הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

מה אני פאוורליפטר או בודיבילדר? מה ההבדל בכלל?

elchonon

משתמש על
13,513
13,610
נק' מוניטין:
8,167
13,513
13,610
חדרי כושר מזדמנים
מה ההבדל בין פאוורליפטינג (או אימוני כוח) ופיתוח גוף?

במובן הפשוט, פאוורליפטינג מתמקדת בכוח אבסולוטי ובמספר תרגילים בלבד, הסקוואט, הבנץ' והדדליפט.
פיתוח גוף לעומת זאת מתמקדת בגוף כולו שתניב שרירים גדולים ומחוטבים. בלי קשר לתרגיל ספציפי, כל הדרכים כשרות להגיע למטרה של פיתוח גוף.

אבל האם התוכניות צריכות להיות שונות? והאם בשביל כוח כללי בתרגילים שאינם התרגילים הבסיסיים של פאוורליפטינג כדאי להתאמן לפי תכנון של פאוורליפטינג או פיתוח גוף?

בשביל לענות על השאלות האלו נצטרך לבחון את העקרונות של האימונים בשני התחומים האלו.

הרבה מהעקרונות של פיתוח גוף ופאוורליפטינג זהים, לדוגמה פוגרסיב אוברלואד, התאוששות וספציפיות. אם כן, התכנון שלהם צריכה להיות דומה מבחינת העקרונות האלו. למרות זאת, בפאוורליפטינג נראה שלפעמים אנשים עם שרירים קטנים ופחות מחוטבים ביחס למפתחי גוף, מרימים פי כמה יותר משקל ממפתחי גוף רבים. אם כן, ברור שלא כל העקרונות זהים.

ובכן, מה ההבדל המהותי בין התוכניות?

לדעתי נצטרך להבין קודם מה זה כוח? כוח זה היכולת להרים דברים כבדים, היכולת הזאת לא מגיעה רק משרירים גדולים, אלא גם כן עם טכניקה ספציפית, כוח מנטלי ספציפי לחזרות בודדות וסינכרון עיצבי. אם כן, מה זה פיתוח גוף? פיתוח גוף זה אך ורק שרירים מפותחים ורמת שומן נמוכה, הטכניקה הוא אמצעי לעבודת שרירים מקסימלית, והכוח המנטלי הוא לשרוד אימון קשה, אבל לא חזרה בודדת של משקל כבד. אם כן, האתגר המנטלי שונה (לא פחות, אלא שונה). ולא צריך סינכרון עיצבי כמו בתרגיל מורכב במשקל כבד, מספיק גם תרגילים מבודדים לכל שריר בנפרד.

לכן תכנון של פאוורליפטר מתמקדת בקידום המיומנויות שלו, לעומת התכנון של מפתח הגוף שמתמקדת בשיפור הפרופורציות והגודל של השרירים שלו. תוכנית של פאוורליפטר תכלול ותדגיש את שלושת תרגילי הבסיס שלה בכל מחיר, פאוורליפטר שמצליח ללחוץ 250 ק"ג במכשיר הלג פרס שווה מעט מאוד אם הסקוואט שלו תקוע ב100 ק"ג.

תוכנית של מפתח גוף לא צריכה את תרגילי הבסיס של הפאוורליפטר, ורק תכלול אותם במידה ויש לו צורך בהם לקידום המטרה האמיתית שלו, שזה מבנה גוף ספציפי.

החיסרון של מפתח גוף בתוכנית של פאוורליפטר תהיה אימונים בתרגילים עם משקל ממש כבד (בזכות היותם נורא מורכבים וטכניים) שתדרוש התאוששות גדולה שתגנוב מהיכולת להתאמן יותר פעמים וזמן בשבוע. מה שאולי לא יפריע למפתח גוף מתחיל ולא מיומן שהמשקלים עוד קלים יחסית ולא מניבים תשישות גדולה כל כך, אבל למפתח גוף טיפה מיומן, זה לגמרי מיותר.

החיסרון של תוכנית של מפתח גוף לפאוורליפטר שגם כל התרגילים המבודדים של המפתח גוף, עלולים לקדם במעט מאוד את הפאוורליפטר במטרה שלו לתרגילי הבסיס הכבדים ביותר, מפני שאין תרגול מיומנות ספציפית בתרגילים מבודדים.

לכן, תוכנית פאוורליפטינג תכלול ספציפית את התרגילים המורכבים וכל שאר התרגילים יהיו אמצעיים לתרגילי הבסיס, נבחר אותם רק בהתאם לחולשות שנראה תוך כדי ביצוע של התרגילים המורכבים.

תוכנית של מפתח גוף תתמקד בתרגילים ספציפים לחולשות שלו במראה גופו בלבד, בלי קשר לאופן הביצוע של התרגילים או כמה משקל יש על המוט. נרצה אפילו לצמצם או להוריד תרגילים מורכבים בהתאם לרמה של המתאמן. לדעתי ככל שהמתאמן מתקדם יותר, נפחית את התרגילים המורכבים שדורשים הרבה משקל כדי לייצר גירוי, ומימלא תשישות גדולה, וצורך בהרבה התאוששות. אבל למפתח גוף המתחיל התרגילים המורכבים יצליחו לפגוע ביותר שרירים בזמן קצר יותר ורק נרוויח מהם.

ומה בנוגע לסטים וחזרות?

גם כאן יש הבדל, הפאוורליפטר צריך להיות מיומן להצליח חזרה בודדת כבדה בתרגילים המורכבים, לכן לעבוד על 10 חזרות או יותר זה די חסר הגיון. נרצה להתקרב כמה שאפשר גם באימונים למעט חזרות במשקל כבד (כי 3 ו5 חזרות דומים יותר לחזרה בודדת כבדה מאשר 10 חזרות ויותר. והאימונים צריכים להיות דומים ככל האפשר לתחרות, לזה קוראים "ספציפיות"), אך לא נוכל לעשות אימונים לחזרה בודדת, כי משקל כל כך כבד תגרום לתשישות גדולה מידי, ולצורך בהתאוששות ארוכה, ולא נצליח להתאמן מספיק כדי להתקדם, לכן נחפש את המינימום חזרות עם התאוששות מספקת כדי לשמור על נפח ותדירות אימונים גבוה ככל שאפשר. אך בתרגילי העזר המבודדים שהפאוורליפטר עלול להכניס לתוכנית שלו, כמו עבודת טרייספס מבודדת, בדרך כלל נרצה חזרות גבוהות כדי שיהיה התאוששות מהירה שלו תפגע לנו בתרגילים האחרים.

דבר נוסף לא פחות חשוב, בתרגילים המורכבים (שהם הבסיס של הפאוורליפטר כמו שאמרנו) יותר קל לתרגל טכניקה עם פחות חזרות.

אבל מפתח הגוף לא צריך לרדוף אחרי משקל כבד לחזרות נמוכות, להיפך, הוא צריך לברוח מהם. הוא יכול להתקדם גם עם יותר חזרות ופחות משקל, ומימלא עם פחות תשישות ובכך יוכל להתאמן יותר זמן, נפח ותדירות. 8 חזרות ויותר הם דרך מעולה להגיע קרוב לכשל באימונים עם תשישות סבירה, השרירים יעבדו קשה מאוד, הם יהיו תפוסים ועם פאמפ רציני, אבל מערכת העצבים תרגיש פחות את העומס. לא נצטרך להוריד חזרות לטובת טכניקה (הטכניקה פחות מורכבת כשהמשקל נמוך לחזרות רבות, והתרגילים פחות מורכבים).

לכן מה המספר הקסום לחזרות וסטים של פאוורליפטר ומפתח גוף?

אין. גם פאוורליפטר לפעמים יצטרך לעבוד עם 10 חזרות ויותר בסט עבודה. וגם מפתח גוף לפעמים ירצה לעבוד עם 5 חזרות או פחות בתרגיל מסוים. אם נבין את העקרונות, ניישם אותם בשטח, נלמד מה מתאים לכל אחד בכל מצב.

אני האחרון שיאכיל אתכם כאן את המתכון הפשוט והמנצח להצלחה של כולם, זה דורש סבלנות, התבוננות ולמידה.
פתחתי חשבון אינסטגרם (זקן שכמותי), מי שרוצה לעקוב אחרי המאמרים או סרטונים או דברים שאני עוד לא יודע שאפרסם מוזמן לעקוב Login • Instagram.

וכמובן הבלוג שמתעדכן פשוט פאוורליפטינג

או שאפשר להגיב בנושאים האחרים שלי כאן בפורום עד כאן מאמרים בפורום:
מידע - למה אתם חלשים ונשארים חלשים?
מידע - הטכניקה שלכם זוועה. אל תרימו.
מידע - בלי החימום הזה, אל תתאמנו.
מידע - כל מה שלא ידעתם על סקוואט
מידע - בנץ' זה המדד האמיתי של גבר
מידע - דדליפט הביטוח שלכם לחיים
מידע - איך לא למות בחדר כושר
מידע - התוכנית המושלמת, כאן ועכשיו!
מידע - ידע זה כוח???
מידע - חוקי תחרויות פאוורליפטינג, תבואו מוכנים

נערך לאחרונה:
הרי בשתי הדרכים כדי לראות תוצאות,נצטרך להתקדם(משקלים חזרות וכו)
אז אני עדין לא מצליח להבין את פשר מס החזרות
3-5 8-12 ו20

איך מי שעושה משקל גבוהה עם 5 חזרות
יהיה בעל מסת שריר קטנה
מזה שעושה משקל נמוך עם 12 חזרות?
ככל שהמשקל יותר גבוה והחזרות נמוכות, הגוף יצטרך יותר להתאושש. אז אם לא אכפת לך מהכוח אתה רוצה מינימום תשישות שעדיין תיצור סטרס לשריר.
דבר שני, טווחים שונים מדגישים סיבים שונים, יש סיבים שמתאימים לכוח מתפרץ יותר ויש סיבים שמתאימים דווקא לסיבולת שריר. לדעתי תוכנית בילדינג חכמה תכלול את כל הטווחים (לא מדובר על מתחילים כמובן).

ככל שהמשקל יותר גבוה והחזרות נמוכות, הגוף יצטרך יותר להתאושש. אז אם לא אכפת לך מהכוח אתה רוצה מינימום תשישות שעדיין תיצור סטרס לשריר.
דבר שני, טווחים שונים מדגישים סיבים שונים, יש סיבים שמתאימים לכוח מתפרץ יותר ויש סיבים שמתאימים דווקא לסיבולת שריר. לדעתי תוכנית בילדינג חכמה תכלול את כל הטווחים (לא מדובר על מתחילים כמובן).

אני חושב שיש גם לקחת בחשבון שהרבה "מתאמני כוח" הם פשוט לא חטובים ועם אחוזי שומן לא קטנים.
אבל כן, טווח חזרות של 5 לא בונה מאסה כמו שטווחים גבוהים יותר. למה? האמת שעדיין לא סגורים על זה

• פותח/ת השרשור
ולמה לא למשל ברמה מסוימת להוריד את תדירות הסקוואט אבל כן להמשיך להתקדם בו?
זה בהחלט אפשרות, אבל בשביל מה?
אם אתה מפתח גוף באמת, לא צריך להינעל על אף תרגיל. זה לא משנה אם אתה חלש בסקוואט, נכניס סקוואט רק כדי לקדם שרירים ולא לקדם תרגיל מסוים.

האם אפשר להכניס סקוואט כמפתח גוף? בהחלט.
צריך? לא.
והאם רגליים של 200 קילו סקוואט ל-5 חזרות לא יהיו גדולות כנראה?
בהחלט, אבל זה ידרוש לפעמים כמה שנים להגיע לכזה מספר, ובפחות זמן ומאמץ, ועם פחות משקל על המוט, ועם תכנון יותר פשוט, אפשר להגיע לאותם רגליים.

• פותח/ת השרשור
כוח גדול לא יתרום ליותר היפרטרופיה, גם באופן עקיף?
לדעתי כן, ולמתאמן מתחיל אני מתחבר להנחיות לפתח כוח כללי כבסיס.

למתאמן המתחיל התוכנית שלו כמפתח גוף תהיה דומה לפאוורליפטר המתחיל, רק עם תרגילים נוספים גם כן מלבד השלושה.

ההתאוששות תהיה זהה, התרגילים המורכבים יהיו זהים, ואולי נצטרך לוותר על מעט נפח לטובת שרירים שחשובים למפתח גוף, כמו בייספס וכתפיים, שני שרירים שפחות רלוונטים לפאוורליפטר.

זה לא שלא תגדל, פשוט פחות מטווחים אידיאלים יותר.
אני מסרב לקבל את האמת 😣
אבל איך אפשר להתווכח עם קבלות ומחקרים.

כאשר אני עושה לדוגמא בנץ כבד ל5 או 3 חזרות
״אני מרגיש שעבדתי״ ואז שאני עובר לתרגיל אקססוריז(לדוגמא פלייס) אני סופר 10 12 חזרות ומשתעמם למוות...
ועכשיו מתברר שזה מה שעובד

כאשר אני עושה לדוגמא בנץ כבד ל5 או 3 חזרות
״אני מרגיש שעבדתי״ ואז שאני עובר לתרגיל אקססוריז(לדוגמא פלייס) אני סופר 10 12 חזרות ומשתעמם למוות...

פה קבור הכלב.
כשאתה מרגיש ״שעבדת״ זה אומר שיהיה לך קשה יותר להתאושש באימון הבא, מה שפחות קיים בטווח חזרות גבוה יותר. לכן, בילדרים יתאוששו בקלות יותר עבור נפח זהה.
זאת הסיבה שלאורך זמן הבידלר יגדל יותר

אין כמעט שום דבר מאומת בתחום הפאוורליפטינג והבודי בילדינג

פשוט אי אפשר לנרמל בתנאי מחקר מדויק את הנטיות הגנטיות של אנשים, את התזונה שלהם (ולוודא שהיא זהה לאורך זמן, שאלונים זה בדיחה) השינה שלהם, הבסיס ההורמונאלי שלהם ולעקוב בידיוק אחרי האימונים שלהם כדי באמת להסיק מסקנות כלשהן כלפי איזשהו דבר שקשור לעדיף 5 חזרות או עדיף 12 חזרות. אין פה מדע והמחקרים הם בגדר עלבון למחקר

כח ובילדינג בבסיס שלהם זה פיצוי פיזיולוגי של ריקמות שריר ומיומנות עיצבית שנבנת עם הזמן.
כל התורה היא בניית נפח: אם עשיתי היום חזרה אחת עם קילו, אז מחר אני יעשה 2 חזרות עם קילו או חזרה אחת עם קילו וחצי וכל זה מבלי שהעצימות תרד מרמה מוסיימת.

כל דבר מעבר זה הם בגדר אנקדוטות אישיות או ניסיון למכור לך משהו

פשוט אי אפשר לנרמל בתנאי מחקר מדויק את הנטיות הגנטיות של אנשים, את התזונה שלהם (ולוודא שהיא זהה לאורך זמן, שאלונים זה בדיחה) השינה שלהם, הבסיס ההורמונאלי שלהם ולעקוב בידיוק אחרי האימונים שלהם כדי באמת להסיק מסקנות כלשהן כלפי איזשהו דבר שקשור לעדיף 5 חזרות או עדיף 12 חזרות. אין פה מדע והמחקרים הם בגדר עלבון למחקר

כח ובילדינג בבסיס שלהם זה פיצוי פיזיולוגי של ריקמות שריר ומיומנות עיצבית שנבנת עם הזמן.
כל התורה היא בניית נפח: אם עשיתי היום חזרה אחת עם קילו, אז מחר אני יעשה 2 חזרות עם קילו או חזרה אחת עם קילו וחצי וכל זה מבלי שהעצימות תרד מרמה מוסיימת.

לא הבנתי, מה השורה התחתונה? לא לקנות מחקרים בכלל?

מחקרים כן ראו דווקא שהנפח הכולל הוא מש שחשוב. כלומר, 1000 קילו שבועי לחזה נגיד, לעשות 10 חזרות בשבוע של 100 קילו הניבו תוצאות של היפרטרופיה פחות מרשימות מאשר 20 חזרות של חמישים. לעומת זאת, אלה שעושים עצימות גבוהה ונפח נמוך מתחזקים יותר.

מחקרים כן ראו דווקא שהנפח הכולל הוא מש שחשוב. כלומר, 1000 קילו שבועי לחזה נגיד, לעשות 10 חזרות בשבוע של 100 קילו הניבו תוצאות של היפרטרופיה פחות מרשימות מאשר 20 חזרות של חמישים. לעומת זאת, אלה שעושים עצימות גבוהה ונפח נמוך מתחזקים יותר.
שוב בלבלת אותי 😉
ק׳וואץ גרג גם אומר ״
Train harder than last time
בכל אופן אני מעדיף את הכבד
אבל יש משו במה ש @Yonatann אומר
ההתאוששות!!
גם כאן הנושא מעורר מחלוקת,אולי ממשקל נמוך והרבה חזרות,אין הרבה גירוי לשריר?
לא יודע כבר השתגעתי
לרדוף אחרי הזנב של עצמך
גם ככה לסטרונגמן לא נגיע

ולמה לא למשל ברמה מסוימת להוריד את תדירות הסקוואט אבל כן להמשיך להתקדם בו?

והאם רגליים של 200 קילו סקוואט ל-5 חזרות לא יהיו גדולות כנראה?
הם כן

כוח = מסת שריר + גיוס עצבי + דפוס תנועה

תסתכל על הרגליים של טיילור אטווד ותגיד לי שהוא ציקן
זאת עצה דפוקה, בכל מה שקשור לאימונים לא כדאי לך להקשיב לו. בתזונה הוא גם חצי קלאץ׳
Progressive overload

הם כן

כוח = מסת שריר + גיוס עצבי + דפוס תנועה

תסתכל על הרגליים של טיילור אטווד ותגיד לי שהוא ציקן

Progressive overload

לבוא ולהתאמץ כל פעם יותר מהאימון הקודם = התקדמות הדרגתית במשקלים?

אם בן אדם מגיע לכשל בכל סט ועושה 40 סטים לשריר בשבוע - הוא צריך להתאמץ יותר?
התקדמות הדרגתית זאת המטרה, מידע טוב יסביר כיצד להגיע למטרה ביעילות וזריזות.. לצעוק את המטרה בדרך שמשתמעת לאלף פנים זה ממש לא מקור מידע טוב.. בטח ובטח בהתחשב באלטרנטיבות האפשריות.

לבוא ולהתאמץ כל פעם יותר מהאימון הקודם = התקדמות הדרגתית במשקלים?

אם בן אדם מגיע לכשל בכל סט ועושה 40 סטים לשריר בשבוע - הוא צריך להתאמץ יותר?
התקדמות הדרגתית זאת המטרה, מידע טוב יסביר כיצד להגיע למטרה ביעילות וזריזות.. לצעוק את המטרה בדרך שמשתמעת לאלף פנים זה ממש לא מקור מידע טוב.. בטח ובטח בהתחשב באלטרנטיבות האפשריות.
לא, המטרה היא יותר משקל על המוט או דרך להתקדמות אבל לא בהכרח "להתאמץ יותר" להישאר בדרגת מאמץ(RPE) זהה
אולי הוא לא הסביר את עצמו טוב, אבל אני בהחלט לא מסכים עם הטענה שלו להגיע לכשל כל סט

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית