בטח ההוא למעלה גאה עכשיואל תיתן שיטחנו אותך אח יקר , בוא לישיבה .
עקבו אחר הסרטון הבא כדי לצפות כיצד להתקין את האפליקציה של האתר על מסך הבית של המכשיר שברשותכם.
תזכורת: This feature may not be available in some browsers.
בטח ההוא למעלה גאה עכשיואל תיתן שיטחנו אותך אח יקר , בוא לישיבה .
אתם פשוט לא מכירים את כלל האוכלוסיה , בקורונה אנשים העדיפו להסתכן בלהידבק במחלה העיקר לא לבטל תורה , הם לא בישיבות בשביל לא ללכת לצבא , הם בישיבות לא משנה מה (אלא אם כן תיהיה מצווה גדולה יותר - כמעט ואין פרט למלחמת מצווה אם זה על פי ההלכה וגם אז יש כללים)
ושוב פעם , תשאל את עצמך שאלה אם זה כזה "שווה" "כיף" ו"משתלם" איך לא כל החילונים נוערים להגיד בבקו"ם שהם חרדים ולהיכנס לישיבות? קצת יש לי את הרושם שיש לא מעט קומבינטורים במדינה שלנו , נראלי שאם זה היה כזה משתלם 90 אחוז היו משתמשים בזה אם לא 100 .
תחשוב עם עצמך , אם מחר בבקו"ם ישאלו , יש בחירה או לחיות בצורה חופשית כרצונך , אינטרנט יציאות בילויים ולא יודע מה ולהתגייס , או להיכנס לישיבה אין אינטרנט צריך לשמור עיניים , נגיעה , לא בילויים ושטויות וממש אין חופשיות לעשות מה שאתה רוצה .
כמה מאלה שיתגייסו היו משנים את החלטתם והיו מעדיפים ללכת לישיבה ?
יש במדינה שלנו בחירה , אם זה כלכך לא משתלם "ומי ששירת נטחן" אל תיתן שיטחנו אותך אח יקר , בוא לישיבה .
נגעת בשורש הנקודה של הויכוח .תגיד אתה - כמה חרדים ממשיכים ללמוד במשרה מלאה כל חייהם? כמה באמת מוכשרים ומתקדמים בהיררכיה והופכים לפוסקים, רבנים וכו'?
ש הרבה מאוד דתיים/מסורתיים שרגילים לאורח החיים הדתי שהולכים לישיבות בעיקר בשביל קיצור/ביטול השירות. כמעט כל הביינישים שפגשתי בשירות היו כאלה. חילונים לא עושים את זה בד"כ כי התחזות כזו נתפסת כבזויה בעיני רוב האנשים. חילונים יעדיפו לצאת דרך קב"ן, כלא או מצפון (שזה גם קב"ן נראה לי). לדתיים ומסורתיים זה כנראה מרגיש יותר לגיטימי כי זה קרוב לחיים הרגילים.
גם הישיבות שחוזרים
ולא סכנה רוחנית לאבד כל מה שבנו עד היום . מה שאי אפשר כמעט לעשות בצבא
אלה שלא ילמדו - הרבנים יגידו להם להתגייס ! אלה שילמדו אני מאמין שזה יתחלק לקבוצות של יהיו בעד ויהיו נגד , אבל לפחות זאת לא תיהיה הוראה גורפת שאסור . אתה צריך להבין הילד/נער/בחור חרדי כנ"ל ילדה/נערה/אישה - גדלים במצב שהם אמורים ללמוד מה מותר מה אסור כל ימי חייהם , והם לומדים שאסור להתגייס , אבל מרן אם אני זוכר נכון מביא שאסור ללכת לשירות לאומי . עכשיו ילד שגדל בצורה שכתוב לו שאסור זה לא משנה לו מה אתה תגיד ומה אני יגיד ומה ההיגיון אומר , העניין של העבודה שאמורה להיות זה לגרום לזה שהרבנים , גדולי הדור יגידו שזה בסדר , ואז אין קומבינות ואין חצאי עבודה צריך באמת להכשיר את הצבא שיהיה בסדר מבחינה הלכתית , מימה שאני יודע לא הצבא רוצה בכך ולא החרדים רוצים בכך , רק ציבור (לא גדול אגב) שניזון מהתקשורת , שפולטיקאים חשבו איך לגייס עוד קולות והבינו שרוב הקולות אנשים מצביעים לא בגלל שהם בעד מישהו אלא מתי שהם נגד מישהו ויש פוליטקאי שתוקף אותו , זה הסיבה גם לפילוג של העם , תרד לעם , רוב החרדים והחילונים יסתדרו שיפגשו (רוב , היוצא מן הכלל לא מעיד על הכלל) אבל חלק מהפוליטקאים מנסים להסביר לנו למה אי אפשר להסתדר ולחיות ביחד , ולמה שאחד קיבל שקל זה כי הוא לקח לאחר ולא בגלל שהגיע לו , ונתנים לך הרגשה שאכלו לך ושתו לך . מעניין עכשיו שזאת הממשלה הגדולה ביותר שהייתה עם תקציבים מנופחים לא אומרים לך שבגלל זה אין תקצבים לנכים וכדו' .אה ברור.. דתיים יעשו מסלול של 5 שנים התחייבות במקום 2.5 שנים כדי לחסוך זמן… הבנתי! היגיון יפה
שוב, אני חושב שכולם מבינים חרדים שלא ייתגסו במציאות שהצבא לא מתחשב בצרכים שלהם. לא נותן מספיק זמן להתפלל, הכשרויות לא נאותות וכו׳.
אבל ברגע שתהיה יחידה שתתן מענה לצרכים של החרדים - הם יתגייסו? כי לי נראה שלא. וזאת הנקודה שמפריעה לי
אל תיקח את זה לא נכון, אבל אתה מציג את הדברים כאילו שאתה מדבר לחרדים, ולחילוני זה נשמע ממש אחרת ממה שאני בטוח אתה מנסה להציג.נגעת בשורש הנקודה של הויכוח .
שמתחילים ללמוד ומסיימים ללמוד אומרים כל יום יש קטע שאומרים זה חלק מימנו -אנחנו מודים לקב"ה ששמת חלקנו מיושבי בית המדרש ולא שמת חלקנו מיושבי קרנות , שאנו משכימים והם משכימים. אנו משכימים לדברי תורה והם משכימים לדברים בטלים . אנו עמלים והם עמלים , אנו עמלים ומקבלים שכר והם עמלים ואינם מקבלים שכר .
נשאלת שאלה רגע , אם הם עמלים הם לא מקבלים שכר ? אדם קם לעבוד , הוא תופר בגד לדוגמא , הוא מקבל שכר , התשובה לא בטוח , אם יצא טוב יקבל לא יצא טוב לא יקבל . אתה לדוגמא מזמין עכשיו מטבח / סלון לא משנה מה , אם העבודה תצא לא כמו שהזמנת אתה תשלם לאותו בעל מלאכה ? על מה תשלם ? על זה שהוא עמל ? מה אכפת לי שהוא עמל , אני מחפש תוצאה , אני משלם על התוצאה .
יפה , זה ההבדל העצום והויכוח הגדול בנושא של האברכים .
ההצלחה של האברך זה העמל , לא התעודה והתואר לא הפוסק לא הדיין לא רב שכונה לא רב עיר וכו' וכו' וכו' .
אם אתה עכשיו תעסוק ותעמול בתורה , אשרייך ואשר חלקייך , אתה ענק שבענקים יכול להיות שאתה גם ממצא את כל הפוטנציאל שלך ואתה שווה ערך אם לא יותר גם לגדול הדור . אבל רגע אין לך שום תואר , אתה לא רב , לא דיין , לא פוסק מה קורה פה ? על מה המאומה ? על העמל !
לכן , אם עכשיו יהיו בישראל 50 שחקנים שמשחקים בקבוצות הכי טובות בעולם בכדורגל , ישחררו אותם , למה ? הם בגדר עילוי , כי אתם מסתכלים על התוצאה , אצלנו העילוי זה זה שבוחר לחיות חיי עולם הבא ומוותר על חיי עולם הזה , זה זה שיושב ולומד כל היום בקדושה ובטהרה .
יש לי המון ביקורת כל לציבור שלנו , אני מדבר עכשיו נטו על הרעיון שזה הויכוח העיקרי .
לגבי החרדים , אחוז גבוהה מהחרדים שלא מתגייסים ממשיכים בכולל , יכול להיות שמשלבים עם הכולל במשך הזמן גם עבודה - עכשיו תשאל הופה רגע רגע , כמו שמשלבים עבודה שישלבו צבא , ואז נכנס הדיון אבל גם העבודה שהם בוחרים זה עבודה שתתאים להם מבחינה רוחנית , ולא סכנה רוחנית לאבד כל מה שבנו עד היום . מה שאי אפשר כמעט לעשות בצבא .
הם לא יתגייסו, אלא אם כן הרבנים יקבעו שזה הדבר הנכון.אבל ברגע שתהיה יחידה שתתן מענה לצרכים של החרדים - הם יתגייסו? כי לי נראה שלא. וזאת הנקודה שמפריעה
הם לא יתגייסו, אלא אם כן הרבנים יקבעו שזה הדבר הנכון.
תבדוק מה ההגדרה כת, כי זה לא זה.כרגע תיארת כת.
ועוד קטע ששווה לשמוע הרב יגאל כהן
כרגע תיארת כת
היה לי הרבה מה לרשום על ההודעה, אבל כמה אפשר לחפור לך בכמה ערוצים במקביל.והגית בו יומם ולילה"
אה ברור.. דתיים יעשו מסלול של 5 שנים התחייבות במקום 2.5 שנים כדי לחסוך זמן… הבנתי! היגיון יפה
ואם ואם ואם. אם היית עושה צבא אולי היית מקבל ערכים שהם מעל חובות חוקים וענישה.אתה חלק מכת ישראלית אם כל הסיבה שאתה משרת בצה"ל זה כי המדינה קבעה שזה מה שצריך.
מי היה משרת אם המדינה לא הייתה מכריחה, ולא היה מחיר להשתמט? אז זה גם כת?
אה אתה חושב שאפשר להשוות בין השניים פשוט כי בשני המקרים מדובר בהתחייבות? כי באחת אם אתה מתחצף לילד שכבה מעליך או הולך עם נעלי ספורט ברחוב זורקים אותך לכלא לאסוף בדלי סיגריות ובשניה לא עושים לך כלום. מה זה זמן בכלל אם אין לך חופש?
אבל לדעתי חלק חשוב בהגדרה של כת, זה מה שעושים למי שמנסה לעזוב, או פורצדורות למי שלא משתף פעולה איתם.
אני בטוח, אפשר לחרוש את הנושא.היה לי הרבה מה לרשום על ההודעה, אבל כמה אפשר לחפור לך בכמה ערוצים במקביל.
רק לגבי המשפט הזה, ״והגית בו..״ אתה מזדכה על המצווה בק״ש של שחרית וערבית. הסר דאגה מליבך
חחח... לגמרי.כלל אצבע לרבנים ביוטיוב - אם יש מוזיקת רקע איכות גבוהה סאונד ברור ורקע מושקע. כנראה כל זה כדי לפצות על זה שהרב בינוני ופחות.
אם הסאונד דפוק, לא רואים כלום והסרטון נראה מלפני 100 שנה, כנראה זה רב ששווה לצפות
אתה לא יכול להכליל את כל הישיבות תחת אותה מטריה, יש כאלו שההתחייבות שם זה אולי שתראה את הפרצוף שלך 10 דקות בשבוע. אבל לא מה שאני מכיר.אה אתה חושב שאפשר להשוות בין השניים פשוט כי בשני המקרים מדובר בהתחייבות? כי באחת אם אתה מתחצף לילד שכבה מעליך או הולך עם נעלי ספורט ברחוב זורקים אותך לכלא לאסוף בדלי סיגריות ובשניה לא עושים לך כלום. מה זה זמן בכלל אם אין לך חופש?
כנראה שהערכים של חיילים גבוה יותר מבחורי הישיבות.ואם ואם ואם. אם היית עושה צבא אולי היית מקבל ערכים שהם מעל חובות חוקים וענישה.
כמה שטויות.
במצטבר הביינישים עושים הרבה יותר ימים בצה״ל משום שהם עושים פי 5 יותר מילואים מאחרים.
קצת אירוני שאנחנו מגיעים לנקודה של מילואים והיא הסיבה שנפתח האשכול.
פעם למדת בישיבה? אתה חושב שזה בדיחה? שמתבטלים?
היית בישיבה בכלל? על מה אתה מדבר?
מתייחסים יותר יפה מאיך שחילונים מתייחסים לחוזרים בתשובה.בדיוק. ואיך הקהילה החרדית מתייחסת לחוזרים בשאלה שמתגייסים לצהל? נידוי.
אני לא מאמין, חייתי בכת כל חיי, קוראים לזה משפחה.אחד הסממנים המובהקים של כת היא ציות עיוור למנהיגי הארגון. כאשר מנהיג מחליט באופן שרירותי עבור הקהילה שלו איזה טלפון נחשב כשר ואיזה לא, ואיך לקנח את האף בשבת, תוך הפעלת לחץ חברתי/כלכלי על התמנגדים, זו דרך פעולה קלאסית של כת.
אתה לא יכול להכליל את כל הישיבות תחת אותה מטריה, יש כאלו שההתחייבות שם זה אולי שתראה את הפרצוף שלך 10 דקות בשבוע. אבל לא מה שאני מכיר.
וזה גם לא השוואה מי יותר קשוח, זה לא כאילו שזה הצדקה לחייב חילונים ללכת לישיבה שנועלים אותך בצינוק על דיבור בשעת התפילה.
אין למילואים שום קשר למה שדיברנו עליו. אבל ניכר שמעולם לא עשית מילואים אם אתה חושב שאפשר להשוות את זה לשירות חובה.
אני אשמח גם למקור לנתון על המילואים כי עד כמה שידוע לי זו חרטא שרצה כבר הרבה זמן, זה לא שאת כל הביינישים שמים בגדודים נפרדים. אצלי בגדוד מילואים יש ביינישים שעושים מילואים כמו כולם.
כמו שאמרתי, מה שאני יודע זה מה שאני מכיר מביינישים איתם שירתתי בקרבי. מודה, לא מכיר יותר מזה. גם שם היו את האלה שהתחילו עם ה"פעם היית בישיבה" וגם הם שניה אחרי השחרור הלכו לעבוד וללמוד תואר - כמו אחשלנו סמוטריץ' הבייניש הלאומי שהלך לעשות תואר במשפטים בזמן הישיבה. היו גם כאלה שבאמת השקיעו בישיבה, אבל לא ניכר שהיתה שם יותר מדי כפיה, להבדיל מהצבא...
הצבא בנוי על כך שחייל גונב ציוד מהחברים להשלים את הציוד האבוד שלו לפני שחרור.
אתה אומר את זה בתור אחד ששירת בצבא?ֿמצטער, יש מושחתים בכל מקום, אבל הצבא לא מנחיל ערכים טובים יותר מישיבה.