הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

דעת VS דת

המשורר

משתמש קבוע
1,144
343
נק' מוניטין:
489
1,144
343
@elchonon
זה מצחיק, כי אני עכשיו מחוץ לבית כנסת לאחר שהייתי בסליחות.
יצר הרע שלי גרם לי ליפול לדת, לעזאזל.

והנה התחלנו?!
נושא של יוצא בשאלה \ תשובה מבולבל.

• פותח/ת השרשור
@elchonon
אמרת שלא עדיף לסמוך רק על עצמך.
בהיבט הדתי אני רואה לנכון שכן.
אני זוכר מה היה הגפרור שהדליק את היציאה שלי מהדת.
זה היה לאחר תהליך "התחזקות", אפילו.
לי דווקא היה קל יותר להודות לאלוהים מאשר לבקש(לרוב אנשים רואים את אלוהים במצוקה).
פתאום הרגשתי חיבור שמימי ביומיים שלפני הטסט שלי.
דיברתי איתו יומיים כמו שלא דיברתי איתו בחיים.
נכשלתי.
טסט שני שוב, אבל פחות.
נכשלתי.
טסט שלישי אמרתי "זי*, אני ניגש לטסט בלי כיפה".
עברתי.
לא עברתי בגלל שהורדתי את הכיפה, עברתי כי הייתי טוב.
פשוט הבנתי שזה לא באמת פוגש אותי ביומיום חוץ מבזבוז הזמן, לכאורה.
אני אשיג מה שאני רוצה אם אאמין בעצמי, ולא באף אחד אחר.
תשובות שאתה שומע במקרים כאלה הם "..
ניסיון" או "מי אמר שמגיע לך" או "זה חלק מתכנית גדולה".
לסבן זה קל.
אני יודע שזה בדיוק מה שאני הייתי עונה אם אני הייתי בצד השני.
בצד שעונה מבלי לדבר עם אלוהים גם כן.
כלומר, ומקבל מענה אמיתי.
אולי הם מקבלים מענה כמו הניסים שהם מקבלים, דרך הטבע.
וזה מצחיק כי דרך הטבע זה טבעי וכל אחד יכול לפרש את מה שהוא חווה אחרת או תמיד לחפש את אלוהים, למרות שאין לדעת אם הוא נמצא.
לא באמת, בכל אופן.

תשובה שקיבלתי כשפניתי למי שהייתי אצלו המון בתהליך ההתחזקות שלי, אדם שהחזיר כבר כמה אנשים בתשובה, מעביר שיעור, היא "יצר הרע.."
כאן קטעתי אותו ושאלתי אותו למה לחשוב על זה ככה? אני די בטוח שלרוב האנשים יש קולות בראש. מצפון, "יצר הרע" וכו'.
למה שאחשוב שיצר הרע קיים ואוסיף על עצמי מצוות שיביאו איתם מצפון שלא לצורך?
הרי אני אדם טוב גם בלי המצוות. מוסר הולך יד ביד עם התורה, אך לא צריך אותה בשביל זה.
אני הורדתי מעצמי עול מצוות, אני עובד בשביל כסף, אני משתדל ללכת בדרך המוסר, אני סומך על עצמי.

"גם הנאצים חשבו שהם בדרך הנכונה"
זה משהו שמישהו ברצינות אמר לי.
אני חושב ששמעתי את זה מעוד מקור דתי אחר, אבל אני לא בטוח.
הגיוני סה"כ, שומעים משהו ומעבירים הלאה מבלי לחשוב.
עניתי שאני בניגוד לנאצים לא פוגע באף אחד אחר.
רק בעצמי, כמובן, לפיכם, הדתיים.
האם אני חושב שאלוהים לא קיים?
"אני יודע שאיני יודע".
בשאלות ללא תשובה אולי זה חכם יותר ככה.
כמובן בשאר הדברים שיש תשובה, רצוי ללמוד.
לדעת זה טוב.
גם לא לדעת, לפעמים.
לומר שאתה יודע כשאתה לא יודע זה נוראי, בעיניי.
במיוחד בשאר הדברים.

נערך לאחרונה:
מה הקשר בין מה שחווית לבין השאלה שאתה שואל אם יש אלוקים או לא , ובין זה ששאלת את ה"רב" שלך והתשובה שהוא ענה לבין זה שאם יש אלוקים או לא .

רוב התורה מספרת על אלה שכביכול חזרו בתשובה וקיבלו על עצמם עול תורה ומצוות וקיבלו מכה אחרי מכה , השאלה אם יש אלוקים לא נמדדת בכמות כסף שהוא דאג שיהיה לך בחשבון או ברכב שהוא דאג שיהיה לך או בתוצאה של מבחן כזה או אחר . מצחיק אותי לשמוע טענות כאלה , אני מבין שיש היום המון תינוקות שנשבו שלא מכירים אתה בורא אבל לרשום טענה כזאת בגלל שלא עברת טסט ? רגע ואם היית זוכה בלוטו אז לטענתך היית עכשיו עם פאות שטריימל ונכנס לישיבה ?
כבר סיפרו בדרך הלצה שאדם אחד היה לו ראיון עבודה מאוד מאוד חשוב , וידע שיקבלו אותו רק אם יראה רצינות , הראיון היה בשעה 8 בדיוק , ובחמישה ל8 הוא מסתובב ולא מוצא חניה , ומתחיל כבר להילחץ ולהשתגע , 3 דקות ל8 , הוא כבר אומר ריבונו של עולם תסדר לי חניה אני מבטיח לך אני מהיום מניח תפילין כל יום בבוקר , הוא לא מסיים את המשפט והוא רואה רכב יוצא , הוא אומר ריבונו של עולם עזוב הסתדרתי כבר לא צריך .

ואדם אחד שנפל מחלון של בניין קומה 100 , זהו הרגיש שהכל נגמר , בוכה ואומר ריבונו של עולם תציל אותי אני חוזר בתשובה , נפל לתוך הבריכה , שאלו אותו תגיד לנו בזמן הנפילה מה היה ? הוא אמר אני לא זוכר , אני רק יודע שכשנופלים מדברים שטויות .

בורא עולם זה לא כספומט לבוא לעשות קוד לקחת מה שרוצים וללכת , זה לא מישהו שעושים איתו משא ומתן ובודקים אם התנאים מתאימים לנו , לא מכיר את ה"רב" שאתה הולך אליו ושהוא ענה לך את התשובה אבל נראה לי שעוד לא היית בשיעור שהסבירו לך מזה בורא עולם , מזה מלך מלכי המלכים ומי עבד של מי .

לטענה שאתה אדם טוב שלא מזיק לסביבה הרי יודע שאין דבר כזה , כמו בפיתוח גוף שלא תעבוד על השריר הוא לא יגדל , כנ"ל במידות שלא תעבוד עליהם הם לא יהפכו להיות טובות יותר , כעסן ישאר כעסן , גאוותן ישאר גאוותן , התורה נותנת את האופציה ללמוד איך להתיישר , לדעת להבחין בין טוב לרע , מה השם רוצה מימני כרגע שזה הטוב לבין מה שאני רוצה שזה 50 אחוז טוב 50 אחוז רע , שאתה יודע מה שהשם רוצה מימך אז אתה יודע 100 אחוז מה טוב (מי שהולך בצורה נכונה לומד מה שצריך ואיך שצריך ולא נופל ברבני השקר שרבו בדור הזה) .

וגם על זה נביא משל קצר , היה אדם אחד שהלך למלחמה והיו פצועים והרוגים הרבה , התקשרו להוריו בואו מהר לבית חולים , הוא חי אבל נפצע , הוריו מגיעים נכנסים לחדר , רואים שמיכה על הבנאדם , מתחילים ברגליים מרימים את המשיכה ... לא רואים רגליים , עוברים לידיים , לא רואים ידיים , עוברים לראש .. אין ראש ! אומרים מזה ? מה הולך פה ? אמרו להם תורידו את השמיכה באיזור החזה , יש לב ... הלב פועם , הוא חי ! תגיד לי אתה איזה הורים רוצים ילד במצב הזה .. כל שכן אבא שבשמיים שבוודאי אוהב את כולנו ורוצה את כולנו הולכים אחריו בשמחה ובאהבה , שהיה רוצה את ילדים שלו עם כל חלקי הגוף את הידיים , רגליים וראש עושות רצונו , ולא רק חלק .
שיהיה לך בהצלחה וסע בזהירות .

מוזר, אני עברתי טסט ראשון אחרי שהתפללתי.

אמונה זה לא דרך להשיג את מה שאתה רוצה.
זה לא "אני אבקש אופניים, ומחר בבוקר דיר באלק הם לא ליד הבית שלי".
אמונה זה דרך לראות את העולם והחיים.

נראה מהסיפור על הטסט, ציפית לעבור ישר כי אתה דתי, וכשהורדת את הכיפה, זה מעין מבחן "אם אעבור עכשיו, אז אין אלוקים וזה רק מקרה". אבל אם עברת דווקא כשהורדת את הכיפה, אולי כדאי להסיק שאלוקים יש, אבל הוא לא רוצה שתחבוש כיפה.
הרי להוכיח מכאן שאין אלוקים, זה לא בדיוק ילך לך, כי בדיוק כשלבשת לא עברת, ורק כשהורדת עברת. אתה בסך הכל מוכיח שאם אלוקים עובד אצלך ומעביר רק מי שחובש כיפה' אז אלוקים כזה הוכחת שלא קיים. אבל עדיין יש 3 אפשרויות:
1. אין אלוקים, והכל רק מקרה.
2. יש אלוקים שרק מעביר את מי שאינו חובש כיפה.
3. אלוקים לא עובד אצלך, וכנראה שהיו עוד סיבות שלא עברת עם כיפה. אולי לא היית מספיק טוב, או שהיה לך טסטר מחמיר.

לכן יש שני הסתברויות שיש אלוקים ורק אחד שאין. אולי כדאי שתעשה בדיוק הפוך ממה שמצוות חכמים, כי ניכר מהמקרה שלך שאלוקים רק מעביר מי שעובר על דברי חכמים:sarcastic:

הנקודה שלי, שאתה לא יכול לשלול מציאות של אלוקים בגלל שלא עברת טסט שגם תלוי בכושר הנסיעה שלך ובמצב רוח של הטסטר. הרי אם היית עובר, מסתבר שהיית עובר למבחן הבא לאלוקים כדי להוכיח את חוסר קיומו.

אמונה זה בחירה, וזה דבר שלקח לי המון זמן להבין.
פעם חשבתי שאמונה זה דבר שיש לך או שאין לך, אחר כך חשבתי שאם תעשה דברים מסוימים אולי זה יבוא.
היום אני חושב שאמונה זה בחירה בדרך חיים מסוימת.

בדומה לאושר, הרבה סבורים שאושר זה מצב שתלוי בגורמים חיצוניים, "אם אישתי תכין לי ארוחת בוקר, ואם לא יהיו תקלות ברכב, ומזג האוויר יהיה מושלם, רק אז אוכל להיות מאושר".
כשלמעשה אושר זה בחירה. אם אני רוצה להיות מאושר, אני יכול להיות מאושר בכל מצב, לא משנה מה החיים זורקים לי.
יש דברים בחיים שמאתגרים את האושר שלי, ויש דברים שעוזרים לה, אך אושר זה בחירה.
בדומה לכל הרגשה ותגובה שלי, אני בוחר להגיב בכעס לאדם שעשה לי רע, ואני בוחר להחזיק בכעס אחרי שזה התחיל (תחילת הרגשת הכעס לא בידיים שלי).
גם האמונה, אני לא אחראי על הרגשות שלי כלפי הקב"ה, אבל אני בוחר אם להמשיך להחזיק בזה, או לשקוע במחשבה שהכל מקרה והוא לא קיים, או שלא איכפת לו ממני, או שהוא דווקא בכוח מנסה להציק לי.

אני יכול לעבור אותו תסבוך עם חבר או בת זוג. אני קם בבוקר והבגדים והגרביים של בת הזוג על הרצפה. יש לי שלושה אפשרויות.
1. אין לי בת זוג, בת זוג לא תשאיר בגדים על הרצפה, כנראה שהיא לא קיימת בכלל.
2. היא שונאת אותי, היא יודעת כמה זה מפריע לי, היא בכוונה מנסה לעצבן אותי.
3. היה כאן טעות, היא הייתה עייפה ושכחה, או שהילד הביא את הבגדים לכאן, או שהכלב שוב פעם נכנס לכביסה והוציא בגדים.

ברגע שאני מכיר את בת הזוג שלי והאופי שלה, שני האפשרויות הראשונות נופלות, ונשאר רק האפשרות האחרונה.
נראה שאין לך הרבה היכרות מוקדמת עם אלוקים שבגלל טסט גרוע הסקת מסקנות.

אני מסכים שתשיג דברים אם תסמוך על עצמך, או יותר נכון תשקיע ותעשה השתדלות להשיג מה שאתה יכול בכוח ההשתדלות. אין ספק שלא תעבור טסט אם לא למדת. אבל באותה מידה גם תבין שלפעמים גם כשאנחנו עושים הכל נכון, יש דברים שתלויים "במזל". אותו "מזל" הוא אלוקים. כמו אדם שעושה הכל לא נכון והולך לו, ה"מזל" האיר לו פנים. זה אנחנו בוחרים לקרוא לזה אלוקים על סמך מה שהעם שלנו עבר וההיכרות שלנו עם הבורא.

מה טעם ומשמעות החיים שלך כרגע? לחיות, לאכול, לישון ולמות?
אמונה זה לא אומר שהכל ילך איך שאתה רוצה, זה סיבה ומשמעות לחיים. כמו שהאמונה שיש לי אמא שעדיין חיה לא אומר שהיא פתאום תבוא אלי אמצע הרחוב כשאני מבקש בלב שתופיע. זה בסך הכל אומר שאני מאין שזה המציאות גם כשזה לא תלוי בשום הוכחה מדעית, אמשיך לחפש.

אם אני מאמין באלוקים, גם בלי הוכחה מדעית או גילוי ממנו, על סמך מה שהתחיל את האמונה שלי, אמשיך להמין גם אם המבחנים השטותיים שלי לא נענו כמו שרציתי.

השאלה הגדולה שלי אליך, זה למה האמנת לפני כל המקרה הזה?
אם זה בגלל שגדלת במשפחה דתית שלא שואלת שאלות, או כי זה היה החברה שלך. אני בהחלט מבין למה פרשת, לא היה לך את זה מלכתחילה. אך אם האמנת כי הבנת שאין ארמון בלי בונא, אין לחם בלי אופה, ואין עולם בלי בורא. זה שהבורא לא העביר אותך טסט לא מכחיש את קיומו.

הרב נח ווינברג זצ"ל מגדולי המחזירי בתשובה בארץ שפתח את ישיבת "אש התורה". פעם הסתובב ושאל המון אנשים אם הם מאמינים באלוקים, ורובם ענו שלא. אז הוא החליף את השאלה והתחיל לשאול "האם פעם פניתם לאלוקים?" ועכשיו רוב הנשאלים ענו וודאי שכן. והוא המשיך, ושאל "האם הרגשתם פעם שהוא שומע אתכם ועונה לכם?" וגם כאן הרוב ענו בחיוב.

הכל תלוי איך אתה מתבונן על הדברים.
"בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו".

@kotzer יש פה דיון תפור עליך.
תספר לבחור על כל הכסף שהגיע אליך בתקופה שהנחת תפילין:victory:
פעם ראשונה שהנחתי תפילין קיבלתי מלא כסף, אבל זה היה הבר מצווה שלי אז לא יודע כמה זה נחשב.
תיכף אני אקרא את המגילות שלכם

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית