאפשר תוסיף חזרות. כשאי אפשר אז תוסיף סט ו/או תשנה את טווח החזרות. כשכבר הוספת יותר מדי סטים, תעדיף במקום זאת להוסיף עוד תרגיל באותו אימון או ביום אחר וכו.. זה הכל.

אבל אם אני מגיע למצב שאני לא מצליח להתקדם במשקלים ולא בחזרות, זה לא אומר שהנפח גבוה מידי? כי אין התקדמות בעצם....
במילים אחרות כמה נפח צריך?

התקדמות אפשר ליצור תמיד, לא משנה באיזה שלב אתה.. ההבדל היחידי הוא הקצב.
כשמדברים על עלייה במסת שריר, יש הרבה שיטות והרבה דרכים שחלקם גם נמדדו ונחקרו שיעבדו ואפשר לנסות.
ניסוי וטעייה זה הדבר הכי טוב שיכול להיות, כל עוד יודעים מה עושים ומבינים את העקרונות הבסיסיים בתהליכים המטאבוליים והפיזיולוגיים שמתרחשים בגוף בעקבות ניסויים אלה.

יש הרבה תבניות, והרבה דרכים ליצור עומס פרוגרסיבי על השריר.

.

אשמח שתחלוק איתי את התבניות האלה, כי מה שאני מכיר זה תוכניות כמו fbw ו ab,c,d
ותוכניות כוח שבהם באמת יש הסבר על איך וכמה להתקדם, אבל יש בהם נפח נמוך מידי להיפרטרופיה, במילים אחרות אני לא מכיר תוכניות בנויות ומסודרות שמראות איך וכמה להתקדם בכל אימון שמיועדות להיפרטרופיה ולא לכוח.

אבל אם אני מגיע למצב שאני לא מצליח להתקדם במשקלים ולא בחזרות, זה לא אומר שהנפח גבוה מידי? כי אין התקדמות בעצם....
מידע - מה זה נפח? למי זה טוב? וכמה צריך?

ותוכניות כוח שבהם באמת יש הסבר על איך וכמה להתקדם, אבל יש בהם נפח נמוך מידי להיפרטרופיה, במילים אחרות אני לא מכיר תוכניות בנויות ומסודרות שמקאות איך וכמה להתקדם בכל אימון שמיועדות להיפרטרופיה ולא לכוח.
זה בגלל שהן מורכבות מידיי מכדי להיכתב כאן בצורה פשוטה.
מה שחשוב להבין זה - תדירות ופיריודיזציה.
למשל, תוכנית FBW (שלדעתי לרוב המתאמנים תיהיה הכי אפקטיבית עד רמה מסויימת) שתיהיה מחולקת במהלך השבוע ל-
אימון כבד, אימון בינוני ואימון קל.
בשונה מ FBW שמכיל 3 אימונים כמעט זהים לגמרי, כאן כל אימון במתכונת שונה ומאפשר עבודה שונה.
סתם נתתי דוגמא.

יש כאן תוכניות שבהם עובדים לפי בלוקים, 3 שבועות בלוק של עצימות מינימלי + שבוע דילואד + 5 שבועות של עומס בינוני (6-8 חזרות) + שבוע דילואד + 3 שבועות של אימונים "קלים" בטווחי חזרות של 15-25.

זאת כמובן סתם תבנית שמדגימה איזו פיריודיזציה לינארית, מבלי להתייחס לתרגילים וכו'.
שורה תחתונה, יש הרבה דרכים. פשוט צריכים לקרוא קצת.

אם זה מעניין אותך, תקרא קצת ספרים של brad schoenfeld. (הוא מסביר את זה מצויין)

שמפסיקים להתקדם, עושים דילואד ומתחילים מנק׳ יותר גבוהה מהפעם הקודמת שהתחלת. כן, זה תקף גם לאימוני היפרטרופיה.

• פותח/ת השרשור
כמה נפח שאתה מצליח עדיין להתאושש ממנו. אין נוסחא מדויקת.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית