הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

להאמין. טיפשי או הדבר המתבקש מיצור תבוני?

אני מבין שהיום לא נראה שאתה דתי אבל אני אגיד לך בכל זאת מה אני חושב... הגמרא זה רק דיונים שהיו בבית המדרש. זה הדבר הכי דינמי בעולם, יש אלפי גרסות בגלל השתבשויות בדרך, הרי לא היו מחשבים בתקופה הכל עבר בע"פ ויצא מלא סתירות. הרעיון בגמרא זה פענוח הסתירות והעמדה במקרים שונים. אם אתה אומר שהתירוצים דחוקים וכו, דבר שלפעמים אני יכול להסכים איתך עליו, זה אומר הרבה דברים, אבל זה לא אומר דבר על אמונה ואלוקים.

אגב, לגבי הליקוי חמה, זה אגדתות. אגדתה זה משל, כלומר זה לא קורה/קרה באמת. גם לא הייתה יונה בגודל של עיר
סתם לדוגמא סיפור יונה, אני באמת אמור להאמין שבלע אותו לוויתן? עכשיו כמובן שהדתיים היותר רציונליים יגידו מה פתאום זה משל זה לא באמת קרה כמו שזה כתוב, שזה מבחינתי פשוט תירוץ עלוב

סתם לדוגמא סיפור יונה, אני באמת אמור להאמין שבלע אותו לוויתן? עכשיו כמובן שהדתיים היותר רציונליים יגידו מה פתאום זה משל זה לא באמת קרה כמו שזה כתוב, שזה מבחינתי פשוט תירוץ עלוב

אני מאמין שבלע אותו לוויתן, זה לא החלק המופרך בסיפור. אם כבר החלק המופרך בסיפור זה שהוא ניצל וחי בתוך הלוויתן. אני מאמין שהסיפור התרחש באמת על כל פרטיו. וזאת משום שאני מאמין שהדברים שכתובים בתנ"ך אמיתיים, כולל קריעת ים סוף וכולל יציאת מצרים.

אני מאמין שבלע אותו לוויתן, זה לא החלק המופרך בסיפור. אם כבר החלק המופרך בסיפור זה שהוא ניצל וחי בתוך הלוויתן. אני מאמין שהסיפור התרחש באמת על כל פרטיו. וזאת משום שאני מאמין שהדברים שכתובים בתנ"ך אמיתיים, כולל קריעת ים סוף וכולל יציאת מצרים.
בדיוק אז פה ההבדל, פעם כשהייתי יותר צעיר האמנתי לזה כי גדלתי בתוך זה, היום אני מבין שזה סיפורי אגדות. היה לי פשוט סוויץ' בראש באיזה לילה אחד שפתאום חשבתי למה סנטה קלאוס וזאוס ברור לכולם שזה אגדה בעוד שאלוהים לא?

בדיוק אז פה ההבדל, פעם כשהייתי יותר צעיר האמנתי לזה כי גדלתי בתוך זה, היום אני מבין שזה סיפורי אגדות. היה לי פשוט סוויץ' בראש באיזה לילה אחד שפתאום חשבתי למה סנטה קלאוס וזאוס ברור לכולם שזה אגדה בעוד שאלוהים לא?

כי גם מי שמאמין בסנטה קלאוס מאמין באלוהים

אני עדיין לא מבין איך ב2020 ,אדם מבוגר שמאמין בפיית שיניים או סנטה קלאוס הוא מוזר אבל מי שמאמין באל או אגדה כלשהי זה טבעי ובסדר..

כמו שאני לא הבנתי איך כאשר לילד בן 10 יש חבר דימיוני.. אז שולחים אותו לפסיכולוג...
אבל שלבחור בוגר יש חבר דמיוני והוא מתפלל אליו..ומהלל אותו.. זה נורמטיבי לגמרי.

כדי לא להפוך את האשכול "מקרים הזויים שקרו לכם בחדר כושר" לאשכול על אמונה, פתחתי אחד חדש @Dark Soul Omega
תמיד עניין אותי הסוג חילונים הזה שרואים את הדוסים בתור אנשים לא רציונלים שמאמינים ב"ישות מוזרה", אני לא מבין הצלחתי להבין את זה... קח לדוגמה את בחור חרדתי ממוצע שלומד בישיבה, למה הוא לומד? כי הוא מאמין שזה מה שצריך לעשות.
האם יש רווח "חומרי" בסיפור הזה? ממש לא, המלגה שהוא מקבל ממש לא משתווה לשכר עבודה ממוצע במשק, כלומר הוא מוכן לחיות בתנאים מינימאלים בלי פאר, בלי בית ענק בתל אביב או טויטה היברידית חדשה, בשביל אמונתו, וככה הוא ימשיך לחיות את חייו, יותר מזה יש לו מצוות לקיים, בשבת אין לו אינטרנט, הוא לא אוכל מה שבא לו, יש לו תפילות , צומות, אתה באמת חושב שהסיבה היחידה שהוא עושה את זה היא שאבא שלו עשה את זה גם? אתה באמת חושב שאדם מסוגל לחיות חיים כאלה אלמלא הוא מסתמך על משהו מבוסס?
אני רק אבהיר- אין מטרת האשכול להחזיר בתשובה את כל החילונים פה!!!
בעיקר מהסיבה שאני לא יכול להצביע על משהו ולומר -"זה האלוקים", כך שלא משנה מה אני אומר תמיד יהיה איזה שהוא תירוץ דחוק לא לקבל את דברי, ואם נבין שאם אני מצליח לשכנע מישהו שצריך להיות דתי אז הוא צריך לקיים את כל המצוות האלה, ואני לא רואה איך אחד עם סדר יום חילוני תוך יום הופך לאחד עם סדר יום דתי...
מודה, לא קראתי את כל התגובות, אבל זה נושא מעניין.

למה אנשים דתיים/חרדים נשארים דתיים/חרדים? כי זה מה שמחנכים אותם להאמין שנכון לעשות בשילוב עם פחד משינוי בטמוע בחינוך הדתי/חרדי (חרדי בעיקר).

לדוגמא, האמונה הרווחת בקרב רוב הישראלים שלאכול בשר וחלב ו/או חזיר - זה לא בריא. ככה אמרו, ככה הם מאמינים. אני מכיר הרבה חילוניים שלא שומרים כשר שגם חושבים ככה, כי זה סוג של מדע-אחים שמושפע מהדת.

דוגמא נוספת (אמנם לא הכי אותנטית) במיני סדרת ״המורדת״ שרצה בנטפליקס, רואים את הדמות הראשית שמגלה שבדיוק אכלה חזיר בטעות, רצה החוצה ומחכה להקיא... ושום דבר לא קורה. כי חינכו אותה שחזיר זה לא בריא וזה יגרום לה להקיא.

העניין עם דת, שזה לא רק אמונה. אני מאמין (אירוני) שזה יותר אורח חיים מאשר אמונה אמיתית. אנשים מתרגלים ללכת לפי חוקים מסויימים ולנסות משהו שונה לגמרי - זה מפחיד. זה תקף גם לחילוניים שאני בטוח שאם יגידו לך לא להשתמש בחשמל/רכב בשבת אתה תחשוב שאין מצב זה לא אנושי ועוד רגע אתה מקבל התקף חרדה. בתור אחד שמאוד סולד מדת באופן כללי (ויהדות באופן פרטני) אני חושב שעדיין יש ערכים מאוד חשובים שעומדים במרכז הדת, בעיקר יחסים בין אדם לחברו, עזרה לחלשים ומשפחה כערך עליון. הרבה חילוניים (כמוני) היו יכולים בהחלט להשתפר בתחומים האלה.

אני עדיין לא מבין איך ב2020 ,אדם מבוגר שמאמין בפיית שיניים או סנטה קלאוס הוא מוזר אבל מי שמאמין באל או אגדה כלשהי זה טבעי ובסדר..
כי כשאומרים סנטה קלאוס/זאוס מתכוונים לדמות בצורה אנושית עם כוחות, דמות שאפשר לראות וכו- מה שמוכיח שהיא עשויה מחומר וכאן אתה נכנס שוב ללופ של אם זה חומר אז מי ברא אותו...וגם סנטה קלאוס ופיית שיניים זה אגדות ולא דת- ראה את הודעתי הקודמת לקוטזר...

למה אנשים דתיים/חרדים נשארים דתיים/חרדים? כי זה מה שמחנכים אותם להאמין שנכון לעשות בשילוב עם פחד משינוי בטמוע בחינוך הדתי/חרדי (חרדי בעיקר).

לדוגמא, האמונה הרווחת בקרב רוב הישראלים שלאכול בשר וחלב ו/או חזיר - זה לא בריא. ככה אמרו, ככה הם מאמינים. אני מכיר הרבה חילוניים שלא שומרים כשר שגם חושבים ככה, כי זה סוג של מדע-אחים שמושפע מהדת.

דוגמא נוספת (אמנם לא הכי אותנטית) במיני סדרת ״המורדת״ שרצה בנטפליקס, רואים את הדמות הראשית שמגלה שבדיוק אכלה חזיר בטעות, רצה החוצה ומחכה להקיא... ושום דבר לא קורה. כי חינכו אותה שחזיר זה לא בריא וזה יגרום לה להקיא.

העניין עם דת, שזה לא רק אמונה. אני מאמין (אירוני) שזה יותר אורח חיים מאשר אמונה אמיתית. אנשים מתרגלים ללכת לפי חוקים מסויימים ולנסות משהו שונה לגמרי - זה מפחיד. זה תקף גם לחילוניים שאני בטוח שאם יגידו לך לא להשתמש בחשמל/רכב בשבת אתה תחשוב שאין מצב זה לא אנושי ועוד רגע אתה מקבל התקף חרדה. בתור אחד שמאוד סולד מדת באופן כללי (ויהדות באופן פרטני) אני חושב שעדיין יש ערכים מאוד חשובים שעומדים במרכז הדת, בעיקר יחסים בין אדם לחברו, עזרה לחלשים ומשפחה כערך עליון. הרבה חילוניים (כמוני) היו יכולים בהחלט להשתפר בתחומים האלה.
"העניין עם דת שזה לא רק אמונה"- למה שאני אצום, אשמור שבת, לא תהיה לי חברה עד שאתחתן, אוכל כשר, אלמד תורה במקום לעשות תואר כאף אחד לא ציווה אותי על זה?
וכאן נכנסת הנקודה שהבהרתי בתחילת האשכול אולי אצל החרדים זה שונה, אצל הדתיים לאומיים אם אתה נשאר ללמוד בישיבת הסדר אתה מקריב הרבה מאוד, תחשוב אדם 10 שנים בישיבה, אלה עשר שנים שאתה גר בקרוון, מסתפק במועט גם כאשר יש לך ילדים, וגם כשאתה מסיים ללמוד, אתה צריך להתחיל ללמוד מקצוע עוד כמה שנים, כלומר נניח שהייתי בישיבה לאחר מכן הלכתי ללמוד עו"ד, אני נחשב עו"ד בגיל 35...גיל שבו שאר האנשים בגילך כבר מנהלים משרד...
אין אדם נורמלי שיעבור את כל זה כאשר הוא לא בטוח במאה אחוז שזה באמת נצרך, אף אחד לא יעשה את זה רק אם "אבא שלו מאמין בזה", @ASAFABADI למעמד הר סיני האמנת אבל ליונה לא?

יש משפט ביהדות:
"אל תאמר אפשי בבשר חזיר, אלא אפשי ואפשי ומה אעשה שבוראי אסר עלי"
תרגום: אל תגיד שאתה לא אוהב חזיר אלא שאתה אוהב אבל הבורא אסר עליך...
כמו שאני לא הבנתי איך כאשר לילד בן 10 יש חבר דימיוני.. אז שולחים אותו לפסיכולוג...
תקרא את ההודעה האחרונה

אתה רוצה להגיד לי שאין 'אמונה' שלרבנים מסויימים יש כוחות ריפוי... או יכולות לגרום לזיווג מוצלח.. או להצלחת הריון.. או הסרת קללות וכדומה??
לברכות של רבנים יש כוח, בזכות התורה והמצוות שלהם. כמו שכתוב "צדיק גוזר, והקב"ה מקיים".
זה לא הופך אותם לאלים, זה כוח שכל אחד יכול להשיג.
לי יש באופן אישי סיפורים על צדיקים שאתה לא תאמין, ותחשוב שאולי אני ממציא אותם, אבל אני הייתי שם.
אם מעניין אותך, תבקש ממני בפרטי.
רק רוצה להוסיף לדיון שבתור אחד שהיה בבית ספר דתי 12 שנה, בישיבה תיכונית עם 5 יח"ל גמרא עם 92 והאמין כל חייו באלוהים, אחרי הרבה מאוד פעמים שפשוט היו דברים הזויים בעיקר בגמרא פשוט הבנתי שזה פשוט לא יכול להיות הגיוני, לא יכול לתת לכם עכשיו דברים כי עברו כבר כמעט 4 שנים מאז אבל באמת שהיו הרבה מאוד דברים שפשוט ה"תירוצים" שלהם היו כל כך מחורטטים ועם אלף ואחד פיתולים הזויים רק כדי לתרץ את מה שרשום
זה כמו להגיד שהיית פאוורליפטר אבל בלי שום משקולות, רק משקל גוף.
"בדוק מי שמתחרה בפאוורליפטינג משתמש במשקולות מקלקר".

אני לא יודע מה הרמה הדתית שלך, אבל בן אדם שלומד כל סוג של תורה בלי לקיים אותה או בלי רבנים, זה פשוט לא אומר הרבה.

זה כמו שתצפה להתחזק בלי להתאמן רק מלקרוא את הספר של מארק ריפטו.
כן לא הייתי בישיבה אחרי, וזה חרטא להגיד לי לא למדת, ללמוד עם רב ועם שוטנשטיין זה הלמידה, הקטע שאתה תטען לא למדת זה בדיוק מה שגרם לי הלבין שזה לא נכון, כי פשוט תביא עוד כל מיני פרשנים או דברים כאלה ואחרים שלכאורה "מעמיקים" ומסבירים לך שזה רק הפשט והכוונה היא בעצם לככה וככה ולא לככה וככה, וזה בדיוק הקטע, שכל דבר פשוט אומרים לך, זה לא באמת הכוונה למה שכתוב שם הכוונה היא בעצם ככה וככה רק כדי שזה יתיישב ולא תהיה סתירה
אני זוכר משהו שממש צרם לי זה שאיזה משהו שאם יש ליקוי חמה אז גויים מתים או משהו כזה אני זוכר במעורפל ביותר ובאתי ושאלתי את הרב שלי, נו באמת זה שטויות, והוא התחיל באמת להסביר לא תקשיב זה לא באמת הכוונה וכ'
מה שחסר לך בלימוד התורה הוא הבסיס. בלי הבסיס שום דבר לא יהיה מובן.
היהדות ידועה באנשים מאוד חכמים ועמקנים. והם השתמשו בשכל שלהם לאתגר את הדת והתורה, אבל ברגע שהם הגיעו למסקנה שהתורה אמת, ושהרבנים שלפניהם היו הרבה יותר חכמים ממה שהם אי פעם יכולים לדמיין, אז הם נכנעו לתורה, ולמדו אותה עם משקפיים אחרות.

לכן המלצתי לכל אחד שרוצה ללמוד, לחקור היטב אם זה אכן אמת, והאם זה הדת הנכונה.
ברגע שתראה שאכן כך, אתה לומד את הגמרא אחרת, לא "האם" זה הגיוני, אלא "איך" זה הגיוני.
כל מה שהתורה כותבת היא אמת, וכן לגבי הנ"ך, וגם הגמרא, השאלה על סיפור שנראה לך מוזר, זה לא האם, אלא איך הם כתבו סיפור שנראה מופרך. אבל אל דאגה, אלפי לומדים חכמים בהרבה משנינו שקדו על כל אות בספרים האלו, והמהרש"א (המלך של האגדתות לדעתי) תמיד מביא תשובה מניחה את הדעת. רגע... פעם בכלל פתחת מהרש"א?
"יצא קלונך ברבים"
סיפור יונה זה נ"ך לא גמרא:sarcastic:
סיפור יונה גם הנוצרים מאמינים.
סנטה קלאוס הוא לא אגדה, היה אדם כזה, זה פשוט לא נכון שהוא מבקר לנו בבתים.
אם היו אומרים לך שיונה הנביא מבקר בבתים כל יום חמישי, גם זה היה נשמע מוזר.

לא יודע איך לעזעזל אתה מעמיד את אלוקים כחבר, אבל מילא. איך לדעתך העולם נוצר? נגיד תשובה קלאסית גם של מי שלא מאמין באלוקים - המפץ הגדול.
ההסתברות של מפץ כזה היא בטח משהו כמו
0.0000001%. ואתה בטוח שהוא קרה! למרות שאף פעם לא ראית אותו והוא אף פעם לא הוכח אתה מאמין שאירוע כזה ממש התרחש!

אז מי צריך ללכת לפסיכולוג עכשיו?

אעשה השתדלות להבא להציג את דבריי באופן פחות תקיף, סליחה על כך.
אני גם מתנצל אם הייתי תקיף, ואנסה להתנסח יותר רגוע בהמשך

"ועשית ככל אשר יורוך"
אפשר קצת קונטקסט? כי אני לא מאמין שזה מסתכם במצווה עוקפת כל

אתה פשוט מעלה גיכוח כשאני קורא את מה שאתה מעלה.
האתר הזה מביא את הסתירות ומיישב אותם מיד. למה לא הקשבת?

אבל כרגיל, אתה מביע דעה על תחום שיש לך בו אפס ידע, בגאווה עצומה שאתה היחיד שיודע את האמת וכולנו אדיוטים.

אני מת שתיכנס לשיעור תנ"ך או גמרא, ותשאל את השאלות שלך על הסוגיה הנלמדת.
אם שאלת שאלות טובות שבאמת ובתמים טובות, תהיה בטוח שהרמב"ם או כל אחד מאלפי המפרשים האחרים כבר ראו את זה וכתבו תשובה שמניחה את הדעת. הרי מדובר בתחום שהדרך להתעסק איתה זה תמיד לאתגר אותה ולחפש להפריך אותה, אבל היא תמיד עמדה במבחן. ונדיר עד לא קיים למצוא אדם שהתעמק בה וקם ואמר שהיא טועה וסותרת.
מה שכן, נפוץ מאוד אנשים כמוך שמעולם לא התבוננו בה אך מצאו את כל הטעויות שלדעתם "אין עליהם תשובה"
אתה מפספס את הפואנטה שלי.
אני לא חושב שאני חכם יותר מכולם או שאני רואה דברים שאחרים לא רואים, אני מסתכל ומתעלם בכוונה ממה שנאמר.
כמו שטענתי קודם וכמו שטענו פה בדיון אחרי, כל ההסברים, כל מה שהוא אמר ואחר אמר הם די תירוצים, דרך למצוא את הקשר ההגיוני בין סתירות, טעויות, חוסר הבנות, ודברים שפשוט לא הגיוניים (כמו איזה סיפור בתנ"ך הוא אמת ואיזה משל).
כל הדיבורים לאורך הדורות פשוט הפכו את התורה לביצה של דיבורים, ככה שאם תנסה לצאת כי משהו אחד לא הגיוני לך, אתה תיפול לבור אחר של הסברים ש"יציל" אותך מלצאת. ההיגיון הוא תמיד מעגלי - אם יש בעיה מסתמכים על מה שהוא אמר, ואז יש את מה שהוא אמר, ואז מקשרים למשפט הזה, ואז לספר פרשנות הזה, אבל בסופו של דבר כולם כולם מסתמכים על אותם מקורות בראשיתם, פשוט יש משפטים בתורה שמתארים משהו אחד ואחרים שמתארים משהו אחר (סתירות), ואז אפשר לעלות שלב בסולם ולהסתמך על חכמי עבר, אבל גם הם הסתמכו על אותם טקסטים
אני רואה למידת תורה כדי להבינה כמו לראות עולם בעזרת ריצות מהבית. אתה יכול כל יום לראות איזורים חדשים, פינות שאתה לא מכיר, שבילים חדשים, להכיר אנשים שונים, אבל בסופו של דבר אתה תמיד נשאר בסביבת הבית שלך, וחוזר בסוף יום לאותו מקום.
לדעתי למידת תורה אולי נשמעת כמו פתיחת עולם, אבל אתה רק לומד כל יום עוד ס"מ בגבולות הקופסא הקטנה שאתה חי בה.
אני לא מחפש להבין כל שיעור גמרא אפשרי, כי אני לא רוצה לשמוע תירוצים ללמה 1+1=3.

מנהגים השתנו לא אמונה
אז זה אומר שדברי האל השתנו, כי המנהגים נובעים ישירות מדברי האל

מליון 500 אלף זה השערה.
היה 600 אלף יהודים גברים מגיל 20 ומעלה. אם כן ניתן לשער שנשותיהם וילדיהם היה יכול להגיע למליון וחמש מאות אלף. אך כמובן שיכל להיות הרבה יותר.
אם אנחנו לוקחים את 600 אלף כמספר האמיתי, משהו שאנחנו לא יכולים להיות בטוחים בו בכלל

תסתכל בתנ"ך, תלמד את המשנה והגמרא על הנושא, אם נשאר לך שאלות, אשמח ליישב אותם.
רק אומר שכל בר דעת יודע שיש הבדל בין רצח, הרג, הגנה עצמית ועונש. אמנם בעולם המודרני עונש מוות נשמע אכזרי ביותר, אך אלפי שנים היה זה עונש לגטימי. עכשיו תתבונן שוב בתנ"ך ותחפש מקום שמותר לרצוח.
רצח בהגדרה הוא הרג בכוונה תחילה, ככה שגם עונש נכנס בהגדרה הזאת, וגם מקרים כמו רצח כל זרע עמלק

עשית פה סלט, חכמים באותה תקופה התבטאו בנושאים כמו מדע, זה אומר שהם לא יכולים לטעות? מה זה השטויות האלו? הם בני אדם כמוני וכמוך. בתורה יש סתירות מדעיות כמו שבמדע יש סתירות מדעיות, כלומר רגע אריסטו טעה לא? הוא חלק מהמדע..אז לכן יש במדע סתירות מדעיות!
אני מסכים איתך שזה נושא אחר לחלוטין, אבל אם הם מתעקשים ללמד משהו שפשוט לא נכון כאמת כי אחרים לפניהם לימדו אותם כך, איך אתה יכול להיות בטוח שזה לא תופס גם לדברים אחרים?

הבן אדם כופר ברמות מפחידות, אני ממש לא מקנא בו.
אני חייב להבין, למה זה משהו רע כל כך?

ירון הוא מעורער בנפשו, ומסיונר ידוע לשימצה, שהשתמש בכפיה ואלימות נגד דתיים. בנוסף לזילזול בספרים ובמסורת ישראל.
הוא לא היה ראש ישיבה או ראש כולל.
הוא אכן ידע תורה, אך ההתנהגות שלו, וחוסר התניעות שלו גרמו לו שלא קיבל את המשרה שדחף אותו מעבר לקצה והשתגע.
זה קצת הגזמה, הוא לא השתמש בכפיה ואלימות נגד אף אחד, זו די הכפשה אם אין לך ראיות לעניין.
ולמה בנאדם שהחליט לצאת נגד העובדה ששיקרו לו כל חייו זה השתגעות?

לכן קודם כל רציתי להגיע אתך להסכמה שיש משהו (אנחנו קוראים לו אל, תקרא לו אתה איך שאתה רוצה) שברא את העולם, כמו שברור לך שהבית שאתה גר בו והמשקולות שאתה מתאמן אתם לא נוצרו מאליהן כך גם היקום הזה לא נוצר מאליו, וכמו שכבר כתבתי, על השאלה "איך נוצר העולם?" יענה לך מדען: "המפץ הגדול", ואם תשאל אותו "מה יצר את המפץ הגדול?" הוא יענה לך משהו אחר, והמשותף לכל התשובות האלה זה שזה תמיד יהיה חומר שגרם לחומר אחר לעשות משהו, וככה הוא ימשיך עד יגיד "מעבר לזה אנחנו לא יודעים", אני אומר שאם יש חומר אז מישהו היה צריך לברוא אותו (שים לב שאני עדיין לא אומר שהוא יצר דת או רוצה ממני משהו) ומי שברא אותו לא עשוי מחומר כי הוא ברא חומר ובגלל שהוא לא חומר, אני לא יכול לומר עליו תיאורים חיוביים אלא רק שליליים, כלומר הוא לא חומר, אני לא יכול לומר "הוא גדול" - כי גדול זה מייצג משהו עם גבולות ומה שיש לו גבול הוא חומר...
אז פה אנחנו מגיעים לחוסר הסכמה, אני לא מאמין שהיה צריך אל לברוא את הכל, או אפילו ישות קוסמית כלשהי.
בוא תקבל שיעור פיזיקה קצר ונחמד - כמו שאתה מכיר את העולם בתלת מימד שלנו, קיים גם המימד הרביעי שהוא זמן, והוא מתקשר בצורה ישירה עם המימדים הפיזיים (אפשר לראות את זה שזמן זז בצורה שונה לפי כוח הכבידה שמופעל עליו).
במפץ הגדול גוש של אנרגיה טהורה (מה הוא אותו גוש אנחנו לא יודעים בידיוק היום, אבל כנראה נקודה קטנה אין סופית ודחוסה אין סופית) התפרץ ויצר איתו את כל החומר ביקום (האנרגיה הפכה לחומר, ייש קשר ישיר בין הדברים לפי המשוואות של איינשטיין), המימדים שאנחנו מכירים, וביניהם מימד הזמן. ככה שלחשוב שהיה "לפני" המפץ הגדול זו לא שאלה נכונה לשאול, כי הזמן לא היה קיים לפני.
אני מבין שזה קונספט שקשה מאוד לעכל, אבל זה פשוט העניין, זה משהו שהמוח שלנו לא מסוגל לחשוב בכלל.
מציע לך לקרוא את קיצור תולדות הזמן של סטיבן הוקינג, הוא מסביר את זה בצורה הרבה יותר טובה, ככה שכולם יוכלו להבין

לכל דת יש כמה מאפיינים:
1) התגלות של האל לאדם
2) אי אפשר לאמת או לחשוף את השקר
זה כשל לוגי, טענה צריכה להיות מוכחת, לא נשללת, כלומר אם אני טוען שהאל שלי נכון ועשה ככה וככה, אני צריך להוכיח שזה נכון, ואתה לא צריך להוכיח שזה לא נכון

אותו אדם מצליח לסחוף אתו אנשים וככה נוצרת דת
הוא גורם להם להאמין, לא משכנע אותם באמת שלו, ומותר לו לעשות זאת, אבל בוא נחשוף אותו בתור מי שהוא באמת.
הוא קריזמטי, הוא מערער את האמונה של אנשים ("אתם חשבתם שזה ככה, אבל אתם טועים"), ואז מביא להם פאנצ'ים כדי לשכנע אותם שאמונתו שווה יותר מהאמונה שלהם. מי שמחפש מה להאמין בו, ייפול בפח. זו אסטרטגיה פסיכולוגית, זה לא שהוא מביא פה ראיות, הוא מביא רק טענות ללמה לא להאמין במשהו אחד ולמה האמונה שלו יוצאת דופן.

לעומתם ביהדות אלא שנפגשו עם האל היו 600000 גברים מגיל 20
זה שמענו ממקור אחד, או מספר מקורות קטנים שהתרבו לאורך השנים, אבל ישו היה לפני 2000 שנה והתעקשו לשמור אותו כאחד, אבל אם סיפור התחיל לפני לפחות 4000 שנה וכבר שם היה יותר מאדם אחד, אותו מספר יכול היה להשתנות משמעותית כבר לפני 2000 שנה ולא היינו יודעים זאת

אזי גבר לא חולם כל לילה לחתוך את עצמו ב***, או לא לזרוע כל שנה שביעית (זה יכול להיות שיטה חדשה, כמו שיש יום צום אז פעם היית שנה...)
משהו מעניין בחלק מהמצוות האלה, הוא שכמו שאופיר אמר, הן די ברו-סיינס, כלומר יש בסיס, אבל הוא לא מחזיק מים תמיד.
אנשים בתקופה העתיקה ראו שאם הם עושים דברים מסויימים הם מרוויחים, למשל חיתוך העורלה הוביל להיגיינה טובה יותר, אז הם חטפו פחות מחלות, בתקופה ללא דשן שנת שמיטה עזרה לאדמה להתאושש מגידול קבוע, אי אכילת חזיר מנע זיהומי מעיים, ואצל עם שלא מעכל טוב חלב, מניעה של שילוב בשר וחלב מנע כאבי בטן. בתקופה ללא הבנה מדעית, הם היו בטוחים שאם הם עושים את כל זה ולא נהיים חולים, סימן שאלוהים מגן עליהם.
היום זה לא תופס, כי אנחנו מבינים מה היו הסיבות האמיתיות, ואנחנו יכולים לטפל בבעיה מהשורש

אבל כמו שהוברר בסרטון- המציאות חוזרת על עצמה וכמו שאנחנו יודעים -לא היה עוד דיווח על הזיה המונית של מיליונים
מיליונים לא, אבל קבוצות קטנות היו מספר דיווחים היסטוריים, ובגלל שאין שום הוכחה שהמספר הזה אמיתי (ויש הוכחות שהמספרים האלה לא הגיוניים בכלל), אז אפשר לשער שמדובר בשבט קטן שצרך סמים בצורה קבועה יחסית (כמו שהאינדיאנים והויקינגים היו עושים)

מן הסתם...אם אתה מדמיין אדם זקן עם זקן לבן ארוך שיושב על עננים וקורא פתקים אז האל שלך עשוי מחומר ולכן משהו ברא אותו ולכן הוא לא האל...כשאנחנו אומרים "אל", "הקב"ה" וכו, אנחנו מתכוונים לישות שבראה את העולם, לא לאל סטייל "זאוס" רק יותר חזק...
שוב אתה מוגבל על ידי הקונספטים שלך, אם אלוהים הוא כל יכול, לא אפשרי שהוא לא חומרי אבל יכול לתקשר בצורה ישירה עם המימד החומרי?

בעצם כשאדם מבקש מרב מסויים זיווג הגון או הסרת קללות הוא לא מבקש מהרב להסיר את הקללה, אלא מבקש בעצם מהרב שיתפלל לה' בעבור שה' ירפא אותו מהקללה

וא"ת למה שלא יתפלל בעצמו - כי בעבור זה הוא פנה לרבו, ובגלל זה הוא רבו. בגלל שהיא מאמין שלתפילתו של רבו יש השפעה מיוחדת.

אבל לרבנים בפני עצמם אין שום כוח על טבעי
אתה סותר את עצמך, אם לרב יש תפילות מיוחדות, אז מכאן שיש לו כוח על טבעי, כי הוא יכול לתקשר עם הבורא בצורה טובה יותר

כי גם מי שמאמין בסנטה קלאוס מאמין באלוהים
אבל מי שמאמין בסנטה קלאוס עוד בגיל צעיר אומרים לו שאין סנטה קלאוס, ולעומת זאת ממשיכים לומר לו שיש אלוהים. אולי יש קשר בין הדברים?

אין אדם נורמלי שיעבור את כל זה כאשר הוא לא בטוח במאה אחוז שזה באמת נצרך, אף אחד לא יעשה את זה רק אם "אבא שלו מאמין בזה",
אנשים לא היו עושים את זה בגלל שככה אמרו להם, הם באמת ובתמים האמינו שזה נכון, אבל זה לא אומר שהם צדקו, או שהסיבה שהם צדקו היא הסיבה שהם חשבו.

זה גם היה נורמטיבי לדבר לאלוקים אלפי שנים, על ידי אבותיך ואבות אבותיך.
אתאיסטים זה המצאה יחסית חדשה, עד לפני לא הרבה זמן, כולם התפללו לאלוקים.

אני לא יודע כמה דתיים אתה באמת מכיר, אבל אני חושב שאפשר לומר שהרוב ממש לא מפגרים.

לא יודע איך לעזעזל אתה מעמיד את אלוקים כחבר, אבל מילא. איך לדעתך העולם נוצר? נגיד תשובה קלאסית גם של מי שלא מאמין באלוקים - המפץ הגדול.
ההסתברות של מפץ כזה היא בטח משהו כמו
0.0000001%. ואתה בטוח שהוא קרה! למרות שאף פעם לא ראית אותו והוא אף פעם לא הוכח אתה מאמין בו!

אז מי צריך ללכת לפסיכולוג עכשיו?

ואיך אלוהים נברא?

אתה בטח תענה לי שאלוהים לא צריך בורא.. כי הוא אלוהים! כל יכול!
אז אם לטענתך אלוהים לא צריך בורא , אני טוען שהיקום לא צריך בורא..

זה חוזר לאלוהי הרווחים.
פעם ללא אלוהים לא היית מבין כלום בעולם, פשוט כלום. היום יש כל כך הרבה ידע שיכול להחליף את אלוהים שאתה יכול להסתדר בלעדיו ולא להרגיש אבוד בעולם.
ובוא לא נשכח שברוב החברה העתיקה אם לא האמנת באל המקומי=גזר דין מוות

זה גם היה נורמטיבי לדבר לאלוקים אלפי שנים, על ידי אבותיך ואבות אבותיך.

אני לא יודע כמה דתיים אתה באמת מכיר, אבל אני חושב שאפשר לומר שהרוב ממש לא מפגרים.

לרגע לא אמרתי או באתי לרמוז שדתיים הם אנשים מפגרים...

אני לא חושב שאני חכם יותר מכולם או שאני רואה דברים שאחרים לא רואים, אני מסתכל ומתעלם בכוונה ממה שנאמר.
כמו שטענתי קודם וכמו שטענו פה בדיון אחרי, כל ההסברים, כל מה שהוא אמר ואחר אמר הם די תירוצים, דרך למצוא את הקשר ההגיוני בין סתירות, טעויות, חוסר הבנות, ודברים שפשוט לא הגיוניים (כמו איזה סיפור בתנ"ך הוא אמת ואיזה משל).
כל הדיבורים לאורך הדורות פשוט הפכו את התורה לביצה של דיבורים, ככה שאם תנסה לצאת כי משהו אחד לא הגיוני לך, אתה תיפול לבור אחר של הסברים ש"יציל" אותך מלצאת. ההיגיון הוא תמיד מעגלי - אם יש בעיה מסתמכים על מה שהוא אמר, ואז יש את מה שהוא אמר, ואז מקשרים למשפט הזה, ואז לספר פרשנות הזה, אבל בסופו של דבר כולם כולם מסתמכים על אותם מקורות בראשיתם, פשוט יש משפטים בתורה שמתארים משהו אחד ואחרים שמתארים משהו אחר (סתירות), ואז אפשר לעלות שלב בסולם ולהסתמך על חכמי עבר, אבל גם הם הסתמכו על אותם טקסטים
אני רואה למידת תורה כדי להבינה כמו לראות עולם בעזרת ריצות מהבית. אתה יכול כל יום לראות איזורים חדשים, פינות שאתה לא מכיר, שבילים חדשים, להכיר אנשים שונים, אבל בסופו של דבר אתה תמיד נשאר בסביבת הבית שלך, וחוזר בסוף יום לאותו מקום.
לדעתי למידת תורה אולי נשמעת כמו פתיחת עולם, אבל אתה רק לומד כל יום עוד ס"מ בגבולות הקופסא הקטנה שאתה חי בה.

אם אנחנו לוקחים את 600 אלף כמספר האמיתי, משהו שאנחנו לא יכולים להיות בטוחים בו בכלל

רצח בהגדרה הוא הרג בכוונה תחילה, ככה שגם עונש נכנס בהגדרה הזאת, וגם מקרים כמו רצח כל זרע עמלק

אני מסכים איתך שזה נושא אחר לחלוטין, אבל אם הם מתעקשים ללמד משהו שפשוט לא נכון כאמת כי אחרים לפניהם לימדו אותם כך, איך אתה יכול להיות בטוח שזה לא תופס גם לדברים אחרים?

זה קצת הגזמה, הוא לא השתמש בכפיה ואלימות נגד אף אחד, זו די הכפשה אם אין לך ראיות לעניין.

אז פה אנחנו מגיעים לחוסר הסכמה, אני לא מאמין שהיה צריך אל לברוא את הכל, או אפילו ישות קוסמית כלשהי.
בוא תקבל שיעור פיזיקה קצר ונחמד - כמו שאתה מכיר את העולם בתלת מימד שלנו, קיים גם המימד הרביעי שהוא זמן, והוא מתקשר בצורה ישירה עם המימדים הפיזיים (אפשר לראות את זה שזמן זז בצורה שונה לפי כוח הכבידה שמופעל עליו).
במפץ הגדול גוש של אנרגיה טהורה (מה הוא אותו גוש אנחנו לא יודעים בידיוק היום, אבל כנראה נקודה קטנה אין סופית ודחוסה אין סופית) התפרץ ויצר איתו את כל החומר ביקום (האנרגיה הפכה לחומר, ייש קשר ישיר בין הדברים לפי המשוואות של איינשטיין), המימדים שאנחנו מכירים, וביניהם מימד הזמן. ככה שלחשוב שהיה "לפני" המפץ הגדול זו לא שאלה נכונה לשאול, כי הזמן לא היה קיים לפני.
אני מבין שזה קונספט שקשה מאוד לעכל, אבל זה פשוט העניין, זה משהו שהמוח שלנו לא מסוגל לחשוב בכלל.
מציע לך לקרוא את קיצור תולדות הזמן של סטיבן הוקינג, הוא מסביר את זה בצורה הרבה יותר טובה, ככה שכולם יוכלו להבין

זה כשל לוגי, טענה צריכה להיות מוכחת, לא נשללת, כלומר אם אני טוען שהאל שלי נכון ועשה ככה וככה, אני צריך להוכיח שזה נכון, ואתה לא צריך להוכיח שזה לא נכון

הוא גורם להם להאמין, לא משכנע אותם באמת שלו, ומותר לו לעשות זאת, אבל בוא נחשוף אותו בתור מי שהוא באמת.
הוא קריזמטי, הוא מערער את האמונה של אנשים ("אתם חשבתם שזה ככה, אבל אתם טועים"), ואז מביא להם פאנצ'ים כדי לשכנע אותם שאמונתו שווה יותר מהאמונה שלהם. מי שמחפש מה להאמין בו, ייפול בפח. זו אסטרטגיה פסיכולוגית, זה לא שהוא מביא פה ראיות, הוא מביא רק טענות ללמה לא להאמין במשהו אחד ולמה האמונה שלו יוצאת דופן.

זה שמענו ממקור אחד, או מספר מקורות קטנים שהתרבו לאורך השנים, אבל ישו היה לפני 2000 שנה והתעקשו לשמור אותו כאחד, אבל אם סיפור התחיל לפני לפחות 4000 שנה וכבר שם היה יותר מאדם אחד, אותו מספר יכול היה להשתנות משמעותית כבר לפני 2000 שנה ולא היינו יודעים זאת

משהו מעניין בחלק מהמצוות האלה, הוא שכמו שאופיר אמר, הן די ברו-סיינס, כלומר יש בסיס, אבל הוא לא מחזיק מים תמיד.
אנשים בתקופה העתיקה ראו שאם הם עושים דברים מסויימים הם מרוויחים, למשל חיתוך העורלה הוביל להיגיינה טובה יותר, אז הם חטפו פחות מחלות, בתקופה ללא דשן שנת שמיטה עזרה לאדמה להתאושש מגידול קבוע, אי אכילת חזיר מנע זיהומי מעיים, ואצל עם שלא מעכל טוב חלב, מניעה של שילוב בשר וחלב מנע כאבי בטן. בתקופה ללא הבנה מדעית, הם היו בטוחים שאם הם עושים את כל זה ולא נהיים חולים, סימן שאלוהים מגן עליהם.
היום זה לא תופס, כי אנחנו מבינים מה היו הסיבות האמיתיות, ואנחנו יכולים לטפל בבעיה מהשורש

מיליונים לא, אבל קבוצות קטנות היו מספר דיווחים היסטוריים, ובגלל שאין שום הוכחה שהמספר הזה אמיתי (ויש הוכחות שהמספרים האלה לא הגיוניים בכלל), אז אפשר לשער שמדובר בשבט קטן שצרך סמים בצורה קבועה יחסית (כמו שהאינדיאנים והויקינגים היו עושים)

שוב אתה מוגבל על ידי הקונספטים שלך, אם אלוהים הוא כל יכול, לא אפשרי שהוא לא חומרי אבל יכול לתקשר בצורה ישירה עם המימד החומרי?

אתה סותר את עצמך, אם לרב יש תפילות מיוחדות, אז מכאן שיש לו כוח על טבעי, כי הוא יכול לתקשר עם הבורא בצורה טובה יותר

אבל מי שמאמין בסנטה קלאוס עוד בגיל צעיר אומרים לו שאין סנטה קלאוס, ולעומת זאת ממשיכים לומר לו שיש אלוהים. אולי יש קשר בין הדברים?

אנשים לא היו עושים את זה בגלל שככה אמרו להם, הם באמת ובתמים האמינו שזה נכון, אבל זה לא אומר שהם צדקו, או שהסיבה שהם צדקו היא הסיבה שהם חשבו.
אתהיודע מה? תמצא שעה פנויה ביום שלך, תראה את הסרטון שאלחנן שלח ואם עדיין יהיו שאלות נתווכח...

מי יצר את האנרגיה הזאת?
ואיך אלוהים נברא?

אתה בטח תענה לי שאלוהים לא צריך בורא.. כי הוא אלוהים! כל יכול!
אז אם לטענתך אלוהים לא צריך בורא , אני טוען שהיקום לא צריך בורא..
היקום הוא חומר, אלוקים הוא לא

אתהיודע מה? תמצא שעה פנויה ביום שלך, תראה את הסרטון שאלחנן שלח ואם עדיין יהיו שאלות נתווכח...

מי יצר את האנרגיה הזאת?

אז איך המטאפיזי יכול להשפיע על הפיזי?
בא להגיד... איך משהו לא פיזי לא חומרי יכול להשפיע על הפיזי החומרי?

אני לא צריך, כי אני לא צריך תירוצים וערעור מחשבה, אלא אם אתה אומר לי שהוא מביא שם הוכחות חותכות, אין לי למה להקשיב לו

מי יצר את האנרגיה הזאת?
למה היא צריכה יותר?
יצירה אומר שיש לה נקודת התחלה, אם אין זמן אז אין נקודת התחלה. אפשר לומר שהיא תמיד הייתה קיימת, למרות שתמיד זה לא המונח הכי רלוונטי בנושא. אין-סוף הוא מונח שלא מוכר לנו, אבל צריך להכיר בעובדה שהוא קיים

היקום הוא לא רק חומר

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית