הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

ספר פיזיקה(ההרצאות של פיינמן)

Vosegus

משתמש משקיע
3,382
2,115
נק' מוניטין:
5,837
3,382
2,115
חברים שלמדו את ההרצאות בתחילת התואר הראשון אמרו שהוא מעולה לפחות בקורסים המוקדמים שהיו יותר אינטואיטיבים ופחות מתמטיים. אם אתה רוצה להכנס לנושאים שמבוססים על מכניקת קוואנטים אין לי מושג אם הוא יעזור לא שאלתי אותם.

אני זוכר שההרצאות היו קיימות בהקלטות שמישהוא העלה לרשת ונראה לי שעדיין אפשר למצוא ולהוריד אותן מאתרי ההורדות כך שאולי עדיף שתבדוק אותן לפני שאתה משלם כסף על ספר שמסכם את המקור.

אהלן,
מדובר בספר הזה-
http://www.amazon.com/gp/product/04...rd_t=36701&pf_rd_p=1935651402&pf_rd_i=desktop

מה אתם אומרים עליו?הוא בנוי לאנשים שגם לא לומדים תואר פיזיקאי?או שהדרך היחידה להבין ולהנות ממנו זה להיות מעורה בעניינים הללו?

@Tom @coldfire

לא יודע עוד את מי לתייג

תודה!
ההתמחות שלי היא בתחום השייך לפיזיקה הקלאסית (זרימה טורבולנטית)...
אם אתה מחפש לקרא ולהכיר את התחום ברמת מדע פופולרי, אך מעט יותר מאתגר הייתי ממליץ לך לקרא את "תורת הקוואנטים" של יואב בן-דב. ספר פשוט, אך עדיין מעל לרמתו של אדם שפיזיקה מודרנית זרה לו (בניגוד נניח לספרים של מיצ'ו קאקו נניח, שגם תלמיד תיכון יכול להנות מהם)

20141106_203450.jpg

הסידרה של ריצ'רד פיינמן מעולה, אבל היא לרמה של סטודנט לתואר ראשון במדעים מדוייקים, דורשת העמקת הידע ותשלח אותך להרבה השלמות פערים תוך כדי קריאה.

לאיזו מטרה? אתה עושה בגרות? לומד קורסים של פיזיקה באוניברסיטה? סתם מביע עיניין?

ההתמחות שלי היא בתחום השייך לפיזיקה הקלאסית (זרימה טורבולנטית)...
מעולם לא התעמקתי בו אבל מהקורסים שמתעסקים בעניין בפקולטה לפיסיקה התרשמתי שזה זה אחד הנושאים הקשים והמעניינים ביותר בפיסיקה. הרבה יותר קשה מכמה וכמה ענפים בפיסיקה מודרנית .

הספר של בן דוב טוב רק שצריך לקחת בחשבון שמדובר בפילוסוף מיסטיקן (הוא ודודי היו חברים ותיקים מהצבא והם התעסקו בקריאה בקלפים) כך שעד כמה שאני זוכר הוא הציג דברים באופן מעט מיסטי למרות שהוא לא טען שם משהו לא נכון.

גם הספרים של פליקס דותן ז"ל היו טובים אם תצליח לשים עליהם יד. היה לו ספר שנקרא "אל הכוכבים מאטומים עד חורים חורים" שעסק באסטרופיזיקה ופיזיקה גרעינית (הוא הסביר שם איך בונים פצצת אטום) והייתי מסוגל להבין אותו בתיכון .

מעולם לא התעמקתי בו אבל מהקורסים שמתעסקים בעניין בפקולטה לפיסיקה התרשמתי שזה זה אחד הנושאים הקשים והמעניינים ביותר בפיסיקה. הרבה יותר קשה מכמה וכמה ענפים בפיסיקה מודרנית .

הספר של בן דוב טוב רק שצריך לקחת בחשבון שמדובר בפילוסוף מיסטיקן (הוא ודודי היו חברים ותיקים מהצבא והם התעסקו בקריאה בקלפים) כך שעד כמה שאני זוכר הוא הציג דברים באופן מעט מיסטי למרות שהוא לא טען שם משהו לא נכון.

גם הספרים של פליקס דותן ז"ל היו טובים אם תצליח לשים עליהם יד. היה לו ספר שנקרא "אל הכוכבים מאטומים עד חורים חורים" שעסק באסטרופיזיקה ופיזיקה גרעינית (הוא הסביר שם איך בונים פצצת אטום) והייתי מסוגל להבין אותו בתיכון .

כל הפיזיקה המודרנית (כולל תורת היחסות) היא מיסטית.

כל הפיזיקה המודרנית (כולל תורת היחסות) היא מיסטית.
אכן. מכניס גם כל מיני פרדוקסים לא מובנים.
למשל עיקרון המסע בזמן...
לא ברור מה היא המניעה החוסמת את אפשרות החזרה בזמן. הסיבות הפיזיקליות למניעה זו כבר לא משכנעות – הטכנולוגיה השתפרה, כלי הרכב מהירים יותר. תיאורטית אין שום מניעה לחזור בזמן ועדיין נראה שלא התקרבנו באמת לעבר החזרה בזמן.לא מעט אנשים עומדים תמהים מול עובדה זו.בעיקר נשים.
מחקרים מראים שככל הנראה סיבת אי האפשרות לחזור בזמן באמת אינה פיזיקלית, או במילים אחרות זו אינה בעיה אובייקטיבית אלא סובייקטיבית. זה תלוי באדם עצמו. יש אנשים שמסוגלים יותר להתקרב לגבול החזרה בזמן מאחרים וזו עובדה. בין אם אלו גורמים גנטיים, תכונות אופי או אולי חינוך אחר.
ישנם המאפיינים את הבעייתיות שבחזרה בזמן בכלל כבעיה אתית. הטיעון הוא בערך כך "אם יהיה אדם שיוכל לחזור בזמן יצפו מכולם שיוכלו לחזור בזמן" בעיקר הנשים יצפו.
האמת שפעם שמעתי שישנו טיעון פילוסופי כנגד החזרה בזמן, פרדוקס - אם תחזור בזמן אז תוכל להרוג את סבא שלך. אבל אף פעם לא הבנתי אותו. מה אתה מניאק? סבא שלך??? חוץ מזה מה הקשר? ואם לא תחזור בזמן לא תוכל להרוג את סבא שלך?
לא צריך לצפות לגדולות ונצורות מהחזרה בזמן, מה כבר ישתנה? לא ממש ברור איך החזרה בזמן היתה משנה את חיינו. אולי קצת היינו רגועים יותר. בעיקר הנשים.
רק אתמול כשחזרתי הביתה מהעבודה אשתי שאלה אותי בכעס "תגיד לי - זה כ"כ קשה לחזור בזמן?". יאללה, כולה רבע שעה איחור מה הסיפור?

(לא מקורי אבל מצחיק...)

אני מסכים לגבי תורת הקוואנטים כי ברגע שיש לך פן לא דטרמיניסטי כמו הקריסה אז אתה חייב להתחיל להכניס לתאוריה מונחים כמו תודעה. שלא לדבר על העניין עם השיזור...

לגבי יחסות אני לא מסכים. גם אם התורה לא אינטואיטיבית, כל עוד היא +- עקבית\דטרמיניסטית לא חייבים להכניס אליה רוחניות.

לגבי חזרה בזמן, אאל"ט אפשר לטעון שחלקיקים תת אטומיים עושים את זה כל הזמן. גם המונח של הזמן במכניקת קוונטים מוגדר מוזר כי אי אפשר לדבר בה על היסטוריה, מה עוד שהשיזור גורם שם לפרדוקסים ומאפשר להעביר אינפורמציה בין שני איזורים מרוחקים רק על ידי קריסה לתוך 'עולם'\איבר בסופרפוזיציה מסויים. זה גם אולי הענף היחיד בפיסיקה שאם מזרימים בו את הזמן אחורה אתה לא מסיים איפה שהתחלת. יקיר אהרונוב כמעט קיבל על החקר של זה פרס נובל...

אני מת לתפוס אותו יום אחד לשיחה, זה יהיה כלכך מעניין.

נערך לאחרונה:
יש סדרת הרצאות חינמיות בשם The Theoretical Minimum של לאונרד סוסקינד, שאגב היה חבר של פיינמן. הן עוברות על כל הנושאים העיקריים של הפיזיקה המודרנית בשביל אנשים שהם לא פיזיקאים (הוא לא מניח יותר מדי הנחות מוקדמות לגבי הידע שלך ולא מסבך במתמטיקה) אבל גם בלי לטמטם את זה. יצאו להן גם משהו כמו שני ספרים נלווים בינתיים, ויש עוד בדרך, אבל הם לא חובה.

אסטרופיזיקה:wub: אני בהחלט הולך לנסות את הספר, תודה על ההמלצה!

אם כבר מסע בזמן- במידה ומישהו יחזור בזמן, כל דבר קטן עלול לשנות לגמרי את ההיסטוריה ובעצם למנוע את המצאת הזמן. זה בדיוק פרדוקס הסבא של טים- טים חוזר בזמן לימי המערב הפרוע ויורה בסבא שלו. סבא שלו מת->אין טים->סבא שלו חי->יש טים->טים הורג את סבא שלו->אין טים->סבא שלו חי->יש טים וכו'.
אז בעצם אם לחזור בזמן יש סיכוי גבוהה מאוד להיכנס לפרדוקס כזה או לשבש איכשהו את מרחב הזמן (סליחה אם אני משתמש במונח לא בצורה מתאימה), לא? מה אמור לקרות במצב כזה, שבו יש error בזמן? היקום יחרב? הזמן "יתפוצץ"? המצב יתקע וירוץ בפלייבקים של סבא (במקרה של טים וסבא שלו סבא->אבא->טים->בלי סבא->בלי אבא->בלי טים->סבא->אבא->טים וכו')?

אני חושב שאתה פשוט תכנס ל"יקום" חדש לחלוטין. לדעתי לפי מכניקת הקוואנטים הזמן לא באמת הפיך. אם תנוע אחורה בזמן אתה לא תחזור לאותו עבר שהתחלת בו אלה לעבר אחר לגמרי וכך גם כשתנוע שוב קדימה בזמן אתה לא תחזור לאותו ההווה אלה להווה אחר שמקורו בעבר האלטרנטיבי. יכול להיות אפילו שלא תיוולד גם בלי לרצוח את סבא שלך.

זו פשוט תוצאה מתבקשת מכך שמשוואת שרדינגר שולטת בתנועה של חלקיק בזמן ושיש לך קריסה שהיא אקראית לגמרי בסוף ולא נגרמת על ידי משהו מהעבר של החלקיק אלה על ידי המדידה שלך. אם תהפוך את הזמן במשוואה אחרי שפונקציית הגל קרסה, נקודת ההתחלה החדשה של החלקיק לא בהכרח תוביל את החלקיק בחזרה לאן שהוא התחיל בו אלה יכולה להוביל לתוצאה שונה לחלוטין.

אבל אם לא תיוולד אתה לא אמור לחדול מלהתקיים? אתה בעצם שובר את הביולוגיה עם פיזיקה, פחות או יותר?

תנסה לחשוב על זה מנקודת מבט של ריבוי עולמות. כל פעם שאתה מבצע מדידה בניסוי אתה כביכול בוחר להכנס בצורה אקראית לחלוטין לעולם מסויים שבו תוצאה מסוימת היתה נכונה. המעבר הזה לא ניתן להסבר על ידי הפיזיקה והוא מעלה תהיות לגבי ההגדרה של טבע המדידה ואפילו תהיות לגבי קיום תודעה (ממליץ לך לקרוא את הספר של בן דוב).

למשל, מדדת מקום של אלקטרונים בניסוי שני הסדקים (אם אתה לא מכיר הנה לינק להסבר), לפני שמדדת האלקטרונים נעים במרחב כמו גלים והם מתאבכים עם עצמם או אחד עם השני, אחרי שמדדת הם מתנהגים כמו חלקיקים. עכשיו אם אחרי שמדדת אתה מריץ את הזמן אחורה במשוואה ששולטת בתנועה של האלקטרונים בזמן, האלקטרונים לא יחזרו אחורה בזמן למקור כמו גלים כי אתה כבר נמצא בקו עולם שבו מדדת איפה הם והם חלקיקים. כך שאתה חוזר אחורה בזמן אבל דרך קו זמן אחר.

התנועה של חלקיקים כשאתה לא מודד אותם הפיכה בזמן, המדידה שלך לא.

נערך לאחרונה:
בדקו את התנועה של האלקטרונים, ובהתחלה הם נעו כגלים. לקחו מכשיר כדי לראות איזה אלקטרון עובר איפה באמת, והם "החליטו" לעבור לתנועה של חומר?
אז לפי מה שהבנתי, כל פעם שאתה מודד אתה נמצא בעולם אחר, פחות או יותר, ובעצם כל פעם התוצאה עלולה לצאת שונה? כל כלי מדידה יכול לגרום לכניסה אקראית לעולם אקראי שונה?
וכל זה אקטואלי בעיקר (או רק) במדידות של דברים מיקרוסקופיים כמו אלקטרונים, פרוטונים ואטומים, בזמן שבדברים מאקרוסקופיים ישנה אפשרות אחת (מרכזית או יחידה) והיא תנועה חלקיקית כי אורכי הגלים של עצמים גדולים ממש קצרים ולא ניתנים להבחנה?
אז בעצם ברגע שאני נע בזמן אני כנראה אעבור לעולם אחר עם מציאות שונה, שחלק מרצף הזמן שלו כלל הופעה שלי עוד לפני שהיא קרתה בפועל (הופעתי שם, נניח, 200 שנים לפני שחזרתי בזמן)?
אתה מכיר אולי ספר באנגלית שמדבר על הנושא?

כל ספר פופולארי על מכניקת קוואנטים אמור להתעסק בפרדוקסי המדידה ורובם מזכירים את הגישה של ריבוי העולמות. תבחר אחד עם ביקורות טובות (אני כבר לא קורא ספרים פופולאריים חדשים). לגבי מסע בזמן רוב מה שקראתי כשהייתי צעיר יותר נוסח גרוע והתייחס רק ליחסות ולא לקוואנטים ומה שהצגתי כאן זו רק דעתי שמבוססת על המתמטיקה . (והתרשמתי מקריאת מאמרים שכמה מאלה שחוקרים את העניין חושבים בערך כמוני).

אני לא יודע אם יש ספר פופאלרי בנושא מסע בזמן אבל אני בטוח שאם תחפש תמצא משהו...

בדקו את התנועה של האלקטרונים, ובהתחלה הם נעו כגלים. לקחו מכשיר כדי לראות איזה אלקטרון עובר איפה באמת, והם "החליטו" לעבור לתנועה של חומר?
אז לפי מה שהבנתי, כל פעם שאתה מודד אתה נמצא בעולם אחר, פחות או יותר, ובעצם כל פעם התוצאה עלולה לצאת שונה? כל כלי מדידה יכול לגרום לכניסה אקראית לעולם אקראי שונה?
וכל זה אקטואלי בעיקר (או רק) במדידות של דברים מיקרוסקופיים כמו אלקטרונים, פרוטונים ואטומים, בזמן שבדברים מאקרוסקופיים ישנה אפשרות אחת (מרכזית או יחידה) והיא תנועה חלקיקית כי אורכי הגלים של עצמים גדולים ממש קצרים ולא ניתנים להבחנה?
אז בעצם ברגע שאני נע בזמן אני כנראה אעבור לעולם אחר עם מציאות שונה, שחלק מרצף הזמן שלו כלל הופעה שלי עוד לפני שהיא קרתה בפועל (הופעתי שם, נניח, 200 שנים לפני שחזרתי בזמן)?

זה לא אקטואלי רק לדברים קטנים, ראשית, לדברים גדולים אורך הגל קטן מאוד אבל אף אחד לא אמר שהוא לא קיים .

שנית, יש בעיה מאוד רצינית בלהגדיר מה זו מדידה, ההגדרה של מכשיר מדידה היא לא ברורה כי גם הוא סוג של מערכת פיזיקלית שמורכבת מחלקיקים קוואנטים, בסופו של דבר גם אם עשית ניסוי בפיזיקה אז תוצאה של מדידה של חלקיק כמו פוטון של אור יכולה לגרום להבדל מאוד גדול בעולם שלנו כך שריבוי העולמות לא רלוונטי רק לעולם התת אטומי (העין שלנו למשל, מודדת כל הזמן חלקיקי אור כך שתבנית ההתאבכות של הגלים יכולה לגרום לכך שתסתנוור או לא בזמן נהיגה ותגרום לתאונה). הניסוי של החתול של שרדינגר הוא גם המחשה לעניין.

אז כן כמו שכתבת בגלל שאתה כל הזמן עובר בין קווי זמן שונים אתה פשוט תסיים בעולם עם מציאות שונה ולגבי זה שהעולם יכלול הופעה שלך לפני שהופעת בפועל. אני לא בטוח, אני צריך לחשוב על זה, אבל יש סיכוי לא רע שאתה צודק.

הבנתי. נושא מרתק, כבר מצאתי מספר ספרים ואני ממש עכשיו מתחיל לקרוא. תודה על ההסבר.
מסקרן אותי- במה אתה מתעסק/מה אתה לומד?

אני בתואר שני בפיזיקה כרגע, אתה יכול להגיד שאני בדרך להיות ביופיסיקאי (בזה היה הראשון\ראשונים שלי). אני אמנם לא תאורטיקן שחוקר מכניקת קוואנטים אבל כמו כל פיסיקאי למדתי את הנושא לעומק מה עוד שהנושא קרוב לליבי .

אם מדברים על ספרי מדע,
משהוא קרה את המשפט האחרון של פרמה?

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית