הגעת למגבלת הצפייה למשתמשים שאינם רשומים באתר
  • נשמח אם תצטרפו לקהילה שלנו. הרשמה לאתר תקנה לכם את האפשרות לשאול שאלות ולהגיב לשרשורים באתר ללא כל עלות
  • טופס ההרשמה לאתר נמצא כאן למטה ולוקח פחות מ-30 שניות למלא אותו (כן, בדקנו עם סטופר 🤓)

ייעוץ האם יש יצור בשם ריצה אנאירובית?

.eliko b.e

משתמש קבוע
1,740
1,101
משתמש/ת כבוד
נק' מוניטין:
2,839
1,740
1,101
יש לי ויכוח כעת עם סטודנט לביולוגיה בנושא ריצה ופעילות אירובית. מכיוון שאני לא ביולוג ולא רץ אצטרך את עזרתכם.

1. מה ההגדרה של של פעילות אירובית או אנאירובית? (נשימה תאית או שימוש בסיבים לבנים ואדומים)
2. האם יתכן שריצה תשנה את אופיה במהלך הפעילות לפעולה אנאירובית? (ספרינט בסוף ריצה, ריצה עם משקולות רגליים וכו')

אשמח לרפרנסים כי מדובר בפרד עקשן 😃

אין ממש קשר לסיבים

פעילות אנאירובית האנרגיה לשרירים היא לא על בסיס חמצן והיא מספיקה לכמה שניות בודדות.
פעילות אירובית האנרגיה לשרירים היא על בסיס חמצן
כל פעילות גופנית מתחילה כאנאירובית כולל לקום מהכיסא ולאחר מכן עוברים למסלול אירובי. מעבר למסלול אנארובי יקרה בכל פעילות נמרצת כמו ספרינט.
במסלול הארובי יש שימוש בשני מאגרים ראשיים גליקוגן (פחמימות) ושומן. הגוף מנצל את שניהם במקביל כתלות ברמת המאמץ.

רפרנס אפשר למצוא בגוגל אפילו בויקיפדיה

בזמנו ניסיתי להבין איך זה עובד..

בגדול יש שלוש רמות של יצור אנרגיה:
1.קריאטין פוספט- מספק אנרגיה של כמה שניות ראשונות (אנארובי)
2.גליקוליזה אנארובית- מספק אנרגיה לשריר בעזרתהגלוקוז בהעדר חמצן(ועוד תהליכים שאני לא מבין בהם). זהו תהליך אנארובי. ריצה מהירה של 500 מטר היא דוגמא.
3. גליקוליזה אירובית- פה אתה נעזר בחמצן כדי להפיק אנרגיה.. האנרגיה שתוכל לפיק קטנה יותר מהקריאטין פוספט אבל יכולה להימשך הרבה יותר זמ, כמו במרתון למשל.

למיטב הבנתי, אם הריצה היא למרחק קצר יחסית ומהירה יחסית היא תהיה אנארובית.

אם אני טועה במשהו תתקנו..

נערך לאחרונה:
יש לי ויכוח כעת עם סטודנט לביולוגיה בנושא ריצה ופעילות אירובית. מכיוון שאני לא ביולוג ולא רץ אצטרך את עזרתכם.

1. מה ההגדרה של של פעילות אירובית או אנאירובית? (נשימה תאית או שימוש בסיבים לבנים ואדומים)
2. האם יתכן שריצה תשנה את אופיה במהלך הפעילות לפעולה אנאירובית? (ספרינט בסוף ריצה, ריצה עם משקולות רגליים וכו')

אשמח לרפרנסים כי מדובר בפרד עקשן 😃
לגבי 1 - פעילות אירובית זה פעילות שמשתמשת בחמצן לייצור גליקוגן. פעילות אנאירובית זו כזו שמשתמשת במאגרי atp חופשיים ולאחר מכן במנגנון cp לייצור עוד atp .
לגבי 2 - קודם כל חשוב להבין שכל התהליכים קורים במקביל ופשוט יש חשיבות גדולה יותר או גדולה פחות לכל אחד מהמנגנונים. ברור שאם תדפוק ספרינט שזו פעילות שעיקרה אנאירובית ולאחר מכן תעבור לריצה קלה אז אתה תשנה את אופיה של הפעילות לפעילות אירובית. ואותו דבר הפוך אם תרוץ ריצה קלה ולאחר מכן תדפוק ספרינט.
פעילות אנאירובית תהיה למשל הרמת משקולות לטווח חזרות קצר. פעילות אירובית תהיה למשל הליכה קלה. אפילו ישיבה מול הטלוויזיה נחשבת לפעילות אירובית באיזשהו מובן.

בזמנו ניסיתי להבין איך זה עובד..

בגדול יש שלוש רמות של יצור אנרגיה:
1.קריאטין פוספט- מספק אנרגיה של כמה שניות ראשונות (אנארובי)
2.גליקוליזה אנארובית- מספק אנרגיה לשריר בעזרתהגלוקוז בהעדר חמצן(ועוד תהליכים שאני לא מבין בהם). זהו תהליך אנארובי. ריצה מהירה של 500 מטר היא דוגמא.
3. גליקוליזה אירובית- פה אתה נעזר בחמצן כדי להפיק אנרגיה.. האנרגיה שתוכל לפיק קטנה יותר מהקריאטין פוספט אבל יכולה להימשך הרבה יותר זמ, כמו במרתון למשל.

למיטב הבנתי, אם הריצה היא למרחק קצר יחסית ומהירה יחסית היא תהיה אנארובית.

אם אני טועה במשהו תתקנו..
גליקוליזה ונשימה תאית אירובית אלה 2 תהליכים שונים, גליקוליזה זה החלק האנאירובי.
בכל מקרה, גליקוליזה מתחילה ברגע שיש צורך, כלומר בתחילת המאמץ (בנוסף כמובן למה שכבר פעיל במנוחה), וזה לפי פקודה של מערכת העצבים.
בפעילות עצימה יש צורך בהרבה אנרגיה בבת אחת, אז התא מקבל מסר לעשות הרבה גליקוליזה, ובמידה והגלוקוז לא מספיק בשביל כל הגליקוליזה הזאת, נוצר מחסור באנרגיה (ATP), ואז הקריאטין פוספט נכנס לפעולה כדי לעזור כמה שניתן.
בגליקוליזה נוצרים בעיקר תוצרים אנרגטיים שישמשו בנשימה התאית, ורק מעט אנרגיה זמינה.
התוצרים האלה כמובן אחרי המאמץ הגדול הזה ילכו לנשימה התאית בשביל לייצר אנרגיה, אבל כשאין צורך בכל כך הרבה אנרגיה זמינה אחרי המאמץ הגדול הזה, חלק מהתוצרים האנרגטיים האלה "ייצרו" חומצה לקטית וזה למה השרירים נתפסים

גליקוליזה ונשימה תאית אירובית אלה 2 תהליכים שונים, גליקוליזה זה החלק האנאירובי.
בכל מקרה, גליקוליזה מתחילה ברגע שיש צורך, כלומר בתחילת המאמץ (בנוסף כמובן למה שכבר פעיל במנוחה), וזה לפי פקודה של מערכת העצבים.
בפעילות עצימה יש צורך בהרבה אנרגיה בבת אחת, אז התא מקבל מסר לעשות הרבה גליקוליזה, ובמידה והגלוקוז לא מספיק בשביל כל הגליקוליזה הזאת, נוצר מחסור באנרגיה (ATP), ואז הקריאטין פוספט נכנס לפעולה כדי לעזור כמה שניתן.
בגליקוליזה נוצרים בעיקר תוצרים אנרגטיים שישמשו בנשימה התאית, ורק מעט אנרגיה זמינה.
התוצרים האלה כמובן אחרי המאמץ הגדול הזה ילכו לנשימה התאית בשביל לייצר אנרגיה, אבל כשאין צורך בכל כך הרבה אנרגיה זמינה אחרי המאמץ הגדול הזה, חלק מהתוצרים האנרגטיים האלה "ייצרו" חומצה לקטית וזה למה השרירים נתפסים
תודה, למדתי

שימו לב! השרשור ישן: לא היו תגובות בשרשור מעל 90 יום.

ייתכן שהתוכן בשרשור כבר אינו רלוונטי ולכן עדיף לפתוח שרשור חדש.
Back
למעלה תחתית