למהנדסים/בוגרי מדמח שעובדים בהייטק

the Raccoon

משתמש משקיע
5,743
4,982
נק' מוניטין:
26,604
5,743
4,982
ג'אמפ בנייני האומה ירושלים
כמה שאלות

א. איך סדר היום בעבודה נראה, עד כמה אינטנסיבי, והאם הוא דורש שעות עבודה ארוכות בפועל מיום עבודה רגיל של משרה מלאה

ב. מה העבודה דורשת מבחינת מאמץ קוגנטיבי או נפשי, והאם העבודה מתאימה יותר לסוג אישיות כזה או אחר

ג. האם ידעתם, (או ידעתם לשער) לקראת מה אתם הולכים, והאם אתם מרוצים מהקריירה ואורח החיים

ד. כל דבר שעולה על דעתכם בהקשרים הללו או בכלל

@incin
@MasterSplitter

אני ספציפית עושה תואר שני בהנדסת חשמל ומחשבים, אבל ממה שחבר שלי שעובד באמזון מספר (chip design):

א) מגיע ב9 וחצי 10 בבוקר, ישיבה על ארוחת בוקר עם קפה ואז מתחילים לעבוד. הוא חוזר לבאר שבע (מתל אביב) בסביבות 8 בערב. יש לפעמים שהם משלמים להם פה ושם להתאמן בחדכ בשביל לעודד פעילות גופנית, אבל זה רק באמזון 😃.

ב) מהבחינה של אינטנסיביות, יש ויש. לא לוחצים עליו יותר מדי אבל כמובן שיש לפעמים שהם צריכים לסיים פרויקטים אז יש לחץ. הדיירקטורס והבאדיס לא קשוחים מדי.

ג) הוא ידע לקראת מה הוא הולך והוא מאוד מרוצה למרות שהוא בא מתחום של עיבוד אות ותקשורת והוא בכלל מתעסק בכלל בVLSI (תכנות צ'יפים) ומחשבים.

כמה שאלות

א. איך סדר היום בעבודה נראה, עד כמה אינטנסיבי, והאם הוא דורש שעות עבודה ארוכות בפועל מיום עבודה רגיל של משרה מלאה

ב. מה העבודה דורשת מבחינת מאמץ קוגנטיבי או נפשי, והאם העבודה מתאימה יותר לסוג אישיות כזה או אחר

ג. האם ידעתם, (או ידעתם לשער) לקראת מה אתם הולכים, והאם אתם מרוצים מהקריירה ואורח החיים

@incin
@MasterSplitter

מגיע בסביבות תשע בבוקר, אם אין ישיבה לא בדיוק מסתכל על השעון כי למי איכפת מתי אני מגיע. מתעדכן במיילים ומתחיל לעבוד או הולך לישיבות.
עובד מול המחשב עד 12:00 ואז הולך לארוחת צהריים עם אשתי, חוזר לקיוביק ועובד.
לאורך כל היום מתכתב במסנג'ר, עונה ושולח מיילים שקשורים לעבודה (יש הרבה אינטרקציה עם מהנדסים אחרים בתפקיד שלי), ממשיך לעבוד וללכת לישיבות עד חמש פלוס מינוס, בחמש מתחיל להיות רגוע יותר אז ההספק עולה משמעותית. בדר"כ הולך בסביבות שש-שש וחצי הביתה ולא מתחבר מהבית (כאן בארה"ב) אבל רוב האנשים הולכים מוקדם יותר.
בארץ בתקופות לחוצות הייתי צריך לעבוד מהבית גם אחרי שעות העבודה וגם בסופשבוע - היו גם פעמים שהעדפתי לבוא לעבודה לכמה שעות בסופשבוע מאשר למרוח את זה מהבית.

דרישות העבודה - יצירתיות, פתרון בעיות, יחסי אנוש טובים, יכולת הצגת פתרונות אפשריים ויתרונות/חסרונות לכל אפשרות, מוח אנליטי. סה"כ העבודה די רגועה ואין יותר מדי דברים (אנשים?) שמעצבנים אותי. אני לא ממש מרגיש שאני עובד וזה די מתנהל כמו תחביב מאשר עבודה, אני נהנה ללכת לעבודה בבוקר ודי מאושר ביום יום.

ידעתי פחות או יותר לקראת מה אני הולך. מאוד מרוצה מהקריירה, התגמול ואורח החיים שלי.

עובד במשרת סטודנט ודי בחיתולים. רלוונטי?
כנל, סטודנט ב100 אחוז משרה באינטל (תפקיד ב QA/ולידציה וכולל פיתוח תוכנה לקבוצה שלנו)

עריכה: אכתוב בקצרה כי בפועל אני עושה אותו הדבר פחות או יותר כמו מהנדסים במשרה מלאה.

אישית אני אוהב לבוא ב8 בבוקר ולאכול ארוחת בוקר, 8 וחצי אני בקיוביק עם קפה מתחיל לעבור על מיילים, אם יש משהו דחוף לעשות אז עושה, אחרת אני עובד על המערכת שלנו של הקבוצה (פיתוח עצמי), במידה ונפתחים טיקטים שרלוונטים אליי אני עובד עליהם (נותן שירות לעובדים אחרים בקבוצות שונות בעבודה), בעיקרון אני מנתב ככה בין פיתוח עצמי לבין שירות "לקוחות" וכשאני צריך אני פותח טיקטים(בקשות) לנותמי שירות שיעשו משהו בשבילי, כל אחד לפי תחום האחריות שלו. יש ישיבות קבועות למעקב ויש ישיבות שנקבעות חד פעמי, תלוי מתי ואם צריך, בעיקר בשבילי שיתופי פעולה בין קבוצות

12-13 הולך לכחצי שעה ארוחת צהריים וממשיך לעבוד... כמו שציינו סביבות 3-4 אחהצ מתחיל להיות יותר רגוע ואפשר לעבוד על דברים אישיים/קבוצתיים ולא לתת שירות ללקוחות.

לרוב אני מושך עד 6 בערב ולפעמים קצת יותר לפי הצורך (הרסנו משהו אז נשארים עד שנתקן), ולפעמים יוצא מוקדם יותר אם צריך. הכל גמיש, רק להגיע לישיבות הקבועות ולהגיע עד 10 הכי מאוחר כי אז כולם נמצאים ואף אחד שתלוי בך לא יתקע סתם.

מבחינת העבודה עצמה הצפיות ממני יותר נמוכות כי אני סטודנט, אבל גם לא מצפים ממני לעבוד מהבית או בסופש כי אני מקבל שעתי.

העבודה עצמה מעניינת והזמן עף , אין שביזות, רק קצת שחיקה מהשגרה

עובד 8 חודשים ב100% משרה (מחויב לפחות אבל אני תיכף מסיים לימודים אז אני פנוי)

נערך לאחרונה:
בגדול כל מקום עבודה והתנאים שלו, כאלה מפנקים יותר וכאלה פחות, כאלה שקורעים את התחת יותר וכאלה שפחות.
ברוב המקומות יש תנאים טובים ובחלק מהמקומות תנאים טובים ומפנקים אקסטרה.
שעות עבודה בגדול טוחנים לרוב הרבה שעות, מעבר ל9 שעות.
הרבה עבודה בישיבה מול מסך, לרוב עבודת צוות, הרבה שכל ומחשבה, חשיבה מחוץ לקופסה, שימוש בשפה האנגלית.
בהצלחה 😃

כמה שאלות

@incin
@MasterSplitter
אני לא יודע אם אני יכול להיות דוגמה אבל אנסה לעזור.
קודם כל חשוב לציין שזה מאוד תלוי חברה ואפילו תלוי צוות.

א. כעיקרון יש לך מטלות שצריך לעשות ויש לך מספר שעות חודשי שעלייך לעמוד בו (182)
יש ישיבות שתהיה חייב להיות בהן נוכח ויש מינימום שעות עבודה ביום (אצלנו 4) מראשון עד חמישי.
חוץ ממהגבלות הללו תעשה מה שאתה רוצה מתי שאתה רוצה.
מבחינתי זה פשוט חלום.. בא מתי שבא לי הולך מתי שבא לי כולי מאושר.
עבודה אידיאלית לפאוואר ליפטר.
למשל שבוע דילואוד אחלה שבוע למשוך שעות שתוכל לצאת מוקדם בשלב יותר אינטנסיבי של הסבב.

ב. אני דיי מורעל מהמקצוע ומהעבודה שלי בפרט אבל זו השאלה שמאוד תלוייה בסוג התפקיד. העבודה שלי דורשת המון חשיבה ולא מעט ידע גם תאורתי וגם מעשי. בקיצור כיף גדול.

ג. את האמת ציפיתי לעבודה הכי טובה בחיים שלי כי עד עכשיו עבדתי בעבודות מזדמנות אבל התנאים הרבה מעבר לציפיות שלי.
זה פשוט חלום אין מילים לתאר כמה אני מרוצה מאורח החיים שלי ומהתפתחות הקריירה שלי.

ד. תרגיש חופשי להיות יותר ספציפי ואענה לך במידה ואוכל.

תן לי להוסיף לך קצת צדדים פחות וורודים ושאלות שאתה צריך לשאול את עצמך.
אל תיכנס לתחום בגלל כסף, התחום שוחק ואתה יכול למצוא את עצמך בגיל +40 אחרי משתכנתא וילדים תקוע בתחום שאתה לא באמת אוהב.
אתה חייב להיות מישהו שאוהב ללמוד דברים חדשים כדי להמשיך להיות רלוונטי.
אתה צריך לאהוב להתמודד עם בעיות ולפעמים אפילו משברים.
יחסי אנוש זה תמיד נחמד אבל תלוי בתפקיד.

תן לי להוסיף לך קצת צדדים פחות וורודים ושאלות שאתה צריך לשאול את עצמך.
אל תיכנס לתחום בגלל כסף, התחום שוחק ואתה יכול למצוא את עצמך בגיל +40 אחרי משתכנתא וילדים תקוע בתחום שאתה לא באמת אוהב.
אתה חייב להיות מישהו שאוהב ללמוד דברים חדשים כדי להמשיך להיות רלוונטי.
אתה צריך לאהוב להתמודד עם בעיות ולפעמים אפילו משברים.
יחסי אנוש זה תמיד נחמד אבל תלוי בתפקיד.

מחזק - אתה חייב להמשיך להתפתח בתפקידים ובתחומי האחריות, זה רלוונטי במיוחד בארץ אבל לא רק. הכרתי לא מעט מהנדסים טובים ומוכשרים שנשארו בדרגה שלהם ובתפקיד שלהם הרבה מאוד שנים עד שבסוף החברה העזיבה אותם, אפילו שהם היו מאוד טובים בעבודתם.
אחד המקרים שזכורים לי לרעה היה שהארגון החליט לקצץ בכוח האדם אז הוא לקח את כל המהנדסים בדרגה X שקיבלו successful בהערכת הביצועים שלהם במשך שלוש שנים ברציפות אבל כמות המניות שהם קיבלו היתה הנמוכה ביותר (=הבנאדם עשה את התפקיד שלו וזהו) והעזיב את ה-15% העליונים ללא שיקול דעת של מנהל ישיר.

לא פשוט למצוא עבודה בגיל 40+ כשעשית בדיוק אותו דבר במשך שנים במקום אחד.

מחזק - אתה חייב להמשיך להתפתח בתפקידים ובתחומי האחריות, זה רלוונטי במיוחד בארץ אבל לא רק. הכרתי לא מעט מהנדסים טובים ומוכשרים שנשארו בדרגה שלהם ובתפקיד שלהם הרבה מאוד שנים עד שבסוף החברה העזיבה אותם, אפילו שהם היו מאוד טובים בעבודתם.
אחד המקרים שזכורים לי לרעה היה שהארגון החליט לקצץ בכוח האדם אז הוא לקח את כל המהנדסים בדרגה X שקיבלו successful בהערכת הביצועים שלהם במשך שלוש שנים ברציפות אבל כמות המניות שהם קיבלו היתה הנמוכה ביותר (=הבנאדם עשה את התפקיד שלו וזהו) והעזיב את ה-15% העליונים ללא שיקול דעת של מנהל ישיר.

לא פשוט למצוא עבודה בגיל 40+ כשעשית בדיוק אותו דבר במשך שנים במקום אחד.
נשמע כמו אינטל

א. כעיקרון יש לך מטלות שצריך לעשות ויש לך מספר שעות חודשי שעלייך לעמוד בו (182)
יש ישיבות שתהיה חייב להיות בהן נוכח ויש מינימום שעות עבודה ביום (אצלנו 4) מראשון עד חמישי.
חוץ ממהגבלות הללו תעשה מה שאתה רוצה מתי שאתה רוצה.
מבחינתי זה פשוט חלום.. בא מתי שבא לי הולך מתי שבא לי כולי מאושר.
בפועל זה באמת הכמות שעות שיוצא לך לעבוד בחודש? אם כן זה באמת נשמע פצצה.
אני לא מהנדס תוכנה ולא עובד בהייטק (מהנדס מכונות בלואוטק) אבל מכיר כמה וכמה בוגרי מדמ"ח תכנה עובדי הייטק, ואצל הרוב (אולי כולם, לא התעניינתי מספיק) המצב על הנייר דומה לשלך אבל בפועל עם כמות המטלות הם טוחנים לא מעט שעות נוספות.

מה הכוונה מניות

כל שנה אתה מקבל העלאה בשכר/דרגה ומניות (RSU) בהתאם לביצועים השנתיים שלך, המניות (RSU) בדר"כ מחולקות על פני שלוש או ארבע שנים כשכל שנה אתה מקבל שליש או רבע ממה שהוענק לך, כשאם אתה עוזב את החברה - כל המניות שלא קיבלת עדיין (לא vested) נמחקות.

לדוגמא:
שנת 2019 - 100 מניות, תקבל 25 מניות בשנת 2019,2020,2021,2022
שנת 2020 - 200 מניות, תקבל 50 מניות בשנת 2020, 2021, 2022,2023
שנת 2021 - 200 מניות, תקבל 50 מניות בשנת 2021, 2022, 2023,2024

בשנת 2022 עזבת את החברה, סה"כ מניות שקיבלת ב-2019: 25.
2020: 75 מניות
2021: 125 מניות
2022: עזבת לפני מועד הבשלת המניות (vesting) אז לא תקבל כלום וגם כל מה שנשאר unvested נמחק.

מבחינת מס עדיף לחכות שנתיים ממועד הvesting לפני מכירת המניות בשביל לשלם רק מס רווחי בורסה על התשואה של המניות מרגע הקבלה, אחרת תצטרך לשלם מס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות לפי מדרגת המס השנתית שלך.

על המניות עצמן (לא על התשואה ממועד הvested) תשלם בכל מקרה מס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות כי זה נחשב חלק מהמשכורת שלך.

כל שנה אתה מקבל העלאה בשכר/דרגה ומניות (RSU) בהתאם לביצועים השנתיים שלך, המניות (RSU) בדר"כ מחולקות על פני שלוש או ארבע שנים כשכל שנה אתה מקבל שליש או רבע ממה שהוענק לך, כשאם אתה עוזב את החברה - כל המניות שלא קיבלת עדיין (לא vested) נמחקות.

לדוגמא:
שנת 2019 - 100 מניות, תקבל 25 מניות בשנת 2019,2020,2021,2022
שנת 2020 - 200 מניות, תקבל 50 מניות בשנת 2020, 2021, 2022,2023
שנת 2021 - 200 מניות, תקבל 50 מניות בשנת 2021, 2022, 2023,2024

בשנת 2022 עזבת את החברה, סה"כ מניות שקיבלת ב-2019: 25.
2020: 75 מניות
2021: 125 מניות
2022: עזבת לפני מועד הבשלת המניות (vesting) אז לא תקבל כלום וגם כל מה שנשאר unvested נמחק.

מבחינת מס עדיף לחכות שנתיים ממועד הvesting לפני מכירת המניות בשביל לשלם רק מס רווחי בורסה על התשואה של המניות מרגע הקבלה, אחרת תצטרך לשלם מס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות לפי מדרגת המס השנתית שלך.

על המניות עצמן (לא על התשואה ממועד הvested) תשלם בכל מקרה מס הכנסה, ביטוח לאומי ודמי בריאות כי זה נחשב חלק מהמשכורת שלך.
איך נמדדים הביצועים?

איך נמדדים הביצועים?

באופן תיאורטי - כל אחד בארגון צריך לכתוב מה הוא עשה השנה, מקבלים פידבק מאנשים שעבדת איתם ובסוף המנהלים יושבים בחדר ומחליטים מי מקבל מה לפי מריטוקרטיה פר דרגה.

מעשית - יש הרבה פוליטיקה ארגונית שמעורבת בנושא. אם יש מישהו שמחכה הרבה זמן להעלאת הדרגה שלו יכול להיות שיתנו לו על חשבון מישהו אחר שרק עכשיו הגיע לאותה דרגה - אפילו אם הביצועים שלו היו משמעותית טובים יותר. אם יש מישהו שמתכננים לתת לו לנהל צוות הוא גם יקבל עדיפות לעומת אנשים אחרים, מי שיודעים שלא יעזוב לא משנה מה - יקבל את המינימום, אם יש חברה מתחרה שהתחילה לגייס אנשים מתוך הארגון גם כן יתגמלו אנשים שלא רוצים שיעזבו וכן הלאה.

למדתי הנדסת תעו״נ, אני לא כל כך רלוונטי לתחום.

חברה שלי לומדת הנדסת מחשבים, שזה לא אותו דבר אבל לפעמים העבודה בפועל היא כן.

בגדול - הייתי אומר שצריך להיות מישהו עם זיקה מאוד חזקה לתחום שנהנה לשבת ולתכנת / לכתוב קוד במשך שעות בלי הפסקה.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית