הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

אימון AB או FBW - איזה מהם יתרום יותר לעלייה במסת השריר ובחוזק?

Joy Cohen

משתמש על
20,427
1,161
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
1,360
20,427
1,161
upload_2021-10-12_13-28-26.png

אימון כוח הוא כל אימון בו נבצע פעולה שבה השריר מתנגד, ועל כן נקרא גם אימון התנגדות.

התועלת המופקת מאימון כוח מתייחסת לשינויים המתבצעים בשריר וניתן לחלקה לשני סוגים:
1. עלייה בחוזק השריר.
2. עלייה במסת השריר (היפרטרופיה).

בכדי למקסם את התהליכים הנ״ל נדרש להתחשב במשתני אימון כוח שונים, כמו תדירות האימונים אשר מוגדרת לרוב כמספר האימונים שבוצעו בשבוע נתון. עם זאת, נכון יותר יהיה להגדיר תדירות על פי מספר הפעמים שאנו מאמנים קבוצת שרירים נתונה בשבוע.

הגיוני לחשוב שככל שנאמן יותר קבוצת שרירים מסוימת, כך יגדל האפקט המבוקש. על בסיס הנחה זו רבים מאמינים שעליהם להתאמן פעמים רבות בשבוע ככל הניתן. אולם, לא תמיד תדירות אימון גבוהה יותר בשבוע מתורגמת לרווח נוסף.

מחקר זה בחן את ההשפעה של תדירות האימון בשבוע על מדדים של חוזק שריר והיפרטרופיה.

67 משתתפים לא מאומנים חולקו ל-2 קבוצות:

1. אימון FBW (Full Body Workout) – עבודה על כל קבוצות השרירים באימון אחד, בתדירות של 4 אימונים בשבוע, 4 סטים לכל קבוצת שריר באימון.

2. אימון AB – עבודה מפוצלת על קבוצות שרירים שונות בכל אימון.

אימון A כלל עבודה על חזה, יד אחורית וכתף.
אימון B כלל עבודה על גב, יד קדמית ורגליים.

כל אימון בוצע בתדירות של פעמיים בשבוע, וכלל 8 סטים לכל קבוצת שריר באימון.

שתי הקבוצות נבדלו בתדירות העבודה על כל קבוצת שרירים בשבוע נתון (פעמיים לאימון AB לעומת ארבע פעמים לאימון FBW), אך נפח העבודה השבועי נותר זהה (16 סטים בשבוע לכל קבוצת שרירים).

לצורך הערכת חוזק השריר בוצע מבחן 1RM שמוגדר כמשקל המרבי שניתן להרים בחזרה אחת בטכניקה נכונה. עובי השריר נמדד בעזרת אולטרסאונד והיווה מדד לשינוי במסת השריר.

תוצאות המחקר הראו עלייה בעובי שריר היד הקדמית (Biceps) וכך גם בשרירי הרגל הקדמית (Quadriceps), ללא הבדל בין שתי הקבוצות. כמו כן, בשתי הקבוצות נמצאה עלייה בחוזק שרירי החזה והרגל הקדמית, כפי שהודגם על ידי שיפור במבחן 1RM בתרגילים לחיצת חזה וסקוואט.

משמעות התוצאות היא כי אימון כוח פעמיים או ארבע פעמים בשבוע לכל קבוצת שרירים יספק תוצאות דומות בהקשר של חוזק ומסת השריר, זאת בתנאי שהנפח השבועי זהה.

לסיכום, המשתנה המשפיע העיקרי אשר קובע את מידת התועלת מאימוני התנגדות הוא נפח האימון השבועי לכל קבוצת שרירים. מכאן שהמשתנה העיקרי שיש להתחשב בו כאשר באים לחלק את האימונים על פני שבוע נתון יהיה מספר הפעמים שמתאפשר לכם להתאמן.

ג'וי כהן – דיאטנית קלינית וספורט (RD)

רפרנס: Split or full-body workout routine: which is best to increase muscle strength and hypertrophy?

אכן לא ציפיתי להבדל בין שתי החלוקות של האימונים.

אבל הנה הביקורת שלי על המחקר הזה ולצערי על כל מערכת המחקרים הזדונית/מפגרת/חסרת ניסיון ואחריות שדומים לה.

איך לעזאזל בודקים RM1 בטכניקה סבירה למתאמן לא מיומן?
האמירה הזאת מכניסה אצלי בסימן שאלה את מה שהגדירו "טכניקה נכונה". קחו אדם לא מיומן, לעשות סקוואט בודד עם מוט ריק בטכניקה נכונה זאת משימה מורכבת. חוץ מזה, RM1 זאת בדיקת מיומנות מאוד ספציפית ולא יכולה להיות הבסיס למחקר כזה אצל אנשים בלי המיומנות הזאת, מהירות רכישת מיומנות לא רק תלוי בפיצול של האימונים. טוב היו עושים אם היו לוקחים מתאמנים אפילו מעט מיומנים.

ברגע שעורכי המחקר פיספסו פרט שכל מאמן מתחיל לכאורה מכיר, אני חייב לשאול את עצמי איך היה נראה התוכנית?

הנה סיפור הממחיש את תחושותי,

פעם ביקש כומר מרב יהודי שילמד אותו גמרא, אמר לו הרב שגמרא דורשת חוכמה יהודית שאין לכומר, וממילא חבל על הזמן של שניהם לעסוק בנושא שהכומר לא יבין. אבל הכומר התעקש שהרב ינסה בכל אופן.

פתח הרב בשאלה "אם שני אנשים יורדים בארובה, אחד יוצא נקי, והשני מלוכלך, מי יתקלח קודם?".

קפץ הכומר בהתרגשות וענה "המלוכלך".

נאנח הרב ואמר "רואה אתה עד כמה לא משויף אתה? ברור שהנקי. הרי הוא רואה את חבירו המלוכלך וחושב שהוא עצמו מלוכלך ורץ להתקלח. לעומתו חבירו המלוכלך חושב שהוא עצמו נקי".

התחנן הכומר שיתן לו צ'אנס נוסף.

אז שוב שאל הרב "אם שני אנשים יורדים בארובה, אחד יוצא נקי, והשני מלוכלך, מי יתקלח קודם?".

ענה הכומר "ברור שהנקי, הרי הוא רואה את חבירו המלוכלך וסבור שהוא צריך להתקלח".

נאנח הרב ואמר "רואה אתה עד כמה לא משויף אתה? ברור שהמלוכלך, הוא מסתכל במראה ורואה שהוא מלוכלך".

התחנן הכומר שיתן לו צ'אנס נוסף אחרון.

אז שאל הרב "אם שני אנשים יורדים בארובה, אחד יוצא נקי, והשני מלוכלך, מי יתקלח קודם?".

ענה הכומר "תלוי, אם יש מראה, הנקי. אם אין, המלוכלך".

נאנח הרב ואמר "כיצד יתכן ששני אנשים נופלים דרך ארובה ואחד יצא נקי והשני מלוכלך?".

המחקר שלפנינו מתפלסף על נושא מסוים כשלמעשה אינו מתחיל, כי המחקר נעשה בצורה רשלנית מלכתחילה.

אני מאמין שאם קבוצה אחת הייתה עושה את כל הנפח באימון אחד בשבוע, היו להם תוצאות דומות לקבוצה שפיצלה ל4 ימים.

אז למרות שאני בעיקרון די מסכים עם תוצאות המחקר למתאמן המתחיל, היא רשלנית ואינה מלמדת אותנו דבר מעבר לנסיון האישי וההגיון שלנו.

אכן לא ציפיתי להבדל בין שתי החלוקות של האימונים.

אבל הנה הביקורת שלי על המחקר הזה ולצערי על כל מערכת המחקרים הזדונית/מפגרת/חסרת ניסיון ואחריות שדומים לה.

איך לעזאזל בודקים RM1 בטכניקה סבירה למתאמן לא מיומן?
האמירה הזאת מכניסה אצלי בסימן שאלה את מה שהגדירו "טכניקה נכונה". קחו אדם לא מיומן, לעשות סקוואט בודד עם מוט ריק בטכניקה נכונה זאת משימה מורכבת. חוץ מזה, RM1 זאת בדיקת מיומנות מאוד ספציפית ולא יכולה להיות הבסיס למחקר כזה אצל אנשים בלי המיומנות הזאת, מהירות רכישת מיומנות לא רק תלוי בפיצול של האימונים. טוב היו עושים אם היו לוקחים מתאמנים אפילו מעט מיומנים.

ברגע שעורכי המחקר פיספסו פרט שכל מאמן מתחיל לכאורה מכיר, אני חייב לשאול את עצמי איך היה נראה התוכנית?

הנה סיפור הממחיש את תחושותי,

פעם ביקש כומר מרב יהודי שילמד אותו גמרא, אמר לו הרב שגמרא דורשת חוכמה יהודית שאין לכומר, וממילא חבל על הזמן של שניהם לעסוק בנושא שהכומר לא יבין. אבל הכומר התעקש שהרב ינסה בכל אופן.

פתח הרב בשאלה "אם שני אנשים יורדים בארובה, אחד יוצא נקי, והשני מלוכלך, מי יתקלח קודם?".

קפץ הכומר בהתרגשות וענה "המלוכלך".

נאנח הרב ואמר "רואה אתה עד כמה לא משויף אתה? ברור שהנקי. הרי הוא רואה את חבירו המלוכלך וחושב שהוא עצמו מלוכלך ורץ להתקלח. לעומתו חבירו המלוכלך חושב שהוא עצמו נקי".

התחנן הכומר שיתן לו צ'אנס נוסף.

אז שוב שאל הרב "אם שני אנשים יורדים בארובה, אחד יוצא נקי, והשני מלוכלך, מי יתקלח קודם?".

ענה הכומר "ברור שהנקי, הרי הוא רואה את חבירו המלוכלך וסבור שהוא צריך להתקלח".

נאנח הרב ואמר "רואה אתה עד כמה לא משויף אתה? ברור שהמלוכלך, הוא מסתכל במראה ורואה שהוא מלוכלך".

התחנן הכומר שיתן לו צ'אנס נוסף אחרון.

אז שאל הרב "אם שני אנשים יורדים בארובה, אחד יוצא נקי, והשני מלוכלך, מי יתקלח קודם?".

ענה הכומר "תלוי, אם יש מראה, הנקי. אם אין, המלוכלך".

נאנח הרב ואמר "כיצד יתכן ששני אנשים נופלים דרך ארובה ואחד יצא נקי והשני מלוכלך?".

המחקר שלפנינו מתפלסף על נושא מסוים כשלמעשה אינו מתחיל, כי המחקר נעשה בצורה רשלנית מלכתחילה.

אני מאמין שאם קבוצה אחת הייתה עושה את כל הנפח באימון אחד בשבוע, היו להם תוצאות דומות לקבוצה שפיצלה ל4 ימים.

אז למרות שאני בעיקרון די מסכים עם תוצאות המחקר למתאמן המתחיל, היא רשלנית ואינה מלמדת אותנו דבר מעבר לנסיון האישי וההגיון שלנו.

בכלל בתור מתאמן מנוסה וגם מאמן מנוסה ,
הדבר העיקרי במצב של כמות נפח ומספר אימונים , זה לא תלוי בזמן המנוחה ובתפריט תזונה ? נשמע לי שזה 2 החלקים היותר עיקריים בפיתוח גוף כל עוד עובדים נכון , מאשר לעבוד נכון פעמיים בשבוע או שלוש פעמים , בעיקר אצל מתחילים.

בכלל בתור מתאמן מנוסה וגם מאמן מנוסה ,
הדבר העיקרי במצב של כמות נפח ומספר אימונים , זה לא תלוי בזמן המנוחה ובתפריט תזונה ? נשמע לי שזה 2 החלקים היותר עיקריים בפיתוח גוף כל עוד עובדים נכון , מאשר לעבוד נכון פעמיים בשבוע או שלוש פעמים , בעיקר אצל מתחילים.
בסופו של דבר כן.
זה תלוי בהתאוששות וההתקדמות של המתאמן.
אבל השיקול הרציני ביותר זה הנוחות ומה מתאפשר למתאמן.

איך ולמה עושים FBW בתדירות של 4 פעמים בשבוע?, זה מצריך אימון יום אחרי יום (על אותם שרירים כי זה FBW)

איך ולמה עושים FBW בתדירות של 4 פעמים בשבוע?, זה מצריך אימון יום אחרי יום (על אותם שרירים כי זה FBW)
נכון, מה רע בזה?
ככה יוצא לך בסמולוב לדוגמה.
תחשוב על זה ככה, גם באותו אימון אתה מבצע את אותה תרגיל דקה אחרי שביצעת אותה כבר, אז מה הבעיה לעשות אותה שוב למחרת?
איך תעשה אימון אחד בנפח של 4
מעלה עצימות, מוריד חזרות, ומעלה סטים.
אם יש לך 6 שעות להתאמן בהם, זה יכול להיות אחלה אימון.

נכון, מה רע בזה?
ככה יוצא לך בסמולוב לדוגמה.
תחשוב על זה ככה, גם באותו אימון אתה מבצע את אותה תרגיל דקה אחרי שביצעת אותה כבר, אז מה הבעיה לעשות אותה שוב למחרת?
לא הבנתי למה זה מומלץ לעשות לחיצת חזה ביום ראשון וביום שני לחיצת דאמבלים… למה לא לתת לשריר לנוח 48 שעות בין אימון לאימון (על אותו שריר)?

לא הבנתי למה זה מומלץ לעשות לחיצת חזה ביום ראשון וביום שני לחיצת דאמבלים… למה לא לתת לשריר לנוח 48 שעות בין אימון לאימון (על אותו שריר)?
אם כבר לנוח, למה 48 שעות? למה לא 72? או 96?
מי החליט שצריך לנוח 48 שעות?
יש תוכניות שצריך לנוח 24 שעות, ויש שצריך שבוע שלם.
אין מספר קסם לכולם.

חוץ מזה, אני לא אומר לעשות דאמבלים למחרת, אני אומר גם לבצע אותו תרגיל בדיוק, בנץ' פרס.

מעלה עצימות
עכשיו אתה צריך לנוח יותר
ומעלה סטים
אתה נח יותר

אז האימון יצא לך הרבה יותר ארוך

בן אדם שעושה שעה וחצי אימון מ6 שעות בשבוע

אתה הופך את זה ליותר מ6 וזה בלי לדבר על איך תרגיש אחרי השעה וחצי הראשונה של האימון שלא נדבר על השעה החמישית

עכשיו אתה צריך לנוח יותר

אתה נח יותר

אז האימון יצא לך הרבה יותר ארוך

בן אדם שעושה שעה וחצי אימון מ6 שעות בשבוע

אתה הופך את זה ליותר מ6 וזה בלי לדבר על איך תרגיש אחרי השעה וחצי הראשונה של האימון שלא נדבר על השעה החמישית
זה לא קל, זה בטוח.

השיא שלי 5 אני חושב.
אבל בשביל פעם בשבוע, חופשי.

למרות שאני הצעתי 6 שעות אימון.
אוקיי ל99% מהאנשים זה לא ריאלי
וזה לא 6 כי אם בן אדם עושה שעה וחצי 4 פעמים בשבוע לעשות הכל ברצף יקח הרבה יותר מ6 בנוסף שלא נדבר על האוכל

אוקיי ל99% מהאנשים זה לא ריאלי
וזה לא 6 כי אם בן אדם עושה שעה וחצי 4 פעמים בשבוע לעשות הכל ברצף יקח הרבה יותר מ6 בנוסף שלא נדבר על האוכל
לא אמרתי שנעשה את האימון של כל השבוע באימון אחד.
אמרתי שנעלה עצימות, נוריד חזרות, ונוסיף סטים.

כמו שיש תוכניות של 7 אימונים בשבוע לעומת 3, וכל התכנון שונה, גם לאימון פעם בשבוע כל התכנון שונה.

שמעתי מאחד המאמנים הטובים בארץ, שיש לו מתאמן שמגיע פעם בשבוע כבר שנים, עם סקוואט ממש מכובד (רק שהוא מתאמן לדעתי הרבה פחות מ6 שעות) ברור שזה אפשרי.

לא אמרתי שנעשה את האימון של כל השבוע באימון אחד.
אמרתי שנעלה עצימות, נוריד חזרות, ונוסיף סטים.

כמו שיש תוכניות של 7 אימונים בשבוע לעומת 3, וכל התכנון שונה, גם לאימון פעם בשבוע כל התכנון שונה.

שמעתי מאחד המאמנים הטובים בארץ, שיש לו מתאמן שמגיע פעם בשבוע כבר שנים, עם סקוואט ממש מכובד (רק שהוא מתאמן לדעתי הרבה פחות מ6 שעות) ברור שזה אפשרי.
אתה סטית לגמרי מהנושא לא משנה לילט

אם כבר לנוח, למה 48 שעות? למה לא 72? או 96?
מי החליט שצריך לנוח 48 שעות?
יש תוכניות שצריך לנוח 24 שעות, ויש שצריך שבוע שלם.
אין מספר קסם לכולם.
התכוונתי לפחות 48 שעות, אפשר גם יותר כמובן, פשוט לא תמיד יש צורך שכן השריר התאושש ומוכן לאימון הבא.
לדעתי זה מסכן את השריר לעשות אימון 24 שעות אחרי ואני אומר את זה מנסיון.
אני לא חושב ששריר יכול להתאושש באופן מלא 24 שעות אחרי אימון, אלא אם זה אימון ממש קליל.

התכוונתי לפחות 48 שעות, אפשר גם יותר כמובן, פשוט לא תמיד יש צורך שכן השריר התאושש ומוכן לאימון הבא.
לדעתי זה מסכן את השריר לעשות אימון 24 שעות אחרי ואני אומר את זה מנסיון.
אני לא חושב ששריר יכול להתאושש באופן מלא 24 שעות אחרי אימון, אלא אם זה אימון ממש קליל.
הכל תלוי בתוכנית.
ברגע שתוכנית לוקחת הכל בחשבון, זה ממש לא מסוכן.

אחד התוכניות המפורסמות זה התוכנית הבולגרית, התוכנית מציעה להתאמן כל יום, אותו תרגיל, ובמשקל קרוב לכשל לחזרה בודדת, ואנשים לא נפצעים מהתוכנית הזאת.

הבולגרים בזמנו היו שיאני עולם בעזרת התוכנית הזאת.

התוכנית של סמולוב ג'וניור מציע להתאמן 4 פעמים בשבוע, יוצא שתעשה אימון יום אחרי יום, אותו תרגיל בדיוק, וקרוב לכשל.

עם כל הכבוד לניסיון שלך, המאמנים הכי מקצועיים בעולם בנו תוכניות עם 24 שעות מנוחה, ולפעמים אפילו פחות.

כשאני ביצעתי סמולוב, לפעמים הייתי עושה אימון במוצ"ש, ושוב למחרת בצהריים.

הרבה אלופי עולם, גם בווייטליפטינג, וגם בוואסטסיייד מבצעים אימון פעמיים ביום.

תשאל את עצמך למה נראה לך מה שנראה לך, ותן לנו סיבה והיגיון, לא רק הוראה מאלוקים. אני גם יכול להמציא מה שמתחשק לי.

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית